Okul Sonrası Çocuk Bakıcısı Tavsiyeleri

Okul Sonrası Çocuk Bakıcısı Tavsiyeleri

5/5 - (1 Oy)

Yeni bir öğretim yılının başlaması bakıcınızla yollarınızı ayırmanız veya var olan bakıcınızla ilişkilerinizi tazelemek için uygun bir ortam yaratıyor. Bu fırsatı kaçırmayın ve bakıcınızla aileniz için neyin daha önemli olduğuyla ilgili samimi bir konuşma yapın. Unutmayın ki açık ve dürüst bir iletişim iki tarafında isteklerinin anlaşılması için olmazsa olmaz! İşte size bakıcınızla aranızdaki iletişime yardımcı olurken yanlış anlaşılmaların da önüne geçebilecek okula dönüş ve okul sonrası çocuk bakıcısı tavsiyeleri :

1. Çalışma saatlerini belirleyin.

Okul sonrası çocuk bakımı sizin ve bakıcınız için farklı şeyler ifade ediyor olabilir. Çocuğunuza ne zaman bakıcılık yapacağını, ne zaman yemek yedirip onu uyutacağını bakıcınızla detaylı bir şekilde konuşun. Mesaiye kaldığınızda ya da son dakika bir iş yemeği olduğunda akşamları çocuğunuza bakıcılık yapıp yapamayacağını sorun. Eğer eve dönüş zamanlarınız değişiklik gösteriyorsa, akşamları geç saate kadar kalamayacak bir bakıcı sizi mutlu etmeyecektir.

2. Araç kullanırken dikkat etmesi gerekenleri konuşun.

Eğer bakıcınızı çocukları okuldan ya da kurstan arabayla almak için görevlendirdiyseniz, araba kullanırken telefonda konuşmaması ya da mesajlaşmaması gibi dikkat etmesi gereken kuralları bakıcınıza hatırlatın. Bakıcınıza araba sürerken çocukların koltukta oturmaları ve camdan sarkmamaları gerektiğini söyleyin. Eğer çocuğunuzun bakımı için araba kullanımı şartsa bakıcınızı işe almadan önce sürücü lisansı olup olmadığına ve sabıka kaydına bakmayı unutmayın!

3. Yemek Alışkanlığı

Çocuklarınızı sağlıklı tutmak için gösterdiğiniz çaba için bakıcınızın da size destek olması lazım. Çocuklarınız için en iyisini umut etmektense harekete geçin ve bakıcınıza onlara neler yedirmek istediğinizi söyleyin. Fakat bakıcınızın çocuklarınızla vakit geçirmesindense mutfakta köle gibi çalışmasını istemezsiniz. Öyleyse bakıcınızdan bütün zamanını yemek hazırlayarak geçirmemesi gerektiğini de belirtin. Evde sürekli olarak pratik bir şekilde hazırlanabilecek besinler tutmaya çalışın. Çocuğunuzun yemeğe alışık olduğu yemekleri seçmeye özen gösterin. Aynı zamanda bakıcınıza çocuklara yemek hazırlamanın onun görevlerinden biri olduğunu hatırlatın.

4. Ödevleri kontrol etmesini isteyin.

Bakıcınız evde fazladan iş yaparak size yardımcı oluyor olması tabii ki de çok güzel. Fakat çoğu bakıcı hangi konuda daha yararlı olabileceğini bilmeden yardımcı olmak için fazla istekli oluyor. Bakıcınıza çocuğunuzun ödevlerine göz gezdirmesi veya beraber kitap okumaları gerektiğini söyleyebilirsiniz. Eğer çocuğunuz okuma-yazma bilmiyorsa bakıcınız ona isminin nasıl yazıldığını gösterebilir ya da renkleri, rakamları öğretebilir.

Okul Sonrası Çocuk Bakıcısı Tavsiyeleri
Okul Sonrası Çocuk Bakıcısı Tavsiyeleri

5.Bakıcınıza başarılı olabilmesi için destek olun.

Bakıcınızın işini iyi yapmasını istiyorsanız onu doğru bir şekilde yönlendirmeniz gerekiyor. Net bir şekilde isteklerinizi dile getirmediğiniz takdirde bakıcınız ne kadar deneyimli olursa olsun çocuğunuzun bakımı esnasında zorluk yaşayacaktır. Çocuğunuzun dersleriyle alakalı ihtiyaç duyabileceği her şeyin yerini bakıcınıza önceden gösterin. Ayrıca çocuğunuza yemek yapmak için gerekli olan malzemelerin eksiksiz olmasına dikkat edin.

Hiç şüpheniz olmasın ki bakıcınız yaptığınız bu samimi  konuşma karşısında size minnettar olurken, çocuğunuzun bakımı için de elinden gelenin en iyisini yapmaya çabalayacak.

Bakıcı ve Dadı Arasındaki Fark Nedir?

Part time dadı, yatılı dadı, oyun ablası ve abisi…

Bakıcılar bakiciburada.com gibi çeşitli bakıcı sitelerinde farklı isimlerle de adlandırılabiliyorlar. Bu yüzden bakıcı arayan ailelerin ve iş arayan bakıcıların kafaları karışabiliyor. İşte tam da bu yazı bakıcı ve dadı arasındaki farklılıkları anlamanızda size yardımcı olacak. Ayrıca çocuk bakıcısı ile oyun ablası arasındaki farklar isimli makalemize de göz atabilirsiniz.

Okul Sonrası Çocuk Bakıcısı Tavsiyeleri
Okul Sonrası Çocuk Bakıcısı Tavsiyeleri

Bakıcı Nedir?

Genellikle bakıcılar her yaştan çocuğa birkaç saatliğine bakabilecek gözetmenler olarak bilinirler. Bazı bakıcılar belirli durumlarda ve vardiyalı olarak da çalışıyorlar( En yaygın olanları: Gündüzlü bakıcı, yatılı bakıcı, yabancı bakıcı, okul sonrası bakıcıları, hafta sonu bakıcıları). Bakıcıların asıl görevi çocuklarınıza göz kulak olmak, onlarla oyun oynamak veya  uyumalarını sağlamaktır. Çoğu bakıcı pedagoji formasyon ve ilk yardım konusunda eğitimli oluyorlar. Ve genelde de saat başı ücret alarak çalışıyorlar. Fakat bakıcınız yemek yapmak, özel ders vermek ya da ev temizlemek gibi fazladan işlerle ilgilenmeyi kabul ederse, ekstra ödeme yapmanız gerekebilir. İşte bu yüzden iş görüşmesi esnasında beklentilerin detaylı bir şekilde konuşuluyor olması çok önemli.

Dadı Nedir?

Dadı, çocuğunuzun gelişimi ve eğitimiyle sorumlu olan kişilere deniliyor. Genelde dadılar ebeveynler çalışırken bütün gün çocuklarla ilgileniyorlar. Günlük programı hazırlamak, çocuğunuzun ruhsal ve bedensel gelişimi için faydalı olabilecek etkinliklerde bulunmak dadının en önemli görevlerinden biri. Ayrıca bir çok dadı yemek yapmak, ev işleriyle ilgilenmek ve çocuğunuzun ödevlerinde yardımcı olmakla da yükümlü olabiliyorlar.Bazı dadılar çocuğunuzun bakımı için aile ile kalmayı tercih ederken bazıları kendi evlerinde çalışmayı tercih ediyorlar.

Genellikle, dadılar bakıcılardan daha fazla görev ve sorumluluğa sahip oluyorlar(ve bu yüzden daha da fazla maaşa).Dadılar temel iş güvenliği eğitimine ek olarak  çocuk gelişimi eğitimine veya birkaç yıllık dadılık deneyimine sahip oluyorlar. Çoğunlukla dadılar haftalık ücret alıyorlar( saatlik çalışmalarına göre) ve bütün yıl boyunca aynı aile ile çalışıyorlar. En az iki haftalık ücretli tatilleri de bulunuyor.       

Dadılar ailenin bir parçası olurken, çocuklarla da ailelerden farklı bir bağa sahip oluyorlar. Tabii ki hiç kimse anne ve babanın yerini tutamaz fakat çocuğunuz kendisiyle müzik kursunda şarkı söyleyen, ona tuvalet eğitimi veren ve futbol çalışması için onu kursa getirip götüren bu özel kişiyle kendini mutlaka yakın hissedecektir. Bazı aileler dadıyı yardımcı ebeveyn olarak da gördüklerinden çocuklarının fiziksel ve duygusal gereksinimleriyle ilgili bilgi ve çocuklarının stres ve kaygı verici durumlarla başa çıkabilmeleri için dadının yardımını istiyorlar. Dadılar sorumluluklarından dolayı yeri geldiğinde ailenin bir parçası oldukları için çoğu ebeveyn ve dadı izinler gibi iş ile ilgili detayları içeren bakıcı sözleşmesini beraber hazırlıyorlar. 

Part-Time Dadı Nedir?

Bazı aileler çocuklarının bakımı için dadı ve bakıcı karışımı olan, yalnızca haftada birkaç gün çocuklarına göz kulak olabilecek birini arıyorlar. (Pazartesinden çarşambaya ya da okul sonrası için) Fakat bir bakıcıdan daha fazla yetkinliğe ve beceriye sahip olmasını istiyorlar. Genelde bu durumda part-time dadı da en ideali oluyor.

Okul sonrası çocuk bakıcısı tavsiyeleri nelerdir inceledik. Okul sonrası için bakıcı ya da dadı arıyorsanız, Bakiciburada.com ‘a hemen kayıt olun.