Oyun Ablası ve Çocuk Bakıcısı Arasındaki Farklar

5/5 - (1 Oy)

Oyun ablaları yukarıda da belirttiğimiz gibi genellikle üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu nedenle genellikle part time ya da belirlediğiniz süre çerçevesinde çocuğunuzla birlikte olur. Eğer sürekli çalışıyor ve işten eve yorgun argın dönüyorsanız bakıcının bu durumda tam zamanlı ya da yatılı olarak çalışma gibi bir alternatifi olacağından bebeğiniz için doğru tercih olacaktır. Ancak bebeğinize bakan kişinin sizin de takdir edeceğiniz gibi bu konuda uzman ya da asgari bir bilgisinin olması gerekmektedir.

Oyun ablası ve çocuk bakıcısı arasındaki farklar listesinden bir diğeri oyun ablaları bu işi yapmak için herhangi bir eğitim almazken (oyun ablaları ilgili üniversite öğrencilerinden seçilir) bakıcıların almakta olduğu “bakıcılık eğitimi” adında bir eğitimleri mevcuttur. Bu eğitim içeriğinde çocuğun gelişimi ile ilgili bilgi sahibi olması, çocuğun temel alışkanlıklarının kazandırılması, çocuğun bakımı ile ilgili olarak tuvalet alışkanlığı kazandırılması, uyku düzeninin sağlanması gibi temel eğitimleri alır. Aynı zamanda bu eğitimler içerisinde ilk yardım gibi eğitimler de alarak çocuğun olası bir düşme, çarpma veya boğulma gibi tehlikelere karşı güvenliğinin sağlanmasını da sağlar. Çocuklarla ilgilendiğinden elbette ki çocuk sağlığı hakkında da birtakım temel eğitimleri almak durumundadır. Bu sayede çocuğunuzun gelişimini de dikkate alarak, hangi yiyecekleri tüketmesi gerektiğini bildiğinden çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi de sağlayacaktır.

Yeni Doğan Bebeğiniz İçin Çocuk Bakıcısı

Çocuk bakıcıları bebeklikten itibaren çocuğunuzun gelişimini takip ederek onun bakım ihtiyaçlarını karşılar.

Yeni doğum yapmışsanız ve çocuğunuz ile ilgilenemediğiniz zamanlarda çocuğunuza bakacak birilerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Oyun ablası ve çocuk bakıcısı arasındaki farklardan bir diğeride budur. Oyun ablaları bu gibi durumlarda pek tercih edilmez. Oyun ablaları 2 yaşını aşmış okul öncesi çocukların gelişiminde aralıklarla birlikte olarak çocuğun bu dönemine katkı sağlar. Çocuk bakıcıları ise bebeklikten itibaren çocuğunuzun gelişimini takip ederek onun bakım ihtiyaçlarını karşılar. Çalışan bir ebeveyn iseniz bebeğiniz için bu noktada çocuk bakıcısı ile çalışmak, oyun ablası ile çalışmaktan daha avantajlıdır. Söz konusu deneyimli ve ilgili eğitimini almış bir çocuk bakıcısıyla çalışmak sizi oldukça rahatlatacaktır. Bu nedenle doğumdan sonra bakıcı ile çalışıp 2 yaşından sonra opsiyonel olarak oyun ablası ile çalışmak yerinde bir karar olacaktır.

Yine bir diğer oyun ablası ve çocuk bakıcısı arasındaki fark ise oyun ablası ve çocuk bakıcısı ücretleri farklılık göstermesidir. Örneğin oyun ablası part time çalıştığından -daha kısa süreli hizmet verdiğinden- sizin için daha ekonomik olacaktır. Tam zamanlı veya yatılı çocuk bakıcısı ücretleri biraz oyun ablasına göre biraz daha masraflı olsa da bu işin eğitimini almış birisi çocuğunuz için çok daha faydalı olacağından üstelik gelişimini de o denli etkileyeceğinden genellikle bakıcı tercih edilmektedir. Hele de gün boyu çalışıyor ya da çocuğunuz ile ilgilenemiyorsanız bakıcı sizin için ideal seçenek olacaktır.

Oyun Ablasının Çocuğun Gelişimindeki Yeri

Oyun ablası ve çocuk bakıcısı arasındaki farklara girmeden önce oyun ablası nedir? sorusuna cevap verelim. Oyun ablası, genellikle ailelerin çalışması nedeniyle çocuklarıyla ilgilenemediği dönemlerde ailenin çocuğuyla yarı zamanlı olarak ilgilenen, çocuğun okul öncesi eğitimi ve gelişimi gibi konularda yardımcı olan, çocukların yabancı dil öğrenmesinde ve eğitici oyunlar oynayarak gelişimine katkı sağlayan kişidir. Sadece çalışan ailelerde de değil örneğin acil bir işiniz çıktı ya da canınız sıkkın, çok bunaldınız ve bir kahve molasına ihtiyacınız var, o zaman oyun ablası tam size göre. Part time olarak çalışan oyun ablaları bu kısa zaman dilimi için tek seferlik anlaşabileceğiniz gibi haftanın belirli günlerinde çocuğunuz ile vakit geçirmesini de sağlayabilirsiniz.

Dil eğitimi elbette okuma yazma bilmeyen çocuğa İngilizce öğretmek değil, hiç değilse kulak aşinası olsun ki ileride eğitiminde rahatlıkla öğrenebilsin. Erken yaşta tanıştığı yabancı dil çocuğa ilerleyen dönemlerinde kolayca öğrenebilmesini sağlayacaktır. Çocuklar konuştukları dillerini aile içindeki konuşmalarla yani duyarak öğrenirler. Oyun ablasının çocuğun gelişimindeki yeribu nedenle önemlidir. Bu nedenle de genellikle oyun ablası olarak çeşitli sanat dallarına elinden geldiğince hakim olabilen, çocuğa bir şeyler katabilecek donanımlı ve pratik bilgili insanlar seçilir. Bu sayede çocuğun gelişimine katkı sağlanmış olur. Keza çocuğun ailesinden sonra en çok zaman geçirdiği birinin de bu yetkinliklere sahip birisinin olması gerekmektedir.

Oyun ablasına alternatif olarak Oyun abisi de vardır. Oyun abisinin de görevleri aynı şekilde oyun ablasıyla özdeştir. Oyun abisinin olma amacı özellikle de erkek çocuklarının babalarının çalışıyor olması nedeniyle çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenemiyorsa çocuğun kendine rol model olarak alacağı birisi olma ihtiyacındandır. Oyun abisi de tıpkı oyun ablası gibi çocuğa örnek ve onunla vakit geçirerek gelişimine katkı sağlamaktadır.

Oyun Ablasında Olması Gerekenler

Oyun ablası genellikle çocukların oyun oynamalarına ve yeni dil öğrenmesine yardımcı olur.

Bir oyun ablasında aranan başlıca özellikler vardır. Bu şekilde özellik aranmasının sebebi çocukların oyun ablasını bir rol model olarak görmesidir. Çocuklar kendisiyle vakit geçiren kişinin davranışlarından esinlenerek kendi kişiliğini oluşturacaktır. Oyun ablası ve çocuk bakıcısı arasındaki farklar burada etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle oyun ablasının sigara gibi bağımlılıklarının olmaması gerekir. Oyun ablasında olması gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Çocuklarla iletişimi çok iyi olmalı.
  • Anlayışlı ve güler yüzlü olmalı.
  • İyi derecede yabancı dil bilgisi olmak.
  • Çeşitli sanatsal aktivitelere ilgili ve bilgisi olmalı
  • Sigara gibi kötü alışkanlıklarının olmamalı.
  • Disiplinli ve planlı olmalı.
  • Çocukların geçirebileceği dönemlere hakim olmalı.
  • Çocuklar hakkında bilgi sahibi olmalı.
  • Çocukların sosyal ve bilişsel gelişimini takip edebilmeli.
  • Anadilini düzgün kullanabilmeli, düzgün bir diksiyona sahip olmalı.
  • Çocuk oyunlarına ilgili olmalı.
  • Sorumluluk sahibi olmalı.

Oyun ablasında olması gerekenler listesinde oyun ablasının belli başlı sorumlulukları da vardır. Oyun ablası özel eğitim gerektiren çocuklar hariç olmak üzere oyun ablası, bütün okul öncesi çocuklarla ilgilenebilir. Oyun ablası genellikle çocukların oyun oynamalarına ve yeni dil öğrenmesine yardımcı olur. Çocuğun gelişimini takip eder. Bunların dışında oyun ablasının sorumlulukları nelerdir? sorusunu şöyle cevaplayabiliriz:

  • Çocuğun müzik ve resim gibi dallara olan ilgisini tespit etmek, becerilerini geliştirecek aktiviteler yaptırmak.
  • Okul öncesi çağlardaki çocukların gelişimleri hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Ailenin çalışma ve seyahat gibi planlarına göre çocukla birlikte olmak, vakit geçirmek.
  • Aileye çocuk hakkında danışmanlık yapmak, çocuğa alabilecekleri oyuncaklar ve hediyeler hakkında bilgilendirmek.
  • Aileyle iş birliği içinde çocuğun algı kapasitesini ve başarı düzeylerini takip ederek takip edilmesi gereken yöntemleri aileyle paylaşarak uygulanmasını sağlar.

Çocuk Bakıcısının Çocuğun Gelişimindeki Yeri

Çocuk bakıcısına gelecek olursak, çocuk bakıcısının görevleri de tüm bunların yanında daha da detaya inmektedir. Çocuk bakıcısının çocuğun gelişimindeki yeri elbette önemlidir. Buna ek olarak çocuk bakıcısı, ebeveynlerin en iyi yardımcıları, onların asistanıdır. Her ne kadar ailelerin gereksinimlerine göre şekillense de çocuk bakıcısının da belli başlı nitelikleri vardır. Ebeveynler çocuklarını emanet ettiği kişinin eğlenceli ve sosyal açıdan aktif bir bakıcı çocuğa da rol model olacağından onu içine kapanık olmaktan kurtarıyor. Çocuklar aktif ve yüksek enerjileri sebebiyle sürekli hareket halinde olacağından ebeveynlerin beklentileri de bu yönde yani çocuğa ayak uydurabilmesini bekliyor. Oyun ablası ve çocuk bakıcısı arasındaki farklar burada da görülmektedir. Çocuk bakıcısı çocuğunuzun bebeklikten itibaren tüm bakımını ve ihtiyaçlarını karşımanın yanında sizin görevlendirdiğiniz ve işe alırken belirttiğiniz işlerde size yardımcı olarak yükünüzü hafifletecektir. Talebinize göre yatılı ya da tam zamanlı olarak çalışabilirler. Yatılı kalmak bir zorunluluk değil, çocuğunuza bakan kişinin tercihine kalmış bir seçenektir. Eğer sizinle çalışmaya sıcak bakarsa yatılı kalabilir.

Deneyimli Oyun Ablası ve Çocuk Bakıcısı Bakiciburada.com’da

Bu makalede oyun ablası ve çocuk bakıcısı arasındaki farklar karşılaştırmasını yaptık. Aradığınız kriterlerde oyun ablası veya tam zamanlı ya da yatılı çocuk bakıcısını Bakiciburada.com da rahatlıkla bulabilirsiniz. Çocuğunuzun güvenliğini önemsiyoruz, bakiciburada.com’da yer alan oyun ablası veya oyun abisi adaylarının bilgileri ve güvenlikleri bizler tarafından nüfus kayıt sisteminden doğrulanmakta ve aynı zamanda ilgili adayların profilleri sms ve e posta yoluyla da doğrulanmaktadır. Aynı şekilde yatılı veya tam zamanlı çocuk bakıcısı adaylarının da bilgileri tarafımızca doğrulanarak en ideal ve güvenli adayları çocuğunuz ile ilgilenmesi için sizlere sunuyoruz.  Sitemizden istediğiniz kriter ve özelliklerdeki bakıcı ve oyun ablası/abisine kolayca ulaşabilirsiniz. Sizlerin bu ihtiyaçlarınızı karşılamak için Türkiye İş Kurumundan aldığımız bakıcı bulmaya aracılık izni ve üniversiteli iş arayan adaylardan aldığımız öğrenci belgesi/mezuniyet diplomasını doğrulayarak hizmet vermeye devam ediyoruz. Tüm sorunlarınıza hafta içi hizmet vermekte olan müşteri temsilcimiz ile bir telefon kadar uzağınızdayız.