Çocuklarda Okul Korkusunu Yenmenin 10 Yöntemi

4.7/5 - (3 Oy)

Okulların açılma zamanı yaklaştıkça aileler telaş içine girmeye başladılar. Uzunca bir tatilin ardından okulların açılmasıyla birlikte çocuklar da okul stresi yaşayabilirler. Hatta bazı durumlarda bu stres korkuya dönüşebilir ve çocuklar böyle zamanlarda okula gitmek konusunda fazlasıyla huysuz olabilirler. Bu konuda ailelere bazı görevler düşüyor. Çocuklarda Okul Korkusunu Yenmenin 10 Yöntemi nelerdir bu makalemizde işleyeceğiz.

Çocuklarda Okul Korkusunu Yenmenin 10 Yöntemi
Çocuklarda Okul Korkusunu Yenmenin 10 Yöntemi

Okul Korkusu Nasıl Çözülür?

1- Önce Siz Rahat Olun

Çocuğunuz eğer okul korkusu yaşıyorsa bu korkunun bir anda geliştiğini düşünmeyin. Çocuğunuz okul öncesi fazlasıyla stres geliştiriyorsa ebeveynler olarak kendinizi sorgulamanız gerekmektedir.  Sizin okul hazırlığı telaşınız ve stresiniz çocuğa yansımış olabilir. Okulların açılmasının da çocuklar için hayatın doğal bir parçası olduğunu unutmamalısınız. Büyük bir değişim yaşanıyormuşçasına panik halinde hazırlıklar yapmanız çocuğunuzun sizin stresinizi almasına sebep olacaktır. Sakin ve rahat görünmeniz çocuğunuzun da rahatlamasını sağlayacaktır.

2- İlgisini Çekecek Çanta ve Defterler Alma

Çocuğunuzun stresini azaltmak için birlikte okul alışverişine çıkabilirsiniz. Onun ilgisini çekeceği çantalar, defterler alarak okula hazırlık sürecini eğlenceli hale getirmeniz çocuğunuzun okul stresini azaltacağı gibi okula alışmasını kolaylaştıracaktır. 

3- Çocuğunuzla Okulla İlgili Sohbet Edin

Çocuğunuzun okul ile fikirlerini öğrenmek için onunla bol bol sohbet etmelisiniz. Çocuğunuz okul söz konusu olduğunda huysuzlanmaya başlıyor ve yüzü asılıyorsa kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken bir problem var demektir. Konuyu kestirip atmak yerine bu konuya daha fazla odaklanmalısınız. Bu konu için her şeyden bağımsız olarak başka bir zaman dilimi yaratarak çocuğunuzu önemsediğini ona belli edebilirsiniz. Böylece çocuğunuz önemsendiğini hissederek size karşı daha fazla içini açacaktır. Bütün bunları yaparken sorgulayıcı ve yargılayan bir tutum yerine şefkatli ve anlayışlı bir tutum geliştirmeniz gerektiğini unutmayın.

4- İlk Gün Birlikte Gitmelisiniz

Çocuğunuz ilkokula yeni başlıyorsa daha öncesinde mutlaka okulu ziyaret etmeli ve ilk gün çocuğu okula bırakmalısınız. Çocuğunuzun tuvaletin, kantinin ve sınıfın yerini önceden bilmesi oldukça avantajlı bir durumdur. Böylece çocuk okul nerede, sınıfım nerede, tuvalet nerede diye düşünerek zorlanmaz.

5- Yargılayıcı ve Tehdit Ederek Konuşma

Çocuğunuzla konuşurken ‘’Okula gitmezsen şöyle olur..’’ veya ‘’Bu yaptığın çok ayıp.’’ gibi yargılayıcı ve tehdit ederek konuşmak yerine ‘’Okula gittiğinde yeni arkadaşların olacak. ‘’ veya ‘’Okula gittiğinde yeni bilgiler öğreneceksin.’’ şeklinde yapıcı konuşmalısınız. Çocuğunuz, okula gittiğinde çeşitli kazanımlar elde edeceğini fark edebilmelidir. 

6- Uyku Düzeni Okula Göre Ayarlanmalı

Çocuğunuzun uyku düzeni yaz boyunca değişmiş olabilir. Fakat okullar açılmadan en az birkaç gün öncesinden uyku düzeni okul saatlerine göre ayarlanmalıdır.

7- Ev Ortamını Okul Saatlerinde Sıkıcı Hale Getirin

Okul saatlerinde ev ortamınızı ‘sıkıcı’ hale getirmeniz çocuğunuzun okul için hevesli olmasını sağlayabilir. En azından okullar açılmadan önceki hafta, evdeki eğlenceli aktiviteleri azaltabilir veya bir süre mola verebilirsiniz. 

8- Okula Gitmemesine Müsaade Etmeyin

Çocuğunuz okula gitmek istemediğinde duygusal davranarak buna müsaade etmeniz yanlış bir davranış olacaktır. Çocuğunuz okula rutin olarak ve aynı saatte gitmelidir. Gitmek istemediğinde buna izin vermeniz, çocuğunuz okulun bir sorumluluk olduğunu unutacaktır. Eğer çocuğunuzda birkaç hafta boyunca geçmeyen karın ağrısı, bulantı, uyku bozuklukları, agresiflik veya anksiyete gözlemliyorsanız mutlaka yardım almanız gerekiyor demektir. Çocuğunuzu ilk haftalarda okuldan siz alabilirsiniz

9- Çocuğunuzu İlk Haftalarda Okuldan Siz Alın

Çocuğunuz okula servis ile gidip geliyor olabilir. Fakat çocuğunuzun ilk haftalarında onu okuldan alma görevini ebeveynleri olarak üstlenebilirsiniz. Bir gün anne, diğer gün baba okuldan alabilirse çocuğunuzu rahatlatmış olursunuz. Bu davranış aynı zamanda aile bağlarınızı güçlendirecektir. 

10- Çocuğunuza Güven Aşılayın

Çocuğunuz okul sebebiyle stres halindeyken onun öz güvenini güçlendirmek için aslında ne kadar güçlü ve bu tür problemlerin üstesinden gelebilecek bir çocuk olduğunu ifade edebilirsiniz.  Bunu yaparken çocuğunuzun üzerinde bir baskı oluşturmamaya özen gösterin. Durumun sandığınızdan da ciddi olabileceğini göz önüne alarak bazen çocukların destek almadan başa çıkamayacağı durumların olabileceğini unutmayın. Çocuğunuzun stres düzeyi ile başa çıkmakta zorlandığınız noktada okulun Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimiyle iletişime geçerek bu konuda uzman kişiden yardım alabilirsiniz.  

Çocuğunuza Oyun Ablasıyla Okulu Sevdirin

Çocuklarda Okul Korkusunu Yenmenin 10 Yöntemi listesinde yer alanlara ek olarak üniversiteli bir oyun ablası da çocuğunuzla iyi bir bağ kurabilir. Çocuğunuza üniversite hikayelerini anlatabilir, hem oyun oynayıp, hem de dersleri eğlenceli hale getirebilir. Çocuğunuza okuyunca nelere ulaşabileceğiyle ilgili ufuk çizebilir. Bakiciburada.com ile Türkiye’nin sayılı üniversitelerinde eğitim gören üniversiteli oyun ablasına ulaşmak mümkün. Üniversiteli oyun ablası arıyorsanız Bakiciburada.com ‘a ilan vermeniz ya da oyun ablası havuzundan arama yapmanız yeterli.