Evde Bakım Hizmetleri ve 9 Faydası

4.7/5 - (3 Oy)

Evde bakım, bir kişinin evinde güvenli bir şekilde yaşamasını sağlayan profesyonel destek hizmetlerini içerir. Evde bakım hizmetleri, yaşlanan ve bağımsız yaşamak için yardıma ihtiyacı olan birine yardımcı olabilir. Yine evde bakım hizmetleri, kronik sağlık sorunları veya tıbbi bir aksilikten dolayı tedavi olan hastalar için olabilir. Ya da engellilik gibi özel ihtiyaçları vardır. Hemşireler, yardımcılar ve fizyoterapistler gibi profesyonel bakıcılar, bir kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak evde kısa süreli veya uzun süreli bakımını sağlar. Bu yazımızda Evde Bakım Hizmetleri ve 9 Faydası nelerdir birlikte göz atacağız.

Sevdiğiniz Yerde Yani Evinizde, Köyünüzde İhtiyacınız Olan Bakım

Evde Bakım Hizmetleri ve 9 Faydası
Evde bakım sevdiklerinize yanında olduğunuzu göstermenin iyi bir yolu. Onları yalnızlıklarıyla baş başa bırakmayın.

Evde bakım, mümkün olan en yüksek yaşam kalitesini elde etmenin anahtarı olabilir. Çoğu insan yaşlandığında köyünde yaşamayı ya da sakin bir ege kasabasına yerleşmeyi hayal eder. Eğer bakımını tek başına kendisi sağlayamıyorsa bu konfordan uzak kalır. Aşağıdakilerin hepsi ev konforunda verilir. 

  • Güvenlik, emniyet ve bağımsız yaşamanın artırılmasını sağlayabilir.
  • Devam eden tıbbi tedavinin uygulanmasını kolaylaştırabilir.
  • Gereksiz hastaneye yatış yapmamaya yardımcı olabilir.
  • Bir hastalık, yaralanma veya hastanede yatıştan sonra iyileşmeye yardımcı olabilir.

Evde Bakım Şunları İçerebilir:

  • Giyinme ve banyo yapma gibi günlük aktivitelerde yardım
  • Evdeki görevleri güvenli bir şekilde yapma konusunda yardım
  • Arkadaşlık
  • Terapi ve rehabilitasyon hizmetleri
  • Trakeostomi (Boyun bölgemizde erkeklerde “adem kemiği” denen çıkıntılı bölgenin ve ses tellerinin yaklaşık 2-3 cm aşağısından, hava borusuna açılan delik) ve ventilatör bakımı (fiziksel olarak nefes alamayan veya yetersiz nefes alan bir hastaya nefes vermek için tasarlanmış bir makine) dahil bir hastalık veya sakatlık için kısa veya uzun süreli hemşirelik bakımı
  • Evde bakımla ilgili bir çok şey

Evde Bakım Çeşitleri

Kişisel Bakım

Bağımsızlık ve güvenliği sağlamak için banyo ve giyinme, yemek hazırlama ve ev işleri gibi günlük aktivitelere yardımcı olun.

 Ayrıca şöyle bilinir…

  • Yaşlı bakımı
  • Hasta bakımı
  • Ev işlerine yardımcı bayan
  • Tıbbi olmayan bakım,
  • Evde sağlık yardımı hizmetleri,
  • Üst düzey bakım,
  • Yardımcı bakım veya refakatçi bakımı

Hemşire Bakımı

Kronik hastalığı, yaralanması veya özürü olan yetişkinler için evde uzun süreli veya saatlik bakım ihtiyacı olan bireyler için de hemşire bakımı gereklidir. Hemşire bakımı ayrıca şöyle bilir…

  • Ev içinde nitelikli hemşirelik,
  • Uzun süreli hemşirelik bakımı,
  • Yoğun bakımı,
  • Trakeostomi bakımı,
  • Ventilatör bakımı,
  • Saatlik hemşirelik veya yetişkin hemşireliği

Bakım Hizmetleri Örnekleri

Evde bakım hizmetleri
Anne, babanızdan uzakta yaşıyor olabilirsiniz. Onlar için doğru seçim evde bakımlarını sağlamanızdır. Bu sizi de rahatlatacaktır.

Evde Kişisel Bakım Hizmetleri

  • Bakım, banyo, giyinme ve tuvaleti kullanma gibi kişisel bakım konusunda yardım
  • Ambulans çağırma, transfer (örn. Yataktan tekerlekli sandalyeye, tekerlekli sandalyeden tuvalete) ve düşmenin önlenmesine yardımcı olarak evde güvenliği sağlama
  • Yemek hazırlama ve yedirilmesi, hafif temizlik, çamaşırları makinaya atma, kurutma, ütüleme, ilaç saatlerini hatırlatma ve ilaçları saatinde doğru şekilde kullanmasını sağlama ve hastane randevularına eşlik etme konusunda yardım
  • Arkadaş görüşmelerinde, hobilerini gerçekleştirmede ve etkinliklerde yanında bulunmak
  • Demans veya Alzheimer hastalığı olan biri için sürekli gözetim

Yaşlılarınızın Bakıma İhtiyacını Gösteren 9 İpucu yazımızı okuyup, evde bakım elemanı tutmak için doğru zamanda mısınız görebilirsiniz. Çünkü çoğumuzun anne, babası alışık olmadığı evde bakım konusunda isteksiz olacaktır. Onların bu bakıma ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Siz de onlar bakım desteğini kabul etmedikçe üzülüyorsunuz. Bu yazımız size yaşlılarınızın bakım ihtiyacı olup olmadığını görmenizi sağlayacak.

Hemşire Bakımı Hizmetleri

  • Travmatik beyin hasarı (TBI), Omurilik hasarı (SCI), ALS, MS gibi hastalıkların ve durumların bakımı
  • Vantilatör bakımı
  • Trakeostomi bakımı
  • Hayati belirtileri izleme
  • İlaçların verilmesi
  • Ostomi / gastrostomi bakımı
  • Besleme tüpü bakımı
  • Kateter bakımı

Fizyoterapistler de evde sağlık hizmetleri kapsamında değerlendirilebilir.

Evde Bakımın 9 Faydası

Evde Bakımın 9 Faydası
Evde sağlık ya da bakım hizmeti almak sevdikleriniz için bir çok fayda sunar. Ev yardımcısı, yaşlı bakımı, hasta bakımı, hemşire bakımı gibi isimlerle adlandırılır.

Türkiye’de milyonlarca insan iş, ev, çocuk, engelli, hasta veya yaşlısının günlük bakım ihtiyaçlarını aynı anda yürütüyor.

Ebeveynler ve yetişkin çocuklar birbirlerinden binlerce kilometre uzakta, farklı şehirler, ilçeler ve hatta ülkelerle ayrılmış olarak yaşayabilirler. Özellikle yaşlı anne-babası Türkiye’de yaşayıp, kendisi yurt dışında yaşadığında onların bakım ihtiyaçlarını sağlayamayan yüzlerce aile bulunmaktadır. Almanya’da yaşayan Türkler bunun en tipik örneğidir. 4.5 milyondan fazla Türk Almanya’da yaşamakta, Türkiye’deki anne babası, sevdikleri için bir şeyler yapmak istemektedir.

Ya da en çok göç alan İstanbul’da yaşayan insanlar, yaşlılarını çoğu zaman memleketlerinde bırakmaktadır. Belirli bir yaştan yada hastalıktan sonra da sevdiklerinin bakım ihtiyaçları doğmaktadır.

Aileler ihtiyaç duydukları bakıcı yardımını kabul etmediğinde veya bakıcı tutmadığında ve yapabildiklerinden daha fazlasını yapmaya çalıştıklarında tükenme, yetememe durumu ortaya çıkar. Çoğu zaman sevdiklerinin bakım talepleri insanları tükenmişliğe sevk edebilir. Fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenme durumu.

Evde Sağlık Hizmeti Ailelere Yardım Eder

Birçok aile için evde bakım yararlı bir seçimdir. Aileyi destekleyen güvenli ve uygun maliyetli bir çözümdür. Sevdiklerinizin kendi evlerinin konforunda kalmasını ve bu desteği almasını sağlar.       

Bakiciburada.com ‘un evde bakım hizmetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilir ya da 0850 303 8551 numaralı telefondan arayabilirsiniz.

Sevdiğiniz birini önemsiyorsanız, evde sağlık bakımının sizi destekleyebileceği 9 yol şunlardır:

1. Evde Sağlık Uzmanları Sevdiklerinizin Yanında Olamayacağınız Zaman Orada Olabilirler.

Ailenizden, sevdiklerinizden uzakta yaşıyorsanız, evde sağlık bakımı size huzur verebilir. Eğitimli ve kalifiye bakım profesyonelleri, güvenlik risklerini değerlendirebilir ve kaygan bir zemine halı yerleştirmekten ayakta bakım önerilerine kadar evde basit düzeltmeler yapabilir.

2. Evde Bakım Günlük Yaşam Aktivitelerini  Destekler.

Ev içi hizmetler, yetişkinlerin ihtiyaç duydukları kişisel bakım konusunda günlük yardım almalarına, daha iyi bir ruh haline ve iyi bir yaşam kalitesine sahip olmalarına olanak sağlar. Günlük yaşam aktivitelerine yardım banyo, tırnak temizliği, saç, sakal bakımı ve ilaç hatırlatmasını içerebilir.

3. Evde Nitelikli Hemşirelik Hizmetlerine Erişim.

Nitelikli tıbbi bakım, yüksek teknolojili tıbbi ekipman konusunda sertifikalı, lisanslı ve bilgili, iyi denetimli hemşireler tarafından evde verilebilir. Evde sağlık bakımı sevdiklerinizin karmaşık tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabilir. Bu bakım daha çok doktorun tavsiyesiyle ev içinde sağlanır.

4. Diyet ve Beslenme ile Hastaya Destek.

Sevdikleriniz sağlıklı kalmak için ihtiyaç duydukları beslenmeyi alıyor mu? 65 yaş ve üstü erişkinler, kronik rahatsızlığı olan kişiler ve yakın zamanda bir hastaneden taburcu edilen hastaların beslenme riski altında olması muhtemeldir. Yaşlanma, yatak istirahati, hastalık ve yaralanma, vücudun kilo kaybetmesine neden olabilir. Evde bakım, sevdiklerinizi yetersiz beslenmeye karşı korumak için beslenme danışmanlığı ve evde pişirilmiş yemeklerle beslenmesini sağlar.

5. İlaç Takibi

Sevdiğiniz kişi birden fazla ilaç kullanıyorsa, yönetmek kafa karıştırıcı olabilir. Evde sağlık uzmanları, sağlık koşullarını kontrol etmek ve doğru kullanılmadığında ilaçların zararlarını önlemek için doğru zamanda alınmasını sağlayabilir.

6. Evde Sağlık Profesyonelleri Tek Başına Yaşayan Yaşlılar İçin Birer Arkadaş, Can Yoldaşıdır.

Araştırmalar, yaşlanan yetişkinlerin sosyal etkileşimde olduğunda daha sağlıklı kaldıklarını göstermektedir. Evde yaşlı, hasta bakıcıları ve hemşireler,  doğa yürüyüşüne çıkarma, kitap okuma, birlikte kartlarla oyun oynama, film izleme, yemeğe çıkma veya evde yemek yeme gibi diğer sosyal aktiviteler için güvenilir arkadaş olabilirler. Bakkal ya da market alışverişi, hastane randevuları ve diğer aktiviteler gibi işlere eşlik etmekte de fayda sağlar.

7. Evde Bakım Elemanları, Hafif Ev İşlerinde Yardımcı Olur.

Evde bakım elemanları çamaşırları makinaya atma, kurutma, ütüleme ve dolaba yerleştirme, bulaşıkları makineye dizme veya yıkama  ve basit ev işleri gibi günlük ev işleriyle uğraşırken yaşlılarınızın sürekli olarak güvenli ve sağlıklı bir yaşam ortamında kalmasına yardımcı olur.

Evde bakım hizmeti  alan hastaların daha iyi sağlık sonuçları vardır. Araştırmalar, pnömoni, diyabet veya KOAH gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilere evde bakım sağlandığında klinik sonuçların daha az komplikasyonla karşılaştığını veya daha iyi olduğunu göstermiştir.

8. Bire Bir İlgilenme ve Destek Sağlar.

Evde sağlık hizmetleri gerçekten benzersizdir ve profesyoneller ile müşterileri arasında güçlü bağlar oluşturan anlamlı, bire bir kişisel ve nitelikli bakım sağlar.

9. Hastane Bakımından Daha Uygun Fiyatlı Bir Alternatif.

Bakımın hastane yerine evde de devam edilebileceği durumlarda, evde bakım çok daha uygun maliyetlidir. Hasta bakıcının ücreti İstanbul’da 2.750 TL – 3.250 TL arasında değişiklik göstermektedir. Hastanede refakatçi tuttuğunuzda ise genellikle günlük ücretlendirili ve 150 TL – 250 TL arasında günlük değişmektedir.

Evde Bakım İş ilanları

Evde bakım iş ilanlarına başvuru yapacak ve bu alanda çalışacak kişilerin yaşlı ve hasta bakımında tecrübeli, gücü kuvveti yerinde, ilk yardım gibi hasta bakımında sertifikaya sahip kişilerden oluşması önemlidir. Eğer hasta ve yaşlı bakımı konusunda eğitiminiz veya sertifikanız yoksa bu alanda eğitim veren kuruluşlara başvurmalısınız. Hastanın ilaç takibi, tıbbi malzemelerin kullanımı gibi alanlarda bilgi sahibi olmanız sizi iş başvurularında öne çıkaracak özelliklerdendir.

Evde bakım hizmetleri işi sabır gerektiren bir iştir. Özellikle alzheimer veya demans hastalarıyla çalışmak daha da zordur. Evde bakım iş ilanlarına başvuru yapmadan önce bunları göz önünde bulundurmalısınız.