7 Adımda Detaylı Mutfak Temizliği

Puanla

Temizlik konusunda en hassas olunması gereken alanlardan biri de mutfaktır. Yapılacak yemekler için yeterince hijyenik bir ortam oluşturulmalıdır. Peki, 7 adımda detaylı mutfak temizliği nasıl yapılır?

Ne kadar özen gösterilse de mutfak dolapları, aspiratör, ocak ve tezgâh gibi alanlar sıklıkla yağlanır. Mutfağı, yaptığınız işlemleri bitirdikten sonra gerekli malzemelerle silerek, yüzeylerin uzun süre hijyenik kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca düzenli bir şekilde yapılan temizlik, steril bir alanın oluşmasında büyük rol oynar.

Şimdi, zaman gerektiren ve bir o kadar da keyif veren 7 adımda detaylı mutfak temizliği nasıl yapılır? başlıklı içeriğimizi okuyarak, aklınızdaki sorulara dair birçok ipucu yakalayabilirsiniz. Bu yazımızla birlikte Ev Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz? makalemize de göz atabilirsiniz.

Mutfak Nasıl Temiz Tutulur?

7 Adımda Detaylı Mutfak Temizliği
Mutfak Nasıl Temiz Tutulur?

Yoğun olarak kullanılan mutfağın hijyenik olması, sağlığınız açısından büyük önem taşır. Bu neticede, yemek yaptığınız ortamın temiz ve düzenli görünmesi oldukça dikkat isteyen bir husustur. Mutfağınızı uzun süre nasıl temiz tutabilir, hangi adımlar takip edebilirsiniz? şu şekilde sıraladık:

  • İşleriniz bittiğinde ortalıkta duran kalabalıktan kurtulun.
  • Bulaşıklarınızı biriktirmeden yıkayın ya da bulaşık makinesine yerleştirin.
  • Yağlanan ocak, aspiratör, fırın ve tezgâhınızı ağır kimyasal maddeler içermeyen bir yağ sökücü yardımıyla, lekeler kurumadan, temizleyin.
  • Mutfak dolaplarınızı deterjanlı suyla silin ve temiz bir bez yardımıyla kurulayın.
  • Fırın ve buzdolabınızın içini ve dışını düzenli olarak temizleyin.
  • Aspiratör, davlumbaz ve ocağa yakın elektronik eşyalarınız tozlandığında, yemek buharı kirler üzerine yapışır. Bundan dolayı elektronik eşyalarınızı dikkatli bir şekilde deterjanlı bir bez yardımıyla silip kurulayın.
  • Bulaşık makinenizin dışını temizlemeden önce içini, kenar kısımlarını ve filtresini düzenli olarak mutlaka temizleyin. Böylelikle mutfak eşyalarınızın daha temiz olması mümkün bir hâle dönüşür.
  • Mutfağınızda fazladan eşyalarınız varsa farklı bir düzenleme şekli uygulayın ya da kullanmadığınız eşyaları kaldırın.
  • Yemek pişirirken sıçrayan yağ ve yemek kalıntıları yerlere dökülebilir. Bu alanları, düzenli aralıklarla yüzey temizleyici ile silmeyi ihmal etmeyin.

Yağlı Mutfak Nasıl Temizlenir?

7 Adımda Detaylı Mutfak Temizliği
Yağlı Mutfak Nasıl Temizlenir?

Pişen yemeklerin yağı, siz istemeseniz de buharla birlikte ocağa, aspiratöre, mutfak dolaplarına ve tezgâh üstü eşyalarınıza yapışarak kirli bir ortam ve görüntü oluşturur. İşiniz her bittiğinde yağ sökücü özelliği bulunan malzemeler ve temiz bir bez yardımıyla eşyalarınızı silmeniz faydalı olabilir. Detaylı temizlik yaparken özellikle ocağa yakın yerlere yeterince özen göstermelisiniz; çünkü bu alanlar en çok yağlanan bölgelerdir.

  • Öncelikle mutfak dolapları, çekmeceler, tezgah, ocak, aspiratör, fayans, buzdolabı ve fırın gibi eşyaların yüzeylerine yağ sökücü deterjanı uygulayarak birkaç dakika bekleyin.
  • Ardından temizlik için kullandığınız süngerinizle deterjanlı yüzeyi ovalayın.
  • Eşyalarınızın malzeme kalitesi ve özelliği yoğun içerikli deterjanların kullanımı için uygun değilse, yüzeylerin aşınmasını ve çizilmesini önlemek için sünger yerine bez kullanabilirsiniz.
  • Islak, temiz ve iz bırakmayan bir bez yardımıyla durulama işleminin ardından mutlaka kurulama yapın.

Belirtilen adımları uygulayarak, yağlı mutfak nasıl temizlenir? konusunu netleştirebilir,  yemek yaptığınız ortamı hijyenik bir hâle getirebilirsiniz. Temizlik ritüellerini belirli bir düzende devam ettirdiğiniz takdirde, mutfak dolaplarında meydana gelen yağlı yüzey oluşumunu engelleyerek daha steril ve ferah bir yaşam alanı sağlayabilirsiniz.

Yağlı Dolap Nasıl Temizlenir?

7 Adımda Detaylı Mutfak Temizliği
Yağlı Dolap Nasıl Temizlenir?

Mutfak dolaplarında oluşan yağ lekeleri her ne kadar can sıkıcı olsa da bazı püf noktalar sayesinde yağ lekelerinden kurtulmak da o kadar kolay olabilir! Yağlı dolap nasıl temizlenir?, detaylı mutfak temizliği nasıl yapılır? diye düşünebilir ve bu işleri gözünüzde büyütebilirsiniz. Eğer yüzeylere uygun nitelikte olan malzemeler kullanırsanız, mutfak dolaplarınızı rahatlıkla kir ve kalıntılardan arındırabilirsiniz.

  • Yemek yaparken ya da sonrasında sıçrayan ve bulaşan yağ lekelerini deterjanlı bir bezle hemen silip kurulayın.
  • Yağlı dolapları silerken kullanacağınız bezin temiz olmasına dikkat edin.
  • Deterjanlı su veya yağ sökücü ile sildiğiniz dolaplarınızı ıslak bir bez yardımıyla durulayın.
  • Daha berrak bir görüntü ve uzun ömürlü kullanım için silme işleminden sonra mutfak dolaplarını mutlaka kurulayın.
  • Yağ lekelerini çıkarmakta zorlanıyorsanız deterjan döktüğünüz bölgeyi ilk önce süngerle ovalayıp bekleyin ve ardından bir bez yardımıyla silme işlemine geçebilirsiniz.
  • Dolabınızın malzeme yapısına uygun deterjan ve bez tercih ettiğinizde, mutfak dolaplarına zarar vermemiş olursunuz.
  • Mutfak dolaplarınızı aşındıracak veya zarar verecek ürünler kullanmaktan kaçınmalısınız!

Sirke ile Mutfak Dolabı Temizliği

Günlük veya detaylı temizlik yaparken en çok uğraş gerektiren alanlardan biri olan mutfak hijyeninde uygulayacağınız yöntemler sayesinde işiniz epeyce kolaylaşabilir ve böylece zamandan tasarruf edebilirsiniz. Kimyasal içerikli deterjanlar kullanmak istemiyorsanız su dolu bir kaba dökeceğiniz bir miktar sirke, mutfağınızı pırıl pırıl yapmaya yardımcı olabilir. Sirke ve su karışımıyla beraber temiz bir bez kullanarak mutfak dolaplarını silin ve ardından kurulayın. Bu uygulama sayesinde parlak ve temiz bir görüntü elde etmiş olursunuz. Sirke ile mutfak dolabı temizliği, yağ lekelerinden kolayca kurtulmanıza imkân verir. Ayrıca belirtmek gerekir ki sirke; çamaşır suyu, tuz ruhu gibi ağır kimyasal bileşenler içeren ürünlerle kesinlikle kullanılmamalıdır! Aksi takdirde, birbirine karıştırılan malzemeler zehirleyici bir etki oluşturarak sağlığınızı tehdit edebilir.

Parlak Mutfak Dolapları Nasıl Temizlenir?

İster aktif iş hayatı içerisinde olun ister ev işleriyle meşgul olun;  günün çoğunluğu genellikle mutfakta yemek ve temizlik yapmakla geçer. Bu alanın hijyenik ve düzenli olması herkes için önemli bir konudur.

En çok temas edilen yerlerden biri olan mutfak dolaplarının temiz kalması için sürekli çaba harcamak zorunda kalabilirsiniz. Peki, parlak mutfak dolapları nasıl temizlenir?

Eğer dolabınızda hem tasarım hem de malzeme olarak parlak bir yüzey tercih ettiyseniz, ağır kimyasal içermeyen deterjanlar ve mikrofiber bezler kullanabilirsiniz. Bir miktar hassas yüzeylere uygun deterjan veya cam silme ürününü su ile karıştırarak, mikrofiber bez yardımıyla parlak dolap yüzeylerini silin ve ardından mutlaka kurulayın. Dolabınızın çizilmesine neden olan ürünler kullanmamaya özen gösterin. Bu uygulama sayesinde temiz ve parlak bir görüntü elde edebilir, uzun ömürlü bir kullanım için gerekli tedbirleri alabilirsiniz.

Buzdolabı Temizliği Nasıl Olmalı?

Buzdolabı Temizliği Nasıl Olmalı?
Buzdolabı Temizliği Nasıl Olmalı?

Yiyecekleri muhafaza etmek için kullanılan buzdolabı, hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Bu neticede buzdolabınızın içini belirlediğiniz bir düzende temizlemeniz gerekir. Dökülen ve bulaşan kalıntılardan kurtulmak için su dolu kab içerisine bir miktar sirke dökerek hem dolabınızı doğal yöntemlerden yararlanarak temizleyebilir hem de oluşan kötü kokulardan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. İşte, buzdolabı temizliği hakkında tavsiyelerimiz:

  • Öncelikle buzdolabınızın içindeki malzemeleri ve rafları çıkarın.
  • Su ve sirke karışımıyla kullanacağınız temiz bezi ıslatıp, dolabınızın içini silin ve kurulayın.
  • Çıkardığınız rafları deterjanlı su ile yıkayıp durulayın. Kuruttuktan sonra rafları yerleştirin.
  • Ardından malzemelerinizi düzenli bir şekilde dolabınızın içerisine dizebilirsiniz.
  • Gıdalara sinmemesi için yoğun içerikli temizlik ürünleri kullanmamaya özen gösterin.
  • Buzdolabınızın temizliğini haftalık şekilde planlayarak, yiyeceklerinizi muhafaza ettiğiniz alanın daha hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz.

Fırın Temizliği Yemeklerin Kalitesini Bozmayacak Şekilde Yapılmalı!

Fırın Temizliği Yemeklerin Kalitesini Bozmayacak Şekilde Yapılmalı!
Fırın Temizliği Yemeklerin Kalitesini Bozmayacak Şekilde Yapılmalı!

Detaylı mutfak temizliği nasıl yapılır? sorusundan sonra en çok merak edilen konulardan biri de fırın temizliğinin nasıl yapıldığıdır. Enfes lezzetlerin pişirildiği fırın içerisinde oluşan yemek kalıntıları gözünüzü korkutsa da çözümü oldukça basit! Karbonat ve limon suyu karışımı hazırlayın ve temiz bir bez yardımıyla fırın iç kısımlarını ovalayarak temizleyin. Daha sonra nemli bir bezle duruladıktan sonra kurulama işlemine geçin. Ayrıca ılık su ve limon karışımıyla fırınınızın içini, kenarlarını, tabanını ve camlı bölümünü silmeniz, ortaya çıkan kötü kokulardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Fırın içini temizlerken kullanılan yoğun kimyasal ürünlerin, ısıyla etkileşime girerek pişen yemeğe karışma riski bulunabilir. Bundan dolayı hijyenik koşullar oluştururken, tercih ettiğiniz malzemelerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça mühim bir husustur.

Bakiciburada.com’un Profesyonel Temizlik Ekibiyle Tanışın!

Bakiciburada.com'un Profesyonel Temizlik Ekibiyle Tanışın!
Bakiciburada.com’un Profesyonel Temizlik Ekibiyle Tanışın!

Yaşam alanlarında lezzetli yemeklerin ortaya çıkarıldığı mutfaklar, evin diğer bölümlerine göre çabuk ve sıkça kirlenen yüzeylere sahiptir. Mutfak temizliği her ne kadar uğraştırıcı bir iş olsa da doğru malzemeler temin ederek hem zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz hem de aşırı şekilde bir yorgunluk yaşamanız gerekmeyebilir. Ayrıca mutfakta temizlenmesi gereken alanları önceden belirlediğinizde, işlerinizin hafiflemesi kaçınılmazdır.

Tüm bu seçeneklere rağmen zaman sıkıntısı çekiyorsanız ya da sağlığınız temizlik yapmaya karşı hassas bir durumdaysa, Bakiciburada.com‘da yer alan “Ev işlerine yardımcı bayan” ve “Hizmetçi” seçenekleri arasından tercih yapabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için Bakiciburada.com ile iletişime geçebilirsiniz.

Bakiciburada.com Her Koşulda Yardımcı Olmaya Hazır!

Hayatın yoğun temposu karşısında dinlenme arzunuzu yerine getiremiyor musunuz?

Peki, konu ev temizliği ve bakımı olunca Bakiciburada.com’un sağladığı hizmetlerinden haberiniz var mı?

‘’Ev işlerine yardımcı bayan’’ ve ‘’Hizmetçi’’ görevinde çalışan tecrübeli kişilerle tanışarak, yoğun geçen günlerinizde rahatlama ve dinlenme fırsatı bulmanız mümkün hâle gelir. Ayrıca konu sağlığınız ise ev temizliğinde kendinizden fedakârlık göstermek zorunda kalmadan isteklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, Bakiciburada.com üzerinden hizmet ve görevli incelemesi yaptıktan sonra talebinizi gerçekleştirecek işlemler için irtibatta bulunmak. Artık rutin ev işlerinizde yalnız değilsiniz!