Anne Sütünü Nasıl Arttırabilirsiniz?

2/5 - (1 Oy)

Anne sütünü nasıl arttırabilirsiniz? birlikte göz atalım. Yeni doğan bebekler, yaşamaya başladığı dış dünyada sevginizden sonra anne sütüne ihtiyaç duyar. Anne sütü, bebeğinizin gelişimine destek olur.  Yediğiniz yiyeceklere dikkat etmeniz ise sütün kalitesini ve miktarını belirler. Bundan dolayı, anne sütünü arttıran beslenme şeklini büyük bir titizlikle uygulamalısınız. Anne sütünü arttıran diğer önemli etken ise duygu dünyanızı, pozitif kelimelerle doldurmaktır. Sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak, süt kanallarından geçen sütün yoğunluğunu arttırır.  Bebeğinizi, emzirmek için her kucağa aldığınızda onun kokusunu içinize çekmek, adeta bir meditasyondur. Sütün azaldığını düşünmek ise hormonları negatif yönde tetikler ve bebeğin gıdasının kesilmesine neden olur. Emzirmek ve sağmak, sütün miktarını önemli ölçüde arttırır. Artık, kendinizden daha çok düşündüğünüz bir yavrunuz var. Bütün olumsuzlukları bir kenara bırakıp, anne sütünün etkileyici bir şekilde çoğaldığına tanık olun. Anne sütünün ve emzirmenin sihirli dünyasına yolculuk etmeye hazır mısınız?

Anne Sütü Neden Önemlidir?

Anne Sütü Neden Önemlidir?
Anne Sütü Neden Önemlidir?

Anne karnında bir bebek büyütmek mucizevi şekilde tanımlanır. Anne sütü ise bebeği geleceğe hazırlayan ikinci mucizedir. Doğumdan sonra ilk 6 saat içinde gelen ‘’ağız sütü’’ ise paha biçilemez bir değerdedir. Yaklaşık 1 hafta süren sarımsı renkli ağız sütünden sonra beyaz süt işi devralır. Bu süt, sulu ve şekerli olduğu için bebek doymaz; sadece su içme ihtiyacını karşılar. Yaklaşık 10-15 dakika sonra esas doyurucu olan son süt bebeği besler. Anneler, bebeğini emzirirken bu bilinçte olmalıdır; çünkü bebek doymadığı zaman iyi bir uyku alamaz ve huzursuzlanır. Anne sütünün bu yönü kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Bebeğinizi 5-10 dakika gibi kısa bir sürede emzirmemelisiniz!

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?
Anne sütü; bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmesinden, zihinsel gelişiminin desteklenmesine kadar birçok önemli göreve sahiptir.

Anne sütü; bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmesinden, zihinsel gelişiminin desteklenmesine kadar birçok önemli göreve sahiptir.

  • İlerideki yaşamı boyunca sağlıklı bir yapıda olmasını sağlar.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık ve gaz şikâyetleri çok az görülür.
  • Emzirmek, doğumdan sonraki kanamaları azaltır.
  • Bebeğin alabileceği en temiz besindir.
  • En doğal ve ekonomik gıdadır.
  • Bebeğin, zihinsel ve fiziksel yönden daha iyi olmasını sağlar.
  • Pratik ve ekonomik bir beslenme şeklidir.

Anne Sütü Nasıl Oluşur?

Anne Sütü Nasıl Oluşur?
Anne Sütü Nasıl Oluşur?

Hastalıklara karşı mücadeleci bir yapıya sahip olmak, elbette bebeklik döneminde başlar. Anne sütü, içeriği henüz çözülemeyen en kıymetli besindir. Bu besin bebeklerin, annesi ile sıkı bir bağ kurmasına vesiledir; mutluluk kaynağıdır. Gebeliğin ilk aylarında değişen hormonlar, anne sütünün bu dönemden itibaren başlamasını sağlar. Anne sütü nasıl gelir? Sütün gelmesini sağlayan organ, beyindir. Süt üretimini şu hormonlar etkiler:

  • Prolaktin; beyinde bulunan hipofiz bezinin salgıladığı bir hormondur. Süt hormonu da denilir. Gebeliğin 8. haftasında başlayan meme bezinin gelişimiyle, annenin süt üretimi yapmasını sağlar.
  • Oksitosin; mutluluk hissettiren sevgi hormonudur. Anne sütünün dış ortama çıkabilmesi için meme kaslarını uyarır. Anne ile bebeğin ten teması ve göz göze gelmeleri, bu hormonun seviyesini fazlasıyla yükseltir. Bu sayede bebeğin besin kaynağı çoğalır. Hassas olan oksitosin hormonunun seviyesi, olumsuz durumlar karşısında düşer. Anne, her zaman mutlu olmalı ve stres altına girmemelidir.

Anne Sütünü Nasıl Arttırabilirsiniz?

Anne Sütünü Nasıl Arttırabilirsiniz?
Anne Sütünü Nasıl Arttırabilirsiniz?

Anne sütü gelmiyorsa ne yapmalı? İlk kural endişelenmemektir. Bütün anneler, bebekleri için yeterli miktarda süt üretir. Stres, emzirmekten kaçmaya çalışmak ve emzirme pozisyonunun yanlış uygulanması anne sütünün gelmesini engelleyen faktörlerdendir. Anne sütünü nasıl arttırabilirsiniz? Süt üretimini arttırmak için uygulanması gereken bazı durumlar vardır.

Sık Sık Emzirin

Anne sütünün miktarı, bebeğin sık sık emzirilmesiyle çoğalır. Yeni doğan bebeğinizi 2-3 saatte bir mutlaka emzirin. Bu süre uzun tutulmamalıdır. Yeni doğan sarılığı, sadece emzirme sayesinde geçer; bundan dolayı doğumdan sonraki ilk hafta önemlidir. Özellikle gece emzirmek, prolaktin hormonunu daha fazla salgılar. Böylece anne sütü artar.

Sütünüzü Sağın

Bebeğinizi emzirmeye başladığınız memede 20-30 dakikadan az tutmamalısınız. İlk 5-10 dakikada alacağı ön süt onu tam olarak doyurmaz, tekrar acıkmasına neden olur. Karnı doyan bebeğin bir sonraki emzirme vakti, diğer memede başlamalıdır. Emzirdikten sonra kalan sütü mutlaka sağın; hem emzirip hem süt sağmak,  sütün miktarını çoğaltır. Emzirme işlemi her iki memede gerçekleştiğinde, son verilen meme ile bir sonraki beslenme devam etmelidir.

Fazla Su İçin

Gün içerisinde sık sık su içmek, şekerli içeceklerin aksine sütü daha çok arttırır. Yaklaşık 2- 2.5 litre su içmek oldukça önemlidir.

Anne Sütünü Arttıran Gıdalar Tüketin

Sağlıklı beslenmek, emziren anneler için çok önemlidir. Doğru gıdalar tüketmek, anne sütündeki yağ oranını arttırır; bebeğin doymasını sağlar. Ayrıca ana öğünlerin yanı sıra ara öğünlerin de atlatılmaması, anne sütünü çoğaltmak için önemlidir.

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Nelerdir?

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Nelerdir?
Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Nelerdir?

Bebeğin en önemli besin kaynağı olan süt miktarının fazla olması, onun gelişim sürecinin sağlıklı geçmesini sağlar.Bunun için anne sütünü arttıran yiyecekler tercih edilmelidir.

  • Mevsimine uygun sebze ve meyveler tüketilmelidir.
  • Yeşil yapraklı besinleri tercih etmeniz A vitamini almanızı sağlar.
  • Sütün kalitesi için protein ve kalsiyum almak gerekir. Yumurta, peynir, süt, yoğurt, et ve tavuk gibi gıdalar tüketilmelidir.
  • Beta karoten zengini turuncu renkte olan sebze ve meyveleri tercih edin. Havuç, kayısı, portakal, mandalina ve balkabağı gibi gıdaları tüketebilirsiniz.
  • Karbonhidrat içeren yiyecekleri az miktarda tüketebilirsiniz. Pilav, humus, ekmek ve makarna gibi yiyecekleri aşırıya kaçmadan yemek listenizde bulundurabilirsiniz.
  • Kafein, alkol ve sigaradan uzak durun. Rezene çayı gibi rahatlatıcı ve süt arttırıcı bitki çaylarını yeterli miktarda içebilirsiniz.
  • Hurma, dut ve inciri kurutulmuş veya taze olarak tüketmek sütü arttırır. Bu yiyecekler lif, kalsiyum ve potasyum bakımından zengindir.
  • Omega-3 bakımından zengin olan balıklar, anne sütünü çoğaltmasının yanı sıra bebeğin zihinsel gelişimini de destekler. Yalnız, cıva miktarı çok olan kiremit balığı ve kılıçbalığı gibi balıklar tüketilmemelidir.
  • Demir eksikliği yaşayan annelerin sütlerinde azalma görülür. Yulaf, demir vitamini bakımından zengindir. Yulaf, oksitosin hormonunun salgılanmasına yardımcıdır. Salgılanan bu hormon da süt kanallarının aktif olmasını sağlar.
  • Nohut, mercimek, kuru fasulye ve barbunya gibi demir bakımından önemli olan baklagiller, gaz yapıcı özellikleri dikkate alınarak tüketilmelidir. Bu yiyecekleri aşırı yemek, gaz sancısının süt yoluyla bebeğe geçmesi demektir.

Anne Sütü Sağdıkça Çoğalır mı?

Anne Sütü Sağdıkça Çoğalır mı?
Pompa sayesinde, göğüste kalan süt boşalır. Yeniden süt üretimi yapılmasını sağlayan sinyaller devreye girer.

Bebeğinizi sürekli emzirdiğiniz için, sütün yetersiz geldiğini düşünebilirsiniz. Moral seviyenizi aşağıya çekerek sütün azalmasına sebep olmayın. Anne sütünü nasıl arttırabilirsiniz? Emzirdikten sonra bebeğiniz uykuya dalar dalmaz pompa ile süt arttırma işlemine başlayın. Pompa sayesinde, göğüste kalan süt boşalır. Yeniden süt üretimi yapılmasını sağlayan sinyaller devreye girer. Emzirmek, sütün çoğalmasını sağlar; fakat sadece pompa ile süt sağmak bu kadar etkili olmaz. Emzirmek ve süt sağmak dengeli bir biçimde yapılırsa, sütün artması gerçekleşir. Sağılan süt biberona veya süt için özel üretilen saklama poşetlerine konularak, derin dondurucu veya buzdolabında muhafaza edilir.

6. Aydan Sonra Anne Sütü Nasıl Artar?

6. Aydan Sonra Anne Sütü Nasıl Artar?
6. Aydan Sonra Anne Sütü Nasıl Artar?

Hamileliğin ilerlemesiyle oluşan anne sütü, doğumdan itibaren bebek 6 aylık olana kadar verilmelidir. Bu aydan itibaren ek besine geçilmelidir. Ek besinlerle beraber anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Peki, 6. aydan sonra anne sütü nasıl artar?

Bebek Sık Sık Emzirilmeli

Ek gıdaya geçilse bile anne sütü yoğun bir şekilde verilmelidir. Sütün azaldığını düşünerek geri çekilmek yerine, sık sık emzirin. Önemli olan, memenin sütten tam olarak boşalmış olmasıdır. Emzirmek ve süt sağmak, bebeğinizin besin kaynağının artmasını sağlar.

Bol Sıvı Almaya Özen Gösterin

Sütün sıvı kaynağı olan suyu, sık sık tüketmelisiniz. Günde en az 2- 2.5 litre içilmelidir. Ayrıca anne sütünü arttırmak için üretilen bitki çaylarını da kullanabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin

Süt arttırıcı besinler sayesinde anne sütünün mucizevi özelliği devam eder. Anne sütünün üretimi ancak sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyle artar. Tahıllar, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra; balık, tavuk eti ve kırmızı et yeterli miktarda tüketilmelidir. Kalsiyum, protein ve D vitamini yüksek olan besinler önceliğiniz olmalıdır.

Bakıcıburada.com En İyi Yardımcınız!

Bakiciburada.com ailesinden tercih ettiğiniz, ev işlerine yardımcı bayan sayesinde bebeğinize daha çok vakit ayırabilirsiniz. En tecrübeli bebek ve çocuk bakıcısı, hasta-yaşlı bakıcısı veya oyun ablası ihtiyaçlarınızda bizimle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz. Bakiciburada.com olarak; aradığınız bakıcıların referans, kimlik ve iletişim bilgilerini kontrol ederek sistemimize dahil ediyoruz. Biz buradayız!