Yaşlılarınızın Bakıma İhtiyacını Gösteren 9 İpucu

Yaşlılarınızın Bakıma İhtiyacını Gösteren 9 İpucu

4.5/5 - (2 Oy)

Anne ve Babanız yaş aldıkça yardıma ihtiyacı da artmaya başlayacak. Peki ama anne ve babanızın gerçek bir desteğe ihtiyacı olduğunu nereden anlayacaksınız ?
Yaşlılarınızın Bakıma İhtiyacını Gösteren 9 İpucu” yazımızda anne ve babanızın gerçek bir desteğe ihtiyacı olduğunu anlayabileceğiniz 9 ipucunu paylaştık.

Bu yaşa kadar sizi büyüten, koruyan ve kollayan anne ve babanız için bu durumu kabullenmek çok kolay olmayacaktır.

Size önerimiz, neden endişelendiğinizi anne ve babanızla paylaşın. Birlikte bu konuya nasıl çözüm getirebiliriz konuşabilirsiniz.

Yaşlılarınızın Bakıma İhtiyacını Gösteren 9 İpucu
Yaşlılarınızın Bakıma İhtiyacını Gösteren 9 İpucu

1-) Unutkanlık

Bu zamana kadar düzenli olarak ödediği faturaların ödemesini unutmaya mı başladı? Sokağa çıktığında evin yolunu bulmakta zorlanmaya mı başladı? Ya da sürekli kullandığı ilaçları?

İlaçlarını almayı unutmaya başladıysa artık bir desteğe ihtiyacı var demektir. Unutkanlık başladıysa hemen doktorunuzla konuşun ve bu durumu paylaşın.

2-) Yürümekte Zorlanma

Yürürken zorlanmaya başladıysa, merdiven inerken veya çıkarken demir korkulukları tutmaya başladıysa veya oturduktan sonra kalkmakta zorlanıyorsa desteğe ihtiyacı var diyebiliriz.

Anne ve babanızın oturduğu eve bir bakın bakalım; merdivenleri dik ve çok dönemeçli mi, fayansları kaygan mı ? Odadaki mobilyalar yürümesini engelliyor mu ?

Kas veya eklem ağrıları başlamış olabilir, dizlerle ilgili sorunu olabilir. Doktorunuza danışın, oturduğu evde gerekli önlemleri alın ve yürüteç, baston gibi destekleyici araçlar almayı düşünün.

3-) İştah Kaybı

Kilo vermeye, yemek yapmamaya veya yemek yemeyi unutmaya mı başladılar? Büyük ihtimalle, yemek pişirmekte zorlanmaya başlamış olabilir veya mutfak aletlerini tutmakta, kullanmakta zorluk çekmeye başlamış olabilirler. Size önerimiz, dolaptaki yiyeceklerin son kullanma tarihlerini kontrol edin ki tarihi geçmiş yiyecekleri yemesinler.
Özellikle de yaz aylarında su içmeyi unutmamalarına dikkat edin.

Anne ve babanız için yemek yapma durumunuz yoksa onlara dışarıdan yemek söyleyebilir veya bakıcı tutarak bu konuda dışarıdan destek alabilirsiniz.

4-) İlişkilerinin Zayıflaması

Artık gezmelere gitmek istemiyor, sosyal aktivitelere katılım sağlamıyor, arkadaşlarını ziyaret etmiyorlarsa neden eskisi gibi bunları yapmadığını sormalısınız. Enerjisi düşmüş olabilir veya o yol onun için artık çok uzun geliyor olabilir.

5-) Hijyen Eksikliği

Babanız artık dişlerini fırçalamamaya mı başladı? Uzun süredir berbere gitmiyor mu? Ve bunları siz söyleyene kadar hiç fark etmemiş bile mi ?

Kişisel görünüşüyle ilgili bu değişiklikler, fiziksel problemler yaşadığına, depresyona girdiğine veya alzheimer başlangıcına işaret olabilir.

6-) Kişilik Değişikliği

Özellikle akşamları kişiliklerinde bir değişiklik fark ediyor musunuz? Çok yüksek veya çok yumuşak konuşmaya başladılar mı?

Size önerimiz, gün ışığında yapabileceğiniz aktiviteler planlayın birlikte.

7-) Hastalık veya Fiziksel Sakatlık

Anne ve babanızın diyabet hastalığı varsa veya görme yetisini kaybetmeye başladıysa, yardıma ihtiyacı var demektir.

8 -) Olağan Dışı Dağınıklıklar

Kirli çamaşırları çoğalmış mı? Evin içi ve özellikle mutfak ve banyo çok mu dağınık ve kirli? Belki de artık evin temizliğini sağlamakta zorlanıyorlardır.

Çözümü çok basit. Bir ev yardımcısı ya da yaşlı bakıcısı tutarak, evin temizliği, dağınıklığı konusunda destek alabilirsiniz.

Bakiciburada.com, Türkiye geneli 500.000 bakıcının iş aradığı bir teknoloji firması. Semtinize göre hemen şimdi ev yardımcısı veya yaşlı bakıcısı bulabilir, anne ve babanızın evini pırıl pırıl görebilirsiniz. Yaşlı bakıcısı bulmak için yaşlı bakım için iş ilanı oluşturabilirsiniz. Yaşlı bakıcısı iş ilanları ilan oluştururken size örnek olabilir.

9-) Çürükler, Çizikler

Açıklanamayan morluklar, çizikler mi fark ettiniz? Eğer bu tür değişiklikler gördüyseniz, anne ve babanızın artık kendine bakmakta zorlandığını ve desteğe ihtiyacı olduğunu görebilirsiniz.

“Yaşlılarınızın Bakıma İhtiyacını Gösteren 9 İpucu” yazımızı beğendiyseniz “Ev İşlerine Yardımcı Bayan Görevleri” yazımızı da inceleyerek ev işlerine yardımcı olarak çalışacak kişinin ne tür görevler yapabileceğini okuyabilirsiniz.