Gündüzlü Bakıcı mı, Yatılı Bakıcı mı?

4/5 - (2 Oy)

Anne-babalar iş hayatına odaklanma durumlarında ya da evin kalabalık nüfusu karşısında çocukları için bakıcı desteğine ihtiyaç duyabilirler. Bakıcı seçimi yapılmadan önce gündüzlü bakıcı mı, yatılı bakıcı mı? gerekli, net bir şekilde karar verilmelidir. Çocuklar kendilerine ait odada eşyalarının arasında huzurlu ve mutlu olurlar. Bundan dolayı bakım işleminin ev ortamında yapılması, çocuğun kendini güvende hissetmesi için önemlidir. Anlaşma yapacağınız gündüzlü veya yatılı bakıcının taleplerinize uygun kriterlere sahip olması gerekir. Dürüst, güvenilir, disiplinli, yaptığı işin bilincinde, sorumluluk sahibi, çocuklarla anlaşabilen, sıcakkanlı özelliklere sahip kişileri seçmeye özen gösterin. Ayrıca tercih ettiğiniz bakıcının güvenilir olup olmadığını da test edebilirsiniz. Bakıcının davranışlarına, ne kadar samimi olduğuna dikkat ederek çocuğunuzun duygusal bir yıpranma yaşamaması için önlem almanız daha doğrudur.

Şimdi sıradaki konumuz, ebeveynler için oldukça mühim bir konu olan bakıcının tam zamanlı ya da yatılı olması…

Bakıcının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Gündüzlü Bakıcı mı, Yatılı Bakıcı mı?
Gündüzlü Bakıcı mı, Yatılı Bakıcı mı?

Bakıcının kurduğu iletişimin kuvvetli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi, çocuğun ilerleyen dönemlerdeki sosyal yaşantısında, arkadaşlık ilişkilerinde ya da arkadaş seçimlerinde önemli bir etki yaratır. Bundan dolayı yavrunuzun bakıcının yanında kendisini güvende hissetmesi önemlidir.

Bakıcı, çocuğunuzun yaşına göre gerekli eğitimleri veriyorsa, kitap okuyup öğretici aktiviteler yapıyorsa zihinsel ve fiziksel gelişime katkıda bulunduğu sonucu ortaya çıkar. Bu tür davranışların sergilenmesi de çocuğunuzun bilişsel yeteneğini olumlu yönde etkiler. Eğer yabancı dil öğreniminde yüksek beklentileriniz varsa Amerikalı yatılı bakıcı tercihini düşünebilirsiniz.

Seçeceğiniz Bakıcının Kişisel Özelliklerine Dikkat Edin!

Gündüzlü Bakıcı mı, Yatılı Bakıcı mı?
Seçeceğiniz Bakıcının Kişisel Özelliklerine Dikkat Edin!

Bakıcı seçimini profesyonel firmaların gündüzlü ve yatılı bakıcı ilanları arasından yapmanız, güvenilir kişilerle tanışmanıza yardımcı olur. Görüşme sağlandığında, bakıcı adayının kişiliğine dikkat edilmeli; genellikle ilk izlenim karşınızdaki bireyi tanımada temel ipuçları verebilir. Alanında uzman bakım görevlilerini bulmak zor olsa da özenli bir araştırma yaparak taleplerinize uygun sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca anlaşma yapacağınız çocuk bakım görevlisinin daha önce çalıştığı kişilerle görüşüp, elde ettiğiniz bilgiler ışığında değerlendirme yapabilirsiniz.

Bakıcının kişiliği hakkında bilgi sahibi olabilmek için tanışma sırasında bazı detaylar üzerinde durmak gerekir; kişisel temizlik, kıyafet düzeni, konuşma üslûbu, çocuklara karşı yaklaşımı gibi… Çocuğunuzu emanet edeceğiniz bakım görevlisi;

  • Dürüst ve güvenilir olmalı,
  • Hijyene önem vermeli,
  • Sabırlı olmalı,
  • Güler yüzlü, şefkatli ve sevecen olmalı,
  • Çocuklara karşı ilgili ve samimi davranmalı,
  • Etkili bir iletişim kurabilmeli,
  • Disiplinli olmalı ve sorumluluk taşıyabilmeli,
  • Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklara sahip olmamalıdır.

Gündüzlü veya Yatılı Bakıcı Seçiminde Ailelerin Beklentileri

Değer verdiğiniz yavrunuzun eğitimi, kişisel bakımı, gelişimi oldukça dikkat edilmesi gereken hususlardır. Çocuğunuzla ilgilenmek, kaliteli zaman geçirmek, sevginizi hissettirmek zihinsel ve fiziksel gelişimi için oldukça önemli detaylardır. Fakat anne-babanın çalışması gereken durumlarda bu görev çok sık yerine getirilemeyebilir. Bunun sonucunda da aileler, uzman bakıcılardan gereken desteği almak ister.

Çocuk bakıcısı seçimi yaparken zorlanabilirsiniz; çünkü evde olmadığınız zamanlarda yavrunuzu emanet edeceğiniz kişinin öncelikle”güvenilir” olması istenir. Eğer bazı ayrıntılara dikkat ederseniz seçim işleminin kolaylaşması mümkün. Bakıcı adayı ile görüşme sırasında önem teşkil eden hususlardan biri olan “çalışma vaktinin belirlenmesi” ise listenin ikinci sırasında yerini alır. Gündüzlü ya da yatılı bakıcı arıyorum diyorsanız şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Annelik duygusunu yaşamış olması avantajlı bir tercih olabilir.
  • Düzenli aile hayatının olması işini aksatmaması açısından önemlidir.
  • 1 hafta kadar deneme süresi sonunda, çocuğunuz ile aralarındaki ilişki gözlemlenmeli.
  • Bakım ve ihtiyaçları zamanında yerine getirebilmesi gerekir.
  • Çocuğunuzun dil gelişimine katkı sağlayabilmesi için yabancı dil bilgisine sahip olması beklenir.

Gündüzlü Bakıcı Tercihi Nasıl Olmalı?

Gündüzlü Bakıcı mı, Yatılı Bakıcı mı?
Gündüzlü Bakıcı Tercihi Nasıl Olmalı?

Ebeveynlerin seçeceği bakıcının çalışma saatleri, günleri ve koşulları tercihe göre değişiklik gösterebilir. Aileler, yoğun iş hayatı temposunda ilerlemeye çalışırken akıllarının evde kalmaması, stresli durumların ortaya çıkmamasına yardımcı olur. Bundan dolayı ebeveynler, yatılı bakıcı mı gündüzlü bakıcı mı tercih etmek gerektiği hususunda birtakım kararsızlıklar yaşayabilirler. Size ve çocuğunuza en uygun koşul hangisiyse, bakıcının çalışma düzeni de bu doğrultuda belirlenmelidir. Çocuğunuza bakacak kişiyle kaç saat çalışması gerektiği ve ödenecek ücretin miktarı gibi detaylar, görüşme sırasında net bir şekilde konuşulmalıdır.

Anlaşma sağlanırken gündüz çalışmasını istediğiniz bakıcıdan, günlük ev işlerinden bahsetmemeye özen gösterin; çünkü herhangi bir dalgınlık ya da zaman boşluğu sırasında, oluşması muhtemel kazaların meydana gelmemesi için bütün dikkatin çocuğunuzda olması hayatı önem taşıyabilir. Gündüzlü bakıcıların ortalama çalışma süresi 10 saattir; ebeveynler eve geldiklerinde mesainin uzamasını gerektiren bir durum yoksa görevli kişi evine gidebilir. Eğer eviniz büyük şehirde ise yol durumunu göz ardı etmemelisiniz; gündüzlü veya yatılı bakıcı Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde çalıştığı sürece yol mesafesi uzayabilir.

Evde Yatılı Bakıcı Arayanlar

Evde Yatılı Bakıcı Arayanlar
Evde Yatılı Bakıcı Arayanlar

Bazı anne-babaların bakıcı tercihleri “yatılı bakıcı” yönünde olabilir. Yatılı bakıcı arayanlar, uzun soluklu bir döneme girecekleri için evde yavrularına bakacak kişi hakkında kapsamlı bir araştırması yapması önemlidir.

Bakıcıyla anlaşma sağladıysanız, çalışmanın ilk günlerinde çocuğunuzu yalnız bırakmak yerine, gözlem yapmanız gayet olağan bir durumdur. Eğer bu şekilde görevli kişiyi incelemek mümkün değilse, aile yakınlarından gün içerisinde eve gidip bakıcı ve çocuğun son hâllerini kontrol etmelerini isteyebilirsiniz.

Sık sık telefon ederek çocuğunuz hakkında bilgi alabilir veya eve kamera yerleştirip neler yapıldığına bakarak içinizi rahatlatabilirsiniz. Güvenlik açısından kameralı önlem alınması, profesyonel çocuk bakıcılarının itiraz etmediği bir konudur; çünkü işin ehli uzmanların manevî duyguları teknik detaylarla mükemmel bir uyum içerisindedir. Eğer çocuğunuz bakıcıdan memnun değilse, sürekli şikayet halinde ya da huzursuz ise bunun nedenini mutlaka öğrenip, bakıcı ile yaptığınız anlaşmayı sonlandırmayı düşünebilirsiniz. Aksi halde çocuğunuzun psikolojik açıdan olumsuz etkilenmesi artış gösterebilir.

Evde Yatılı Bakıcının Avantajları

Evde Yatılı Bakıcının Avantajları
Evde Yatılı Bakıcının Avantajları

Evde yatılı bakıcı ebeveynlere birçok konuda kolaylık getirir:

  • Çocuğunuzun yaşına uygun olan eğitimi uzun vadede sağlamış olursunuz. Ayrıca tercihleriniz arasında yabancı yatılı bakıcı olması ise çocuğunuzun yabancı dil gelişimine büyük destek sağlayabilir.
  • Anne-baba olarak birlikte veya arkadaş çevresiyle vakit geçirme imkânınız olduğu için sosyal hayattan uzak kalmanıza gerek yok. Eğer ev işleriniz için yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, bunu mutlaka bakıcı ile görüşmelisiniz.
  • İş hayatınıza gerekli odaklanmanın sağlanmasında önemli role sahip olan yatılı bakıcı, uzayan mesai saatlerinizde süre kısıtlaması olmadan çocuğunuzun yanında bulunur.
  • Rahat bir tatil yapmak istiyorsanız planlarınıza yatılı çocuk bakıcısını da dahil ederek, eşinizle beraber unutulmaz ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Bakıcı Sözleşmesi Ailelere ve Bakıcılara Güven Verir!

Bakıcı değişikliği yapmamaya özen gösterin; çünkü bakım görevlisine alışma süreci sizin ve çocuğunuz için uzun bir maratondur. Eğer anlaştığınız kişide hoşunuza gitmeyen bir davranış görürseniz, onunla konuşup gereken uyarıları yapmanız gerekir. Buna rağmen istenmeyen hareketler yapmaya devam edilirse, artık bakıcıyla yollarınızı ayırmanız kaçınılmazdır. Aksi hâlde çocuğunuzun psikolojisi ve evin huzuru, aniden gelişen olaylardan dolayı olumsuz etkilenebilir.

İşte, gündüzlü veya yatılı bakıcı sözleşmesi sayesinde istenmeyen davranış ve durumların oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Bu sözleşme, karşılıklı taleplerin gerçekleşmesinde önemli pay sahibidir.

Gündüzlü/Yatılı Bakıcı Çalışma Ücretleri

Yatılı bakıcı mı gündüzlü bakıcı mı sorusunun ardından bir tercih yaptıktan sonra bakiciburada.com’da yer alan birçok gündüzlü ve yatılı bakıcı iş ilanları inceleyebilirsiniz. Ayrıca aradığınız özelliklerdeki kişilere baktığınızda maaş taleplerindeki farklılıklar gözünüze çarpabilir. Bunun sebebi;

  • Tecrübe,
  • Donanım,
  • Ulaşım,
  • Eğitim,
  • Yaşanılan şehir ya da ülke.

Çoğunlukla tam zamanlı gündüzlü bakıcının ücret aralığı İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere 3.500-6.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Diğer illerle beraber İstanbul, İzmir, Ankara yatılı bakıcı ve Bursa yatılı bakıcı ücretleri 4.500-8.000 arasındadır. 2021 Bakıcı Ücretleri Ne Kadar? yazımızdan bakıcı ücretleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Aileler Çocukları İçin Bakiciburada.com’u Tercih Ediyor!

İş hayatının yoğun temposuna ayak uydurabilmek için çocuğunuzu güvenilir ellere teslim etmek istersiniz. Çocuk bakıcısına ihtiyaç duyulan durumlarda Bakiciburada.com ’a gelerek referanslı, eğitimli, tecrübeli ve güler yüzlü kişilerle tanışabilirsiniz. Tercihinizi ister gündüzlü ister yatılı bakıcıdan yana kullanın, Bakiciburada.com her koşulda sizin yanınızda!