Bebekler İshal Olunca Ne Yapmalı?

4.6/5 - (7 Oy)

Bebeklerde ishal; çok sık görülen bir durumdur. Bununla beraber ishale sebep olabilecek virüsler içerisinde; viral hepatit, sitomegalovirüs ve norwalk virüsü söz konusudur. Tüm bunlara ilave şekilde rotavirüs, bebeklik döneminde akut ishalin çok yaygın bir sebebidir. Paraziteler ve bakteriler, ishalin en önemli sebepleri içerisindedir. Bebekler ishal olunca ne yapmalı? bu yazımızda inceleyeceğiz.

İshal; su kaybına sebep olan bir durumdur. Bu yüzden özellikle bebeklerde ve çocuklarda önemsenmesi gereken çok önemli bir konudur. İshal tedavisi adına sulu besinlerin ve suyun verilmesi ana kuraldır. Bununla beraber kusma, bulantı gibi durumlar söz konusu ise bu gıdalar, azar ve sık sık verilmelidir. Anne sütü almakta olan bebeklerin anne sütünü almaya devam etmesi, ishal açısından oldukça önemlidir. Bunun dışında biberon ile beslenen bebekler adına ishal mamaları hazır şekilde satılmaktadır. İshal geçene dek bebeğe bu mamalardan vermek, bebeğin ishali atlatması açısından önemlidir.

Bebek sahibi olan ebeveynlerin, en fazla önemsedikleri durum, bebeklerinin sağlığının yerinde olması olarak tanımlanabilir. Yeni doğan bebeklerde sık sık karşılaşılan ve en önemli problemler içerisinde ishal yer almaktadır. Dışarıdan gelecek olan her çeşit mikrop karşısında çok savunmasız olan bebeklerin ishal ile karşılaşmasının en önemli sebebi, zaman içerisinde annelerin beslenme konusunda tercih ettiği besinler olmaktadır. Annenin içtiği ve yediği, bebek sağlığı adına oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bebekler ishal olduğu gibi kabızlık da yaşayabilir. Bebeklerde kabızlık neden olur? yazımıza göz atabilirsiniz.

İshal (Diyare) Neden Olur?

İshal veya diyare; 24 saat içerisinde üçten daha çok sulu dışkı ya da anne sütü alan bebeklerde normale nazaran daha sık ve sulu dışkıya verilen isimdir. İshal; bulaşıcı hastalıklar içerisinde akut olarak ortaya çıkan sık rahatsızlıklardandır.

İshal ile beraber bebeklerde karın ağrısı, ateş ve kusma da olabilmektedir. Ancak ateşsiz kusmasız ishal görülmesi de mümkündür. İshal gibi bir durum söz konusu olduğunda tedavi programı ishal süresinin uzunluğuna ve sebebine bağlı şekilde farklılık gösterir. İshal sebebi ile vücudun kaybetmiş olduğu sıvının geri konulması, ishal tedavisindeki en mühim noktalar içerisinde yer almaktadır. Bebek ve çocuk yaş kategorisinde ishalin meydana gelmesi çok sık karşılaşılan bir konudur. Fakat ishalle beraber insan vücudunda aşırı sıvı kaybının ortaya çıkması durumunda müdahale gereklidir.

Yeni doğan döneminde olan bebeklerde ishal gelişimi durumunda bir gün içinde dehidrasyon ortaya çıkacağı için çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Küçük çocukların ve bebeklerin idrarlarında azalma, ağlama sırasında gözyaşlarının akmaması, ağızlarını kuru olması, çökük göz küresi, uyuklama hali, huzursuzluk, vücutta sıvı kaybının varlığı ortaya çıkan farklılıklar arasında yer almaktadır.

İshal (Diyare) Neden Olur?
İshal (Diyare) Neden Olur?

Anne Sütü Alan Bebeklerde İshal Nedenleri

Bebekler adına beslenme; bebeğin gelişimi adına oldukça önemli bir durumdur. Bununla beraber bebeğin beslenmesinde en önemli konu anne sütüdür. Bebeklerde ishal durumunun varlığı durumunda anne sütünden devamlı olarak bahsedilmektedir.

Anne sütü alan bebeklerde ishal durumundan korunma metodu olarak sunulan anne sütünün ishale neden olmasının sebebi, annenin beslenme alışkanlığıdır. Annenin yemiş ve içmiş olduğu her şey; süt yolu ile bebeğe geçeceğinden annelerin beslenme alışkanlığı kimi zaman bebeklerde ishale sebep olabilmektedir.

Hem Anne Sütü Hem De Formül Mamayla Beslenen Bebeklerde İshal Nedenleri

Hem anne sütü hem de formül mamayla beslenen bebeklerde ishalin sebebi; annenin yeme alışkanlığı dışında formül mamanın bebeğe uygun olmamasıdır.

Formül Mamayla Beslenen Bebeklerde İshalin Diğer Nedenleri

Bebeklerin beslenmesi konusunda ilk tercih, her daim anne sütüdür. Bununla beraber bebekler, 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmektedir. Bunun yanı sıra formül mamayla ek gıda sağlanır. 2 yaş bebeklerde ishal sık görülen durumlar içerisinde yer almaktadır. Formül mama ile beslenen bebeklerde dışkılama daha sık görülebilir. Formül mamayla beslenen bebeklerde ishalin diğer nedenleri içerisinde bebeğe uygun olmayan mamanın kullanılması olarak belirtilebilir.

İshalin Bebek Üzerindeki Etkileri

Bebeklerde bulunan sindirim sistemi; gıdalara karşı hazır olmamasından ötürü ishal rahatsızlığının görülme ihtimali daha yüksektir. Bunun dışında bağışıklık sisteminde bulunan kuvvetsizlik, basit bir şekilde hastalanmalara neden olduğu için ishal, rahatsızlıkların bulgusu şeklinde ortaya çıkmaktadır. Diş çıkaran bebeklerde ishal görülme oranı, diğerlerine nazaran biraz daha azdır. Ancak her şekilde bebek üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. İshalin bebek üzerindeki etkileri içerisinde; ateş, kusma, halsizlik, devamlı ağlama, gibi durumlar vardır. Bunlara ilave şekilde; besin hassasiyeti, kulak enfeksiyonu gibi durumlar da söz konusudur.

İshalin Bebek Üzerindeki Etkileri
İshalin Bebek Üzerindeki Etkileri

İshali Olan Bebek İçin Evde Yapılabilecekler

Anne sütü; yeni doğan bebeklerde ishal durumunu önleyecek en önemli gıda kaynağıdır. Anne sütünü alan bebekler, çok daha kolay ve çabuk iyileşmektedir. Bebeğin altı aydan büyük olması durumunda; patates püresi, ev yoğurdu, muz püresi, pirinç lapası verilebilir. Bütün bu öneriler; ishale ne iyi gelir sorusunun cevabıdır. Bunun yanı sıra ishal döneminde bebeklere şekerli ve yağlı gıdalar verilmemelidir.

Bebekler adına ishal döneminde ilk önce sıvı dengesini korumak, oldukça önemli bir konudur. Yeni doğan bebekler adına genellikle ishal görülmesi oldukça normaldir. Yeni doğan bebeklerde görülen dışkılama gün içerisinde sekize kadar çıkmaktadır. Devamlı şekilde devam eden ishal olursa, doğrudan hekime başvurulması önemlidir. Anne sürü almakta olan bebekler ise daha çok emzirilmeli, anne sütünü almayan bebekler adına ise su tüketiminin arttırılması gerekmektedir.

İshali Olan Bebek İçin Evde Yapılabilecekler
İshali Olan Bebek İçin Evde Yapılabilecekler

İshali Olan Bebek İçin Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Bebeklerin anne sütü almaması durumunda ya da su içmeyen durumlarda, bitkin bir halde olan bebek adına direkt olarak hekime başvurmak gerekmektedir. Fakat su içtiği halde ishalin yedi günden uzamış olduğu durumlarda yine hekime başvurmak adına önemli bir durumdur. Bunun dışında ishali olan bebek adına doktora gidilmesi gereken belirtiler aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Sıvı kaybını gösteren belirtiler varsa,
  • 39 derece üstünde ateş varsa,
  • Üçten fazla ve şiddetli kusma varsa,
  • 24 saat içinde üçten fazla ishal söz konusuysa,
  • Halsizlik varsa,
  • İshal ile beraber ateş üç günden fazla devam ediyorsa,
  • İshalle beraber 39 derece üstü ateş varsa,
  • İshalin 14 günden uzun sürmesi,
  • Üç ayın altında olan bebeklerde ateş ve ishal varsa,
  • Bebeğin bağışıklığını zayıflatan bir hastalığı bulunuyorsa, doğrudan hekime gitmek önemlidir.

Bebeğimin İshal ve Ateşi Var

Akut gastroenterit, bağırsak ve midelerin iltihabıdır. Bu rahatsızlıkta ishal temel belirti olup ishale, ateş, kusma ve karın ağrısı da eşlik edebilmektedir. Akut gastroenterit genel olarak bir bakteri ya da virüs, daha ender şekilde de parazitin bedene alınması durumunda ortaya çıkar.

İshali bulunan bebeklerde mutlaka olarak ateş takibi yapılmalıdır. Bununla beraber eğer bir bebekte sulu, şekli bulunmayan dışkı altı saatten fazla sürmüş ise ve bu bebek özellikle bir yaş altındaysa mutlaka olarak hekime danışılması gerekmektedir. Eğer kusma, ishal ve yüksek ateş söz konusu ise direkt olarak doktora gidilmelidir.

Bebeğin ishali ve ateşin olması durumunda; anne sütünün verilmesi gerekmektedir. Altı aydan büyük bebeklerde; muz, havuç, pirinç lapası, soyulmuş elma, patates haşlaması, yoğurt gibi pek çok kişinin evinde bulunan yiyecekler verilebilir. Bu şekilde beslenen bebekte ishalin olumsuz etkileri azaltılacaktır.

Bebek Bakıcısı Bakiciburada.com’da

Bebeğinize bakıcı mı arıyorsunuz? Türkiye geneli tüm il ve ilçelerde tek tıkla bebek bakıcısı bulabileceğiniz adres Bakiciburada.com. Bebeğinize en güvenilir, en deneyimli bebek bakıcısı burada. İster ilan verin, bebek bakıcılarının başvuru yapmasını bekleyin, ister bebek & çocuk bakıcısı havuzundan kendiniz seçim yapın. Bebek bakıcılarını arayabilir, Bakiciburada.com üzerinden veya whatsapp ile mesaj gönderebilirsiniz.