Temizlikçi Çalıştırmanın Avantajları

5/5 - (2 Oy)

Eğer sürekli çalışan biriyseniz ya da evde tek başına yaşıyorsanız ve çalışıyorsanız evinizi temizlemek için çoğu zaman vakit bulamıyor olabilirsiniz. ­­Hele de biraz yorucu bir işte çalışıyorsanız eve geldiğinizde temizlikle uğraşacak dermanınız kalmamış olabilir. Bu durum çocuklu ailelerde daha da karmaşık hale gelebiliyor elbette. Kimse bu kadar yorgunluğun ardından temizlik işlerine girişmek istemez. Bu nedenle kişiler bu noktada bir nevi kendilerine yardımcı olacak birilerine bakıyorlar. Temizlikçi arıyorum diyerek etraflarına haber salıyorlar ancak biz bu yöntemi pek tasvip etmiyoruz. Sonuçta bu kişi evinize girecek, ev temizliğini yapacak temizlikçinin güvenilir olması gerekir. Ayrıca işini de iyi bilmesi gerekir. Çevrenize sorarak evinizi temizleyebilecek birini aramak bir yöntem ancak tutarlı bir yöntem değildir. Ev temizliğinde temizlikçi çalıştırmanın avantajları elbette büyüktür. Ancak komşunuzun evinde eşyaların azlığı dolayısıyla gayet güzel temizlik yapan birisi sizin evinizde aynı verimliliği sağlayamayabilir. Yakın çevrenizden aldığınız yanıtlar sizin için bir seçenek değil bilgi olmalıdır. Yani onların önerisiyle birini denemek yerine kendi eviniz için uygun olan kişileri kendiniz seçmelisiniz.

Çalışan Anneler İçin Kurtarıcı

Giderek artan masraflar dolayısıyla çalışmak zorunda kalıyor olabilirsiniz bu nedenle de evinize eliniz yeterince değmiyor olabilir. Hayatın akışında bu durum epey normaldir. Tıpkı sizler gibi birçok çalışan kişi mevcuttur. Bu kişiler, evlerinin temizlenmesi için ya bir firmayla anlaşıp temizlik yaptırmakta ya da anlaştığı kişilerce evlerinin temizlikleri yapılmaktadır. Eğer siz de evinizde bir temizlikçi çalıştırmak istiyorsanız bilmeniz gereken birkaç detay var. Temizlikçi çalıştırmanın avantajları saymakla bitmez ancak evinize bir yabancının giriyor olmasını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle evinize alacağınız kişinin önceki çalıştığı yerlerden referans mektubu isteyebilir, yorumlarına başvurabilirsiniz. Bu sayede yanınızda çalışacak olan kişi hakkında biraz olsun bilgi edinebileceksiniz. Eğer eviniz temizlenirken içinizin rahat olmasını istiyorsanız bu tip detaylara önem vermelisiniz.

Eviniz Tertemiz, İçiniz Rahat Olsun

İşten evinize geldiğinizde temiz bir evle karşılaşacağınızı bildiğiniz için içiniz rahat olacak.
İşten evinize geldiğinizde temiz bir evle karşılaşacağınızı bildiğiniz için içiniz rahat olacak.

Temizlikçi çalıştırmanın avantajlarından bahsedecek olursak, işten evinize geldiğinizde temiz bir evle karşılaşacağınızı bildiğiniz için içiniz rahat olacak. Eve geldiğinizde yarım bıraktığınız işinize geri dönebilir ya da rahat bir uyku çekebilirsiniz. Yine eve geldiğinizde çocuğunuzun dağıttığı oyuncakları ya da evi toparlamak yerine çocuğunuzla vakit geçirerek onunla oyunlar oynayabileceksiniz. Kendi belirlediğiniz zamanlara göre eviniz temizlenecektir, gündelik temizlikçi ya da yatılı temizlikçiyle çalışmanız durumlarında örneğin gündelik temizlikçi belirli günlerde evinizi temizlerken yatılı temizlikçi sürekli olarak evinizi temiz tutacaktır. Temizlikçi çalıştırmanın avantajları saymakla bitmez demiştik; gerçekten de öyle, misafirleriniz geleceği zaman acaba ev dağınık mıydı? En son ne zaman tozunu almıştım sehpaların gibi düşüncelerle boğuşmak zorunda kalmazsınız. Eviniz belirli bir rutin içerisinde sürekli olarak temiz olacağını bildiğinizden kafanız rahat bir şekilde kendinizi işinize verebilirsiniz.

Temizlikçi çalıştırmanın dezavantajları yok denecek kadar azdır. Temizlikçi çalıştırdığınızda ekstradan cebinize bir yük binmiş olur. Üstelik temizlikçi için sigorta yapmanız gerekmektedir. Temizlik personelini nasıl sigortalatacağınız makalenin devamında anlatılmaktadır.

Temizlikçi Ne Yapar?

Temizlenecek yerler temizlikçi arayanlar arttıkça çeşitlenmektedir.  Kimi işverenler lavabolarına kimsenin dokunmasını istemezken bazıları lavaboların da özellikle temizlenmesini isteyebilir. Aylık temizlikçi ya da gündelik temizlikçi arayanlar için genel bir profil oluşması açısından temizlik personelinin belli başlı görevlerini listeledik. İşte temizlik personellerinin genel olarak yaptığı işler şöyle sıralanabilir.

Banyo ve Lavabo Temizliği

Banyo ve lavabodaki temizlik rutin boyunca çöpleri toplar. Lavabo ve musluğu temizler. İçerideki camları temizler. Klozet ve duşa kabin isteğe göre sürekli olarak ya da belirli rutinlerde yıkar. Ayna ve tezgâhı her temizlikte yeniden temizler. İçeride varsa petek ve dolapların üzerindeki tozlar alır. Yerleri süpürüp siler. Lavabo ve banyodaki genel düzenlemeyi yapar.

Mutfak Temizliği

Mutfaktaki temizlikte yine çöpleri toplar. Mutfaktaki dolapların tozunu alır, dolapların kapaklarını siler. Ocak ve davlumbazı siler. Bulaşıkların kabası alınıp bulaşık makinasına dizer. Mutfak eşyalarını düzenler ve temizler. Lavabo ve tezgâhın üzerinde bir şey bırakmadan siler ve temizler. Yerleri süpürüp paspaslar.

Yatak Odası Temizliği

Yatak odasında varsa çöpleri toplar. Kıyafetleri katlayarak -isteğe bağlı olarak dolaba koyulabilir- eşyaları düzenler, etraftaki dolapların tozlarını alır. Yatağı toplar, eğer kişi istemişse çarşaflar da değiştirilir. Temizlik personeli yerleri süpürüp siler.

Salon Temizliği

Salonda durum yine aynıdır. Varsa çöpleri toplayıp mobilya ve eşyaların tozunu alır. Dolapların ve sehpaların tozlarını alır ve siler. Genel olarak mobilyaların düzenini yapar.

Temizlik Personeli Sigortası Nedir?

İster yabancı temizlikçi olsun ister yerli temizlikçi olsun Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişilerin sigortalanması gerektiğini belirtmiştir. Örneğin Özbek temizlikçi arıyorum diyen bir kişi söz konusu çalıştıracağı kişiye bu sigortayı yapmakla yükümlüdür. Hal böyleyken çalışma izni olmayan yabancı uyruklu temizlikçi çalıştırmak SGK’nin uygulayacağı ceza haricinde ekstradan bir de idari para cezası uygulanması söz konusudur. Mağdur olmamak için bu gibi ayrıntılara dikkat etmenizde fayda var. Sosyal Güvenlik Kurumuna göre ev hizmetleri olarak sınıflandırılan işler, temizlik işleri, ütü, yemek yapma, çamaşır/bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ve yaşlı veya özel bakıma muhtaç kişilerin bakımı işleridir. İşte bu ev hizmetlerinde çalışmakta olan kişilerin sigortaları 10 gün ve üzerinde çalışan temizlikçi ve 10 gün altında çalışan temizlikçi olarak iki ayrı kurala tabii tutulmaktadır.

10 Günden Az Çalışan Temizlikçi Sigortası

10 gün altında çalışan temizlikçi için ödenecek sigorta primi eğer ödemeleri asgari ücret üzerinden yapılıyorsa 1 günlük sigorta ücreti 2020 yılı itibariyle 1.96 TL olmaktadır. Yani maksimum 9 gün çalıştırabileceğiniz için maksimum ödeyebileceğiniz prim tutarı 17.64 TL olacaktır. Bu sigortayı genellikle gündelikçi temizlikçilere yaptırmanız gerekir. Örneğin haftada 2 kere gelen bir temizlikçi ayda 8 defa geleceğinden 15.68 TL olacaktır. 

10 Günden Fazla Çalışan Temizlikçi Sigortası

10 gün ve üzerinde çalışan temizlikçi için ödenecek sigorta primi eğer ödemeler asgari ücret üzerinden yapılıyorsa minimum 10 gün çalışacağından 10 günlük sigorta prim ücreti 2020 yılı itibariyle 367,88 TL olacaktır. Ayda maksimum çalışacak olursa ödenecek sigorta primi yani 30 günlük sigorta prim ücreti 2020 yılı itibariyle 1,103,63 TL olacaktır.

Eğer temizlikçi yabancı uyruklu olacaksa çalışma izni ve oturma izni gibi birtakım izinlerin alınması gerekmektedir. Bunlar olmadan çalıştırılan yabancı uyruklu çalışanlar için SGK’dan ayrı olarak 10,812,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Üstelik bu ceza her ay için katlanarak uygulanmaktadır.

Ev İşlerinde Aradığınız Yardımcılar Bakiciburada.com’da!

Ev işlerine yardımcı ve temizlikçiler Bakiciburada.com 'da...
Ev işlerine yardımcı ve temizlikçiler Bakiciburada.com ‘da…

Ev işlerinde çok yoruluyorsanız ya da ev işlerinizi işiniz dolayısıyla yapamıyorsanız sizler için aradığınız kriterlerde binlerce ev işlerinde yardımcı adayları veri tabanımızda yer almaktadır. İstediğiniz özelliklerde kişilere ulaşabileceğiniz Bakiciburada.com’da yer alan tüm adayların nüfus kayıt sisteminden kimlik bilgileri doğrulanmıştır. Kısaca ev işlerinde aradığınız yardımcılar Bakiciburada.com’da! Üstelik ev işlerinizi yapılırken içiniz rahat olsun diye daha önceki iş yerlerinden referansları, işverenlerinin yorumları ve değerlendirmeleri de adayların profilinde sizlere sunuyoruz. Ayrıca adaylar sitemize kaydolurken telefonları da doğrulanmıştır. 2008 yılından beri faaliyette olan Bakiciburada.com’da yatılı ve gündelikçi birçok temizlikçi bulabilirsiniz. Genel olarak bakıcı bulma konusundaki aracılık faaliyetimizi sizlerin güvenini kazanarak diğer sektörlerde de misyonumuz doğrultusunda hizmet vermeye devam ediyoruz.