Bebek Bakıcısı Seçiminde Detaylı Rehber

4/5 - (6 Oy)

Bebeğinizin doğumundan sonraki birkaç ayı sürekli onunla geçirmenin keyfinden sonra, eğer çalışan anne babalarsanız bebeği başka birisine emanet etmenin vakti elbet gelecektir.

Çocuğunuzu başkasına emanet etmek hiç kolay bir şey olmadığından ince eleyip sık dokumanız gerekecek. Bu sebeple erkenden adaylar bulmaya ve onlarla görüşmeye başlamanız zamanı geldiğinde en doğru seçimi aceleye getirmeden yapmanızı sağlayacaktır.

Bebek bakıcısı seçerken bakmayı unutmamanız gereken konulardan detaylıca bahsedeceğiz ancak bebek bakıcılarının kişilik özelliklerinin de oldukça önemli olduğunu unutmayın. Çabuk sinirlenmeyen, kendisini kontrol edebilen, işine profesyonelce yaklaşabilecek adayları seçmenizde fayda var.

Bu konu için internetten veya profesyonel farklı bir yerden bulacağınız bir kişilik envanteri testi yapabilirsiniz. Böylece belli durumlarda bakıcı adayının neye nasıl tepki vereceğini de ölçmüş olursunuz. Bu testin çok uzun ve sıkıcı olmamasına dikkat edin.

Son olarak yapacağınız kişilik envanteri testi veya soracağınız aşırı detaylı sorular için kendinizi sıkmayın, ayıp olur mu diye düşünmeyin. Karşınızdaki kişi de bu mesleği yaptığına veya yapacağına göre ne kadar hassas bir durum olduğunun farkındadır. Aynı zamanda çocuğunuz için iyi bir şey yaptığınızı da unutmayın. Çocuğunuzun ailesinden farklı, profesyonel bir bakış açısıyla yaklaşan kalifiye kişilerle zaman geçirecek olması onun gelişimi için oldukça önemli.

Sırada bakıcı görüşmesi yaparken dikkat etmeniz ve sormanız gerekenler var. Bakıcı adayından kapsamlı bir CV istemeyi unutmayın. Eğer yaptırmaya karar verdiyseniz kişilik envanterini de görüşmeden önce gönderebilirsiniz. Geri kalanları ise görüşmek için seçtiğiniz adaylara mülakatta sorabilirsiniz.

Bakıcının Eğitim Durumu

Çocuğunuza bakacak kişinin aynı zamanda onun gelişimi ve eğitimiyle de yakından ilgilenecek olduğunu unutmayın. Akademik başarıdan daha önemli vasıflar gerektiren bir iş olsa da yine de çocuk bakmak ile ilgili eğitimli veya çocuğunuzu belli alanlara yönlendirebilmek adına belli alanlarda eğitim almış bir bakıcı seçmelisiniz. Eğitimli bir bakıcı çocuğunuzun da eğitimine katkıda bulunabilecek ve onun daha kolay öğrenmesini sağlayacaktır.

Eğer çocuğunuza bakacak aile büyüğü vs varsa bile çocuklar konusunda eğitim almış farklı ve genç biriyle mümkünse haftada birkaç saat görüştürmeye çalışın. Bu vakti nasıl değerlendireceklerini de onlara bırakın. İster yeni bir şeyler öğrensinler ister oyun oynasınlar önemli olan çocuğun farklı birileriyle farklı bir şeyler yapmasıdır.

Bakıcının Temizlik ve Hijyen Anlayışı

Her ne kadar çocuğa bakması için birini yardımcı olarak alıyoruz, temizlik için değil diye düşünüyorsanız da bunu bu kadar basit düşünmeyin. Çocuğunuz ona bakan kişinin ona uygun gördüğü ortamda büyüyecek ve birçok alışkanlığını da ondan öğrenecek.

Dolayısıyla çocuğa bakacak kişinin hem kişisel hijyenine hem de evdeki genel temizliğe özen gösteren birisi olması önemli. Örneğin çocuğa bakacak kişinin yenilip içilenlerin nereye nasıl kaldırılacağını çocuğa öğretebilmesi ya da bu konuda örnek olması önemli. Eğer çocuğunuz küçükse tuvalet eğitimi gibi konular da devreye giriyor. Tüm bunları adayı işe almadan önce deneyimlemelisiniz ki daha sonrasında bir problem yaşamayın…

Bakıcının Genel Müsaitliği

Elbette bir bakıcı adayıyla ilk konuşacağınız şeylerden birisi kaç gün ve kaç saat geleceği olacaktır. Tabii yatılı bir bakıcı aramıyorsanız… Ancak bu noktada kişinin yoğunluğuna ve hayatındaki aktivitelerin düzenine de bakarak işinizi biraz kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin bakıcı adayınız belli başlı kurslara gidiyor olabilir ancak bunların düzenli günleri ve saatleri var mı yoksa sürekli değişiyor mu bu sizin için önemli olmalı. Çok sık bir şekilde çocuğunuzu bırakabilecek farklı bir yer aramak zorunda kalırsanız bu sizin için sıkıntı çıkarabilir.

Zaman zaman sizin de farklı bir işiniz çıkabilir ve ekstra mesaiye tabi tutarak bakıcınızdan anlaştığınız günlerden farklı günler veya saatler için çalışmasını rica edebilirsiniz. Bu sizin hayat yoğunluğunuza göre değişir bu tarz şeylerin sık olabileceğini ön görüyorsanız buna uygun bir bakıcı seçmenizde fayda var. Kendi hayatı oldukça yoğun ve hareketli olan birisi sizin ekstra durumlarınıza muhtemelen uyum sağlayamayacaktır. Bu sebeple bakıcınızı seçerken ekstra durumların ne kadar sık olabileceğini mutlaka düşünün ve bakıcınızın düzenli gelip gideceğinden emin olun.

Referanslar

Her işte olduğu gibi bakıcılıkta da referanslar çok önemlidir. Bakıcının daha önce baktığı çocukların aileleriyle mutlaka görüşüp eksilerini ve artılarını iyice öğrenmelisiniz. Kimse dört dörtlük değildir elbet bazı eksik yönleri olabilir ancak artılarının eksik yönlerini kapatıp kapatmadığı da oldukça önemlidir. Ayrıca birinin eksik yönlerini bilirseniz ona göre önlemler almanız mümkün olur.

Bakıcı adayınızın referanslarını aradığınızda onlara detay içeren yanıtlar alabileceğiniz kilit sorular sorun. Örneğin çalıştığı yerlerde ne kadar çalıştığı, niçin ayrıldığı gibi konular da oldukça önemlidir. Bunlara referansların verdikleri cevaplarla bakıcı adayınızın cevaplarını karşılaştırın.

Bakıcının Sağlık Durumu

Bakıcınızın sağlık durumu da çocuğunuza rahatça bakabilmesi için oldukça önemlidir. Sadece çocuğa bakabilmesini engelleyen durumlar için değil aynı zamanda acil bir durumda müdahalede bulunabilmek için kronik bir rahatsızlığı var mı yok mu, bedensel olarak onu kısıtlayacak bir durumu var mı gibi şeyleri önceden bilmek gerekir. Böylece ani bir durumda kendisine yardımcı olmanız çok daha mümkün olur.

Bakıcının Çocuğunuzla Yapabileceği Aktiviteler

Bakıcı adayınızın eğlenceli olması ve çocuğunuzla çeşitli aktiviteler yapabilecek olması önemlidir. Çocuklar belli bir yaşa geldikten sonra ergenliğe kadar sürekli oyun oynama ihtiyacı hissederler. Bu ihtiyacı kendi yaşıtlarıyla karşılamayı elbette kendileri de daha çok severler ancak her an yaşıtlarıyla oyun oynayamayacakları için evdeki büyüklerin de zaman zaman onlarla oyun kurabilmesi önemlidir.

Bu oyunlar oyuncaklarla yaratılacak yeni bir dünya olabileceği gibi bakacak kişinin yeteneklerine göre değişir. Örneğin sporla arası iyi olan bakıcı çocuğu zaman zaman spor aktiviteleri yapmaya götürerek ona eşlik de edebilir. Veya bilgisayar oyunları, playstation gibi araçları günün belirli saatleri arasında oynayan çocuklara yine bakıcıları eşlik ederek aralarındaki bağı kuvvetlendirebilirler.

Sanatsal aktiviteler de çocuk için oldukça önemlidir. Eğer herhangi bir sanatla uğraşan veya enstrüman çalabilen bir adayınız varsa ve diğer kriterlerinize de uyum sağlıyorsa önceliği ona vermenizi öneririz. Çocuğunuzun evde vakit geçirdiği ve sevdiği birisiyle herhangi bir şey öğrenmesi çok daha kolay ve zevkli olacaktır.

Bakıcının Madde Kullanım Alışkanlıkları

Madde kullanımı oldukça kişisel bir şeydir ancak eğer söz konusu küçük bir çocuğun bakımıysa kişisellikten çıkabilir. Sigara, uyuşturucu veya alkol tüketen bir bakıcı çocuğunuza kötü örnek olacağı gibi çocuğun bakımı konusunda işini olması gerektiği gibi yerine getiremeyebilir. Bu noktada bu konuda sorular sormaktan ve verilen yanıtları güzelce irdelemekten asla çekinmeyin. Bu konuda söylenecek bir yalana karşı da kendinizi tolerans göstermek zorunda hissetmeyin.

Zira bu konu oldukça hassas bir konu olduğundan içinizden geldiği gibi davranmaya çalışın. Sigara belki sizin için daha tolare edilebilecek bir şeydir ancak diğer maddeler bağımlılık boyutuna geldiyse bu konuda düşünmenizi gerektirecek bir şey yok, çocuğunuzu emanet etmek için daha uygun adaylar arayabilirsiniz.

Bakıcının Disiplin Anlayışı

Disiplinli olmak da denge isteyen hassas konulardan birisidir. Çok fazla disiplin çocuğunuzun hayattan zevk almasını önleyebilir ancak çok fazla rahatlık da onun hayata uyumlanmasını zorlaştırır. Hayattaki her şey başkalarının koyduğu kuralla yapılamayacağı gibi her şey kafanıza göre de yapılamaz. Çocuğun erken yaşlardan itibaren buna uyumlanarak yetiştirilmesi çok önemlidir. Gününün çok büyük bir kısmını bakıcısıyla geçireceğini düşünürsek çocuğun gelişiminde bakıcısının bu konuya yaklaşımı önemli bir rol oynayacaktır.

Bu sebeple bakıcının çocuğunuza istediğinde söz geçirebilen ama aynı zamanda hayatı ona zehir etmeyecek birisi olmasına özen gösterin. Çok fazla disiplinli, eğlenmek hakkında hiçbir fikri olmayan kişilerden kaçının. Aynı şekilde kural tanımayan ve eğlenmekten başka b ir şey düşünmeyen kişilerden de kaçının. Çocuğunuzu dengeli bir şekilde büyütebilecek birisiyle vakit geçirmesine olanak tanıyın.

Bakıcının Acil Durumlara Tepkisi ve İlk Yardım Bilgisi

Herkes pratik ve hızlı olmak zorunda değildir. Bir insanın bakıcı olmak için ilk sahip olması gereken özellik de pratiklik değildir. Ancak çocuk bakmak hızlı ve içgüdüsel bir iştir, anne çocuk doğurduktan sonra içgüdüsel olarak bazı konularda pratiklik kazanır. Bakıcının da bazı özel durumlarda algısının açık olması ve pratik hareket edebilmesi önemlidir. Özellikle de bebeklerin emeklemeye ve yeni yeni yürümeye başladığı dönemler sürekli takip edilmesi ve gözün üzerlerinden hiç ayrılmaması gereken dönemlerdir. Bu dönemlerde biraz da olsa çocuğa uyum sağlayabilen birisiyle birlikte çalışmanız sizin aklınızın evde kalmaması için oldukça rahatlatıcı olacaktır.

Nasıl ki sizler ebeveynleri olarak çocuğunuzu her düşüşünde tutamıyorsanız, başına kötü bir şey gelmesini sürekli önleyemiyorsanız bakıcınızdan da süper güçleri olmasını ve bunları önlemesini beklemeyin. Ancak olur da çocuğunuz kötü bir tecrübe yaşarsa bunun bakıcının ihmalinden kaynaklanmadığı konusunda içinizde şüphe bırakmayacak birisine çocuğunuzu emanet edin.

Bakıcınızı Seçerken İçgüdülerinize Güvenin

Biraz önce de dediğimiz gibi, çocuk bakmak biraz içgüdüsel bir şeydir. Dolayısıyla siz de çocuğunuza bakacak kişiyi seçerken içgüdülerinize güvenebilirsiniz. Kusursuz bir aday aramayın zira siz de kusursuz değilsiniz, muhtemelen çocuğunuz da olmayacak. Sadece içinizi en rahat ettiren ve içgüdüsel olarak en çok güvendiğiniz adayı seçmeye çalışın. Güvenmek bu noktadaki en önemli şeydir.

Bakıcının çocuğunuz için en doğrusunu yapacağına ve size karşı dürüst olduğuna güvenmeniz çok önemli. Bu güveni içten bir yerlerden hissediyorsanız diğer bazı küçük şeyleri her daim çözebilirsiniz. Çocuğunuzu emanet edeceğiniz kişi için en büyük önceliğiniz güven olmalıdır. Dürüst olduğuna inandığınız birisi çocuğunuzu da o şekilde yetiştirecek ve yalandan uzak durmayı öğretecektir. Önemli olan sizin neye inandığınız ve nasıl hissettiğinizdir.

Bakıcıya, Çocuğunuza ve Kendinize Biraz Zaman Tanıyın

En uygun olduğunu düşündüğünüz bakıcıyı seçtikten ve son maddede belirttiğimiz gibi içgüdülerinizi de devreye soktuktan sonra bakıcınıza, çocuğunuza ve kendinize biraz süre tanıyın. Bu elbette bakıcı ne yaparsa yapsın onu yanınızda çalıştırmaya devam edin demek değildir. Sadece alışamadı veya sevmedi demek için acele etmeyin.

En azından bir veya iki haftanın dolmasını bekleyin ve bu süreçte en ufacık iyileşmeleri bile mutlaka görmeye çalışın. Eğer bu süreçte bir şeyler iyiye gidiyorsa sadece sabredin ve içgüdülerinize güvenmeye devam edin. Özellikle çocuğunuz için yeni birine alışmak ve güvenmek hiç kolay olmayacak bunu unutmayın ve sabırlı olun.

Güvenilir bir bakıcıya ihtiyacınız olduğunda uğramanız gereken ilk adres olan bakiciburada.com’da bebeğinizle veya çocuğunuzla ilgili aklınıza takılan pek çok sorunun cevabını da bulabilirsiniz. Sizleri memnun edebilmek ve en güvenilir hizmeti sunabilmek için azami bir gayret gösteriyor, sizi ve bebeğinizi çok önemsiyoruz. Sizler için bakıcıların kimlik, referans ve eğitim belgelerini doğruluyoruz. Eğer daha fazlasına ihtiyacınız olursa bize her zaman iletişim kısmında yer alan telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.

Bakıcı Görüşmeleri ile İlgili İpuçları

1- Görüşme Yapmadan Önce Hazırlanın

Bakıcıyla görüşmeden önce, ne tür ihtiyaçlarınız olduğunu bir yere not alın. Çalışma saatleri, ücreti, hafta tatili, resmi tatillerde nasıl ilerleyeceğiniz, bakıcınızın sağlık vb. özel durumları olduğunda nasıl ilerleyeceğiniz konusunu netleştirin. Bakıcıdan çocuğunuzla ilgili beklentileri neler bunları da yazın. Sevdiği yemekler, uyku düzeni, neden hoşlanıp hoşlanmadığı konularını not alın. Beklenmedik durumlarda ne yapması gerekiyor? Çocuğunuzu bir yerden alıp bırakması gerektiğinde araç kullanabilir mi? Ehliyeti var mı? Aktif araç kullanabiliyor mu? Gece geç saatlere kadar mesaiye kalabilir mi? Ya da önemli durumlarda gece yatılı kalabilir mi?

2- İlk Yapacağınız Görüşmeyi Telefonla Yapın

Bakıcı adaylarıyla görüşme yaparken zamandan tasarruf için ilk görüşmeyi telefonla yapabilirsiniz. Bakıcı adayını tanımaya yönelik sorular sorup, yapacağı işi anlatıp, ilk elemeyi telefonla yapabilirsiniz. Bu size hem birden fazla adayla hızlıca görüşmenizi sağlar, hem de bakıcılar hakkında ön bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur.

3- Çalışmaya Başlayacağınız Bakıcıyı Araştırın

Daha önce çalışmış olduğu yerlerle ilgili bilgi edinin. En son çalıştığı yerden neden ayrıldı, ne tür işler yapıyordu?
En son ne zaman, ne kadar süre çalıştı? Bakıcınızın geçmiş iş deneyimiyle ilgili ne kadar çok bilgi edinebilirseniz, kendisini tanımaya yönelik size ip ucu verecektir. Hatta bakıcıdan referanslarını isteyin ve görüşme sonrası yani bakıcı evinizden ayrıldıktan sonra referanslarını arayın.

4- Bakıcınızın Yapabileceklerini Konuşun

Bakıcınızın çocuğunuzla ilgilenmesi dışında, neler yapabileceğini konuşun. Bazı bakıcılar bulaşık, ütü, yemek, bulaşık ve ev toplama gibi küçük ev işlerini kabul edebilir. İki taraf arasında sıkıntı yaşanmaması adına bunları bir kağıda döküp, karşılıklı imzalamanız fayda sağlayacaktır.

5- Bakıcınızın Günlük Rutin Programı Hakkında Konuşun

Çocuğunuz artık sizden daha çok bakıcınızla vakit geçirecektir. Bu yüzden çocuğunuzun programı konusunda bakıcınızla görüşme yapmalısınız. Hangi saatte yemeğini yiyecek, ne zaman uykuya yatacak, öğle uykusu olacak mı, evde ne tür etkinlikler yaptırmasını bekliyorsunuz, bunları netleştirmelisiniz.

6- Bakıcı Adayınız ile Çocuğunuz Yanınızdayken Konuşun

Çocuğunuz yanınızda iken bakıcınızın davranışlarını gözlemlemeniz bakıcınızı tanımanız için size ip ucu verecektir.
Bakıcınız çocuğunuzla ilgileniyor mu? Çocuğunuz bakıcınızı sevdi mi? Çocuğunuz bakıcınıza ısındı mı?

7- Bakıcı ile Anlaşmada Gerekli Evrakları Unutmayın

Bakıcı görüşmesi sonrası işe başlatacağınız bakıcıdan bazı evraklar istemelisiniz. Bakıcının kimlik fotokopisi, sağlık belgesi, adli sicil belgesi, ikametgah, eğer eğitimli bir bakıcı arıyorsanız diplomasını, eğer yabancı ise bunlara ilaveten oturum iznini istemelisiniz. Bu evraklara gerek yok diye düşünmeyin. Bu evraklar tanımadığınız bakıcınızla aranızda güven oluşmasını da sağlar.