Bebek Bakıcınıza Belirtmeniz Gereken 18 Kural

4.5/5 - (2 Oy)

Bebek bakıcılığı yapmak kolay bir iş gibi gözükse de aslında pek de öyle değildir. Hem sorumluluk açısından oldukça yüksek bir meslek olmasıyla birlikte uyulması gereken pek çok farklı kuralın da olduğunu baştan kabullenmek gerekir. Bu yazımızda bebek bakıcınıza belirtmeniz gereken 18 tartışılmaz kural nelerdir listeleyeceğiz.

Sizler de eğer evinize bir bebek bakıcısı alacaksanız çocuğunuzun iyiliği için belli başlı tartışmasız kurallar koymalısınız. Bu kurallardan genel geçer olanları biz birazdan sizlerle paylaşacağız ancak size özel bazı durumlar olabilir bunların herhangi birisini de bu kurallara dahil etmeyi ve mutlaka bebeğinize bakacak kişiye bildirmeyi unutmayın.

Örneğin; çocuğunuzun herhangi bir şeye alerjisi olabilir. Özellikle de yiyeceklere (Fındık, fıstık gibi) olan alerji veya arı alerjisi küçük bir çocuk için oldukça hayati de olabilmektedir. Bu sebeple eğer böyle bir durum varsa bunu bakıcınızla mutlaka paylaşmalı, bu konuda ekstra dikkatli olması gerektiğini mutlaka ama mutlaka belirtmelisiniz.

Size özel durumların haricinde eğer eve bir bakıcı alacaksanız dikkat etmeniz gereken başka konular da elbette var. Şimdi sizinle paylaşacağımız 20 önemli kuralı iyice okuyun ve buradan sizin için önemli olduğunu düşündüğünüz her şeyi katı bir kural olarak bakıcınızla görüşün.

Bazı şeylerin istisnası ve tekrarı olmayacağı için baştan önlem almakta fayda var. Bu kuralları iş görüşmesine gelen ve olma ihtimali olan herkesle paylaşabilirsiniz. Bunun bir prosedür olduğunu paylaştığınız kişilere mutlaka söyleyin. Böylece kimse hiçbir şeyi kişisel algılamaz ve bunların herkes için geçerli olan ve profesyonel bir bakış açısıyla hazırlanmış kuralları olduğunu anlayabilirler.

İlk Yardım Bilgisine Sahip Olması ya da Öğrenmeye Hazır Olması

İlk yardım herkes için gerekli bir bilgidir. Bakıcınızdan bunu beklemeniz oldukça normal ama önce siz de mutlaka ilk yardım eğitimi alın. Bu sayede etrafınızda meydana gelebilecek herhangi bir kazada hayat kurtarma ihtimaliniz olabilir.

Bakınıcınızın ilk yardım bilmesi çocuğunuzun başına gelebilecek herhangi bir kazada acilen müdahale edebilmesi için oldukça önemlidir. Ancak bu ilk yardım bilmeyen birisi asla işe alınmaz demek değildir zira kendi ailemizden kaç kişi ilk yardım bilerek bizleri büyüttü? Ancak ilk yardım bilen birisiyle görüşüyorsanız bunu rahatlıkla önemli bir artı puan olarak sayabilirsiniz.

Eve Yabancı Birini Almaması

Özellikle henüz zaten kendisini yeterince tanımadığınız birisinin tanımadığınız başka insanları eve alması sizin için ve çocuğunuz için oldukça güvensiz bir durum… Zaten bir kişinin çalıştığı herhangi bir yere izinsiz bir başkasını getirmesi hoş karşılanacak bir şey değildir ek olarak çocuğunuzun bakıcısının iş yeri sizin özel eviniz olduğu için bu konuda ekstra dikkatli ve titiz olunması önemlidir.

Çocuğunuzun sizden habersiz kimseyle iletişim kurmasını istemediğinizi, eve izinsiz kimsenin gelemeyeceğini mutlaka kurallarınız arasında belirtin.

Bebek Bakıcınıza Belirtmeniz Gereken 18 Tartışılmaz Kural
Bebek Bakıcınıza Belirtmeniz Gereken 18 Tartışılmaz Kural

TV ve Teknoloji Sınırına Sadık Kalması

Bazen çocuklarla uğraşmamanın en güzel yolu onları herhangi bir elektronik aletin karşısına oturtmak, oyun oynamasını veya bir şeyler izlemesini sağlamak olabiliyor. Ancak bu uzun vadede çocuğunuza laf geçirmenizi ve genel olarak eğitmenizi çok zorlaştıracak bir şey.

Ayrıca bakıcınız çocuğun keyfi için veya çocuğa kendisini daha çok sevdirmek için de bu tip güzel şeyler için izin verilen vakti uzatabilir. Ancak bu da sizin otoritenize zarar vererek çocuğun gelişimi için olumsuz etki yapabilir. Bu konuda da oldukça katı olduğunuzu mutlaka önceden belirtin.

Disiplin Sınırlarına Uyması

Bakıcınızın sizin koyduğunuz genel sınırlara uyması ve genel olarak disiplinli davranması çok önemli. Siz olmadığınızda ona güvenebileceğinizi bilmek çocuğunuz için bakıcı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey. Bu güven duygusu da onun kendi disiplinine olan güvenle ancak mümkün olabilir.

Kaliteli Zaman Geçirmesi

Demin de bahsettiğimiz gibi pek çok kişi hatta zaman ebeveynler bile çocukları oyalamak ve kendileri rahat etmek için çocukları televizyon, bilgisayar, tablet gibi araçlarla fazla baş başa bırakabiliyor ancak bu araçlarla fazla ilgilenmenin çocuklarda zeka geriliğine yol açtığı hep söyleniyor.

Bu doğrulanmasa bile bunlarla uğraşmaktan çok daha iyi yapabilecekleri şeyler varken onlara bunu layık görmememiz lazım.

Bakıcınızın çocuklarla vakit geçirmekten sıkılmaması ve onlarla yapacak bolca aktivite bulabilmesi bu anlamda çok önemli. Çocuğunuza öğretebileceği bir hobisi varsa, çocuğunuza kitap okuyabilecek veya başka pek çok güzel şey ile değerli vakit geçirmesini sağlayabilecekse o bakıcıyı sakın kaçırmayın çünkü çocuğunuzun gelişimi için çok faydalı olacaktır.

Telefon Kullanımını Minimum Seviyeye Sınırlaması

Çocuğunuza telefon kullandırtmamanızı ve bakıcınızın da kullandırtmamasını önerirken bu konuda konuşmamamız mümkün değil… Çocukla ilgilenen, çocuğun yanında olan kimsenin bu ürünleri çok uzun süre kullanmaması gerekiyor. Eğer çocuğunuz sizi bir yerlerde sürekli oyun oynarken, birileriyle konuşurken görürse sizin ona sen yapma demeniz hiçbir şey ifade etmez. Dolayısıyla evdeki bakıcınızdan da istemeniz gereken budur.

Bakıcınızın kendi özel hayatında ya da çocuğunuzla doğrudan yan yana olmadığı noktalarda ne yaptığına tabii ki karışamazsınız ancak çocuk bakarken telefon ve televizyonla çok fazla ilgilenmemesini isteyebilirsiniz. Çocuğunuzla oyun oynaması, ona kitap okuması ya da çocuk büyükse birlikte kitap okuma seansları yapmaları oldukça önemlidir.

Dışarı Çıkma Kısıtlamasına Uyması

Bakıcınız çocukla tekken çocuğu bırakıp dışarıya çıkmamalıdır. Çok kısa mesafeli bir yer olsa da çocuk uyuyor veya oynuyor zaten diye düşünerek çıkması anlık bazı büyük kazalara sebep olabilir. Bu yüzden bakıcınızın çocuğunuzu evde yalnız bırakıp izin dahi almadan dışarı çıkmayacağına emin olmalısınız.

Bebek Bakıcınıza Belirtmeniz Gereken 18 Tartışılmaz Kural

Yardım İstemekten Çekinmemesi

Burada iş biraz da sizde bitiyor… Karşınızdaki kişinin yardım istemekten çekinmeyen birisi olması önemli ama sizin de ona sizden her zaman yardım isteyebileceğini söylemeniz ve hissettirmeniz gerek.

Eğer sizden yardım istediğinde kendisini küçük düşürmeyeceğinden veya sizin onu sevecen karşılayacağınızdan emin olursa sormak istediği şeyleri çok daha rahat sorar ve gerektiğinde sizden yardım ister.

Örneğin dışarıda çok acil ve önemli 15 dakikalık bir işi varsa ve size bunu söylemekten çekiniyorsa size hiç haber vermeden çocuğunuzu da alıp çıkabilir ve bunu size söylemeden yapması da çok büyük bir problemdir. Dolayısıyla sizinle her şeyi konuşabileceğini ona hissettirin.

Banyo Zamanına ve Yemek Zamanına Uyması

Bebeğiniz veya çocuğunuz için belirlediğiniz zamanlama ve programları bakıcınızın size sormadan değiştirmemesi hatta daha da önemlisi atlamaması oldukça önemlidir. Çocuğunuzun en önemli ihtiyaçlarının düzenli bir programla gitmesi gerekir ve bunun sizin kontrolünüzde olmadan değiştirilmesi söz konusu bile olamaz.

Dikkatinin Çocukta Olması Gerektiğini Bilmesi

Eğer işini severek yapan hele ki tecrübeli biriyle görüşüyorsanız zaten dikkatinin her daim çocukta olması gerektiğini biliyordur. Çocuklardan dikkatinizi ayırdığınızda her şey çok hızlı bir şekilde seyredebilir ve çocuk kendisine zarar verecek bir şey yapabilir.

Bu sebeple özellikle de yeni yeni yürümeye başlayan, emekleyen bebeklerin üzerinden dikkat asla ayrılmamalıdır. Elektrik prizleri, köşeli eşyalar, perdeler veya açık camlar gibi etrafta dikkat edilmesi gereken çokça materyal bulunur.

Ev Kazalarına Dair Dikkatli Olması

Yukarıda da saydığımız gibi küçük bir çocuğun meydana getirebileceği çokça ev kazası vardır ve bu şekilde kendisine beklediğinizden daha büyük zararlar verebilir. Köşeli cisimler, elektrik prizleri gibi tehlikelerin yanı sıra sıcak cisimler de oldukça tehlikelidir. Bebekler ısınan elektrikli cihazları kendileri çalışamazlar ancak etraflarında onları kullanan birisinin açık unutması, girilmemesi veya çıkılmaması gereken alanların açık kalması gibi konular çocuğa bakan kişinin dikkatine bağlıdır.

Bir çocuğu veya bebeği takip etmek zaten yeterince zorken bir de ekstra problemler çıkarmayan genel olarak dikkati ve algısı açık birisinin çocuğunuza bakacağından emin olmalısınız. Algısı açık olmayan veya unutkan ve dikkatsiz birisi başkasının çocuğuna bakmak için en iyi seçenek olmayabilir.

Güvenli Bağlanma İhtiyacına Karşılık Vermesi

Rahat ve güvenli ilişkiler bebekler ve çocuklar için oldukça önemlidir. Sonsuz güven duyabilecekleri kişilere bağlanmak ve güvenmek isterler. Bakıcınızın çocuğunuz için böyle birisi olmaya müsait olduğundan ve bu güveni karşılayabileceğinden emin olun.

Ayrıca karşınızdaki kişi böyle bir bağa sıcak bakmıyor da olabilir ancak çocuk bakmak sadece profesyonel bir iş değildir, aynı zamanda duygusal pek çok şeyi de gerektirir. Dolayısıyla sevgi ve güven bağına açık olmayan birisine çocuğunuzu emanet etmek isteyebilirsiniz.

Rutinlere Uyması

Bir çocuğun hayatında bazı şeyler sürekli aynı şekilde ve zamanda yapılmazsa bu ona bakan herkes için çok büyük bir kabus demektir. Örneğin her gün farklı saatlerde uyuyan, yemek yiyen veya banyo yapan bir çocuğun uyku düzeni vs. gibi konular da asla tam manasıyla oturmaz.

Bu da hem çocuk için hem de ona bakacak olan herkes için ekstra bir yük demektir. Çocukla zaman zaman farklı aktiviteler yapmak çok önemlidir ancak burada bahsedilen rutin bir bebeğin ihtiyaç duyduğu ve bozulduğunda çok zor toparlanan günlük ihtiyaçlarının rutinidir.

Herhangi bir sarkma yaşandığında çocuk da huzursuz ve mutsuz hissedebilir. Bunu önlemek adına bebeğin rutinlerine mutlaka uyacak, bunlardan sıkılmayacak veya değiştirmeye çalışmayacak birisiyle anlaşmanız oldukça önemlidir.

İzin Alma Alışkanlığı Olması

Mesai saatleri içerisinde işinin tanımı olan şeyler ve dinlenme molaların haricinde bir şeyler yapmak isteyen herkesin yapması gerektiği gibi izin alması gerektiğini mutlaka bakıcı adayınıza söylemelisiniz. Karşınızdaki kişinin de bundan gocunmaması ve böyle bir durumda haber verip, izin almaktan çekinmemesi önemlidir.

İzinsiz İlaç Kullanmaması

Burada bahsedilen elbette mide ilacı, baş ağrısı ilacı gibi basit ilaçlar değildir. Ancak uyku yapabilecek herhangi bir ilaç alırsa ya da daha farklı problemlerinden ötürü aldığı güçlü ilaçlar kullanıyorsa bunları mutlaka size de bildirmelidir.

Herhangi bir acil durumda hızla müdahale edebilmek için mutlaka bunlardan haberdar olmalısınız. Bu sebeple önden düzenli kullandığı bir ilaç olup olmadığını, uyku yapan bir antibiyotik, alerji hapı veya benzer bir ilaç kullandığında da bir haber vermesi gerektiğini söylemeyi unutmayın.

Bebeği Uykudayken Kontrol Etmesi

Bu durum bebeklerde belli bir yaşa kadar ara ara yapılması gereken bir şeydir çünkü bebeklerin duruşları, oturuşları veya yatışları farklı sonuçlar doğurabilir. Eğer bebeğin rahat nefes alamadığı bir durum olursa bunu erkenden fark etmek için uyuyan bebek zaman zaman kontrol edilmelidir. Bakıcı adayınıza bunu bir alışkanlık haline getirmesi gerektiğini söylemeyi unutmayın.

Sigara ya da Alkol Kullanmaması

Çocuk bakarken alkol alınması son derece tehlikeli ve yapılmaması gereken bir harekettir. Çocuğun ihtiyaçlarına geç ve hatta bazen hiç cevap verilmemesine neden olacak sonuçlar doğurabilir. Sigara içmek ise yanında olmadığı sürece çocuğa doğrudan zarar vermeyecek olsa da sık sık ortadan kaybolmak da risk teşkil edebilir.

Çocuk biraz daha büyükse kötü örnek teşkil ediyor olmasından ötürü ekstra bir çaba gerektirecektir. Alkol kesinlikle yasak olmalıyken sigara biraz da sizin inisiyatifinize kalmıştır ancak bebeğinizin veya çocuğunuzun yanında asla sigara içirmeyin.

Sağlık Durumu Hakkında Doğru Bilgi Vermesi

Bakıcınızın var olan bir rahatsızlığını sonradan öğrenmek ve hem de sürpriz bir şekilde öğrenmez istemezsiniz… Dolayısıyla kendisinin size karşı açık olmasını sağlayın. Çocuğunuzu acilen bırakmasını gerektirecek, kendisi için kötü bir sonuç teşkil edebilecek herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını mutlaka işe başlamadan önce öğrenin.

Bu yazımız ilginizi çektiyse, bebek bakıcısı seçiminde detaylı rehber isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.