Bakıcı Sigortası Nasıl Yapılır?

4.2/5 - (12 Oy)

Bakıcı sigortasının nasıl yapıldığını anlatmadan önce sizlere bakıcı sigortasının ne olduğundan bahsetmeliyiz. Bakıcı sigortası, evinizde bebeğinizi, çocuğunuzu güvenip emanet ettiğiniz bakıcının olası iş kazalarına karşı ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmasıdır.
Söz konusu bakıcı sigortası 1 Nisan 2015’te resmî gazetede yayınlanan “ev hizmetlerinde 5510 sayılı kanunun ek 9. Maddesi kapsamında sigortalı çalıştırılması hakkında tebliğ” ile hayatımıza girmiştir. Yani ev hizmetlerinde çalıştırılan bebek bakıcısı vs. gibi kişiler sigortalatmak kanunen zorunludur. İlgili tebliğe göre ev hizmetlerinde bir ay içinde mesai saatlerinin toplamı 10 günden az olan ve mesai saatlerinin toplamı 10 gün ve daha fazla olmak üzere toplam çalışma gününe göre ikiye ayrılıyor. İşte bu noktada bakıcı sigortası nasıl yapılır? sorusu iş verenlerin yani sizlerin kafasını kurcalamaya başlıyor. İlgili uygulamada ev içi hizmet şeklinde tanımlanan hizmetler temizlik, ütü yapmak, alışveriş yapmak, bahçe işlerini yapmak, yemek yapmak, çocuk ve yaşlı bakımı gibi hizmetlerden oluşur. Ancak aynı evde oturup bu hizmetleri üçüncü dereceye kadar yakınlığı olup yapan kişilerin yaptığı işler ev içi hizmete dahil değildir. SGK’ye göre çocuk, yaşlı bakım veya özel bakım işinin hizmet verdiği kişinin evinde ya da hastane veya bakım evi gibi yerlerde yapılması da ev hizmeti sayılmaktadır.

Bakıcı Sigortası Nasıl Yapılır?
Bakıcı Sigortası Nasıl Yapılır?

10 Günden Az Bakıcı Çalıştıran İşveren Sayılmıyor

Yine bakıcı sigortası nasıl yapılır sorusuna geçmeden önce ev hizmetlerinde yani söz konusu bakıcının sigortalılığı nasıl sağlanacak sorusuna da yanıt verilmesi gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi mesai saatlerinin toplamı 10 günü geçmeyen kişiler ve 10 günü geçen kişiler olarak iki ayrı başlıkta inceleyeceğiz. SGK’ye göre ayda 10 günden az çalışan bakıcılar ya da diğer hizmetliler meslek hastalığı ve iş kazaları bakımından sigortalı sayılacak, söz konusu sigortanın primleri ise çalıştıran kişi tarafından ödenecektir. Bir ek bilgi olarak sigortalılar isterlerse bu durumda yani primleri ödenen ayın sonuna kadar emeklilik ve genel sağlık sigortası primini ödeyebileceklerdir. Ayrıca ayda 10 günden az bakıcı çalıştıran kişi işveren sayılmıyor.

Ayda 10 gün ve daha fazla çalışan kişilerin primleri işverenleri tarafından “kolay işverenlik uygulamaları” ile ödenebilecektir. Yani kolayca bir bildirimle çalıştırdığı kişiyi iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalatmış oluyorlar.

Yarım Gün Bakıcı Sigortası

Ayrıca SGK’ye göre 10 günlük süre, günde 7.5 saat mesaiden oluşuyor.  Bu bilgi yarım günlük bakıcıların kaç gün sigorta bildirimi yapacağınızı öğrenmenize yarıyor. Şöyle ki yarım gün bakıcıların toplam çalışma saatini 7.5 ‘a bölerek kaç gün sigorta bildirimi yapmanız gerektiğini bulabiliyorsunuz. Hemen aşağıda belirttiğimiz prim tutarları üzerinden de ne kadar prim ödemeniz gerektiğini görebilirsiniz.

Yarım Gün Bakıcı Sigortası
Yarım gün bakıcıların toplam çalışma saatini 7.5 ‘a bölerek kaç gün sigorta bildirimi yapmanız gerektiğini bulabiliyorsunuz.

Bakıcı Sigortası Primi Ne Kadar?

Bakıcı sigortası primi ne kadar sorusunu genel bir çerçevede yanıtlayabiliriz. Şöyle ki 10 günden yani 75 saatten daha az çalışma saatleri için brüt günlük asgari ücretin %2’si kadar prim ödersiniz. Söz konusu prim 2024 itibariyle 13.33 TL’dir. 9 günlük prim 119,97 TL‘dir. 2024 Ocak itibarıyla brüt asgari ücret 20.002,35 TL olarak belirlenmiştir. 2024 Ocak itibarıyla net asgari ücret ise 17.002,00 TL‘dir. 10 günden daha fazla çalışan bakıcı için yani aylık 75 saatten daha fazla mesai yapan bakıcı için geçmiş borcu olan ve de herhangi bir teşvikten yararlanmayanlar için aylık prim tutarı 7.500,94 TL’dir. Ufak bir indirim olarak da prim ödemelerini düzenli yapan işveren 5 puanlık indirimden yararlanıp ödemesi gereken prim 6.500,81 TL olmaktadır.

2024 Yılı Teşvikli ve Teşviksiz Aylık Bakıcı Sigorta Prim Tutarları :

Sigortalı TürüÖdenecek Sigorta Primi
1-9 Gün Kısa Vadeli (1 Gün) 13,33 TL
10 günden fazla İndirimsiz Aylık Prim 7.500,94 TL
5510/5 puanlık indirimli Aylık Sigorta Primi 6.500,81 TL
4447/10.madde (6111) Teşvikli Aylık Sigorta Primi 6.400,80 TL
2024 Yılı Teşvikli ve Teşviksiz Aylık Bakıcı Sigorta Prim Tutarları

Bunun yanında bakıcı için devlet desteği olanların ise en az 12 ay prim ödemelerinin tamamını devlet karşılamaktadır.  Söz konusu bakıcı teşvik şartları hemen aşağıda yer almaktadır.

Bakıcı Teşviği Şartları

Bakıcı Teşviği Şartları
  • Evine personel almak isteyen ev hanımları veya SGK’lı olarak çalışan kadınlar tarafından kullanılabilir.
  • İş veren tarafından işe alınan çocuk bakıcıları iş bu destek kapsamında sigorta prim teşvikinden yararlanabilir.
  • Söz konusu bu teşvikten faydalanabilmek için işe alınan kişinin ev içerisinde üçüncü dereceden kan hısmı yani akrabası olmaması gerekmektedir. (üçüncü dereceden kan hısımları hala, amca, dayı, teyze olarak özetlenebilir)
  • Lise ya da üniversite öğrencisi veya part-time çalışmış kişiler, bakıcı teşvikiyle işe alınabilirler.
  • İstenilen kişiler işe alınabilir fakat bir şart söz konusu, işe alınacak kişi daha önce bu destekle çalışmamış olmalıdır.
  • Türkiye’de oturma ve çalışma izni bulunan yabancı uyruklu bakıcı adayları da bu teşvikten yararlanabilmektedirler.

Bu şartları karşılayarak devlet teşvikli olarak işe alınan kişilerin sigorta primlerinde de indirime gidilmektedir.

Yabancı Uyruklu Bakıcı Sigorta Primleri Ne Kadar?

Yabancı bakıcıların sigorta primlerinde herhangi bir değişiklik yoktur. Eğer Türk vatandaşları gibi söz konusu şartları sağlarsa yukarda yazılan günlük ve aylık prim tutarları aynen yabancı bakıcı için de geçerlidir.

Aradığınız Yabancı Uyruklu Bakıcılar Bakiciburada.com’da!

Yabancı uyruklu bakıcı adayları ve üniversite öğrencilerinden oluşan geniş aday veri tabanı ile aradığınız özelliklerde bakıcıyı hızlıca bulabileceğiniz sitemiz ile sizlerin hizmetindeyiz. bakiciburada.com’da kayıtlı olan kimliği doğrulanmış yatılı ve yarım gün bakıcı adaylarının hakkındaki yorumlara göz atabilir, önceki iş yerlerinden değerlendirmeleri görebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzu emanet edeceğiniz kişiyi daha iyi tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Sadece Türk bakıcı adaylar değil tüm aradığınız yabancı uyruklu bakıcılar bakiciburada.com’da!

Bakıcı Sigortası Nasıl Yapılıyor?

İşveren olarak bilmeniz gereken tüm bilgileri öğrendikten sonra söz konusu bakıcının nasıl sigortalanacağını açıklayabiliriz. Öncelikle bunun için birkaç yol mevcut.

Bakıcı Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • Bakıcılık hizmetinde 10 günden az çalışan yani aylık 75 saatten daha az mesai yapan kişileri çalıştıranlar “EV HİZMETLERİNDE ON GÜNDEN AZ ÇALIŞTIRILACAKLARA İLİŞKİN FORM” ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edebilir.
  • Söz konusu bakıcılık hizmetinde ya da yukarıda belirtilen işlerde aylık 10 günden daha az çalıştırılan kişiler www.turkiye.gov.tr adresinden yani E-Devlet üzerinden de başvuruda bulunabilirler. Bu seçenekte E-Hizmetler menüsünden SGK’yı seçerek “4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama” ekranından çalışanın TC’si ve çalıştırılan gün sayısı girilerek sigortalı bildirimi yapılacaktır. Bu şekilde müracaat edenler ilk seçenekteki “EV HİZMETLERİNDE ON GÜNDEN AZ ÇALIŞTIRILACAKLARA İLİŞKİN FORM”u doldurmasına gerek yoktur.
  • Yine söz konusu çalışanların daha kolay tescil edilebilmesi ve tahsilatın daha kolay yapılabilmesi adına SMS yoluyla yapılması da mümkündür. Bu yolda bakıcılık hizmetinde aynı işverenin yanında ayda 10 günden az yani 75 saatten daha az mesai yapacaklar için için öncelikle sigortalı çalıştıracak kişinin kendi TC numarasını “5510” a kendisini “çalıştıran” olarak kaydettirmesi gerekmektedir. Sonrasında da çalıştıracağı kişinin TC numarası ve ayın hangi gününde veya günlerinde çalıştıracağı bilgisini “5510” a SMS göndererek sigortalı için tescil kaydı oluşturabilir. Ayın farklı günlerinde çalıştıracak ise her gün için ayrı bir SMS atması gerekmektedir.  Hatırlatmakta fayda var ki kullanılan cep telefonun Mobil Ödemeye açık olması gerekmektedir.
 Bakıcı Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bakıcı Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bakıcı Sigortası Ödemesi

Yukarıdaki yöntemlerden Posta ya da Doğrudan kuruma ulaştırarak ve E- Devlet üzerinden başvuru yapanlar meslek hastalığı ve iş kazası primini banka aracılığıyla son yöntemdeki SMS yoluyla başvuranlar ise ilgili telefonun faturasına yansıtarak ya da hatlarına tanımlı TL’leriyle prim ödemelerini gerçekleştirebileceklerdir.

Çocuk Bakıcısı olarak ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranların diğer aylarda da devam edecekse “EV HİZMETLERİNDE ON GÜNDEN AZ ÇALIŞTIRILACAKLARA İLİŞKİN FORM”un “Çalışma devamlı mı?” kısmının işaretlenmesi gerekmektedir. E-Devlet üzerinden ve SMS ile başvuruda bulunanların her bir çalışma (gün ve kişi) için ayrı ayrı işlem yapılması gerekmektedir.

Bakıcı Sigorta Bildirimleri Ne Zamana Kadar Yapılabilir?

Bakıcının nasıl sigortalandığını ve ne kadar prim ödenmesi gerektiğini yukarıda anlattık. Peki bu bildirimleri ne zaman yapmamız gerekmekte? Bu soruya şöyle cevap verebiliriz.  İlgili ay içinde 10 günden az yani 75 saatten daha az bakıcı çalıştıran işveren bu çalışanlara ilişkin bildirimleri bakıcıyı çalıştırdıkları ayın sonuna kadar yapabilirler. Fakat olası iş kazası durumlarında, söz konusu çalışanı yani bakıcıyı mağdur etmemek adına bu bildirimin hemen yapılması gerekmektedir. Üstelik, olası bir iş kazasına maruz kalan bakıcıya ilişkin bildirim www.turkiye.gov.tr adresinde yani E-Devlet üzerinde yer alan “e-hizmetler” menüsünün altındaki “ev hizmetleri” kısmı seçilerek “iş kazası bildirim” seçeneğinden hızlı ve kolayca yapılabilmektedir.