Okul Öncesi Dönemde Yabancı Dil Eğitimi

5/5 - (3 Oy)

Anne karnında dünyaya gelmeye hazırlanan küçük mucize, kendisine en yakın olan annesinin sesiyle çoktan tanışmış olur. Duyduklarına bir de babanın katılmasıyla, dış dünyayı farkında olmadan tanımlamaya başlar. Doğduktan sonra tanıdık gelen konuşmalar ona güvenli bir ortamda olduğunu hissettirir. Hızla büyüyen bebeğinizin beyin yapısı pırıl pırıldır; artık ona öğrenmesi gereken her şeyi öğretebilirsiniz! Bu sayede iletişimin sağlandığı dilin yanı sıra ikinci bir dilin de öğrenilmesi mümkünleşir. Ebeveynlerin akıllarında soru işareti olan en önemli konu ise; ana dilini unutma korkusudur. Bebeğime İngilizce öğretmek istiyorum diyen anne babalar, bu korkudan uzaklaşmalılar; çünkü çocukların zihni, anne karnında başlayıp 5 yaşına kadar bir dâhi gibi çalışır. Peki, okul öncesi dönemde yabancı dil eğitimi nasıl verilebilir? Aklınızdaki bütün soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeklerde Yabancı Dil Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?

Çocuğunuzun İngilizce öğrenmesini istiyorsanız anne karnındayken onunla bu dili konuşmaya başlayın.

Bebeklik dönemi uzmanlar tarafından 0-2 yaş olarak tanımlanır. Süt çağı da denilen bu hassas dönemde bebek, anne bakımına muhtaçtır; duygusal gelişimi açısından en önemli dönemdedir. Bu sebepten dolayı zorunlu olmadıkça kreşe gönderilmesi tavsiye edilmemektedir. Evde, huzurlu bir ortamda gelişimine destek olunması gerekir. Heyecanla bir şeyler öğretmenin planını yaparken, listenize yabancı dil eğitimini de dâhil etmelisiniz; çünkü ona bu dönemde ikinci bir dili öğretmeye başlamak, çocuğunuzun ilerideki okul hayatının rahat ve kaygısız geçmesini destekleyecektir. Eğer İngilizce öğrenmesini istiyorsanız anne karnındayken onunla bu dili konuşmaya başlayın. Bu süreci 2 yaşına kadar tutarlı bir şekilde yürütmeniz, kreşlerde yabancı dil eğitimi aldığında cesurca tavırlar sergilemesini sağlayacaktır. Bebeğinizi kucağınıza alıp evi dolaştırın. Ona tanıdık gelmeye başlayan ve güven duygusunu hissedeceği bu ortamı İngilizce olarak tanıtın. Sakın endişelenmeyin, minik dahi duyduklarını ve gördüklerini çoktan zihnine kaydetti! Yetişkin birine göre algılama kapasitesinin üst seviyede olduğunu asla unutmayın ve bunun bilinciyle her şeyi öğretmeye devam edin.

0-2 Yaş Döneminde İngilizce Eğitiminin Püf Noktaları

Bebeğinizin yaşına uygun bir öğrenim süreci yaşatmalısınız.

Bebekler, aynı yaş aralığında olsa da öğrenim süreçleri farklılık gösterir. Konuşmaya başlayan bir bebek, yabancı dilde öğretilen kelimeleri tekrarlarken bir adım önde olabilir ya da bir süre öğretilen bilgileri zihninde biriktirip ani bir yükselme yaşayabilir. Endişelenip ‘’Neden benim bebeğim de diğerleri gibi değil!’’ korkusuna kapılmak, sıkıntılı bir dönem yaşanmasına neden olabilir. Yapılması gereken aslında çok basittir, yaşına uygun bir öğrenim süreci yaşatmak! Planınız, uygulanabilir olmalı; ancak bu şekilde erken yaşta doğru bir dil eğitimi verilebilir. Doğduktan sonra ve 2 yaş İngilizce eğitimi için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir.

2 Yaş İngilizce Eğitimi

  • İngilizce konuşulan bir ortam oluşturulmalıdır. Ebeveynlerden biri sadece İngilizce diğeri de ana dili konuştuğunda, bu durum bir süre sonra bebekte alışkanlık haline gelecektir. Eğer bu tür bir uygulama yarım kalacaksa, en başta düşünülmeli ve başlanılmamalıdır.
  • Bebeğinizle eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz! En etkili öğrenme metodu olan eğlenerek öğrenmek tam da bebeğinize göredir. Onu yalnız bırakmadan İngilizce çizgi filmler izleyebilir ya da İngilizce şarkılar dinleyebilirsiniz. Yanında oturup kelimeleri tekrarlamanız, bu sürecin verimli geçmesini sağlar; duyduğu kelimeler zihninde yer edinir. Uyku vaktinde dinleteceğiniz İngilizce ninnileri de günün son eğitimi olarak değerlendirebilirsiniz.
  •  Bebeğiniz, siz onunla ilgilendiğiniz sırada birden anne ya da baba mı dedi? Duyar duymaz duygusallaştığınız bu özel an, onun bir üst seviyeye geçtiğini gösterir. Görsel yollarla sağladığınız eğitim, bebeğinizin konuşmaya başlamasıyla da meyvelerini verir. ‘’Su’’ dediğinde ona ‘’water’’ karşılığını verirseniz, bir zaman sonra aynısını söylediğini göreceksiniz. Unutmayın, hafıza siz farkında olmadan her şeyi kayıt altına alır!
  • Etrafınızdaki eşyalar ilk eğitim materyalleri olsun! Evde gördüğünüz her şey öğrenme yolunu genişletir. Kapı, perde, lamba vs. kelime örnekleriyle zenginleştirilmiş İngilizce eğitimi sayesinde hayatın doğal akışına bebeğiniz de katılmaya başlar.
  • İngilizce bilen bakıcı, en büyük destekçiniz olacaktır. Sizden devamlı İngilizce duyamayacağı dönemler mutlaka olacaktır. İşte, böyle zamanlarda bebeğinizle ilgilenen bir bakıcının olması, size büyük bir kolaylık sağlar; onunla İngilizce konuşup doğal bir eğitim ortamında büyümesi desteklenmiş olur.

Kreşte İngilizce Eğitimi Önemli midir?

İngilizce temel eğitimine evden başlayıp kreşlerde devam ederek ilerletmek, öğrenim hayatının rahat geçmesinde büyük rol sahibidir.

Ebeveynlerin ‘’Nasılsa ortaokulda, lisede öğrenecek!’’ diyerek bahsettikleri İngilizce eğitimi, çocuklarda baskı yaşatmadan öğrenilmesi gereklidir. 3 yaşına kadar evde verdiğiniz büyük çabalarla, sağlam temeller oluşturduğunuzu gururla söyleyebilirsiniz. İki dil beraber devam etmez sözlerine rağmen pes etmeden yürüttüğünüz İngilizce macerası artık emin ellerde devam edebilir. Kreşler bu noktada önemli bir yerdedir. Çocuğunuzu kreşe gönderirken tuvaletini söylüyor olması ve rahatsız olduğunda belirtebilecek bir anlatımda olması gerekir. Aksi durum zorlamaya dönüşecektir; kesinlikle gitmek istemeyecektir. Onun hazır olduğunu anladığınız zaman 3 yaş yabancı dil eğitimi için artık kreş yolunu tutabilirsiniz. Burada alınacak eğitim etkinliklerle geçeceği için çocuğunuz kreşi, evdeki ortama benzeterek öğrenmeye devam edecektir. Hatta sabahları sizden önce uyanıp hazırlanmak bile isteyebilir. 3 yaştan sonra 4 yaş çocuğa yabancı dil eğitimi veren kreşinize, çocuğunuzu göndermeye devam edebilirsiniz. İngilizce temel eğitimine evden başlayıp kreşlerde devam ederek ilerletmek, öğrenim hayatının rahat geçmesinde büyük rol sahibidir.

Okul Öncesi Dönemde Yabancı Dil Eğitimi Neden Önemlidir?

Çocukların Beyin Gelişimi Okul Öncesi Dönemde Çok Hızlıdır. Bu Nedenle Okul Öncesi Dönemde Yabancı Dil Kolayca Öğrenilebilir.

Teknolojinin hızlı ilerleyişini, yetişkinlerden önce çocukların kavramaya başladığı görülen bir gerçektir. Hızla dijitalleşen dünyada, ayakları üstünde durabilen bireyler yetiştirmek her anne-babanın görevidir. Global dünyada çocuğunuz hangi mesleği seçerse seçsin, farklı ülkelerden insanlarla iletişim halinde olması kaçınılmazdır. Çok uzağa gitmeden, meslek hayatında önüne sunulan bir dosyada bile yabancı dilin yer aldığı görülür. İşte, bu açıdan bakarak eskiyle yeniyi olumsuz yönde kıyaslamamak gerekir; karşıt düşüncelerle çocukların çağa ayak uydurması engellenmemelidir.

Yabancı Dil Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?

Mutlaka, okul öncesi dönemde yabancı dil eğitimi maksimum anaokulunda başlamalı. 0-6 yaşın zihnin en parlak dönemi olduğunu unutmamalısınız; çünkü çocuklar bu dönemde öğretilen her şeyi çabuk kavrar. Hatta iki ya da üç dil öğrenilmesi de mümkündür. Bundan dolayı 0-6 yaş dönemi çok iyi işlenmelidir. Yabancı dil, çocuğunuzun ana dilini öğrenmesini zayıflatmaz; aksine zihin egzersizi yapmasını sağlayarak kendisine artı bir değer kazandırmasına fırsat verir.

Okul Öncesi Yabancı Dil Etkinlikleri

Görselliğin ön planda olduğu okul öncesi çağda eğlenerek öğrenmek, en temel çalışma biçimidir.

Çocukların yetişkinlere göre, konuşulanı anlama ve algılama becerisi yüksektir. Taklit ederek öğrenmek de onlar için içgüdüsel bir harekettir. Görselliğin ön planda olduğu okul öncesi çağda eğlenerek öğrenmek, en temel çalışma biçimidir. Hangi yabancı dil öğretilmek isteniyorsa örneğin, evrensel bir dil olan İngilizce tercih edildiğinde bu sistemden yararlanılmalıdır. Eğlenerek öğrenmek için 5 yaş İngilizce öğrenme oyunları şu şekildedir:

5 Yaş İngilizce Öğrenme Oyunları

  • İngilizce şarkılara eşlik etmek, onun için bir eğlence haline gelir. Şarkılar, tekrarlanan kelime gruplarından oluştuğu için kolay bir şekilde hafızada yerini bulur. Bu da kelime dağarcığını büyük ölçüde zenginleştirir.
  • Geometrik şekillerle renk oyunları oynamak yeni kelimeler öğretirken, görsel hafızasını da besler. Renkli bir kâğıda geometrik şekiller çizin ve bunları kesin. Ona ‘’What colour is it?’’ sorusunu yöneltin ve cevabını İngilizce olarak söylemesini sağlayın.
  • İngilizce manav etkinlikleri, sebze ve meyvelerin adını öğreterek günlük hayatta karşılaşacağı diyalogları birebir öğrenmesini sağlar.
  • Kelime haznesine İngilizce hayvan isimlerini mutlaka eklemelisiniz. Bu sayede sevimli dostlarıyla hayal gücünün sınırlarını aşarak onları hikâyeleştirebilir!
  • Çocuğunuzla beraber, sayıların neşeli dünyasını keşfederek İngilizce ile süslemek oldukça keyiflidir. İngilizce 10’a kadar saymayı başaran çocuklara bir süre sonra 20’ye kadar saymayı da öğretebilirsiniz.
  • Tanışma oyunları onun için vazgeçilmezler arasında olacaktır. ‘’What is your name?’’, ‘’Where are you from’’ gibi soru kalıplarıyla günlük hayatta karşılaşılan durumların öğrenilmesi sağlanır ve cevap verme yeteneği de geliştirilir.

Bakiciburada.com Oyun Ablalarıyla Çocuğunuz İngilizce Öğrensin!

Çocuğunuzun okul öncesi dönemde yabancı dil eğitimi için onunla ilgilenecek bir oyun ablası sizin de içinizi rahatlatacaktır. Tek yapmanız gereken, Bakiciburada.com adresine girip aradığınız özelliklere uygun oyun ablası seçmektir.

Bakiciburada.com çocuğunuz için bakıcı ve oyun ablası bulmanızı sağlarken; ev yardımcısı veya hasta-yaşlı bakıcısı ihtiyaçlarınız için güvenilir bir iletişim ortamı sunar. İstediğiniz tanıma uygun kişilerin; kimlik sorgulamaları, kayıt için verilen telefon ile e-postalarının ve referanslarının doğrulanmasıyla beraber eğitim belgesi de kayıt altındadır. Bakiciburada.com üzerinden ihtiyacınız olan tecrübeli kişileri ‘’bakıcı bul’’ bölümünden kolaylıkla seçebilirsiniz.