Son Zamanların Yükselen Trendi: Dekoratif Boyalar

4.2/5 - (6 Oy)

Duvarlar, duvar boyaları veya duvar kağıtları her zaman evler için vazgeçilmez bir dekorasyon malzemesi olmuştur. Dönemlere göre değişen moda anlayışıyla birlikte pek çok farklı duvar kağıdı, sıva veya duvar boyası türü oldukça fazla tercih edilir. Bundan 20-30 sene önce oldukça fazla moda olan duvar kağıtları şimdi yeniden moda oldu. Eskisi gibi tüm duvarlar değilse de mutlaka en azından bir duvar, duvar kağıdı ile kaplanıyor. Ancak hepsinden daha fazla moda olan ve hem modern tasarımlı evlerin hem de klasik tasarımlı evlerin duvarlarını süsleyen yeni bir boya tarzı var: Dekoratif Boya! Bu yazımızda da son zamanların yükselen trendi: dekoratif boyalar nelerdir inceleyeceğiz.

Her türlü evin tasarımına uygun olabilen bu boyalar, kullanıldığı yerde bir farklılık yaratan ve geldiği mekana dizayn katan teknolojik bir üründür. Dekoratif boya İtalya’dan dünyaya yayıldığı için İtalyan boya da denilir. Bu boya çeşidinin en güzel örneklerini de estetiğe düşkün İtalya’da görmekteyiz.

Eğer evinize veya evinizin herhangi bir odasına biraz daha heyecan ve yaratıcılık katmak istiyorsanız mutlaka bu boya türünün en sevdiğiniz türlerini bulun ve evinizde mutlaka deneyin. Eğer isterseniz duvarlara yine badana boyalarıyla ya da daha ince işçilikli bir resim isterseniz de yağlı boyalarla da hava veya renk katabilirsiniz.

Ancak bunun için gerçekten ince bir işçilik gerekmektedir. Esasen dekoratif boya uygulamalarında standart boyalar kullanılır; ancak asıl farkı tercih edilen diğer materyaller belirler. Örneğin desen fırçası, sünger ya da çelik mala, ortaya özgün sonuçların çıkmasını sağlar. Dekoratif boyanın bazı uygulamaları, ustalığı zorunlu kılabilir. Bu süreçte mutlaka deneyimli ve profesyonel ekiplerden destek almalısınız. Ancak daha kolay çeşitlerini kendiniz de deneyerek çözebilirsiniz.

Bu yazımızla birlikte Taşınma Öncesi Ev Temizliği Nasıl Yapılır? yazımızı da göz atabilirsiniz.

Son Zamanların Yükselen Trendi: Dekoratif Boyalar

İtalyan Boya ya da Dekoratif Boya Nedir?

Dekoratif boyalar duvarınızı boyadığınızda tıpkı bir duvar kağıdı ile kaplanmış hissi verir. Desenli veya dokulu olan bu boyalar duvar kağıdına nazaran daha fresh ve uygulaması daha kolaydır. Badana için kullandığınız normal boyalar ve boya teknikleriyle kendiliğinden bir desen ve uyum içerisinde olan bir duvar açığa çıkar. Aslında dekoratif boya uygulamalarında standart boyalar kullanılır; ancak asıl farkı tercih edilen diğer materyaller belirler. Örneğin desen fırçası, sünger ya da çelik mala, ortaya özgün sonuçların çıkmasını sağlar.

Dekoratif boya uygulaması, ustalığı zorunlu kılar. Bu süreçte mutlaka deneyimli ve profesyonel ekiplerden destek almalısınız. Pek çok farklı tekniklerle siz de duvarınızı boyayabilirsiniz. Örneğin; farklı tipte rulolar kullanarak, püskürtme teknikleri uygulayarak veya rulonuzun üzerine çeşitli desenlerde bantlar çekerek yeni modelleri duvarınızda deneyebilirsiniz.

Dekoratif boyalarla evinize veya boyayı uyguladığınız odanıza istediğiniz görünümü ve havayı verebilirsiniz. İster inci gibi parlak boyalar seçebilirsiniz, isterseniz metalik görünümlü veya dalgalı dekoratif boyalar tercih edebilirsiniz. Tüm bu çeşitlerin her biri evinizin dekoruna ve sizin zevkinize göre değişkenlik gösterebilir. Ve emin olun dekoratif boya ile işlem yaptıktan sonra evinizin havasının ne kadar değiştiğine inanamayacaksınız! Son derece spor olan bir yere biraz hava katabilir, çok klasik gören bir yeri yumuşatabilir ya da istediğiniz ortama istediğiniz kadar modernlik katabilirsiniz.

Dekoratif Boya Nasıl Kullanılır?

Desenlerine bakıldığında üzerinde epey uğraşılmış olduğu düşünülse de aslında dekoratif boyaların yapımı da kullanımı da oldukça kolaydır. Ayrıca ekstra dayanıklı boyalar oldukları için çok uzun yıllar kullanılabilirler. Yani siz sıkılmadığınız sürece başka nedenlerden ötürü değiştirmek zorunda kalmazsınız.

Son Zamanların Yükselen Trendi: Dekoratif Boyalar

Dekoratif Boyama Türleri

Çatlak Boyama

Çatlak boyama, yüzeylerin eski ve sıkıntılı görünmesini sağlamanın eğlenceli bir yoludur. Çoğu formül, renkli bir taban kaplaması, bir çatlama ortamı tabakası ve ardından bir son kat gerektirir; bununla birlikte, bazı yeni formüller yalnızca temel kat ve son kat gerektirir. Boya kurudukça üst kat çatlar ve yayılır, zıt taban rengi ortaya çıkar. Daha kalın çatlak ortamı ve son kat katmanları daha büyük, daha derin çatlaklar oluşturur; ince katmanlar daha ince bir etki yaratır.

Metalik Boyalar

Metalik boyaların çoğu gerçek metal pulları içerir; Yakından bakarsanız, tek tek metal lekeleri görebilirsiniz. Bazı çeşitler manyetiktir. Bu formüller dramatik etki için eşsizdir. Tipik olarak çok parlak ve sert aşınırlar. Çok fazla ışığı yansıttıkları için metalikler kusurları ve hasarlı alanları vurgular. Bunları yalnızca iyi hazırlanmış yüzeylere uygulayın ve fırça izlerini önlemek için yumuşak bir rulo veya püskürtücü kullanın.

Taş Boyama

Sahte taş boyaları gerçek taş gibidirler. Formülasyona bağlı olarak, bunlar granit, mermer veya diğer taş kaplamaları taklit edebilir. Özel uygulama teknikleri gerektirmezler; sadece yuvarlayın veya püskürtün. Renk seçimi biraz sınırlıdır, ancak bu boyalar, çok gerçekçi efektler oluşturmak için diğer suni kaplama teknikleriyle birleştirilebilir.

Süet Boya

Süet boyası oldukça az kişiden temin edilebilir ve şaşırtıcı derecede gerçekçi görünür. Bu ürünü kullanmak için önce yüzeyi hazırlamanız ve bir temel renk uygulamanız gerekir. Tam kapsama için iki kat gerekebilir. Kuruduktan sonra süet boyayı üst üste binen, altı inçlik “x”ler halinde uygulayın. Renk varyasyonları neredeyse gerçek gibi görünür!

DIY Dokulu

Boya Doğrudan boyanıza azar azar temiz kum ekleyerek kendi dokulu boyanızı ucuza oluşturabilirsiniz. Yıllar önce, bu, tavanları kaplamanın yaygın bir yoluydu. Dibe çökmeyi önlemek için boyayı sık sık karıştırmayı unutmayın. Bu yöntemle dokulu bir boya katmanı elde etmiş olacaksınız aynı zamanda oldukça hoş bir görüntü yakalamış oalcaksınız.

Alacalı veya Geometrik Boyama

Klasik alacalı duvar deseni, oda tasarımınıza anında hayat ve hareket katacak ve mutfakta, ana yatak odasında veya çocuk odasında olduğu kadar iyi çalışabilir. Daha sofistike bir görünüm için ince kontrastlara sahip renkleri seçin veya koyu tonlarda daha yüksek kontrastları tercih edin.

Duvar çerçevesi kalıplama

Duvar çerçevesi kalıplama, büyük bir odayı daha samimi hissettirmeye yardımcı olabilir, ancak bu dikdörtgenlerle çalışmak da zor olabilir. Eğer bir odaya neşe ve farklı bir hava katmak istiyorsanız belli bir bölgeyi ahşaplar veya herhangi istediğiniz materyallerle çerçeveye alıp içerisini aynı renge veya farklı bir renge boyayabilirsiniz. Eğer elinize güveniyorsanız veya resim yeteneği iyi olan bir tanıdığınız varsa bu çerçevelerin içerisine bazı basit figürler veya resim de çizdirebilirsiniz. Böylece aslında tablo olmayan ama tablo gibi görünen değişik bir alan yaratmış olursunuz.

Süngerleme

Dinamik doku eklemek için süngerimsi bir boya rulosu veya gerçek sünger kullanmayı içerir. Uygulaması oldukça kolaydır ve herhangi bir özel resim becerisi veya uzmanlığı gerektirmez, bu nedenle tüm ailenin katılabileceği harika bir projedir. Hep birlikte değişik desenler çıkaracak şekilde tüm aile evi badana yapabilirsiniz. Süngerleme bunun için en uygun ve kolay tekniklerden birisidir.

Gördüğünüz gibi evinize değişik bir hava katmak isterseniz İtalyan boya da denilen dekoratif boya çeşitlerinden herhangi bir tanesini seçerek kendi başınıza, arkadaşlarınızla veya ailenizle oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Üstelik süngerleme veya benzeri teknikler beğenmediğinizde tekrar üzerinden boya ile geçerek hemen düzeltebileceğiniz yapıda oldukları için kaybedecek çok bir şeyiniz de yoktur.

Evinize Yardımcı mı Lazım?

Ev işleriyle uğraşmak her ne kadar keyifli olsa da, destek almadığınızda oldukça yorucu olmaktadır. Siz de evinizde size yardımcı olacak birine ihtiyaç duyuyorsanız, Bakiciburada.com’un ev işlerine yardımcı bayan hizmeti tam size göre. Hemen ev yardımcısı ilanı verip, aradığınız yardımcıyı bulabilirsiniz.