BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Nasıl Geçilir?

5/5 - (1 Oy)

Anne sütü, bebeklerin ilk besin kaynağıdır. İçerdiği besin değerleri bebeklerin sağlıklı bireyler olmasına yardımcı olur. Bebekler 6 aylık olduğunda ek gıdaya geçiş BLW yöntemi ile başlanabilir. Baby Led Weaning yani bebeğin kendi kendine beslenmesi olarak tanımlanan bir yaklaşımdır. BLW yöntemiyle ek gıdaya geçiş olduğunda bebekler bu sürece kolay uyum sağlayabilir. Bunun nedeni istedikleri miktarda yiyecek tüketebilmelerinden kaynaklanır. Klasik beslenen bebeklerden farklı olarak, bu yöntem sayesinde anne sütünü isteme süreleri uzar. Kaşık kullanarak beslenmenin yerine parmak şeklinde doğranan haşlanmış gıdalar kolay kavrandığı için tercih edilir. Püreler,  çiğneme becerisini engellediği için BLW yöntemi uygulanarak bebeklerin ek gıdalara uyum sağlaması amaçlanır. Kendi kendine beslenebilmesi için ortaya çıkan bu anlayışın faydalarını BLW yöntemiyle ek gıdaya nasıl geçilir? yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

BLW Yöntemi Nedir?

BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Nasıl Geçilir?
BLW, bebeğin kendi kendine beslenmesidir.

Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı sorusu ebeveynler için önem taşır. 5. Aydan itibaren yavaş adımlarla ilerlemek bebeğinizin bu döneme hazır hale gelmesini sağlar. Bebekler ilk 5-6 ay sadece anne sütüyle beslendiği için bir öğünde, farklı yiyecekleri hızlıca tatması beklenmemeli. Günde bir öğünü, buharda pişirilmiş sebze ya da meyve yemeğe ayırmak yeterli olur.  Havuç, patates, elma gibi yiyecekler parmak şeklinde hazırlanarak bebeğin yemek yediği alana konulur. Besinleri oyun oynar gibi keşfetmeye çalışırken, kolaylıkla kavradığı anlarda ağzına götürmeye başlar. Bu sırada ebeveyn ya da bakıcıların müdahale etmemesi, zorlamadan dolayı ortaya çıkan reddetmenin önüne geçer.

BLW yöntemiyle ek gıdaya geçiş döneminde bebeklerin kendini hazır hissetmeleri gerekir. Bebeğiniz sebze ya da meyveleri ağzına götürdüğünde, küçük parçalar koparıp yemeğe başlar. Bu sırada bebeğin yalnız bırakılmaması gerekir; çünkü ısırılan taneler boğazına kaçarak istenmeyen bir durum yaşatabilir. BLW beslenme şeklinde çorba ve yoğurt gibi sıvı besinleri bir kaşık yardımıyla içmesi beklenir. Bebeğin kendi başına yemek yemeğe çalışması göz koordinasyonu ile el ve kol kaslarının gelişimi için önemlidir. Herhangi bir müdahale, bu yöntemin işe yaramasını geciktirerek ebeveynlerin büyük bir stres yaşamasına sebep olur.    

BLW Yöntemini Neden Tercih Etmelisiniz?

BLW Yöntemini Neden Tercih Etmelisiniz?
Kendi kendine beslenen bebekler, isteklerini kolayca anlatabilir. Yemek yeme alışkanlığı kazanır.

Geleneksel beslenme türünde bebeklerin fazla miktarda beslenmesi ön planda tutar. Tabağın mutlaka bitmesini emir komutlarıyla anlatan ebeveynler, hüsranla sonuçlanan bir ek gıda deneyimi yaşarlar. 5. ay ek gıda tablosu içerisinde anne sütüyle beraber uygulanabilen besinler yer almalıdır. Bebeğin gelişim gösterdiği döneme uygun bir ek gıda başlangıcı olmalıdır. Fazla ve yanlış gıdalar sindirim sisteminin dengesini bozabilir. Kendi kendine beslenme alışkanlığı kazanan bebekler, isteklerini kolayca ifade edebilir. Sağlıklı bir gelişim sürecinin oluşabilmesi için baskıcı tutumlardan uzak durulmalı. Annenin ya da bakıcının bebekle doğru bir iletişim sağlayabilmesi için yiyeceklerin sabırla yenmesini beklemeleri gerekir.

Kendi yeme alışkanlığını oluşturmaya çalışan bebeklerin etrafı ve kıyafetleri kirletmesine izin verilmelidir. Herhangi bir müdahale onun daha hırçın davranışlar göstermesinin yanı sıra öğrenme çabasının kaybolmasına neden olur. Annelerin ısrarla yemek yedirmeye çalışması, bebeklerde mutlaka ters bir tepki oluşturur; çünkü onların da seçme şansına sahip oldukları göz ardı edilmemelidir. BLW yöntemiyle ek gıdaya geçiş dönemi annelerdeki anksiyetenin (kaygı bozukluğunun) önüne geçer.

BLW Yönteminin Artıları Nelerdir?

BLW Yönteminin Artıları Nelerdir?
BLW, el kol koordinasyonu sağladığı gibi, bebeklerde öz güvenin erken oluşmasını sağlar.

BLW yönteminin en önemli faydası bebekteki öz güvenin erken oluşmasıdır. Fırında ya da buharda pişen BLW yiyecekleri sayesinde, besinleri kendi tanır. Bu durumu benimsediklerinde ise rahat bir şekilde yemek yeme arzuları oluşur. Bebeklerde bu yöntemle beraber gerçekleşen durumlar şu şekilde devam eder;

  • Besinleri yemeye başladıklarında tat duyuları gelişir. Hangi yiyeceği beğendiğini keşfetmeye başlar.
  • İleri yaşlardaki beslenme alışkanlığı bu dönemden itibaren oluşur. Yemek seçiminde faydalı olan BLW yöntemi, sağlıklı yemek konusunda etkin bir rol oynar.
  • Bebeklerin gelişim dönemine uygun hazırlanan ve BLW takvimi içerisinde yer alan yiyecekleri düzenli şekilde yemeye başlar. Bu sayede bebeğiniz besinlerin tadını, yapısını ve kokusunu kolaylıkla öğrenir.
  • Güvenli yemek yemeği öğrenmeye başlar. Büyük lokmalar yerine ufak parçalar yediği için rahatsızlık yaşayacağı davranışların farkına varır.
  • Aile ile birlikte sofraya oturarak sosyalleşmeye başlar. Konuşulanları algılamaya çalışırken dil becerisi gelişir.
  • Kendi yemek yediği için ebeveynlerin dışarıda yemek yemesi rahat geçer.
  • El becerisi kazanmasına ve el-göz koordinasyonunun ileri seviyede olmasına yardımcı olur. Bu beceriler sayesinde ince motor becerisi gelişir.

BLW Yöntemine Ne Zaman Başlamalısınız?

BLW yöntemiyle ek gıdaya nasıl geçilir? yazımızda diğer bir konu da BLW yöntemi ne zaman uygulanır sorusu da anne babaları heyecanlandırır. Bu beslenme şeklini benimsediklerinde bebeklerinin sağlıklı gelişimine destek verdiklerini bilirler. Genellikle 6. aydan itibaren ek gıdaya geçen bebekler, BLW beslenme şekline hazır olduklarını şu davranışlarıyla belli eder;

  • Desteksiz ya da az bir destekle kolay oturabiliyorsa,
  • Oyuncakları sürekli ağzına götürüyorsa,
  • Etrafında gördüğü her şeyi eliyle kavramaya çalışıyorsa,
  • Elinde tuttuğu yiyeceği ağzına götürüp çiğnemeye başladıysa,

Bebeğiniz bu beslenme yöntemine hazırdır.

Ek Gıdaya Geçişte İlk Ne Verilmeli?

BLW yöntemiyle ek gıdaya geçişte ilk ne verilmeli diye düşünüyorsanız, buharda pişirilerek verilmesi gerektiğine önem vermelisiniz. İlk ek gıdaları vermeye öğlen vakitlerinde başlayabilirsiniz. Bunu yaparken bebeğinize fazla çeşitler sunmanız şaşırmasına ve odaklanma sorununa yol açabilir. İlk olarak mevsimine uygun havuç, brokoli, patates, elma, muz veya kabak gibi seçeneklerden birini verebilirsiniz.

BLW Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

BLW Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
BLW’ye geçilen bebeklerde ebeveynler veya bakıcılar, bu yöntemin işe yarayabilmesi için sabırlı olmalıdır.

Bebeklerde ek gıdaya geçiş listesi uygulanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

  • Bebeğinizin kendi kendine beslenme alışkanlığı kazanabilmesi amaçlanır. Bundan dolayı ona karşı aceleci davranmayın.
  • Bebeklerde güvenli bir BLW deneyimi için onların dik ve uzun süreli oturabilmeleri önemlidir.
  • Önce ellerini kullanarak yemek yemelidir. Hazırlanan yiyeceklerin uzun dilimler halinde olması eliyle kavrayabilmesini kolaylaştırır.
  • Çiğneme hareketi kazandırmak için yiyecekler püre haline getirilmemeli.
  • Bu beslenme yönteminde birkaç ay sonra BLW kaşığı kullanmak, daha sonra kaşık ve çatalın kolay tutulmasına zemin hazırlar.
  • Tabaklar bebeğin hareketlerinden dolayı devrilebilir veya düşebilir; cam malzemeden olmamalıdır.
  • Bebeğiniz BLW yönteminde elleriyle yemek yediği için ortaya çıkan dağınıklık konusunda sabırlı olmalısınız. Bu durumda kendiniz yedirmeye çalışmamalısınız. Mama sandalyesinin altına örtü serebilirsiniz.
  • Bebeğiniz için hazırladığınız parmak gıdalar en az 5 cm uzunluğunda olmalıdır.
  • Anne-baba çocuklar için rol modeldir. Siz de yemek yerken ona eşlik edebilirsiniz.

BLW Yemekleri Nelerdir?

BLW yöntemiyle ek gıdaya nasıl geçilir? sorumuzda ailelerin en merak ettiği konulardan biri de BLW yemekleri nelerdir? birlikte inceleyelim. Bebeğiniz ilk iki ay boyunca elleriyle yemek yeme deneyimi kazandı. Artık 8. Aydan itibaren ona lezzetli menüler hazırlayabilirsiniz. Bebeğinizin yemek yeme alışkanlığına yardımcı ek gıdaya geçiş tariflerinden bazıları şu şekildedir:

  • Fırında sebze çubuğu tarifi için yarım havuç ve kabak orta kalınlıkta şerit halinde doğranır. Bu parçaları önce yumurta sarısına daha sonra da galeta ununa bulayın. Tepsiye yerleştirip üzerine kaşar rendesi serptikten sonra fırında pişirin. Sebze çubukları 7 aylık bebeklere göre uygundur.
  • Buharda pişirilip iri püre haline getirilen bir miktar karnabaharı, yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar, 1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı mısır unu ile beraber karıştırın. Kaşık yardımıyla toplar oluşturarak tepsiye koyduktan sonra fırında pişirin. Bu tarifi bebeğiniz 8 aylıkken uygulayabilirsiniz.
  • Muzlu pankek yapmak için yarım muzu çatalla ezin. Pürenin üzerine 1 çay bardağı süt, 5-6 adet kuru üzüm, 1 adet yumurta ve 2 kaşık un ekleyin. Karıştırdıktan sonra tavada iki taraflı pişirin. Muzlu tarif 12 aylık bebekler için uygundur.

Bebeğinizin Gelişimi İçin Bakiciburada.com Yanınızda!

Bakiciburada.com ihtiyaca en uygun bebek bakıcısı bulmanız için size kolaylık sağlar. Tecrübe sahibi ekibi sayesinde çocuk bakıcısı, hasta ve yaşlı bakıcısı, ev işlerine yardımcı bayan ve oyun ablası seçiminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bakiciburada.com kimlik, referans, telefon ve adres doğrulama sistemiyle güvenilir bakıcıları hizmetinize sunar.