Yaşlı Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

4.7/5 - (4 Oy)

Değerli aile fertlerimiz belirli bir yaşa geldiklerinde birtakım fiziksel veya psikolojik rahatsızlıklar yaşayabilir. Böyle durumlarda özenle bakılması gereken büyüklerimiz için profesyonel yaşlı bakımı hizmetinden yararlanmak, birçok sorunun kolaylıkla çözüme kavuşturulmasına yardımcı olabilir. Yaşlı bakıcısı arıyorum fakat seçim yapmadan önce hangi konular üzerinde durmalıyım, diye endişe edebilirsiniz. Yaşlı bakıcısı seçerken nelere dikkat edilmeli? yazımızı okuyarak aklınızdaki soru işaretlerinden kurtulabilirsiniz.

Çocuklarını büyütürken fedakarlık gösteren anne-babaların yaşlılık dönemlerinde hak ettiği değerin verilmesi insani bir vazifedir. Manevi duyguların daha çok hassaslaştığı ileri yaşlar aynı zamanda ilginin ve şefkatin beklendiği özel zamanlardır. Çalışma hayatının yoğun akışı içerisinde, yaşlı yakınlarının bakımına vakit ayıramayan kişiler, yaşlı bakıcı seçeneğini tercih ederken güvenilir firmalardan destek almaları önemli bir husustur. Çünkü bakım işini uzman olarak yapan görevlilerinin sabırlı, düzenli, titiz ve dürüst olmaları sizin de içiniz rahat etmesini sağlar. Anne, babanız çoğu zaman bakıma ihtiyacı olmadığını söyleyecektir. Siz onların bakıma ihtiyacı olup olmadığını anlamak için Yaşlılarınızın Bakıma İhtiyacını Gösteren 9 İpucu yazımıza göz atabilirsiniz.

Yaşlı Bakıcısı Seçerken Tecrübenin Hayatı Kolaylaştırdığını Unutmayın!

Bakım işlemleri hakkında bilgi sahibi olan yaşlı bakıcısının tecrübeli olması, ihtiyaçların karşılanmasına büyük katkı sağlar. Yaşlı kişilerin hareketlerinin bir sonraki adımı hakkında öngürüde bulunabilirler. Bakıcının tecrübeli ve referanslı olması alzheimer, demans, şeker, tansiyon gibi hastalığı olan yaşlıların bakımını kolaylaştırır. Aradığınız özelliklere uygun gündüzlü veya yatılı yaşlı bakım hizmeti alabilmek için güvenilir firmalara başvurabilirsiniz.

Yaşlı Bakıcısı Seçerken Temizlik Hususuna Önem Verin

Yaşlı bakıcısı seçiminde temizlik konusuna dikkat etmelisiniz. Bu özelliği adayın dış görünüşüne, kıyafetinin düzenli olmasına, eşyalarının temiz olmasına, el, tırnak ve saç temizliğine dikkat ederek de anlayabilirsiniz. Sonuç itibariyle kendi hijyen ve düzenine dikkat etmeyen birisinin yaşlı yakınınıza özen göstermesi beklenemez. Bakıcının ilgilendiği kişilerle yakın mesafede olması mikropların ağızdan ya da vücuttaki yaradan bulaşma riskini artırır. Yaşlı bireylerin vücut dirençlerinin zayıf olması rahatsızlanmasına ve hastalığının ilerlemesine yol açtığı için temizlik kurallarına uymak gerekir. Ayrıca titiz ve temiz görünümlü insanların yaşlı bakımında oldukça dikkatli olma ihtimali yüksektir.

Yaşlı Bakıcısı Dürüst ve Güvenilir Olmalı

Yaşlı Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yaşlı Bakıcısı Dürüst ve Güvenilir Olmalı

Güvenilir yaşlı bakıcısı sevdiklerinizi gönül rahatlığıyla emanet edebilmenize, yaşlılığın getirdiği hastalıkların bakım işlemlerinin kontrollü bir şekilde yapılabilmesine olanak tanır. Yaşam kalitesi düşen kişilerin umutsuzluğa kapılması ve sürekli negatif düşüncelerle zihnini yorması sıkça rastlanan bir durum olduğu için yaşlı bakımında özenli davranılması gerekir. Disiplin sahibi bakıcılar hem yaşlılara hem de ailelere karşı dürüst olur.

Bakıcıların düzenli olarak yemek hazırlayan ve ilaç veren kişiler olduğu düşünüldüğünde güven kavramı ön plana çıkar. Bunu daha iyi anlayabilmek için yakınınızla konuşarak kendisine nasıl davranıldığı hakkında sorular sorup daha sonra bakıcınızı test edebilirsiniz. Ayrıca kamera taktırmak, gözlemlemek, haber vermeden yanlarına gitmek gibi önlemlerin alınmasında da fayda vardır. Eğer dürüstlük ve güvenilirlik hususunda en ufak bir şüpheye kapılmanız halinde başka yaşlı bakıcıları ile görüşebilirsiniz.

Yaşlı Bakıcısı Mutlaka Sabırlı Olmalı

Yaşlılarımız bazen çocuksu bazen de bilinç dışı hareketlerde bulunabildiğinden dolayı bakıcının sabırlı olması gerekir. Aksi takdirde yaşlınız açısından olumsuz sonuçlar meydana gelebilir. Yaşlı bakıcı adayıyla ilk görüşmede bazı özelliklere dikkat ederek önlem alabilirsiniz.

  • Sürekli tedirginlik hali,
  • Stresli davranışlar,
  • Konuşurken göz teması,
  • Tırnak yeme,
  • Yalan söylemek.

Yaşlı Bakıcısının Aile Yaşantısında Düzen Şart

Aile yaşantısı düzgün olan bir bakıcı, işlerini aksatmaz ve aile büyüğünüzün bakımını zamanında yerine getirir. Gereken prosedürleri uygulamayan kişi;

  • Bakım saatlerini aksatabilir,
  • Sizi yarı yolda bırakabilir,
  • Yaşlınızın yanında bulunmadığınız durumlarda problemler yaşanabilir,
  • Sorunlar çözülmeyecek hale gelebilir.

Bu tür düzensizlikler iş disiplininden uzakta bir yaklaşım olmakla beraber yaşlınızın psikolojisinde olumsuz bir etki bırakması kaçınılmazdır.

Yaşlı Bakım Elemanı Hızlı ve Pratik Olmalı

Acil bir durum yaşandığında anında müdahale edebilmesi için bakıcının hızlı ve pratik olması gerekir. Yaşlınızın bakım, istek ve ihtiyaçları zamanında karşılanmayabilir ve sağlık sorununda olumsuz ilerlemeler olabilir. Bunun yanı sıra çocuklarda olduğu gibi yaşlılarda da düşme, takılma ve denge kaybı gibi beklenmedik olaylar yaşanabilir. Bu tür durumlarda bakıcının anında müdahale etmesi istenmeyen olayların gerçekleşmesinin önüne geçer.

Güler Yüzlü Olmak Yaşlı Yakınınıza Moral Verir

Yaşlı Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Güler Yüzlü Olmak Yaşlı Yakınınıza Moral Verir

Bakıcının güler yüzlü olması yaşlınızın psikolojisinde ve aralarındaki ilişkide önemli bir rol oynar. Nitelikli yaşlı bakıcısı ne kadar içten, samimi ve güler yüzlü olursa yaşlı yakınınız istekleri, sorunu veya ihtiyacı olduğunda bunları belirtmekten çekinmez. Yaşlı bireylerin aile, çevre ve bakıcı ile kurduğu bağ çok önemlidir; kendisini ifade etmekte çekinmeyecek kadar samimi olduğunu hissetmelidir. Bakıcının ilgisi, kurduğu bağ, samimi davranışı, güler yüzlü ve iyi bir dinleyici olması yaşlının psikolojisi açısından oldukça güzel gelişmelerin yaşandığını belli eder. Kendisini daha iyi hisseder ve iyileşmesinde olumlu sonuçlar gözlemlenebilir. Bu nedenle gündüzlü veya yatılı yaşlı bakıcısı seçerken nelere dikkat edilmelidir? sorusunun en önemli cevaplarından birisi güler yüzlü görünmektir.

Yaşlı Bakıcısı Mesleğini Severek Yapmalı

Yaşlı bakımı yapan kişiler işini ekonomik açıdan ziyade istekli ve içten bir şekilde yapması oldukça önemlidir. Aksi takdirde yaşlınıza kötü davranabilir, fiziksel veya psikolojik şiddet uygulayabilir. Sevdiklerinizin yemeğini ve ilacını zamanında vermeyerek sağlıklarını tehlikeye atan bakıcılar, yaşlıların psikolojisinde olumsuz durumlar yaşatacağı için hastalıkların ilerlemesine de neden olabilir. Bu tür olayların yaşanmaması için bakıcı ile yaşlı yakınınız bir aradayken aralarındaki bağın ilerleyişini gözlemleyerek bir sonuç çıkarabilirsiniz.

Yaşlı Bakım Hizmetinde İlk Yardım Eğitimi Önemli

Yaşlı Bakım Hizmetinde İlk Yardım Eğitimi Önemli

Bazı yaşlılarımızın hastalığına bağlı olarak pansuman, bakım, bandaj değişimi, yara temizliği, iğne yapımı gibi işlemlerinin yapılması gerekebilir. Acil bir durum oluştuğunda bakıcının müdahalede gecikmemesi gerekir. Bu nedenle yaşlı bakıcısı hizmeti veren kişileri tercih ederken ilk yardım eğitimini ön planda tutmanızda fayda var.

Yaşlı Bakıcısı Sorumluluk Sahibi Olan Kişilerdir

Bakıcının yaptığı işin bilincinde olup görevlerini vaktinde yerine getirmesi oldukça önemlidir. Sorumluluk sahibi olan bir bakıcı, yakınınızın gereksinimlerini kolaylıkla karşılar. Tecrübeli yaşlı bakıcısı, ihtiyaçlarını karşıladığı kişinin ilaçlarını vaktinde vermeli, gerekli durumlarda banyosunu yaptırabilmeli, hastalıkla ilgili gereken kontrolleri yapmalı, beslenmeli düzenine dikkat etmeli ve bu tür işlemleri kesinlikle aksatmamalıdır.

Fiziksel Kuvvetin İhtiyaç Duyulduğu Zamanlar Olabilir

Fiziksel Kuvvetin İhtiyaç Duyulduğu Zamanlar Olabilir

Hastalığa bağlı olarak hareket özgürlüğü kısıtlanan yaşlılara fiziksel yönden destek gerekebilir. Sürekli yatmak zorunda olan kişilerin vücut temizliği, yeme-içme ve kıyafet değiştirme gibi günlük ihtiyaçlarını yerine getirebilmek için fiziksel yönden yeterli güce sahip olunması gerekir. Ayrıca yaşlı kişiler yürümekte zorluk çekiyorsa bakıcıdan destek alarak banyo veya tuvalet ihtiyacını giderebilmelidir.

Yaşlı Bakıcısı Seçerken Profesyonel Kişileri Tercih Edin

Yaşlı Bakıcısı Seçerken Profesyonel Kişileri Tercih Edin

Yaşlılık döneminde unutkanlık, hafıza zayıflığı gibi durumların artması bakım ihtiyacının ortaya çıkmasının işaretleri olarak algılanabilir. Görme engelli ya da yatağa bağlı olan aile büyükleri için bakıcının tecrübe sahibi olması büyük önem taşır. Çünkü aile üyelerinin bakım işlemlerini yapması zorlaşabilir. Eğitimli yaşlı bakım elemanları sayesinde çeşitli rahatsızlıklara sahip olan yaşlıların ihtiyaçları bilinçli bir şekilde yerine getirilir. Yatılı veya gündüzlü yaşlı bakıcısı tercihlerinizde Bakiciburada.com‘da bulunan tecrübeli, eğitimli ve referanslı kişilerden yardım isteyebilirsiniz. Yaşlı bakıcısı seçerken nelere dikkat edilmeli? sorusuna Bakiciburada.com‘u arayarak yanıt bulabilirsiniz.

Aile Büyüklerine Profesyonel Bakım Hizmeti Bakiciburada.com’da

Ev ya da hastane ortamında sevdiklerinizin bakımını en doğru şekilde gerçekleştiren eğitimli yaşlı bakıcıları, referanslarıyla size güven verir. Yaşlılık sürecinde psikolojik ve fizyolojik değişimler yaşayan değerli aile büyükleri için bakıcıların güler yüzlü ve sorumluluk sahibi olmaları onların hayata umutla bakmasına imkan verir. Siz de  Bakiciburada.com ile iletişime geçerek sevdiklerinizin ihtiyaçlarını karşılayan yaşlı bakıcılarıyla tanışabilirsiniz. Unutmayın, güvenilir hizmet anlayışıyla  Bakiciburada.com her zaman yanınızda!