Bebek Bakıcısı İşe Başlamadan Hangi Evraklar İstenmelidir?

4.7/5 - (3 Oy)

Bebeğine veya çocuğuna bakıcı arayan anne & babaların kafasına takılan en önemli sorun bebek bakıcısına nasıl güveneceği olmaktadır. Çalışan anneler ilk 6 ayı bebeğiyle geçirir. Ancak 6.aydan sonra işe başlaması ve bebeğini birine emanet etmesi gerekmektedir. İsterse 6.aydan sonra ücretsiz izin kullanabilir. Ancak çalışmak için bir süre sonra bebeğinden ayrılmak ve bebeğini ya aile büyüklerine ya da prosfesyonel bir bakıcıya bırakmak zorundadır. Profesyonel bir bakıcıya bırakırken de aklına takılan güvenlik endişelerini de gidermelidir. Bu makalemizde Bebek Bakıcısı İşe Başlamadan Hangi Evraklar İstenmelidir? Nasıl bir yol izlenmelidir? Bununla ilgili bilgiler paylaşacağız.

Bebek Bakıcısı İşe Başlamadan Hangi Evraklar İstenmelidir?
Bebek Bakıcısı İşe Başlamadan Hangi Evraklar İstenmelidir?

Özgeçmiş

Öncelikle mülakat yaparken bakıcının size bir cv yani özgeçmiş getirmesini isteyebilirsiniz. Bu özgeçmişinde şunlar yer almalıdır:  

  • Yaşı,
  • Doğduğu yer,
  • Uturduğu semt,
  • Fotoğrafı,
  • Medeni durumu,
  • Bebek bakımıyla ilgili iş tecrübeleri (hangi tarihte hangi işte çalıştığı ve bu işte yaptığı görevler),
  • Çocuk sahibi olup olmadığı,
  • Çocuk sahibiyse hangi yaşlarda olduğu (mülakat esnasında çocuklar ne yapıyor sorabilirsiniz),         
  • Referansları (Ad, soyad, telefon numarası)
  • Eğitim Bilgileri (Diplomasını veya sertifikalarını işe başlatmadan isteyebilirsiniz)
  • İlk yardım bilgisi
  • Sağlık sorunu veya sürekli kullandığı ilaç
  • Talep ettiği ücret
  • Evcil hayvan ile yaşama durumu
  • Seyahat edebilirliği
  • Yatılı kalma durumu
  • Günün hangi saatleri çalışabileceği
  • Ev temizliği, yemek pişirme, ütü gibi işleri yapabilirliği

Bebek bakıcınızı işe başlatmadan kendisinden isteyeceğiniz bu özgeçmiş bakıcınız hakkında size bir çok bilgiyi veriyor olacaktır. Hem de işe başlattığınızda özgeçmişinde yer alan konularla ilgili oluşabilecek anlaşmazlıklarda başvurabileceğiniz bir evrak olmaktadır. Örneğin, mülakat esnasında bebek bakımıyla birlikte temizlik yapabileceğini söyleyen bir bakıcı, işe başladığında bunu yapamayacağını söylerse özgeçmişinde verdiği bilgileri hatırlatabilir, yapması gereken görevlerin üzerinden geçebiliriniz. Bu durumla karşılaşmanız çok düşük de olsa, elinizde yazılı bir belgeniz olması aranızda oluşabilecek anlaşmazlıkların önüne geçecektir.

Sigorta Dökümü

Eğer daha önce sigortalı bir bakıcı işinde çalıştığını söylüyorsa bebek bakıcısı iş görüşmesine gelen adayınız, kendisinden sigorta dökümünü isteyebilirsiniz. E-devlet üzerinden bakıcı adayı bunu rahatlıkla elde edebilir. Siz de bakıcının özgeçmişinde yer alan tarihlerde çalıştığı teyidini alabilirsiniz. Bakıcınız daha önce sigortalı bir işte çalıştıysa bu iyi bir şeydir. Çünkü referans araştırması yaparken, gerçek bir referansla görüşmeniz olağandır.

İkametgah

İkametgah nüfus müdürlüklerinden alınabilen bir evraktır. Bir kişinin nerede oturduğu bilgisini net olarak paylaşır. Bakıcınızın nerede oturduğunu bilmeniz en önemli hakkınız. Hatta mümkünse işe başlamadan bakıcınızın evini görmeye gitmeniz ve ailesiyle tanışmanız güvenlik bariyerini aşmanız açısından önemlidir. Orada elde edeceğiniz izlenimler bakıcınız hakkında size daha fazla bilgi verecektir.

Eğer bakıcınız çalışma süresi içerisinde evini taşıdıysa, yeni ikametgahını istemeyi unutmayın. Eğer sizinle çalışmaya yeni başlayan bir bakıcıysa yeni evine de ziyarete gidebilirsiniz.

Adli Sicil Belgesi

Bakıcınızın adli bir olaya daha önce karışıp karışmadığı bilgisini öğrenmeniz doğal hakkınızdır. Adli bir olaya karışmış bakıcıyla karşılaşma olasılığınız çok düşüktür. Ama siz yine de bakıcınızdan işe başlamadan adli sicil belgesi istemeyi unutmayın. Tedbir, güvene mani değildir. Bu belgeleri bakıcınız işe başladıktan sonra istemeniz aranızda güven sorunu oluşmasına sebep olur. Bu nedenle iş başlangıcı öncesinde titiz olmalı ve bu evrakları istemelisiniz. Oldu ki bakıcınız bir kaç evrağı unuttu, tamamını getirinceye kadar işe başlatmamalısınız.

Sağlık Belgesi

Sevdiğinizi emanet ettiğiniz birinin herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımasını da istemezsiniz. Mutlaka sağlık raporu isteyin. Özellikle hepatit B ve C ile HİV virüsü testi isteyebilirsiniz. Koronavirüs günlerinde bakıcı çalıştırmak zorundaysanız ve bakıcınızın öksürüğü ya da ateşi varsa, hemen koronavirüs testi yapan bir sağlık kuruluşuna başvurmasını sağlamalısınız. Koronavirüs şu an için bebekler için tehlike oluşturmadı ama evinizde yaşlı anne, babanız varsa onlara geçirme ihtimali olduğundan bu konuya titizllikle yanaşmalısınız.

Bakıcınızdan sağlık testini işe başladıktan sonra da yıllık olarak isteyebilirsiniz.

Nüfus Kağıdı Fotokobisi

Bebek bakıcınız iş görüşmesinde ve özgeçmişinde aslında nüfus kağıdında yani kimliğinde yazan bilgilerle ilgili size bilgi verdi. Ancak bunun doğruluğunu kimliğini görerek öğrenebilirsiniz. Yeni kimliklerde doğum yeri ve medeni durum gibi bilgiler yer almıyor. Kendisinden nüfus kağıdı örneği getirmesini de isteyebilirsiniz. Belki ufak detaylar olarak görebilirsiniz bu evrakları. Ancak emanet edeceğiniz kişi, canınızdan bile kıymetli bebeğiniz. Ufak detaylar hayat kurtarır. Bu arada bir bakıcının adli bir olaya karışmış olması dünya genelinde 1.000’de 0.1 gibi orandır. Ancak konu çocuklarımız olunca çok önemli bir konum arz etmektedir.

Evlilik Cüzdanı

Bakıcınız evli olduğunu söylüyorsa, bunu teyit edebileceğiniz yer kimliğidir. Ancak yeni kimliklerde bu bilginin yer almadığını söylemiştik. Evlilik cüzdanı bakıcınızın kiminle evli olduğunu görebileceğiniz yerdir.

Bebek Bakıcısı İşe Başlamadan Hangi Evraklar İstenmelidir? yazımızda yazmış olduğumuz evrakların tümü kurumsal bir firmada işe başlamadan adaylardan istenen belgelerdir. Bakıcılar bu kadar evrağı vermek istemez diye düşünmeyin. Sonuç olarak, siz bu kişiyle uzun süreli bir çalışma düşünüyorsunuz ve çocuğunuzu emanet edeceksiniz. Ancak detaylı sağlık belgesi ve testleri ücretlidir. Bu belgenin ücretini bakıcınıza vermeniz aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.

Bakıcı Kamerası

Bakıcı kamerası istenebilecek bir evrak değildir ancak iş görüşmesinde bakıcınıza kameralı bir evde çalışma isteği sorulmalıdır. Bakıcı kamerası yukarıda saymış olduğumuz evrakları almanıza mani değildir. Bakıcınız işe başlamadan alacağınız belgelerden sonra bakıcı kameranızın da olması içinizin rahat etmesi açısından önemlidir. Bakıcı Kamerası Kurmadan Sorulacak 5 Soru makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Bakiciburada.com Güvenlik Önlemleri

Bakiciburada.com Güvenlik Önlemleri
Bakiciburada.com Güvenlik Önlemleri

Bakiciburada.com olarak bakıcı arayan ailelere güvenilir bir bir hizmet verme gayretindeyiz. Müşterilerimiz de bunun bilincinde 16 yıldır Bakiciburada.com ‘u tercih ediyor. Bakiciburada.com olarak bizler ailelerin ve sevdiklerinin güvenliğini sağlamak için ne tür önlemler alıyoruz.

Kimlik Doğrulama

Kayıt olan bakıcıların kimliklerini doğruluyor ve bakıcıların profillerinde bir rozetle bu bilgiyi tüm bakıcı arayanlara gösteriyoruz. Eğer kimliği doğrulanmayan bir bakıcı da listeleniyorsa bunu da bakıcı arayan ailelerimiz görebilmektedir. Ancak yabancı bakıcılar için kimlik doğrulama yapılamamaktadır.

Adli Sicil Belgesi Doğrulama

İş arayan adayların güncel adli sicil belgesi kontrol edilerek ailelerin güvenilir adaylarla iletişime geçmesi sağlanır. Adli sicil belgesini doğrulanan adayların profillerinde ilgili ikonlar yer almakta ve aileler bilgilendirilmektedir. Yine adli sicilini doğrulamayan adaylar varsa da aileler adaylara site üzerinden bu talebi iletebilmektedir.

Referans Doğrulama

Bakıcılar referans eklediği zaman, referans eklenen ailelere bakıcıyı tanıyıp tanımadığı ve tanıyorsa hakkında yorum yazması ve bakıcıyı puanlandırması istenmektedir. Referansın yanında da bu referansın eski işvereni, arkadaşı veya aileden biri olduğu yer almaktadır. Bakıcılar hakkında yapılan yorumlar bakıcı arayan ailelere önemli bilgiler vermektedir. Üyelik satın aldığınızda bakıcıların referanslarının telefon numaralarına ulaşabilirsiniz. Üstelik bazı referanslarda bu kişinin hangi firmada çalıştığı da yer almaktadır. En güvenilir referans doğrulama aracı o kişinin şirketini arayıp, referans verilen kişiyi aramaktır.

Ayrıca çalıştıracağınız bakıcı üniversite öğrencisiyse hocasını arayıp, hakkında bilgi alabilirsiniz. Üniversiteden ya da liseden yeni mezunsa da hocası hala kendisini tanıyor olacaktır ve bu da size güven verecektir.

Değerlendirme ve Puanlama

Aileler, iş arayan adaylarla ilgili değerlendirme yazabilir ve adayları puanlayabilir. Adayları puanlayabilmesi için iletişime geçmiş olması gerekmektedir. Bu değerlendirme ve puanları diğer aileler de görebilmekte, bu değerlendirme ve puanlamaları dikkate almaktadır.

Şikayet Sistemi

Bakiciburada.com ‘dan bakıcı bulan 300.000’den fazla aile görüştüğü ve çalıştığı bakıcıları puanlamakta, bakıcı profillerini şikayet sistemiyle bize bildirmektedir. Bu şikayet puanları değerlendirilmekte, belirli puanın altında kalan bakıcıların üyelikleri silinebilmektedir. 2008 yılından beri hizmet vermiş olduğumuz için elimizde güçlü bir bakıcı analizi bulunmaktadır. Bakiciburada.com ‘u tercih eden aileler almış olduğu hizmetten memnun kalmakta ve arkadaşlarına tavsiye etmektedir. Siz de bakıcı arıyorsanız Bakiciburada.com ‘u tercih ediniz.