Bakıcının Sorumlulukları ve Görevleri

Bakıcının Sorumlulukları ve Görevleri

Puanla

Çocuk bakıcılarının ne iş yaptığı, ailelerin en çok merak ettiği konulardan biri. Etrafınızda tanıdığınız ebeveynleri yoklayın, aileden aileye değişen çeşitli bakıcılarla ve onlara verilen farklı görevlerle karşılaşacaksınız. Bakıcı çalışan bir tanıdığınızın evine gittiğinizde temiz bir evle, toplanmış oyuncaklarla ve yıkanmış çamaşırlarla karşılaşırken başka bir eve gittiğinizde bakıcıyı çocuğun kıyafetlerini katlarken bulabilirsiniz. İki durumda yanlış değil fakat tıpkı yönetici-rapor arasındaki ilişki gibi yeni bir bakıcı almaya karar verdiğinizde de bütün sorumluluklar ve görevler baştan açık bir şekilde kararlaştırılmalı. Bakıcının sorumlulukları ve görevleri nelerdir birlikte bakalım.

Bakıcının görev ve sorumluluklarını iyi belirleyin. 

Unutmayın ki bakıcınızın asıl görevi ev işlerini yapmaktan ziyade çocuğunuzun güvenilir bir biçimde vakit geçirmesini sağlamaktır. Çocuğunuzun yemek, uyku, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını karşılarken onunla çeşitli oyunlar oynayıp, kitap okuma alışkanlığı kazandırmakta  bakıcınızın öncelikleri arasında olmalıdır. Bakıcınız günlük faaliyetlerini yerine getirdikten sonra evde ayriyeten ilgilenmesini istediğiniz işler varsa düşüncelerinizi  paylaşıp, koşullarını açık bir şekilde konuşmalısınız. Aynı zamanda bakıcınızın da kendi hayatı ve ihtiyaçları olacaktır. Yapılması gereken görevleri belirlerken onun isteklerini de dikkate almalısınız.

İsteklerinizin mantıklı olmasına dikkat edin. 

Bakıcınız için de uygun olan görevleri ve sorumlulukları belirlediniz mi? Kitap tozu almaktan ve balıkları beslemekten nefret mi ediyorsunuz? Bunun gibi küçük görevler siz yorgun olduğunuz zamanlarda bakıcınız için tam biçilmiş kaftan olacaktır. Ondan çocuklarla markete gitmesini beklemek gerçek dışı olabilir fakat çocuklara vakit geçirmesi gerekirken köpeğinizi yıkamasını istiyor olmanız da saçma olacaktır.

Aynı şekilde bakıcınıza fazladan bir ödeme yapmak koşuluyla temizlik yapmasını istemek onun için de avantajlı olabilir. Fakat fazladan efor sarf edeceği görevler vermeden önce bakıcınızın fiziki olarak buna uygun olup olmadığından emin olun!

Basit bir temizlik yapmasını isteyebilirsiniz. 

Çoğu bakıcı nezaket gereği temizlik yapmasına rağmen önceden kesinleştirilmemiş bir temizlik kuralı yoksa ondan etrafı toplayıp düzenlemesini beklemek adaletli olmayacaktır. Fakat şöyle de bir gerçek var ki yemek yaparken ve çocuğun ihtiyaçlarını giderirken oluşacak dağınıklık da hoş bir görüntü yaratmayacak. Bakıcınıza bu konuda daha özenli davranması gerektiğini hatırlatabilirsiniz.

Olur da evinizi bıraktığınız gibi bulamazsanız, dağınıkla ilgili bakıcınızla konuşmalı ve bunun tüm ev halkının isteği olduğunu söyleyebilirsiniz. Örneğin;”Çocuğumun kendi temizliği ve dağınıklığıyla ilgili daha bilinçli olmasını istiyorum. Acaba yatmadan önce oyuncaklarını topladığından ve masayı temizlediğinden emin olabilir misin?”

Eğer aile içinde oynadığınız bir temizlik oyunu ya da etrafı toplarken herkesi motive eden bir şarkınız varsa bunu bakıcınızla paylaşın!

Bakıcınızın becerilerine göre hareket edin. 

Eğer deneyimsiz ve genç bir bakıcıya sahipseniz siz küçük ayak işleriyle uğraşırken onun asıl görevi çocuğunuzu güvende tutmaktır. Fazladan ağır işler vermek onu asıl görevinden uzaklaştırırken çocuğunuzun zarar görmesine sebep olabilir. Eğer uzun bir zaman evden uzak olacaksanız, çocuğunuzla vakit geçirmeye ve küçük ev işlerine alışkın olan bir  bakıcı için etrafı süpürmek ve çamaşırları yıkamak daha uygun olur.

Bakıcınızın sizin isteklerinizi gerçekleştirebilecek özel yetkinlikleri var mı ? Eğer bakıcınızın yabancı dil bilgisi yeterli değilse, büyük olasılıkla ondan çocuğunuzun İngilizce ödevini beraber yapmasını talep etmeyeceksiniz. Fakat bakıcınız yaz boyunca cankurtaranlık yaptıysa, ondan öğleden sonra çocuğunuzu komşunun havuzuna götürmesini isteyebilirsiniz.

Deneyimli bir bakıcınız varsa çocuklarınızın görevlerini yerine getirip getirmediğinin kontrol etmesinde fayda var. Eğer masayı hazırlamak kızınızın, köpeği gezdirmek oğlunuzun göreviyse bunları bakıcınıza söyleyerek, onun siz olmadığınız zamanlarda çocuklarınız üzerinde otoriteye sahip olmasında yardımcı olabilirsiniz. Çocukların bakıcıya karşı sorumlu olduklarını ve görevlerini yerine getirmediklerinde sonuçlarıyla karşılaşabileceklerini açıkça belirtiniz.

Beklentileri ayrıntılı bir şekilde anlatın. 

Bazı görevler net bir şekilde belirtilmediğinde bakıcılar zor durumda kalabiliyorlar. Böyle bir karışıklığın yaşanmaması için bakıcınızı işe alırken özellikle evde geçirilecek vakitleri detaylı bir şekilde belirtmelisiniz.

Bakıcının Sorumlulukları ve Görevleri
Bakıcının Sorumlulukları ve Görevleri

Çocuk Bakıcıları Ne İş Yapar?

  • Çocukları müzik, dans ya da spor kurslarına götürüp getirmek
  • Çocuğunuzun bezini değiştirmek ve tuvalet alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmak
  • Diğer çocuklarla da vakit geçirerek oyun oynamasını sağlamak
  • Ödevlerine yardımcı olmak
  • Yemek yapmak ve çocuğunuzu beslemek
  • Yatak zamanı rutinlerini yerine getimek (pijamalarını giydirmek, dişlerini fırçalamak, kitap okumak gibi)
  • Çocukların televizyon önünde dinlenmekten çok eğlenceli vakit geçirmesini sağlamak
  • Çocukların sorumluluklarını yerine getirdiğinden emin olmak

Bakıcının sorumlulukları ve görevleri nelerdir birlikte inceledik. Bakıcı arıyorsanız Bakiciburada.com ‘a gelin, hemen sorumluluklarının bilincinde bakıcınızı bulun.