Sağlıklı ve Mutlu Bir Çocuk Yetiştirmek için 10 İpucu

4.3/5 - (7 Oy)

Günümüzde teknolojinin de hızlıca gelişmesi ile birlikte elektronik cihazların yaydığı radyasyon, kanserojen maddeli bebek mamaları, sağlıksız ve yağlı yiyeceklere maruz kalıyoruz. Çocuklarımızı bu dünyadan soyutlamak elbette mümkün değil fakat çocukların en az zararla büyümesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalara odaklanmamız gerekiyor. İşte sağlıklı ve mutlu bir çocuk yetiştirmek için 10 ipucu:

Sağlıklı ve Mutlu Bir Çocuk Yetiştirmek için 10 İpucu
Sağlıklı ve Mutlu Bir Çocuk Yetiştirmek için 10 İpucu

1. Anne Sağlığı

Çocuğun sağlığı, annenin hamile kalmadan önceki döneminden dahi etkilenebiliyor. Bu sebeple aile çocuk yapmaya karar verdikten sonra anneler egzersiz ve sağlıklı öğünler ile birlikte bağışıklığını güçlendirmesi gerekmektedir. Bu hamle hem çocuğun sağlığı için hem de annenin hamileliğini kolay geçirebilmesi için ilk ve temel noktadır.

2. Sert Bir Ebeveyn Olmayın

Bir ebeveyn olarak sert ve aksi bir tutuma sahip olmak uzun vadede çocuğunuzun psikolojisini olumsuz yönde etkileyecektir. Elbette çocuğunuza anne/baba olduğunuzu hissettirmelisiniz. Fakat gerekli ilgiyi ve şevkati göstermemeniz çocuğunuza zarar verebilir.

Bir araştırmaya göre 2-5 yaş arasındaki çocuğuna karşı sert bir tutum sergileyen ve çocuğun aktivitelerini sık sık kısıtlamalar koyan ailelerin çocukları diğer çocuklara oranla %30 daha fazla obeziteye yakalanma riskine sahiptir.

3. Babalara Düşen Görevler

Annenin çocuk için hayati bir figür olduğu bir yadsınamaz bir gerçektir. Fakat bu bütün sorumlulukların anneye ait olacağı anlamına gelmiyor. Günümüzde, ‘’Babalar çocuk yetiştirmekten anlamaz.’’ gibi klişelerin pek de bir geçerliliği bulunmuyor.

Baba birçok yönden çocukların hayatını etkilemektedir. Babaların küçük yaşlardan itibaren çocukların temel ihtiyaçlarını gidermesi, ileriki yaşlarında çocukların babaları ile aralarına mesafe koymasının önüne geçiyor. Örneğin çocuk üşüdüğünde çocuğunu giyindiren ve ısıtan bir babaya karşı, çocuk da pozitif duygular geliştirerek aile oldukları algılıyor. Babanın ev hayatından uzak bir figür değil de ailenin bir parçası olduğunu fark eden çocuklar daha mutlu ve sorunsuz bir ergenlik geçiriyor.

4. Hamilelikte Beslenme

Annenin alkol ve sigara kullanması çocuğu fiziksel gelişiminden zeka gelişimine kadar birçok yönden ciddi derece olumsuz etkilemektedir. Her anne sağlıklı bir çocuk doğurmak ister. Bunun bilinci ile zararlı maddelerden uzak durulmalıdır.

Doktorunuzun önerdiği beslenme düzeninin dışına çıkmamaya özen gösterin ve diyet yapmayın. Hamileyken kalori alımını doktor tavsiyesi dışındaki durumlarda kesinlikle azaltmayın. 

Aşırı yağlı, soslu yiyeceklerden uzak durun. Bulantılarınızı arttırabilecek besinler sizi daha fazla zorlayacaktır. Diğer yandan hamile olduğunuz için yediğiniz öğünleri iki katına çıkartmayın. Öğünlerin çok olmasını değil, yeterli besin değerlerine sahip olup olmadığını dikkate alın. Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için hamilelik sürecinde kendinize dikkat etmelisiniz.

5. Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Tutun

Çocuğunuz sigara, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkların zararlı olduğunu bilmelidir ve bunlara karşı pozitif bir algı geliştirmemeli, sempati beslememelidir. Bu sebeple çocuk yetiştirirken zararlı alışkanlıklar konusunda esnek olmadan net bir tutum sergilemelisiniz.

 Çocukları bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak her ebeveynin temel sorumluluklarından biridir. Sağlıklı bir çocuk yetiştirmekle ilgili yapılan hatalardan biri de çocuğa zararlı maddelerden bahsederken, ona örnek olamamaktır. Siz hem sigaranın zararlarından bahsediyor hem de evin içinde çocuğun yanında sigara içiyorsanız çocuğunuzun sizi dikkate almamasına sebep olabilirsiniz. Ebeveynlik yalnızca konuşmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda çocuğa örnek olmalısınız.

6. Açıklamalarınızı Dozunda Bırakın

Çocuğunuzu yönlendirirken her adımı için uzun uzun açıklamalar yapmamalısınız. Gerekli ve yerinde yönlendirmeler yaptıktan sonra çocuğunuzun keşfetmesine izin vermeniz çocuğu doğru yetiştirmek adına yerinde bir tutum olacaktır. Çocuğun kendi kendine karar verebilmesinin önünü açmalısınız. Unutmayın ki her an çocuğunuzun yanında olamazsınız. Zorluklar karşısında kendi kendine karar verebilmesi için ona bir alan açabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun öz güvenini geliştirmesine de katkı sağlamış olursunuz.

Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek yalnızca çocuğun sağlıklı beslenmesi demek değildir. Çocuğunuza kendi alanını açın, onun kendini ve dünyayı keşfetmesine olanak tanıyın. Stres altındaki bir çocuğun bedensel sağlığı da kolayca etkilenebilir.

7. Sıcak Bir Yuva

Ebeveynler, çocuklarıyla ilgilendiği kadar birbirleri ile de ilgilenmelidir. Anne ve babasının birbirlerine aşık olduğunu hisseden bir çocuk sıcak bir yuvada olduğunu bilerek daha pozitif ve mutlu olacaktır. 

Tek ebeveynli aileler için de durum farklı değildir. Çocuğun birlikte yaşadığı ebeveyn, ev ortamını sıcak ve huzurlu bir mekan haline getirmelidir. Çocuk evin içinde daima bir gerginlik hissederse anksiyete geliştirme ihtimali yükselir. Çocuğa kaldıramayacağından daha fazla stresi hissettirmek onun gelişimini negatif yönde etkileyecektir.

8. Hamilelikte Yürüyüş

Kadının hamile olduğu süreçte hareketsiz kalması ve egzersiz yapmaması gerektiği görüşü hala yaygın. Fakat hamile bir kadın her gün mutlaka yarım saat yürüyüş yapmalıdır. Ayrıca pilates, yoga, yüzme gibi hamilelere uygun basit fiziksel aktiviteler sayesinde kan akışı hızlanır ve bebek daha iyi beslenir. Hamile kadınların spor yapmasının hiçbir zararlı tarafı olmadığı gibi aynı zamanda gereklidir de.

9. Temizliğe Büyük Önem Verin

Temizlik her insan için temel bir ihtiyaç olmakla birlikte hamile kadınların iki kat daha fazla özen göstermeleri gereken bir konudur. Ellerinizi daha sık yıkayın. Temizliğinden emin olmadığınız besinlerden uzak durun. Meyve ve sebzelerin iyice yıkandığına emin olun. Genital temizliğe her zamankinden daha fazla dikkat edin. Ortak havuz tercih etmemeye çalışın. Bu konuda yapılan bir dikkatsizlik, çocuğunuzun sağlığını doğrudan kötü etkileyecektir.

10. Medya Araçlarını Olabildiğince Minimum Düzeye İndirin

Günümüz dünyasında teknoloji, oldukça faydalı olduğu gibi aşırı ve gereksiz kullanım doğrultusunda özellikle çocuklar için başa bela bir hale gelebiliyor. Bu sebeple çocuğunuza interneti doğru kullanmayı öğretin. Çocuğunuz için güvenli internet paketleri kullanmakta fayda var. Zaman zaman çocuk kilidi kullanabilirsiniz. Çünkü internet dünyası sınırsız içeriklere sahip ve bunların bir kısmı çocuklar için hiç de uygun değil. 

Diğer yandan çocuğunuzun telefon, bilgisayar, televizyon ile uzun saatler geçirmesi göz sağlığına zararlıdır. Çocuklar erken yaşlardan itibaren telefon ve tablet gibi elektronik cihazlar ile yakın temas içinde olduklarında ileriki yaşlarında görme bozukluğu yaşamaları olasıdır. 

Bakiciburada.com ‘a Çocuk Bakıcısı İlanı Verin, Aradığınız Bakıcıyı Bulun

Sağlıklı ve mutlu bir çocuk yetiştirmek için 10 ipucu makalemizde de yazdığı üzere sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için anne sağlığı çok önemlidir. Özellikle birden fazla küçük yaşta çocuğu olan anneler için bakım daha da zor olabilir. Profesyonel bir destek almak anneler için kurtarıcı olabiliyor.

Çocuk bakıcısı çalıştırıp, işleri paylaşmanız ve iş yükünü azaltmanız kendinize zaman ayırmanıza olanak sağlar. Annelerin de arkadaşlarıyla buluşma, eşiyle baş başa bir akşam yemeği yeme hakkı var.

Çocuk bakıcısı bulmak sanıldığı kadar artık zor değil. Çünkü bakiciburada.com ‘da yayınlayacağınız bir iş ilanına gün içinde başvuru alır, belki de ilk başvurunuzla çalışmaya başlayabilirsiniz.