Bebeğinize Evde Mayalanmış Yoğurt Yedirin!

4.7/5 - (4 Oy)

Ebeveynler ’’Bebeğinize evde mayalanmış yoğurt yedirin! ’’ cümlesini mutlaka duymuştur. Bu haklı öneri ile beraber bebeğinizin gelişim süreci sağlıklı bir şekilde ilerler. Daha sonraki yıllarda ise bağırsak ve mide sorunlarıyla karşılaşma riski azalabilir. Yoğurt, sindirim sisteminin dengeli bir şekilde çalışmasında rol oynayan temel besindir. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve dişler güçlenirken A, B ve E vitaminleriyle bebeklerin gelişimini destekler. Ek gıdaya geçiş döneminde bebekler için ev yapımı yoğurt verilmesi gerekir. Yoğurtta bağırsak florasını ve bağışıklığı güçlendiren probiyotikler bulunduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Ayrıca bebekler inek sütünü laktozdan dolayı sindiremezler; fakat yoğurda dönüştürülen süt yapı olarak farklılaşır yani laktoz bölünür. Bundan dolayı organik bebek yoğurdu beslenme öğünlerinde rahatça verilebilir. İlk kez yoğurt yiyen bebeklerde alerji belirtileri takip edilerek, başlangıç birkaç çay kaşığı tattırma şeklinde olmalıdır. Bu gözlemler yapıldıktan sonra yoğurt miktarları, bebeğinizin durumuna göre arttırılabilir. Evde yapılan yoğurdun faydaları, yoğurt mayalama sıcaklığı ve hangi sütten yoğurt yapılmalı gibi merak edilen konuların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bebek Beslenmesinde Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Evde anne eliyle yapılan yoğurt hem lezzetli, hem de sağlıklıdır.
Evde anne eliyle yapılan yoğurt hem lezzetli, hem de sağlıklıdır.

Doğal besin kaynağı olan yoğurt, zengin özelliklere sahip olmasıyla annelerin vazgeçilmezleri arasındadır. Ev usulü yoğurt mayalama katkı maddesi içermediği için bebek beslenmesinde ön planda tutulur. Evde yapılmış yoğurt, hem leziz olur, hem de sağlıklıdır. Bebeğiniz keyifle yiyecektir.

Yoğurdun Faydalarını Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

  • Bebeklerin gelişim sürecinde bağırsaklardaki faydalı mikroorganizmaların güçlenmesine imkân verir.
  • İçeriğinde bulunan potasyum, fosfor, çinko, kalsiyum ve vitaminler sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemi oluşmasında önemli katkılar sağlar.
  • İshal, laktoz intoleransı gibi rahatsızlıkların oluşması durumunda probiyotik özelliğe sahip yoğurt, tedavi amaçlı önerilir.
  • Kemik ve dişlerin güçlü bir yapıda olmasını sağlar.
  • Kas hareketleri ve sinir iletiminin düzenli çalışmasında yoğurtta bulunan potasyum ve magnezyumun önemli faydaları vardır.
  • Bağırsakların güçlenmesi bağışıklık sisteminin de düzgün çalışmasını sağlar. Bu sayede alerjik hastalıkların önüne geçilebilir.
  • Yoğurtta triptofan maddesi olduğu için sakinleştirici özelliği bulunur. Bebeğinize uyku vaktinden önce yedirip rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Kabızlığın önlenmesinde ev yapımı yoğurt tercih edebilirsiniz.

Bebeklere Yoğurt Ne Zaman Verilmeli?

Bebekler ek gıdaya geçiş yaptığında, 1 çay kaşığı kadar evde yapılmış yoğurt yedirebilirsiniz.
Bebekler ek gıdaya geçiş yaptığında, 1 çay kaşığı kadar evde yapılmış yoğurt yedirebilirsiniz.

Bebekler ilk 6 ay kadar anne sütüyle beslenmelidir. Ek gıdaya geçiş vakti geldiğinde ise hafif besinler ile başlangıç yapılmalıdır. Bebeğinizin yeni besinlere alışması için ona zaman tanımalı, az miktarlar tattırarak alıştırmalısınız. Yoğurt bu süreçte en iyi yardımcınız olabilir. 1 yaşından önce inek sütü tavsiye edilmez. Bununla birlikte sütte bulunan laktoz, yoğurt haline dönerken parçalandığı için bebeklerin sindirimini zorlamaz. Bütün bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda bebeğinizin 6 aylık dönemi, doğal yoğurdun verilmesi için en uygun zaman diyebiliriz. Bebeklerin alerji durumunun kontrol edilmesi gerekir ve yoğurt ilk önce 1 çay kaşığı şeklinde verilmelidir. Herhangi bir sorun bulunmadığında 1 tatlı kaşığı, yarım çay bardağı ve ardından bebeğinizin isteği göz önünde bulundurularak arttırılabilir. Ayrıca yoğurt bebeklere ikindi zamanında yedirilebilirken, gaz yapıcı özelliğinden dolayı uykudan önce verilmemelidir.

Ev usulü kavanozda yoğurt mayalama yöntemi sayesinde vücudun yağ ve kalori ihtiyacı doğal yollardan kazandırılır. Katkı maddesi bulundurarak üretilen yoğurtlarda işlenmiş meyve çeşitleri olduğu için bebeğiniz henüz bu kadar küçükken şekerle tanışmış olur. Bunun yerine bebeğinize uygun olan meyveleri seçerek, kendi yaptığınız organik yoğurda katabilirsiniz. Kaçınmanız gereken bir diğer durum ise yoğurdun tatlanması için bal katmak. Bebeğinize 12 aydan önce bal verilmemesi gerektiği unutulmamalıdır; çünkü bal içerisinde bulunan bir bakteri botulizme sebep olur. Ayrıca bebek yoğurdu kaç günde tüketilmeli ya da bebeğinize yoğurt verme konusunda kararsız kaldıysanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebekler İçin Yoğurt Nasıl Yapılır?

Bebeğinize organik yoğurt yaparken, sütü taze ve güvenilir bir yerden aldığınıza emin olmalısınız.
Bebeğinize organik yoğurt yaparken, sütü taze ve güvenilir bir yerden aldığınıza emin olmalısınız.

Bebekler için evde yoğurt yapmak oldukça kolaydır. Yoğurt mayalama fırında, kavanozda ya da ufak derin bir tencerede yapmak mümkündür. Bebeğinize evde mayalanmış yoğurt yedirin! denildiğinde hangi sütün kullanılması doğrudur diye düşünebilirsiniz. Yoğurt yapmak için keçi ve inek sütü kullanmak ebeveynlerin tercihleri arasında yer alır. Her iki sütten elde edilen yoğurdun mayalanma şekli ise aynıdır; çünkü doğal ya da hazır yoğurtla yoğurt mayalama için çiğ süt gereklidir. Bebeğinize organik yoğurt yaparken uygulamanız gereken adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Küçük bir kavanoz miktarına yakın çiğ sütü ufak bir tencerede kaynatın.
  • Daha sonra kaynayan süt, küçük kavanozun ağzı 2 parmak boş kalacak şekilde boşaltılır. Parmağınızı yakmayacak şekilde sütün soğumasını sağlayın. Bu ısı yaklaşık 45 dereceye isabet eder.
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt mayasını, tencereden alınan yarım çay bardağı sütün içinde 1-2 defa karıştırın.
  • Hazırladığınız karışımı kavanozun içine döktükten sonra tekrar karıştırın.
  • Kavanozun ağzını kapatın ve etrafını fazla kalın olmayan bir örtüyle sarın.
  • Yaklaşık 6-8 saat sütün mayalanmasını bekleyin.
  • Mayalanan süt artık buzdolabına girebilir. Burada 1 gün beklettikten sonra kullanıma hazırdır.
  • Ayrıca bir sonraki mayalama işlemi için 1-2 tatlı kaşığı yoğurt ayırmayı unutmayın.

Evde yoğurt mayalama püf noktaları dikkat edildiğinde, bebeğiniz için güvenilir bir ek gıda yapmış olursunuz.

Bebek Yoğurdu Yapımında Hangi Sütler Tercih Edilmelidir?

Bebek yoğurdu yapımı için keçi sütü veya inek sütü kullanabilirsiniz.
Bebek yoğurdu yapımı için keçi sütü veya inek sütü kullanabilirsiniz.

Keçi sütü, anne sütündeki değerlere yakındır ve alerjik durum gösterme oranı düşüktür. Bununla beraber bebekler keçi sütünden yapılan yoğurdu daha kolay sindirebilir. İnek sütü veya keçi sütü kullanarak yoğurt mayalama konusunu doktorunuzla da paylaşabilirsiniz. Günlük sütten bebek yoğurdu yapmak için inek ve keçi sütü kullanılarak yapılan yoğurt mayalama işlemi uygulanabilir. Tek yapmanız gereken sütü kaynatmak yerine parmağınızın 5-6 saniye dayanacağı şekilde ısıtmaktır. Anne sütü veya devam sütü ile yoğurt mayalama işleminde ise;

  • 90 ml içme suyunu kaynatın.
  • Ilıtılan suyu ufak bir kaba boşaltarak içine 3-4 ölçek devam sütünü ekleyin ve karıştırın.
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt mayasını devam sütü karışımına ekleyerek hafifçe karıştırın.
  • Ağzı kapatılan kabın etrafını bezle sarın.
  • Oda sıcaklığında 5 saat bekleyin. Mayalanan yoğurdu yerinden ayırmayın.
  • Ayrıca 90 ml anne sütünün içine 1 tatlı kaşığı yoğurt ilave ederek, aynı şekilde bebek yoğurdu yapabilirsiniz.

Sıkça merak edilen sorulardan biri de şudur: Bebeklere yoğurt günlük mü yapılmalı? Evet, bebeklerin taze gıdalar tüketmesi gerektiği için yoğurdun da 2 günde bir yeniden mayalanması daha uygundur.

Bebek Yoğurdu Kullanılarak Yapılan Kolay Tarifler

Bebeğinize evde yapılmış doğal yoğurt ile nefis yemekler hazırlayabilirsiniz.
Bebeğinize evde yapılmış doğal yoğurt ile nefis yemekler hazırlayabilirsiniz.

Unutmayın, en sağlıklı gıda takviyesi için bebeğinize evde mayalanmış yoğurt yedirin! Bebekler için pratik yoğurt tarifi ile hazırlanan menüler oluşturarak bebeğinizin farklı besinler tatmasını sağlayabilirsiniz. Bunlardan sıkça tercih edilenler şunlardır:

Yoğurtlu Çorba

Malzemeler

  • 1 su bardağı mayalanmış yoğurt
  • 1 tane yumurtanın sarısı
  • 3 tatlı kaşığı un
  • 2 tatlı kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
  • Kurutulmuş nane

Yapılışı

Ufak bir tencereye yoğurt, yumurta sarısı ve un ilave edin. 4 su bardağı içme suyu dökün ve iyice çırpın. Ocakta kaynayana kadar karıştırdıktan sonra bir miktar tuz ilave edebilirsiniz. Ardından naneyi ve zeytinyağını ekleyerek çorbayı hazır hale getirin.

Sebzelerle Yoğurt Çorbası

Malzemeler

  • 1 tane havuç
  • 1 tane patates
  • 1 tane kabak
  • Yarım kuru soğan

Terbiyesi için

  • 5 yemek kaşığı mayalanmış yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

Yapılışı

Derin bir tencere içerisine biraz sıvı yağ ısıttıktan sonra doğranmış soğanları ekleyin. Bütün sebzeleri küp küp doğrayın ve tencereye ekleyin. 2-3 dakika soteleyin. 4-5 su bardağı suyu malzemelerin üzerine dökerek sebzeler hafif yumuşak oluncaya kadar pişirin. Ayrı bir yerde terbiye için gereken malzemeleri çırptıktan sonra çorba suyuyla ılıtarak tencerenin içine azar azar ekleyin. Hızlıca karıştırmanın ardından kaynamaya bırakın. Bebeğinizin çorbası hazır!

Konusunda Uzman Bakıcılar Arıyorsanız Bakiciburada.com Sizi Bekliyor!

Bakiciburada.com tecrübeli bakıcıları sayesinde her türlü konuda yardımınıza hazır. Bebek-çocuk bakıcısı, yaşlı-hasta bakıcısı, oyun ablası ve ev işlerine yardımcı bayan ihtiyaçlarınız için donanımlı bir ekiple çalışıyoruz. Bakiciburada.com kurduğu sistem olan adres, kimlik, telefon numarası ve referans doğrulama sayesinde güvenilir kişilerle iletişim kurmanız sağlanır. Üyelik satın alıp, üyeliğiniz süresince olabilecek ihtiyaçlarınızda hem birden fazla ilan girebilir, hem de adaylarla hızlıca iletişim kurabilirsiniz. Mesajlaşarak ya da telefonla arayarak adaylarla iletişim kurabilirsiniz. Eğer bebeğinizin bakımı için yetişemiyorsanız, ev işlerine yardımcı gibi profesyonel destek de alabilirsiniz.