Hasta Bakıcının Görevleri Nedir?

4.3/5 - (7 Oy)

Hasta bakıcılık herkesin yapabileceği bir iş değildir. Hastanın bakım ihtiyacı durumuna göre bu alanda uzmanlaşmış ve tecrübe sahibi kişiler tercih edilmektedir. Hasta bakıcılar hastaların moral bulması ve iyileşmesi için hastayla yakınen ilgilenmeli, tüm ihtiyaçlarını gidermelidir. Evde kişiye özel verilen hasta bakıcılık yardımı kimi zaman çok zor olabilmektedir. Burada hastanın yakını ile hasta bakıcı diyalog halinde olmalı, zor zamanları birlikte aşabilmelidir. Hasta bakıcının görevleri nedir birlikte göz atalım.

Bakiciburada.com ‘da ailelerin talepte bulunduğu hasta bakıcı ilanlarına baktığımızda, genellikle hasta anne-babası için talepte bulundukları görülmektedir. Çoğu kişi de anne babasına uzakta yaşamaktadır. Hal böyle olunca hasta bakıcı hasta yaşlıların tüm ihtiyaçlarını karşılamak durumunda kalmaktadır. Hasta bakıcı evde temizlik, yemek ve hasta bakım işleriyle ilgilenmektedir. Hastaların yataklarının yapılması, yemeklerinin yedirilmesi, ilaçlarının takibi, eğer tekerlekli araba kullanıyorsa sokakta gezdirme vb. işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Hasta Bakıcı Tecrübeli ve Eğitimli Olmalı

Hasta bakım elemanının araç ve gereçlerin kullanımını iyi biliyor olması önemlidir. Ateş ölçme, pansuman yapma, oksijen tüpü kullanımı, aspiratör gibi araçları sağlıklı bir şekilde kullanmalı, ilk yardım bilgisi olmalı ve yapılan ölçümler sonucu çıkan değerleri not almalıdır. Gerekli durumlarda en yakın hastane ile iletişime geçmeli, hastanın gerekli tetkiklerinin yapılmasını sağlamalıdır. Bu süre zarfında da aileden irtibatlı olduğu kişiyi de bilgilendirmelidir. Hastanın elbiselerini değiştirmesine ve banyosunu tek başına yapamaması durumunda yardımcı olunmalıdır.

Hastanın bir an önce iyileşmesi için morali yüksek tutulmalıdır. Bazı yaşlı hastalar çocuklar gibi bir çok istekte bulunabilirler. Anlayışla karşılamak, makul ihtiyaçları cevaplamak gerekmektedir. Kesinlikle hastayı üzen tavırlar takınılmamalıdır. Böyle durumlar tespit edilirse, hasta yakını o hasta bakıcıyla çalışmayı derhal kesmelidir.

Hasta bakımı esnasında ellerin temiz tutulması için gerekli eldivenler takılmalı, solunum yoluyla geçebilecek hastalıklara karşın ağız kapatılmalı, bakıcının da sağlığı için temizliğe son derece dikkat edilmelidir. Hasta malzemeleri kullanım sonrası sterilize edilmeli, tek seferlik kullanımı olan malzemeler derhal çöpe atılmalı, bir daha kullanılmamalıdır.

Acil durumlar için yapılması gereken işlemler hasta bakıcıya iyi anlatılmalı, acil durum listesi her an ulaşılabilecek bir ortamda bulunmalıdır. Acil durumda haber verilmesi gerekenlerin telefon numaraları telefon rehberine kaydedilmelidir.

Biten hasta malzemelerinin temini de hasta bakıcının görevleri arasındadır. Hasta rahatsız edilmeden hastanın yakınıyla iletişime geçilip, gerekli malzemelerin temini sağlanmalıdır.

Bakımını sağladığınız kişi bir çocuksa, sıkılmaması için eğlenebileceği ortamlar oluşturulmalıdır. Birlikte boyama yapma, kitap okuma, sokağa çıkarıp hava aldırma gibi hizmetler yapılmalıdır. Hasta bakıcı nasıl olunur ve görevleri nelerdir? yazımızı okuyarak hasta bakıcılık hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Hasta Bakıcının Görevleri Nedir?
Hasta Bakıcı Tecrübeli ve Eğitimli Olmalı

Hasta Bakım Elemanında Olması Gereken Davranışlar

  • Sabırlı olmalı
  • Saygılı olmalı
  • Çalışkan olmalı
  • Soğukkanlı olmalı
  • Sorumluluk sahibi olmalı
  • Hastaya ait ekipmanları titizlikle kullanmalı
  • Hoşgörülü olmalı
  • Dikkatli olmalı
  • Esnek çalışabilmeli
  • Titiz olmalı

Hasta Bakıcı Maaşları

Hasta bakıcı maaşları normal bakıcıya göre daha fazla olmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yatılı çalışan bir hasta bakıcının maaşı 6.500 TL’nin üzerindedir. 

Örnek Hasta Bakıcı İlanları

Ankara Çankaya’da Yatılı Yaşlı Bakıcısı Arıyorum

  • Ankara Koru Mahallesinde oturan annemin yanında yatalak hasta ananem bulunmaktadır. Günde 2/3 kez annem ile birlikte alt bez değişimi, sabah akşam yemek yedirilmesi ( yemek hazırlığı yine annemle beraberdir), hastaya 2 haftada bir banyo ( baş yıkanma ve hasta ürünleri ile silinme) , kıyafet değişimi vs.. işleri için yatılı bakıcı aramaktayız. Günlük ev işlerinde yardımcı olunması beklenir. 

    Başvuru :  https://www.bakiciburada.com/ankara-cankayada-yatili-yasli-bakicisi-ariyorum-ankara-299594

Muğla Araştırma Hastanesine Yatılı Refakatçi Arıyoruz

Eskişehir Tepebaşı’nda Yatılı Hasta Bakıcı & Refakatçi Arıyoruz

Hasta Bakıcının Görevleri Nedir? birlikte göz attık. Hasta bakıcı arıyorsanız, Bakiciburada.com ‘dan ilk yardım bilgisi olan, tecrübeli, referanslı refakatçi ve hasta bakıcısı olarak iş arayanlara ulaşabilirsiniz.