İyi Bir Baba Olmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey

4.5/5 - (6 Oy)

Çocuğun gelişim sürecinin sağlıklı bir düzeyde ilerlemesi için baba ile kurulan ilişki hayati bir önem taşımaktadır. Şimdiye kadar çocuk yetiştirme sürecinde yalnızca anne ve çocuk ilişkisinin önemi vurgulandı ve buna odaklanıldı. Baba, bir ailenin yarısı olmasına rağmen ebeveynlik ile ilgili araştırmaların %99’u anneler üzerinde yapılmıştır. Oysa aile hayatı çok daha karmaşık ve çoklu ilişkiler bütünüdür. Yani anne-çocuk ilişkisi, baba-çocuk ilişkisi ve eşler arasındaki ilişki daha kompleks bir ilişkiler ağıdır ve her biri çocuğun hayatında etkin düzeyde rol alır. Bu makalemizde İyi bir baba olmak için yapmanız gereken 10 şey ‘e birlikte odaklanalım.

Çocuğunuzun yaşamında ‘’iyi bir baba’’ olarak rol almak istiyorsanız daha fazla dikkatli olmanız gereken noktalara birlikte odaklanalım.  

İyi Bir Baba Olmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey
İyi Bir Baba Olmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey

İyi Bir Baba Olmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey nedir birlikte göz atalım.

Bir baba olarak sevginizi gösterin. 

Babalar çocuklarına karşı sevgilerini göstermekten zaman zaman kaçınabiliyor. Bu tutum, çocuğunuzun sizin sevginizden emin olamamasına sebep olabilir. Çocuğun yalnızca maddi konularda destekçisi olmak babalık için son derece eksik bir ebeveyn davranışıdır. Babanın tam olarak etkin olmadığı bir aile hayatında çocuğun babaya karşı güven duygusu da azalır. Çocuk babasına her an ulaşamayacağını düşündüğünde babadan uzaklaşabilir. Bu sebeple çocuğunuza sevginizi ve ilginizi göstermekten çekinmemelisiniz. Örneğin çocuğunuzun gün içinde neler yaptığını, okulda neler öğrendiğini, canını sıkan bir şey olup olmadığını sorabilirsiniz. Özellikle gece olduğunda onu severek ve öperek uyutmanız aranızdaki güven bağını geliştirecektir. 

Doğrudan İletişim Kurun 

Babalar genel olarak çocukları ile olan ilişkilerini anneleri üzerinden kuruyorlar. Anneye, çocuğun bir şeye ihtiyacı var mı? diye sormak yerine, çocuğunuza doğrudan neye ihtiyacı olduğunu sorabilirsiniz.  Bu sayede çocuğunuz sizinle olan iletişiminin kısıtlı olmadığını anlayacaktır. Onunla doğrudan sohbet etmeniz ayrıca çocuğunuzun benlik algısına katkı sağlayacaktır. Konuşurken gözlerinin içine bakın. Ne zaman konuşursanız konuşun çocuğunuzla göz göze geldiğinize emin olun. Çocuğunuz kendisiyle iletişim kurduğunuzu hissedecek ve zaman içerisinde biriyle konuşurken ona bakmanın ne kadar önemli olduğunu fark edecektir.   

Çocuk, onunla daima annesinin iletişim kurduğunu ve ilgilendiğini kolayca fark eder. Babası olarak zamanla size uzak kalması çok muhtemeldir.  

Çocuğunuza mutlaka vakit ayırın

Elbette ki hepimiz işten eve döndüğümüzde yorgun oluyoruz ve dinlenmek istiyoruz. Fakat bu zaman dilimi, bir babanın hafta içinde çocuğuyla geçirebileceği tek fırsattır ve göz ardı edilmemelidir.  Hafta sonları ise bir ebeveynin çocuğuna tamamıyla vakit ayırabilmesi için en uygun zaman dilimidir. Örneğin hafta sonları ailecek sinema etkinliği organize edebilirsiniz. Çocuğunuz bu fikri çok sevecektir. Çocukların babalarından en çok istediği şey zaman ayırmalarıdır. 

Çocuğunuza sarılın 

Babalar çocuklarına şefkat göstermekten korkmamalıdırlar. Çocuklar fiziksel temasa da ihtiyaç duyarlar ve bunu yalnızca annelerinden görmemeliler. Bu yüzden bir baba olarak çocuğunuza bir kez sarıldığınızda bile onun gözlerindeki mutluluğu göreceksiniz. 

Eşinize karşı saygılı olun. 

İyi bir baba olmak yalnızca baba çocuk ilişkisinden ibaret değildir. Baba olarak eşinize karşı tutumunuz, çocuğunuzun sizinle ilgili algısını şekillendirmektedir. Çocuğunuz, annesine saygısızlık yapıldığında bunu hemen fark edebilir. Siz çocuğunuza ne kadar iyi bir baba olsanız da eşinize olan tutumunuz daha farklı ise aile hayatınızda zaman zaman problemler meydana gelecektir. Çocuğunuzun bu durumdan etkilenmesi çok muhtemeldir.  

Çocuğunuzu iş yerinize götürün. 

Çocuğu iş yerine götürmek her zaman zaman mümkün olmayabilir ama bunu en az bir kere mutlaka yapmalısınız. Ona ofisinizi, masanızı, toplantı odanızı gösterin. İş arkadaşlarınızla tanıştırın, bütün gün neler yaptığınızdan bahsedin. Çocuğunuzun nerede nasıl çalıştığınız hakkında bilgi sahibi olması sizi daha iyi tanımasını sağlayacak ve aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir. Ayrıca çocuğunuz evdeyken sizi düşündüğünde sizin çalışıyor olan haliniz gözünün önüne gelecektir.  

Özür dilemeyi bilin. 

Onu incittiğinizde veya sesinizi yükselttiğinizde mutlaka özür dileyin, daha dikkatli davranacağınızı belirtin ve gönlünü almak için çabalayın. Örneğin çocuğunuz size bir şeyler anlatıyorken dikkatinizi tam olarak veremediğinizde bunları yapabilirsiniz. Çocuğunuz sizin tarafınızdan önemsendiğini bildiğinde size daha güvenli bir şekilde bağlanmış olur.  

Çocuğunuza sürpriz yapın. 

Çocuklar sürprizlere bayılırlar. Bunun için ekstrem şeyler yapmanıza gerek yok. Bir gün eve erken gitmeniz bile çocuğunuzu şaşırtacak ve mutlu edecektir. Çocuğunuzu mutlu etmenin birçok yolu var. Ona en sevdiği yiyeceklerden oluşan bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuzu mutlu ettiğinizi görebilmek sizi de çok mutlu edecektir. 

Kendinize iyi bakın. 

Baba olduktan sonra kendi hayatınızı bir kenara atmamalısınız. Sizin de kendinize vakit ayırmaya, arkadaşlarınızla dışarı çıkmaya, bazen yalnız kalmaya ihtiyacınız olacaktır. Bütün hayatınız çocuğunuzdan ibaret bir hale geldiğinde hem sizin için hem çocuk için durumlar kötü bir hal almaya başlayacaktır. Çocuğunuzu fark etmeden de olsa bağımlı duruma getirmiş olursunuz. Bu durum çocuğun sosyalleşme becerilerini köreltecektir.  

Ayrıca sağlığınıza da dikkat etmelisiniz. Örneğin sağlıklı beslenerek çocuğunuza örnek olabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz neyin zararlı neyin besleyici olduğunu öğrenecektir. İyi bir baba olmak için çocuğunuzu zararlı yiyeceklerden uzak tutmanız gerekmektedir.  

Çocuk Babadan Ne Öğrenir?

Çocuk baba ile toplumsallaşmayı, yani kurallara uymayı, paylaşmayı ve problem çözmeyi öğrenir. Baba, çocuğu ile ne kadar aktif olursa, çocuk da başkalarının varlığını o kadar hızlı kabullenmeyi öğrenir. Bu da toplumsallaşmayı, yani diğer kişilerin varlığını kabul etme ve iletişim kolaylığı sağlar. Babanın sevgisi ve verdiği güven, psikolojik olarak çocuğun kendini daha güçlü hissetmesini sağlar. Bu da hayatın içerisinde karşılaştığı problemlerde daha iyi mücadele edebilmesine katkıda bulunur.

Çocuğunuzun Oyun Ablası Bakiciburada.com’da…

Bakiciburada.com ‘dan bulacağınız üniversiteli bir oyun ablasıyla çocuğunuza sürpriz yapabilirsiniz. Çünkü oyun ablaları çocuğunuzla hem oyun oynayacak, hem de onun gelişimine katkı sağlayacaktır. Çocuklar en çok oyun oynamaktan hoşlanırlar. Beraber veya oyun ablası ile oynayacağı oyun onun hayal dünyasının genişlemesine yardımcı olacaktır.

Evinize en yakın üniversiteli oyun ablasına ulaşmak için bakiciburada.com ‘a çocuk bakıcısı ilanı verebilir ya da oyun ablası havuzundan oyun ablalarına göz atabilirsiniz.