Bakıcınızla Olan Problemleri Onunla Nasıl Paylaşırsınız?

Bakıcınızla Olan Problemleri Onunla Nasıl Paylaşırsınız?

5/5 - (1 Oy)

Bakıcınız sizin çocuklarınızı eğitme şeklinizi ve ona karşı olan tavırlarınızı devamlı eleştirirse ne yaparsınız? Hangi kurallar onun için sorun değilken hangilerine karşı geliyor? Çocuğunuzun bakıcısı ile yaşadığınız anlaşmazlıklardan dolayı kendinizi endişeli mi hissediyorsunuz? Bu makalemizde bakıcınızla olan problemleri onunla nasıl paylaşırsınız? birlikte göz atalım.

Ebeveyn olan sizsiniz ve çocuğunuz için de ev halkı için de en iyisini siz bilirsiniz! Eğer bakıcınız aldığı maaşın hakkını veren biriyse sizinle herhangi bir problemi çözmekten kaçınmayacaktır. Bakıcıyla yaşanan sorunlar ve çözüm yolları makalemizi de inceleyebilirsiniz.

İşte size çocuk bakıcınızla yaşadığınız uyuşmazlıkları çözmeye yardımcı olacak birkaç ipucu!

Açık İletişim

Çocuğunuza bakıcı bulduğunuzda alışkınlıklarınızı, tercihlerinizi ve evinizin kurallarını baştan açıkça belirtin. Bakıcınız isteklerinizi tam olarak bilmediğinde beklentileriniz, gerçekleşmesini istediğiniz bir rüya olarak kalacaktır. Unutmayın ki bakıcınız daha önce bir çok aileyle farklı şekilde çalıştı. Belirlediğiniz kuralların hangisinin daha önemli olduğuna karar verin. Eğer çocuğunuzun akşam 8’de uyku zamanı olduğuyla ve günde en fazla 1 saat televizyon izlemesiyle alakalı kesin kurallarınız varsa bunu bakıcınızla paylaşın. Sonuç olarak o da bir insan ve birkaç önemli yönlendirme dışındakileri unutacaktır. Eğer aceleniz varsa ve kısa bir konuşma yapmanız gerekiyorsa, en temel hatırlatılması gerekenlerin üzerinde durabilir ya da yapılması gerekenlerle ilgili bir liste hazırlayarak bakıcınıza kolaylık sağlayabilirsiniz.

Beklenti Yönetimi

Bakıcınız siz değil – sizin gibi de olamaz – bu yüzden beklentileriniz gerçekçi olsun. Eğer ondan öğle yemeğini paketlemesini, çocukları yıkamasını, çamaşırları katlamasını istiyorsanız sonunda kendinizi hayal kırıklığına uğramış bir şekilde bulabilirsiniz. Bakıcınıza çocuklarla daha fazla kaliteli vakit geçirebileceği boş zaman bırakın, bu durumda siz yokken güzel vakit geçirdiklerini garantilemiş olursunuz.

Diğer bir taraftan bazı isteklerinde bakıcınızla aynı fikirde olmayabilirsiniz. Bakıcınızdan dakik olmasını ve çocuğunuzla hem fiziksel hem de zihinsel olarak vakit geçirmesini isteyebilirsiniz. Unutmayın en temel sorumlulukları bile yerine getiremeyen bakıcınızla yollarınızı ayırmanız tamamen sizin elinizde.

Özel Sebepler

Her ilişkide olduğu gibi anlaşmazlıklarla ve yanlış anlamalarla karşılaşabilirsiniz. Bazen bakıcılar isteklerinize saygı göstermediğinde sinirleriniz gerilebilir. Fakat bu tür olaylar iki tarafında duyarlılığı ile çözüme kavuşabilir.

İşte kendinizi böyle durumlar içinde bulduğunuzda nasıl başa çıkmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu!!

Bakıcınız Bir Kuralı Çiğnedi ya da Çocuğunuzun Kuralları Çiğnemesine İzin Verdi.

Muhtemelen bakıcınız siz defalarca rafine şekerden ailecek uzak durduğunuzu dile getirmiş olsanız da çocuklarınıza büyük cupcakeler getiriyor olmayı normal olarak karşılar. Köpeğinizin yerde yatması gerektiğini hatırlatmanıza rağmen siz evde yokken Lucky‘nin koltuklara çıkmasına izin veriyor olabilir. Anlaşmazlığa ne sebep olursa olsun bu durumdan dolayı rahatsızlık duyuyor olmanız çok normal. Bu durumda bakıcınızla konuşmanın tam da zamanı!

Bakıcınızla Olan Problemleri Onunla Nasıl Paylaşırsınız?
Bakıcınızla Olan Problemleri Onunla Nasıl Paylaşırsınız?
  • İlk olarak bakınıcınızın işini bitirmesini bekleyin. Eğer konuyu evden çıkarken aceleyle dile getirirseniz, çocuklarınızı incinmiş ve dikkati dağılmış biri ile baş başa bırakmış olursunuz.
  • Her zaman bakıcınızla konuşulması gereken önemli konuları çocuklarınız etrafta yokken dile getirin. Çocuklarınızın bakıcınıza karşı olan saygılarını kaybetmelerini istemezsiniz.
  • Utanmış hissetseniz de isteklerinizi dile getirmekten çekinmeyin. Konuşma boyunca konunun sizin tarafınızdan yanlış anlaşılmış olabileceğinden söz ederek şikayetlerinizi anlatın.

Artık Daha Fazla Çocuğunuza Bakıcılık Yapmasını İstemiyorsunuz. 

  • Büyükanneniz size daha yakın bir yere taşındı ya da bakıcınızdan yeteri kadar memnun değilsiniz. İşte tam da bakıcınızla yolları ayırmanın zamanı. Peki bunu ona nasıl söyleyeceksiniz? Teknik olarak ona sebebi detaylı bir şekilde anlatmak zorunda değilsiniz.
  • Eğer bakıcınızı işten çıkarma sebebiniz onun  performansı ile ilgili değilse, uygun bir zaman bulup basit bir şekilde içinde bulunduğunuz durumdan bahsedin. Örneğin; Para durumunuzun sıkışık olduğundan ve artık bakıcı masraflarını karşılayamayacağınızı söyleyebilirsiniz. Ya da büyük çocuğunuzun artık kardeşine göz kulak olabilecek yaşa geldiğini anlatabilirsiniz. İşten çıkarılma sebebinin onun tutum ve davranışlarıyla alakalı olmadığını öğrenince bakıcınız bu durumu anlayışla karşılayacaktır.
  • Eğer bakıcınızı işten çıkarma nedeniniz tamamen onun düşük performansı ile alakalı ise konuşmanızı daha kısa ve net bir şekilde yapmalısınız. İşin bitmesini bekleyip çocukların etrafta olmadığı bir zamanda konuşmayı yapmaya gayret gösterin. Bakıcınıza ailenize karşı olan kibarlığından dolayı minnettar olduğunuzu fakat bazı anlaşmazlıklardan dolayı sorunların çözülemeyeceğini güzel bir dille anlatın. Eğer bakıcınıza yaptığı hataları anlatırsanız, bu onun için daha faydalı olacak ve bir başka çocuğa bakıcılık yaparken aynı yanlışları yapmamaya gayret gösterecektir. Fakat önceden de belirttiğimiz gibi kararınızın sebebini açıklamak zorunda değilsiniz!

Çocuklarınızla Yeteri Kadar İlgilenmiyor. 

Genelde aileler bakıcılarının çocuklarıyla verimli vakit geçirmediğiyle alakalı şikayetlerde bulunuyor: “Doğrusu çocuklarımla iletişim kurmuyor ve oyun oynamıyor.Bütün gün televizyon izliyor ve arkadaşlarıyla mesajlaşıyor.” İhtiyacınız olduğu zamanda iletişime geçebilmek için bakıcınıza yanında telefon taşıması gerektiğini tembihliyorsunuz fakat nasıl ona çocuklarla ilgilenirken telefonu bir kenara bırakmasını söyleyebilirsiniz?

Çocuklarınız sizi çoğu zaman telefonla uğraşırken görüyor, bu sebepten dolayı da bakıcının telefonla uğraşıyor olmasını garip karşılamıyor ve bunu size şikayet edecek bir durum olarak da görmüyor. Bakıcı eve gittikten sonra çocuğunuzla konuşabilirsiniz : “Biz evde yokken bakıcı telefonuyla ne kadar zaman geçirdi?”

Olur da bakıcı ile konuşmanız gereken bir durumla karşılaşırsanız ondan telefonu çalışırken gözden uzak bir yere bırakmasını isteyin. Eğer göremeyeceği bir yerde olursa çocuğunuzla oyun oynarken dikkatinin dağılması daha da zor olur. (Arama ihtimalinize karşın telefon sesini açmasını söyleyin)

Bakıcınıza birbirleriyle iletişim içinde olmayan ve bütün gün televizyon izleyen ailelerden biri gibi olmak istemediğinizi belirtin. Çocuğunuzun SüngerBob’u izlerken Facebook’da takılıyor olmanın ne kadar çekici olduğunu bildiğinizi söyleyin, ama onlar için en iyisini istediğinizi ve sağlıklı, sosyal becerileri yüksek birer bireyler olarak yetiştirmeyi istediğinizi belirtin –Siz olmadığınızda çocuklarla vakit geçirirken yapmayı sevdiği bir şey var mı sorun. Eğer çocuklarla yemek yapmayı seviyorsa, gerekli malzemelerin mutfakta bulunduğundan emin olun. Eğer masa oyunları oynamayı seviyorsa, bir dahaki sefere bakıcınız geldiğinde çocukların da daha önce oynamadığı bir oyun alabilirsiniz.

Hassas Konuları Çocuklar ile Paylaşıyor.

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyası gibi değil. Sordukları sorulara onların anlayamayacağı bir dille cevap veriyor olmak kendilerini kötü ve yetersiz hissetmelerine neden olabilir. Bu yüzden bakıcınıza beklemediği bir soruyla karşılaştığı zaman verdiği cevapların çocukların hassasiyetlerine ve zihinsel olgunluklarına uygun cevaplar olması gerektiğini hatırlatın. Aksi takdirde bakıcınıza iş esnasında bu tür soruları cevaplamaktan kaçınması gerektiğini söyleyin ve siz evde yokken çocuğunuzun sorularına verebileceği birkaç yanıt hazırlayın. Örneğin; “Bence annen ve baban bu sorunun cevabını çok iyi biliyor. Onlara konuyu hatırlatmak için küçük bir not bırakacağım.” Merak etmeyin—Çoğu bakıcı “Bebekler nereden geliyor?” ve “Neden sonsuza kadar yaşayamıyorum?” gibi sorular karşısında geri adım atıyorlar.

Her ilişki de iletişim, birbirimizin beklentilerini net bir şekilde anlayabilmemize yardımcı olan anahtar öğe ve aynısı bakıcınız ve sizin aranızdaki ilişki içinde geçerli. Küçük meseleleri büyümeden çözmeye çalışın ve başından itibaren isteklerinizi net bir şekilde ifade ettiğinizden emin olun. Unutmayın bakıcınıza vereceğiniz her tavsiye onun daha fazla başarılı olmasını sağlayacaktır.

Yeni Bir Bakıcı Bulmak Çok Kolay

Bakıcınızla Olan Problemleri Onunla Nasıl Paylaşırsınız? birlikte inceledik. Bakıcınızla yaşadığınız sorunları konuştunuz ve ayrılmaya karar verdiniz. Kendisinden yeni bir bebek bakıcısı veya çocuk bakıcısı buluncaya kadar çalışmasını isteyebilirsiniz. Ya da aynı gün ilan verip ya da Bakiciburada.com bakıcı havuzundan evinize yakın bakıcıları inceleyip, aynı gün içinde başka bir bakıcı ayarlayabilirsiniz. Bakiciburada.com ile bakıcı bulmak artık çok kolay.