Kardeşlerin Birbiriyle Oynaması İçin İpuçları

4.7/5 - (4 Oy)

Küçük kardeş 3-8 aylık ise sizin için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bazı aktiviteler ve tavsiyeler işinize yarayacaktır. Not: Bu yazı, Kardeşlerin Birbiriyle Oynaması İçin İpuçları içeren ve birlikte oyun oynamasına yardımcı olmak amacı ile ablalara ve abilere seslenilerek yazılmıştır ?

Bebekler oyunlara bayılırlar. Uyumadıkları her zaman diliminde oyun oynayabilirler. Abla veya abi olarak sizin de yapacaklarınız hiç de sınırlı değil.

Kardeşlerin Birbiriyle Oynaması İçin İpuçları
Kardeşlerin Birbiriyle Oynaması İçin İpuçları

Bebeklerle Nasıl Oynanır? 

Kardeşlerin Birbiriyle Oynaması İçin İpuçları nelerdir birlikte eğlenceli şekilde bakalım.

  • Bir abla/abi olarak küçük kardeşinizin yüzünüze dokunmasına izin verin. Sizi merak ediyor ve size dokunarak sizi keşfetmek istiyor. 
  • Onunla ‘’Ce-eee’’ oyunu oynayabilirsiniz. Bu aylarda çocuklar siz ellerinizi kapattığınızda kaybolduğunuzu düşünür ve yüzünüzü açtığınızda yeniden geldiğiniz zannederler. Sizi yeniden gördüklerinde büyük bir sevinç yaşamaları bu yüzdendir. Haydi onları şaşırtın ?
  • Kardeşinize şarkılar söyleyin. Çocukların anne karnından itibaren müzik dinlemelerinin onların gelişimi için pozitif bir etki yarattığı birçok uzman tarafından çok kez ifade edildi. Kardeşinize eğlenceli bir müzik açabilir veya ona şarkı söyleyebilirsiniz. Size ve sizin sesinize alışması için mükemmel bir yöntemdir. 
  • Ona kitap okuyun veya masallar anlatın. Belki bu sayede onu uyutabilirsiniz bile! 
  • Bir abla veya abi olarak minik kardeşinize dil çıkartmalı sevimli hareketli yaparak onu eğlendirebilirsiniz. 
  • Kulağına kısık sesle ıslık çalabilirsiniz. Pür dikkat size odaklanacaktır. Onu şaşırtmak hiç de fena fikir değil! 
  • Minik kardeşinizin ayaklarına dokunun, okşayın. Ayakları ile ellerinizi kavramaya çalışacaktır. Görünce çok şaşıracaksınız.
  • Ona el sallayın, el hareketleri yapın. Parmaklarınızı takip edecektir. 
  • Onun size dikkatini verdiği kadar siz de ona dikkatinizi verin. Bebekler kendileri ile ilgilenildiğini mutlaka anlar ve hissederler.

Tüm bunları yaparken fark etmeden de olsa küçük kardeşinizin çeşitli kas egzersizleri yapmasını sağlamış olacaksınız.

Bebek Oyuncakları Harika Fikir

Unutmayın ki bebekler sürekli etraftaki nesnelere dokunmak, onları kavramak isterler. Bu yüzden bebek oyuncakları harika bir fikir olacaktır. Ona oyuncak vermeden önce oyuncağın yumuşak ve güvenli olduğundan, zararlı maddeler içermediğinden emin olun. Bunun için güvenli oyuncak markalarını tercih etmeniz iyi olacaktır.

Bu konuda ebeveynlerinizden yardım alabilirsiniz. Bebeğin oynayacağı ve ağzına götüreceği oyuncak mutlaka steril olmalıdır. Çünkü bebekler oyuncakları mutlaka ağızlarına götürür. Ayrıca kardeşinize vereceğiniz oyuncağın, bebeğin yutabileceği kadar küçük olmaması güvenli bir adım olacaktır.

Bir oyuncak seçtiniz ve kardeşinizle birlikte oynamak istiyorsunuz. Her çocuk aynı oyuncağı sevecek diye bir kural yok. Her bebeğin mizacı, huyları, sevdiği şeyler farklıdır. Aynı şekilde her bebek diğer akranından farklıdır. Kardeşinizin en sevdiği oyuncağı bulmakla işe başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken birkaç şey var.

Oynamaya başlamadan önce kardeşinizin o oyuncakla oynayıp oynamak istemediğini öğrenmek için ona sorular sormalısınız. Bebeklerin cevap vermesi için konuşması gerekmiyor. Hareketlerinden, yüz ifadesinden, çıkardığı sesten oyuncağı sevip sevmediğini anlayabilirsiniz. Onun tepkilerini ölçerek neler karşısında eğlenip eğlenmediğini çok rahat bir şekilde fark edebilirsiniz. Onu gözlemleyin, cevabı kolayca bulacaksınız.

Eğer gülüyorsa sizi onaylıyor ve devam etmek istiyordur. Kafasını çeviriyor veya ağlamaya başlıyorsa oyunu değiştirmeniz gerekiyor demektir.

Bazen bebekler bazı oyunlardan ilk seferde hoşlanmayabiliyorlar. Birkaç ay sonra ise aynı oyunu sevebilir ve isteyebilirler. Sebebini anlamak için oyun oynarken takındığınız tutumu sorgulamanız gerekmektedir. Belki de kardeşinizle oyun oynarken onu gıdıklamanız gerekiyordur veya onu sarılıp öperek oyun oynayabilirsiniz. Ayrıca mutlu ve eğlenceli bir yüz ifadesi ile yaklaşmanız onu da mutlu edecektir.

Bebeğin Güvenliği Sağlanmalı

Bebekle oynarken ebeveynlerin ve büyük kardeşin dikkat etmesi gereken en önemli nokta onun güvenliğinin sağlandığından emin olunmasıdır. Örneğin yerde bebeğin ağzına atıp yutabileceği nesneler bulunmamalıdır. Bu yüzden bebeğin sürekli gözetlenmesi gerekmektedir. 

Bazen oyun sırasında bebek birden ağlamaya başlayabilir. Bu durumda kendinize şunları sorabilirsiniz:

-Bebeği yaralayacak bir şey mi yaptım?

-Bebeği istemeden korkuttum mu? 

Eğer cevaplarınız ‘’hayır’’ ise, ebeveynlerin bebeği doyurma veya altını değiştirme vakti gelmiş olabilir. Belki de cevap çok basittir. Bebek artık sadece uyumak istiyordur.

Ayrıca bebeklerin yüksek sesli ortamlarda korkabileceklerini ve huzursuz olabileceklerini unutmayın. Eğer oda çok gürültülü ise küçük bir mola vererek başka bir odaya geçebilirsiniz.

Bebeğin abla/abisiyle oynaması gerçekten çok eğlenceli olabilir. Belki de şaşıracağınız şeyler ortaya çıkabilir. Bir bebeğin abla abisinden öğreneceği çok şey vardır. Kardeşler her gün birlikte vakit geçirebilirler. Yemek yemek, uyumak gibi temel ihtiyaçların arasına oyunu da ekleyebilirsiniz. Haydi birlikte oyun oynamaya! 

Bebekle oynarken ebeveynlerin ve büyük kardeşin dikkat etmesi gereken en önemli nokta onun güvenliğinin sağlandığından emin olunmasıdır.
Bebekle oynarken ebeveynlerin ve büyük kardeşin dikkat etmesi gereken en önemli nokta onun güvenliğinin sağlandığından emin olunmasıdır.

Bebeğinize Bakiciburada.com ‘dan Oyun Ablası Bulabilirsiniz

Kardeşlerin birlikte oynamaları çok güzel. Ama onlara eşlik edecek üniversiteli bir oyun ablası hem bebeğinizin, hem de çocuğunuzun gelişimini destekleyecektir. Birlikte İngilizce öğrenebilir, çocuk şarkıları söyleyebilir, boyama yapabilirler. Küçük bebeğiniz için de birlikte yapılan eğlenceli etkinlikler zihinsel gelişimi için oldukça faydalıdır.

Bakiciburada.com, Boğaziçi, YTÜ, Koç, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Hacettepe, Dokuz Eylül gibi Türkiye’nin dört bir yanında okuyan güvenilir oyun ablalarıyla sizleri buluşturur. İster Van’da yaşayın, İster Kastamonu’da… Her yerde oyun ablası bulmak mümkün. İsteyin, biz yardımcı olalım.