Gece Sık Uyanan Bebeklere Uyku Düzeni

4/5 - (3 Oy)

Çoğu annenin, karşılaştığı bu durum karşısında çözüm arayışları içerisine girmeye başlaması kaçınılmaz bir hale dönüşüyor. Bebeklerin gelişiminde önemli bir role sahip olan uyku, büyüme hormonunun en iyi şekilde salgılanmasına yardımcı olur. Özellikle gece saatlerinde bu verimlilikten faydalanarak bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimine destek verilebilir. Gece Sık Uyanan Bebeklere Uyku Düzeni sorusuna çözüm bulan anneler daha mutlu olmaktadırlar.

Bebeğiniz, herhangi bir sağlık problemi bulunmadığı halde gece uyanma sıklığını yoğun bir şekilde gerçekleştirebilir. Bunun için uyku düzeninin tekrar gözden geçirilmesi gerekir. İlk 4 ay bebeğinizin kolik ve gaz sıkıntısı karşısında huzursuz olması sıra dışı bir durum olmamakla beraber, bu dönemin atlatılmasının ardından bazı davranışlarda değişiklikler yapılabilir.

Sevgili ebeveynler, gece sık uyanan bebekler için ne yapılmalı? Bebeklerde gece uyanma sıklığı ve düzeni hakkında öneri niteliğindeki yazımızı okuyarak, yaşadığınız durumlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Çocuklarda Uyku Sorunu Nasıl Çözülür? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bebeklerde Gece Uykusunun Önemi Nedir?

Bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimleri 0-3 yaş döneminde en üst seviyede olmasıyla birlikte hızlı bir ilerleme gösterir. Gece uykusu ise bebeklerin sağlıklı büyümelerine destek vererek algının zinde kalmasını sağlar. Uyku sıkıntısı yaşayan bebeklerin ise huzursuzluk yaşama ve beyin gelişimi yönünden geride kalma olasılığı bulunabilir. Yeterli düzeyde uyumamak, bebeklerde çevreye olan ilgisizlik ve oynama isteğinde zayıflık gibi durumların çıkmasına yol açabilir. Unutmayın, yorgun olan bebeklerde uyanma sıklığı yaşanabilir!

Kendi Uyuyan Bebeklerin Özgüven Duygusu Gelişir

Geceleri düzenli ve yeterli bir şekilde uyumanın mutlu bir bebeklik geçirilmesinde önemi bulunurken aynı zamanda farklı şeyler keşfetmenin de önünü açabilir. Böylece uykuya doyan bebekler gündüz oldukça keyifli olurken anne-babanın uyku süreçlerinde de kesintiler yaşanmayabilir.

Bebeğinizin bağımsız uyku deneyimini yaşayarak artık kendi kendine uyumayı öğrenmesi özgüven duygusunu güçlendirebilir. Ayakta sallamak, emerek uyutmak gibi ilişkilendirmelerle uyuyan bebekler, gece uyandıklarında da aynı davranışın devam etmesini beklerler. Bu da gece uykusunun bölünmesi demektir. 3-4. aydan itibaren uyku saatlerine sadık kalarak bebeğinizin kendi kendine uyumasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklerin Gece Sürekli Uyanma Nedenleri

Bebeklerin genel sağlık durumu hakkında herhangi bir olumsuzluk yaşanmamışsa farklı sebeplerden söz edebiliriz. Bebeklerde gece uyanması neden olur? Sırasıyla şu şekilde bahsedilebilir:

  • Bebeklerin gece sıkça uyanmasının en önemli nedeni beslenme yetersizliğidir. Yeterince anne sütü alamayan bebekler gece boyunca sıkça uyanırlar.
  • Gündüz uyku süresi bebeğin gece uykuya geçmesini etkiler. Gündüz uykusu fazla olduğunda gece sürekli uyanabilir.
  • Bebeğiniz gün boyu uyumadığında huzursuz davranışlar sergileyerek gece uyumak istemeyebilir. Ayrıca yetersiz uyku da bu durumun oluşmasında etkendir.
  • Bebeklerin diş çıkarma döneminde huzursuzluk yaşadığı görülür. Diş çıkarma ağrısıyla beraber ateşin yükselmesi gece uykusunun yeteri kadar alınmasına engel olur.
  • Annenin fazlasıyla kafein tercihi bebeklerin gece uykusuna geçişlerini engelleyebilir. Bilindiği gibi anne sütündeki değerler bebeğin gelişimine direkt etki eder.
  • Gaz yapıcı besinler de anne sütünden bebeğe ulaştığı için rahatsızlık verici bir durumun ortaya çıkmasına neden olur.
  • Bebeklerin hastalanmaları uyku düzeninin bozulmasında rol oynar. Ateş, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi durumlar bebeğin uyuyamamasına, bitkin düşmesine neden olur. Böyle rahatsızlıklarda bebeğinizi mutlaka doktora götürmelisiniz.

Bebeğimin Uykusunun Geldiğini Nasıl Anlayabilirim?

Uykuya dalma, bebeklere öğretilebilen bir davranış değildir; anne karnından itibaren içgüdüsel olarak gelişir. Yenidoğan bebeklerin gün içerisinde yaklaşık 12-16 saat uyumaları söz konusudur. Bebeklerin bazı sinyaller vermesiyle beraber uykularının geldiğini anlayabilirsiniz. Ağlama yoluyla uyumak istediğini anlatırken annenin emzirmeye çalışması sonuç vermeyebilir. Uyku saatinin geçmeye başlaması bir an evvel uyuma arzusunu tetikler. Bebeklerde mızmızlanma, esneme, durgunluk, gözlerini ovuşturma ve kulağa doğru agresif el hareketleri sıkça rastlanılan durumlardır.

Bebeğinizin Uyku Düzeni İçin Öneriler

Uyku düzenini nasıl oluşturabiliriz? Bu soruya cevap bulmak bebeklerin gece ve gündüz uykularının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Bebeklerin ‘’düzen’’ kavramını sevdiklerini, bu sayede onların daha huzurlu olduklarını görebilirsiniz. İşte, bebeğinizin uyku düzeni için öneriler!

  • Sakin bir ortam, bebeğin sinir sisteminin alt seviyede tutulmasını sağlar. Rahatlayan bebek de kolay bir şekilde uykuya dalabilir.
  • Karnı doyan ve altı temizlenen bebeklerde huzursuzluğun yaşanması azalır.
  • Bebeğin uyuduğu odanın soğuk ya da aşırı sıcak olması düzgün bir uyku için önemli faktörlerdendir. 20-24 derece, bebeğin uykusundaki bölünmeleri önleyebilir.
  • Gündüz uykusunu yeterli miktarda alan bebekler, gece uykusuna kolaylıkla geçebilir.
  • Bebeklerin çevreye olan duyarlılığı fazlasıyla geliştiği için bir süre sonra sistemleri yorulmaya başlar. Uyanık kaldığı sürede uyaranlar azaldıkça bebeğiniz uyku saatine uyumluluk gösterebilir.
  • Kendi yaşam biçiminizi göz önünde bulundurarak bebeğinizin uyku düzenini ayarlayabilirsiniz. Eğer çalışan bir anneyseniz, bebeğinizi yatağınıza almak yerine uykuya dalmadan beşiğinde yatırabilirsiniz.

Bebeğinizde Uyku Rutini Nasıl Oluşturabilirsiniz?

Uyku rutini nedir? Bu soru, uyku sıkıntısı çeken ebeveynler tarafından merakla cevaplandırılmayı bekler. Uyku rutini oluşturmak annelere büyük kolaylık sağlarken bebeklerin de düzenli ve dengeli bir gelişim içinde yer almalarına imkân verir. Uyku rutininde saat dilimlerine uymaya özen gösterilmelidir.

Peki, bebeğinizde uyku rutini nasıl oluşturabilirsiniz? Uykudan önce yapılan davranışlar, bebeğinizin bunları kolayca algılamasına ve uyku saati geldiğinde uyuma isteğinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesinde etkili olur. Bebeklerde gece uyanma sıklığı ve düzeni için gerekli olan uyku rutinlerinden bazıları şu şekildedir:

  • Bebeklere uygun masallar okumak,
  • Sakinleştirici ninniler söylemek,
  • Banyo yaptırmak,
  • Fısıldayarak konuşmak,
  • Masaj yapmak.

Bebeklere Gece Beslenmesi Kaç Defa Yapılabilir?

Bebeklerin gece uyanmaması için ne yapmalı? Yenidoğan bebeklerin 2-3 saatte bir acıktıkları için gece boyunca uyumaları beklenemez. Çabuk acıkmalarından dolayı 2-3 defa uyanabilirler. İlk 4 ay bebeklerin gece beslenmelerine önem verilmelidir. 

Gece beslenmesi, 6. aydan sonra katı gıdaya geçişle beraber azalmaya başlar; 6-12 ay arasında tek sefere düşer. Ayrıca yeni gıdaları keşfetmeye başlayan bebek, doktorun yönlendirmesi ile gündüz anne sütü takviyesi almaya devam edebilir. Gündüz beslenme düzenine alışan bebeklerin, 1 yaşından itibaren gece acıkma hissiyle uyanmaları sona erebilir.

Gündüz-Gece Uyku Süreleri Ne Kadar Olabilir?

Children’s alarm clock on the background of a sleeping child. Baby Day Mode Concept Photo

Bebeklerde gece uyanma sıklığı ve düzeni, gündüz uykusu ile beraber düşünülmelidir. Bebekler bu süreler içinde yatırıldığında kaliteli bir uyku deneyimi ve düzeni yaşayabilirler.

Gündüz Uyku Süresi

Gündüz uykusunun kaçması bebekleri daha yorgun ve huzursuz yapabilir. Bu da yorgun olan bebeklerin gece uykularından uyanmalarına neden olur. Toplam uyuma süresi yaklaşık olarak şu şekilde belirlenebilir:

  • 1-3 ay 5-7 saat
  • 4-9 ay 3-4 saat
  • 10-12 ay 3 saat
  • 1-2 yaşında 2-2,5 saat
  • 2-4 yaşında 1-2 saat

Gece Uyku Süresi

Akşam yatma zamanının bebekler ve çocuklar için erken olması sağlıklı bir büyümenin temelini oluşturur. Uyku, tıpkı bir beslenme gibi bebeklerin büyümelerini sağlar. Gece uyku süreleri ortalama olarak aşağıdaki gibi incelenebilir:

  • 1-3 ay 8-10 saat
  • 4-9 ay 10-11 saat
  • 10-12 ay 10-11 saat
  • 1-2 yaşında 10-12 saat
  • 2-4 yaşında 10-12 saat

Uyku Düzeni Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Uykudan önce bebekle oynamak

Bebeklerle oynamak uyku süresinin gecikmesine yol açar.

Bebeği ağlayarak uyutmak

Bebeğin ağladıktan sonra uyuyacağını düşünmek uygun bir karar değildir. Anneye ihtiyacı olan bebeğin kendini güvensiz bir ortamda hissetmesine neden olur.

Uyuma süresinin fazla olması

Gündüz ve gece uyku süresini aşmak, inanılanın aksine ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Böyle durumlarda bebekler mutlaka bir hekime götürülmelidir.

Bebeğin ayakta sallanması

Geçmişten günümüze kadar gelen bu uyutma şekli doğru değildir. Bebeklerin belli rutinlerle düzenli bir uyku sürecine girebildiği unutulmamalıdır.

Bebeğinizin Uyku Düzenini Bakıcınızla Oluşturabilirsiniz

Doğumdan itibaren bebek bakımı anne-babalar için yorucu olabilir. Özel duyguların yaşandığı bu dönemde bebek bakıcısından destek alarak bebeğinizi mutlu ve rahat bir şekilde büyütebilirsiniz. Tecrübeli bir bebek bakıcısı sayesinde bebeğinizin gündüz ve gece uyku düzenine kolayca alışmasını, kendi kendine uyuma alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz. Gece sık uyanan bebeklere uyku düzeni nasıl oluşturulur? makalemizle sorularımıza çözüm bulmaya çalıştık. Dileğimiz bundan sonra bebeklerinizin gece mışıl mışıl uyuması.

Bebeğinizi Bakiciburada.com Ailesiyle Büyütmeye Ne Dersiniz?

Bebeğinizin sağlıklı bir büyüme dönemi geçirmesi için deneyimli bebek bakıcıları size yardımcı olmaya hazır! Bakiciburada.com‘un eğitim, tecrübe ve referans sahibi bakıcıları sayesinde bebeğiniz güvenli ellerde… Bakiciburada.com sayfasını inceleyerek, bebeğinizi büyütürken ihtiyaçların karşılanmasında etkili role sahip profesyonellere ulaşabilirsiniz.