Yenidoğan Bebek Bakımı

5/5 - (4 Oy)

Yeni doğan bebekler her şeyiyle bakım verene muhtaçtır. Genel olarak bakım veren anne olsa da bazı durumlara göre de bebeklere bakan kişiler değişebilir. İlk bakım rutinleri bebeğin sağlıklı gelişimini belirler. Bu açıdan da yenidoğan bebek bakımı çok dikkatli olunması gereken geniş bir rutin skalası ile uygulanır. Beslenme, temizlik veya uyku gibi rutinlerin belli aralıklarla belli bir düzen içinde yapılması gerekir. Bebeğin sağlıklı ve mutlu olması için ilk bakım rutinleri çok önemlidir. Bakım verenin dikkat etmesi gereken birçok konu vardır. Yenidoğan bebek sağlığı ve gelişimi için rutinlerin düzenli şekilde uygulanmasına dikkat etmek gerekir. Türkiye’nin en büyük bakıcı bulma sitesi Bakiciburada.com olarak sizlere 800 binden fazla bakıcı ve yardımcı havuzuyla hizmetlerimizi sunuyoruz. Bebeklerinizin güvenlikli ellerde olması için nüfus müdürlüğü sistemiyle bakıcıların kimliklerini eşleştirerek üst düzey güvenlik sağlıyoruz.

Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Rutini

Yenidoğan bebekler günde 12 veya 14 kez emebilirler. Emme aralıkları ise 1-3 saat civarında olur. Bu süreçte bebek her istediğinde iki göğüsten de eşit beslenmelidir. Uyuyan bebekler gece 3 saatte bir gündüz iki saate bir uyandırılarak emzirilmelidir. Bebekler bir memede 15-20 dakika kadar kalmalıdır. Her memeden eşit emzirme yapılmalıdır. Günlük rutin 2 saatte bir emzirme şeklinde olmalıdır. Bebeklerin mide büyüklüğü, hareket enerjileri gibi durumlar emzirme istediğini etkiler. Her bebekte farklı beslenme rutinleri uygulanabilir.

Yenidoğan Bebek Bakım Seti

Yenidoğan bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bebek bakım setleri hayatı kolaylaştırır. Yenidoğan bebek bakım inceliklerini bakım setleri kullanarak kolaylaştırmak mümkündür. Bakım setlerinde pişik kremi, ıslak mendil, bebek bezi, müslin bez, ateş ölçer veya bebek yağı gibi ürünler yer alır. Bebeklerin özel bakım ihtiyaçları vardır. Buna göre bebek bakım çantası hazırlamak gerekir. Bebeğin her an ihtiyaç duyacağı bakım ürünleri bebeğe yakın olmalıdır. Yazın yenidoğan bebek bakımında güneş kremi de bakım seti ürünleri arasında yer alır. Bakım setinin kalitesi ve eksiksiz olması önemlidir. Kaliteli bakım ürünleri kullanmak bebek sağlığını destekler. Sağlıklı ve mutlu bebeklerin ihtiyaçları her an doğru ürünlerle karşılanır.

Yenidoğan Bebek Bakımı
Yenidoğan Bebek Bakımı

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Ayarlanması

Yenidoğan bebekler günde ortalama 14 ile 18 saate kadar uyuyabilir. Günlük uyku planı yapmak ve bebeği alıştırmak gerekir. Yenidoğan bebeklerin mideleri henüz gelişmediğinde 2 saatte bir beslenmek için uyanırlar. Gündüz ya da gece beslenmek için uyanabilirler. İlk birkaç hafta bebek uyuyorsa da 2 saatte bir beslenmek için uyandırılmalıdır. Zamanla bu durum eceleri uyandırmadan gündüz beslemeye dönüşür. Yenidoğan bebek beslenme için gece ya da gündüz 2 saatte bir uyanabilir. Uyanmazsa da bakım verenin uyandırıp beslemesi gerekir. Bebeklerin gece ağlaması beslenme ihtiyacından doğar. Bebeğin sağlıklı ve mutlu uyuması için tok olması gerekir.

Yenidoğan Bebeklere Hangi Aralıklarla Banyo Yaptırılır

Yenidoğan bebeklerin cildi çok hassastır. Bu açıdan da haftada 3 kez banyo yaptırmak yeterlidir. Göbek bağı varken de bebek yıkanabilir. Ancak yıkandıktan sonra Yenidoğan göbek bağı iyice kurulanmalıdır. Bebekler çok yıkanırsa cilt kuruluğu olur. Bebeklerin yıkanma rutini hafta üç kez olmalıdır. Yaz aylarında bebek yıkama rutini bir tık daha arttırılabilir. Yenidoğan bebeklerin banyoya alıştırılması için özel küvetlerde yıkanmaları tavsiye edilir. Yıkama yapılırken bebeğin baş kısmı tutularak özenle yıkanmalıdır. Yenidoğan bebek sağlığında banyo rutin önemlidir. Yaz aylarında haftada 3-4 kez kış aylarında 2-3 kez mutlaka yıkanmalıdırlar.

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı

Göbek bağı düşene kadar kur bakım yapılmalıdır. Göbek bağı kan ve idrar gibi maddelerle kirlendiyse ılık su sabun ile silinerek kurulanabilir. Banyo yaptırırken göbek bağının kapatılması gerekmez. Sadece çok dikkatli olmak ve iyi kurulamak gerekir. Göbek bağı ıslandığında emici bez ile nemi alınmalı ve havalandırılarak kurutulmalıdır. Göbek bağına arada nefes aldırmak gerekir. Havalandırma göbek bağı bakımının bir parçasıdır. Ayrıca göbek bağına sert bez ya da temizlik maddesi sürülmemelidir. Göbek bağının kendi rutininde düşmesi gerekir. Bu nedenle nazik şekilde hareket etmek önemlidir. Yenidoğan bebeklerde göbek bağı kendiliğinden düşer. Göbek bağının her zaman kuru olması önemli bir detaydır. Göbek bağını temizlerseniz mutlaka güzelce kurulamalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde Şırıngayla Burun Temizleme Zararlı mı?

Bebek burun temizleyici aspiratörü kullanmak en sağlıklı, pratik ve kolay yoldur.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Bebeklerin burunlarının özel aspiratör ile temizlenmesi gerekir.