Hasta Bakıcısı Nasıl Olunur Ve Görevleri Nelerdir?

4.3/5 - (3 Oy)

Eğitimli ve sorumluluk sahibi olan bakıcıların profesyonel yaklaşımları sayesinde tedavilerin olumlu sonuçlanması mümkündür. Hastane yetkilileri önemli bir operasyon geçirmesi gereken kişiler için mutlaka bir refakatçinin, hasta bakıcısının gerekliliğinden bahseder. Bu tür durumlarda aile bireyleri hastanın yanında kalabilir; fakat hemşirelik bilgisi olmadan ihtiyaçların karşılanması zorlaşır. Hasta bakıcı, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra birçok ilde hizmet veren kurum ve kuruluşlar aracılığıyla çalışma imkânı bulabilir. Peki, hasta bakıcısı nasıl olunur ve görevleri nelerdir? Tüm merak ettiğiniz konuları sizler için derledik…

Hasta Bakıcısı Ne İş Yapar?

Hasta Bakıcısı Nasıl Olunur Ve Görevleri Nelerdir?
Hasta Bakıcısı Nasıl Olunur Ve Görevleri Nelerdir?

Hayatta beklenmedik zamanlarda karşılaşılan rahatsızlıkların sonucunda kişilerin ameliyat olması ve yatakta tedavi edilmesi gerekebilir. Bu durumda aile bireyleri yetersiz kalabilir, iş nedeniyle bakım ihtiyacının gerçekleşmesi mümkün olmayabilir. İşte, hasta bakıcısı rahatsızlığı bulunan ve birtakım operasyon geçiren kişilere yardım ederek iyileşme sürecine destek verir.

Hasta bakıcı, rahatsızlandıktan sonra kendi bakımını yapmakta sıkıntı çeken hastaların daima yanında bulunur, ihtiyaçlarını karşılar. Bu göreve sahip bakıcılar aynı zamanda doktor ve hemşire ile irtibat halinde olup, onların yönlendirmelerine uygun şekilde bakım işlemlerini yapar. Bununla birlikte hasta yakınlarıyla sürekli diyalog halinde olan yardımcılar, ailelerin de merakını gidererek tedavi sürecinde yoğun bir tempoda çalışır.

Yalnız, hasta kişilere refakat eden bakım elemanı olmak kolay değildir. Büyük sorumluluklar isteyen bu kutsal görev, hasta bakımı ve sağlık alanında eğitimli olmayı gerektirir. Bu konular hakkında bilgi sahibi olmayan kişilerin hasta bakıcı olması tehlike oluşturup fayda sağlamaz.  Bu sebepten dolayı iyileşme sürecinde ihtiyaç duyulan görevli, güvenilir firmalardan seçildiği takdirde yararlı olabilir.

Hasta Bakıcısı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Sağlığınız yerinde olduğu sürece kişisel işlerinizi halledebilir, iş hayatında aktif rol oynayabilirsiniz. Zaman ilerledikçe doğuştan var olan ya da sonradan meydana gelen hastalıklar, yaşam standartlarınızı düşürebilir. Eğer rahatsızlanan kişi anne ya da babanız ise ilerleyen yaşından dolayı iyileşme dönemini yatakta geçirmek zorunda kalabilir. Hastane ve evde yatarak tedavi olması gereken büyüklere pansuman, alt temizleme, tuvalet ve giyinme gibi birçok işlemin yapılması gerekebilir. Vücut dengesini koruyamayan yaşlıların kendilerine bakması mümkün olmadığından yatılı hasta bakıcı talebi ortaya çıkar.

İşte, bahsettiğimiz bu durumlar karşısında zamanı olan ve hasta bakıcılığını meslek olarak gören kişiler tüm hastaların iyileşme umudunu arttırır. Çünkü bakım konusunda donanımlı olan bireyler verilen tüm görevleri pratik bir şekilde ve kararsız kalmadan rahatlıkla yerine getirebilir.

Hasta bakıcısı nasıl olunur? sorusuna geçersek; hasta bakıcısı olmak için meslek liselerindeki ‘’Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri’’ bölümünden mezun olmak ya da doğru eğitim veren kurslardan sertifika almak gerekir.

Hasta Bakıcı Olmak Zor Mu?

Hasta biriyle ilgilenmek, kişisel bakımını yapmak oldukça zor ve stresli bir iştir. Bu işi yapmak isteyen bir kişinin öncelikle bu konuda kendini psikolojik olarak hazır hissetmesi gerekecektir. Eğer güçlü bir irade ve psikolojiye sahip değilse kendisinde de rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellikler

Hasta Bakıcısı Nasıl Olunur Ve Görevleri Nelerdir?
Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellikler

Sağlık alanında çalışan kişilerin vicdani yönden tüm değerleri barındırması, işin teknik bilgiler kısmını destekler. Sonuç itibariyle bakıma muhtaç olan hastalar güçsüz durumda oldukları için onlara yardım eden görevlilerin gönüllü olmasının yanı sıra sevgiyle, iyi niyetle yaklaşım sergilemeleri gerekir. Bu da rahatsız olan bireylerin motivasyonunu güçlendirerek hayata olan bağlılığını artırır. Eğer hasta bakıcı olmak istiyorsanız şu özelliklere sahip olmanız gerekir:

Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellikler

  • Dürüst olmak
  • Sabır, bu işin temel taşı
  • Güler yüzlü olmalısınız
  • Temizlik konusuna dikkat!
  • Pratiklik önemli
  • Kuvvetli olmak avantaj sağlar

Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellik 1: Dürüst Olmak

Hasta yakınları sizden açıklama istediklerinde gerekli bilgileri vermeniz önemlidir. Çünkü kolaya kaçarak eksik veya yanlış aktarılan sonuçlar moral bozucu olabilir, maddi ve manevi açıdan yanlışlıkların doğmasına sebep olabilir. Bundan dolayı muhakkak dürüst ve net olunmalıdır.

Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellik 2: Sabır, Bu İşin Temel Taşı

Bakıma ihtiyacı olan kişiler genç ya da yaşlı olsa da psikolojik durumu değişkenlik gösterebilir. Sinirli, aceleci, alıngan olmak rahatsızlık yaşayanlarda sıkça karşılaşılan durumlar arasındadır. Bakıcılık mesleğinde sabırlı olmak çok önemli bir detaydır.

Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellik 3: Güler Yüzlü Olmalısınız

Hastaların sıkıntılı dönemlerini rahat atlatabilmeleri için pozitif düşüncelere sahip olmaları ve günlerini iyileşme umuduyla geçirebilmeleri önemlidir. Unutmayın, güler yüze sahip olmak herkesin öncelik verdiği tanımlamalardan birisidir!

Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellik 4: Temizlik Konusuna Dikkat!

Vücut direnci azalan hastaların bulunduğu ortamın temiz olması mikrop ve bakterilerin bulaşma riskini azaltır. Bakım elemanı olmak isteyenlerin daima temiz ve düzenli olmaları gerekir.

Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellik 5: Pratiklik Önemli

İyileşme döneminde ilaç takibi, tuvalet, yemek yedirme veya ani gelişen olaylara karşı hızlı olmak hayati önem taşıyabilir. Ayrıca ihtiyaçların doğru bir şekilde ve zamanında karşılanması, hastanın tekrar önceki sağlığına kavuşabilmesine imkân verir.

Hasta Bakıcısında Olması Gereken Özellik 6: Kuvvetli Olmak Avantaj Sağlar

Ameliyatlar, büyük operasyonlar kişinin hareket etme özgürlüğünü engelleyen unsurlar arasındadır. Ayrıca engelli bireylerin bakıma muhtaç oldukları düşünüldüğünde banyo yaptırmak ve yataktan kaldırmak gibi birçok zorlayıcı işlemlerin yapılması gerekir. Bu nedenlerden dolayı bakıcının güçlü ve kuvvetli olması oldukça önemlidir.

Hasta Bakıcısının Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?

Hasta Bakıcısının Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?
Hasta Bakıcısının Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?

Hasta bakıcılık, hayati önem taşıyan ani durumların müdahalesini kısa sürede yapma tecrübesi isteyen önemli bir meslektir. Evde bakım gerektiren bir durum söz konusu olduğunda bakım elemanından hastanın yemeği ve odasının temizliği gibi işlerin yapılması beklenir.

Hasta bakıcı Ankara gibi kalabalık şehirlerde görev yaptığında ulaşım yönünden büyük avantajlar elde edebilir. Çünkü hasta bakıcılığı zamanla yarışan bir meslek olduğu için çalışan kişinin işe başlangıç saatlerine uyması gerekir.

Hastalık türüne göre uygulanan tedaviye destek veren yardımcının görev ve sorumlulukları şu şekildedir:

Hasta Bakıcısının Görevleri

  • Serum takma konusunda bilgi sahibi olmak,
  • Aspire yapmayı iyi derecede bilmek,
  • İğne vurma yöntemlerine hakim olmak,
  • Hastanın düzenli ilaç almasını sağlamak,
  • Yatalak kişilerin alt temizliğini yapmak,
  • Hastaların banyo, kıyafet değişimi gibi kişisel bakımlarına yardımcı olmak,
  • Gerekli durumlarda hastayı gezdirmek,
  • Besin listesine uygun yemeklerin hazırlanmasını sağlamak,
  • Tansiyon ve şeker aletini kullanabilmek,
  • Pansuman yapmak,
  • İlk yardım bilgisine sahip olmak,
  • Eksilen malzemeler hakkında önceden bilgi vermek.

Hasta Bakıcısı Olmanın Avantajları

Bakıma ihtiyacı olan bireylere yardımcı olmayı seven bir karaktere sahipseniz bakım görevlisi olmak sizin için ideal bir meslek olabilir. İş imkanları geniş olan bakıcılar, hasta bakıcı arıyorum ilanını veren kişilerle iletişim kurabilir. Ayrıca güvenilirliği kanıtlanmış olan firmalara kayıt yaptırarak çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Hastane, rehabilitasyon merkezi, yaşlı bakım evi seçenekleri de iş bulma imkanları arasında yer alır.

2024 Hasta Bakıcısı Maaşları

Hasta bakıcılığı büyük sorumluluk gerektiren özverili bir iş grubudur. Profesyonel ve tecrübeli kişilerle çalışmak taleplerinizin en iyi şekilde karşılanmasına imkan verir. Bakıcı maaşları ise karşı tarafın beklentilerine ve yardımcının yatılı veya gündüzlü kalma durumlarına göre farklılık gösterebilir. Ayrıca bakım görevlilerinin maaşına yön veren faktörler de bulunur.

Hasta Bakıcısı Maaşını Belirleyen Kriterler

  • Eğitim,
  • Çalışma zamanı,
  • Tecrübe süresi,
  • Bakıcının donanımları,
  • Hastanın bakım ihtiyacı,
  • Bakıcının yaşadığı şehir maaşın belirlenmesinde etkin rol oynar.

İstanbul’da yaşayan bakım görevlileri 20.000-25.000 TL arasında ücret talep ederken, Ankara’da ikamet edenler 18.000-22.000 TL, İzmir‘de ise 15.000-20.000 TL aralığında maaş ile görev yapar. Ayrıca belirlediğiniz özelliklere uygun refakatçi ve hasta bakıcısı için ücret konusunda kararsız kalmanız halinde Bakiciburada.com ile iletişime geçebilirsiniz.

Yoğun Talep Gören Hasta Bakıcısı Olmaya Hazırlanın!

Yoğun Talep Gören Hasta Bakıcısı Olmaya Hazırlanın!
Yoğun Talep Gören Hasta Bakıcısı Olmaya Hazırlanın!

Sağlık görevlilerini gördükçe siz de bu alanda çalıştığınızın hayalini kuruyor musunuz? O halde, hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için kutsal bir meslek olan ”Hasta Bakıcısı” olmak tam size göre!

Çalışkan, azimli, hijyen kurallarına dikkat eden, özverili ve sabırlı bir karaktere sahipseniz hasta bakımıyla ilgili bir eğitim alarak çalışabilirsiniz. Ayrıca hasta bakıcı Bursa‘da, Edirne’de, Trabzon’da ya da ülkenin herhangi bir şehrinde talep edilebilir. İkamet ettiğiniz yere uygun iş ilanları sayesinde görev yapabilirsiniz.

Hasta bakıcısı nasıl olunur? yazmızı okuyarak bilgi sahibi olabilir, gereken bütün aşamaları tamamladıktan sonra Bakiciburada.com ‘a gelerek profil oluşturabilirsiniz.

Bakiciburada.com’da Geleceğe Güvenle Bakın!

Eğitimli ve tecrübeli bakım görevlileri hastaların tedavi sürecine büyük destek sağlıyor. Aynı zamanda hasta yakınlarının profesyonel bir hizmet almasına yardımcı olan bakıcılar, hemşirelik bilgisine sahip olmalarından dolayı sıklıkla tercih ediliyor. Bakiciburada.com ailesine katılmak için gerekli olan adres, telefon numarası, e-mail, referans ve eğitim bilgilerinizi verdikten sonra talepler doğrultusunda çalışmaya başlayabilirsiniz. Unutmayın, geleceğinizi hazırlamak sizin elinizde!