Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

4.3/5 - (3 Oy)

Ağız ve diş sağlığına bebeklikten itibaren dikkat edilmesi gerekir. Ebeveynler de bebeklerin dişleri nasıl temizlenir sorusuna cevap arar. Henüz süt dişleri çıkmayan bebeklerin ağız içi, nemli temiz bir bez yardımı ile anne sütünden ya da mamadan arındırılmalıdır. Dişlerin çıkmasıyla beraber bebeklerin artık diş fırçası ile tanışması gerekir. Doğru seçilen diş macunu ve fırçası çocukların diş fırçalama alışkanlığı kazanmasında etkilidir. Bebeklik döneminde görülen çürükleri çektirmek ise diş çarpıklıklarına yola açar. Konuşma bozukluğundan beslenme sorununa kadar birçok problemin ortaya çıkması, çocukların stres altına girmesine neden olabilir. Bebeklerde diş bakımı nasıl olur? Diş fırçası ve macunu nasıl seçilir? Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için neler yapılmalıdır? Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? Merak edilen tüm soruların cevaplarına bu yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Süt Dişlerinin Önemi Nedir?

Bebeklerde Süt Dişlerinin Önemi Nedir?
Bebeklerde Süt Dişlerinin Önemi Nedir?

Süt dişleri, bebeklerin doğdukları andan itibaren diş etinin altında konumlanmıştır. Bu dişler genellikle 6. aydan itibaren ağızda görülmeye başlar. Öncelikle ön alt dişler çıkarken, üst ön ve arka dişler olarak devam eder. Bununla beraber tamamlanma süresi yaklaşık 24 aydır ve toplamda 20 adet süt dişi çıkar. Bebeklik dişlerinin önemli görevleri vardır:

  • Beslenmeye yardım eder. Ek gıdaya geçişle beraber çiğneme hareketinin öğrenilmesini sağlar.
  • Çene gelişimini destekler. Konuşmayı öğrenmek için ön dişler büyük bir öneme sahiptir. Bu dönemde eksik dişler doğru telaffuz edilmesi gereken harflerin yanlış öğrenilmesine neden olur. Sonuç olarak konuşma bozuklukları meydana gelir.
  • Sonradan gelecek olan kalıcı dişlerin yerini koruma görevindedir.

Süt dişlerinin doğal süreci içinde kaybolması gerektiğini belirten uzmanlar, diş çürüklerine karşı önlemlerin alınmasını tavsiye eder. Düzenli aralıklarla diş hekimine gidilmesi çürüklere dolgu gibi işlemlerin yapılmasına imkân sağlar. Süt dişleri çürümeye başladığında çektirilmemelidir; çünkü erken çekilen bebeklik dişlerinde ortodontik problemler ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Neler Yapılmalıdır?
Bebeklerde diş çıkarma döneminde diş kaşıyıcısı ya da parmak şeklinde kesilen sebzeler verilebilir. Buzdolabında soğutulan yiyecekler de bebeklerin rahatlamasına yardımcı olabilir. Bu tür uygulamaları yaparken mutlaka bebeğinizin yanında olmalısınız.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri 3. aydan itibaren görülmeye başlar. Bu ayda ellerini ağzına götürmeye başlayan bebeklerin tükürük salgıları da artar. Ayrıca bebekler tutabildiği nesneleri keşfetmek için ağzına götürür. Bu semptomlar dişlerin erken çıkacağı hissini verse de çoğunlukla 6. ayda ilk diş görülmeye başlar. Huysuzluk, ateş, kulak ağrısı, iştahsızlık ve ishal gibi belirtiler diş çıkarma döneminde sıkça rastlanır.

Bebekten bebeğe değişen diş çıkarma zamanı biraz sıkıntılı geçer. Bu durumun rahat ilerlemesi için diş kaşıyıcısı ya da parmak şeklinde kesilen sebzeler verilebilir. Buzdolabında soğutulan yiyecekler de bebeklerin rahatlamasına yardımcı olabilir. Bu tür uygulamaları yaparken mutlaka bebeğinizin yanında olun.

Bebeklerin rahatlaması için kullanılan diş jelleri, içeriğindeki anestezik maddelerden dolayı uzmanlar tarafından önerilmiyor. Bebeklerin bu maddeleri yutması halinde yan etkilerin çıkması söz konusu olabilir. Diş jellerinin kullanımı hakkında çocuk diş hekimiyle görüşebilirsiniz.

Bebeklerde Diş Bakımı Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde diş bakımı ne zaman başlar sorusunun cevabı ebeveynler tarafından merak edilir. Bebeklerin dişleri çıkmadan önce mutlaka ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Anne sütü ya da mama ile beslenen bebeklerin diş etleri ve damakları nemli bir gazlı bez yardımıyla temizlenebilir.

İlk dişin patlamasıyla beraber biberonla beslenmeye başlayan bebekler ek gıda almaya başlar. Bu besinlerde bulunan asit ve şeker süt dişlerinin çürümesine yol açar. Bu yüzden bebeklerde ağız ve diş bakımı önemlidir. Ancak nemli bez veya parmak fırça uygulamasını devam ettirerek çürüklerin önüne geçebilirsiniz.

Biberonun şekere batırılarak bebeklere verilmesi de süt dişlerindeki çürümeleri hızlandırır. Bunun sonucunda diş çarpıklıklarının artmasıyla çocukluk döneminde gelişim problemleri yaşanır.

Bebeklerin Dişleri Nasıl Temizlenmelidir?

Bebeklerin Dişleri Nasıl Temizlenmelidir?
Bebeklerin Dişleri Nasıl Temizlenmelidir?

Bebeklerde diş bakımı nasıl olur diye merak edilirken, aynı zamanda kullanılacak malzemelerin de kaliteli olması gerektiği bilinmelidir. Kaynatılıp soğutulmuş suya gazlı bir bez batırılarak damaklar, diş etleri ve ilk patlayan dişler temizlenebilir. Bu işlemin günde bir kez uygulanması yeterlidir.

Parmak fırçalar da dişlerin çıkmasıyla beraber kullanılmaya başlanabilir. Bu tür fırçaların kaliteli olması bebeğin ağız sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur. Parmak fırça, bebeğinizin diş çıkarma döneminde yaşadığı zorlukların önüne geçerek onun rahatlamasına yardımcı olur.

1 yaşından itibaren diş fırçası kullanımına geçilebilir. Fırçalama hareketi diş etinden dişe doğru dairesel hareketler olarak uygulanmalıdır. Bebeklerin dişleri günde iki kez fırçalanmalıdır. Özellikle yatmadan önceki diş bakımı, gece beslenen bebeklerin dişlerinde erken çürük oluşumunun önüne geçebilir.

Bebek diş macunu seçerken paraben, florür ve boya içermemesine dikkat etmek gerekir. Tükürmeyi öğrenen çocuklara da yeterli miktarda florür içeren diş macunu seçilmelidir. Diş macunu, diş hekiminin önerisine göre kullanılmalıdır.

Biberon Çürüğüne Dikkat Edin!

Biberon çürüğü, meyve suyu gibi asidik özelliklere sahip şekerli gıdaların uzun süre biberonla verilmesiyle ortaya çıkar. İlk önce ön üst süt dişlerde görülmeye başlar. Ebeveynler biberonla uyuyan bebekleri bu alışkanlıktan vazgeçirmelidir. Biberon kullanmakta ısrar eden bebeklere şekerli sıvı gıdaların ardından su içirilmelidir. Böylece çürük riski biraz da olsa önlenebilir. Ayrıca yaygın bir çürük çeşidi olan biberon çürüğünün önüne geçmek için 1 yaşından itibaren bardak kullanımı öğretilmelidir.

Bebeklere ve Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmak

Bebeklere ve Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmak
Bebeklere ve Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmak

Süt dişlerini korumak için 1 ve 1,5 yaş bebek diş temizliği önemlidir. Bu dönemde bebeklerin dişlerini fırçalamak oldukça zor olabilir. Özellikle bebeğiniz hasta olduğunda diş bakımını ertelemek zorunda kalabilirsiniz. Ebeveynler de bu durumda bebeklerde diş bakımı nasıl olur diye endişelenebilir. Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için hikâyeler okumak ya da masal kahramanlarını canlandırmak iyi bir sonuç almanızı sağlayabilir. Hatta dişinin arasında kalan parçaları temizlerken sevimli bir ses tonu kullanmak oldukça eğlencelidir. Çocuğunuza alacağınız ufak bir kum saati de dişlerini fırçalama hevesi oluşturabilir.

Diş fırçalama süreci bebeklikten ilkokul dönemine kadar ebeveyn gözetiminde olmalıdır. Eğer çocuklar dişlerini kendi fırçalıyorsa daha sonra mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca ebeveynlerin de düzenli diş bakımı yapması, çocukların alışkanlık kazanmasına olumlu katkılar sağlar.

Bebekler İçin Diş Fırçası Seçimi

Bebekler İçin Diş Fırçası Seçimi
Bebekler İçin Diş Fırçası Seçimi

Bebek diş temizleme aparatı kullanım kolaylığı yönü dikkate alınarak tercih edilmelidir. Bebeklere diş fırçası seçerken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Ön dişler oluştuğunda parmak fırça kullanılabilir. Artık arka dişlerin de çıkmasıyla ideal bir diş fırçası seçimi yapılabilir. Yumuşak naylon kıllı, ağız yapısına uyan ve esnek saplı diş fırçaları bebeklerin diş temizliğinde kolaylık sağlar.
  • Dişlerin çoğalma sırasına göre diş fırça sapının uzun olanları seçilmelidir. Bu sayede arka dişlere rahatlıkla ulaşılır.
  • Diş temizliğinde alışkanlık kazandırmak için 2 yaş çocuklarına uygun pilli diş fırçaları seçilebilir.
  • Diş fırçalarının ömrü 3 aydır. Bu durum aparatın deforme olmasına göre değişir.

Diş Hekimi Korkusu Nasıl Önlenebilir?

Diş Hekimi Korkusu Nasıl Önlenebilir?
Diş hekimi korkusunu yenmek için, diş hekimini ziyaret etmeden önce çocuğunuzu psikolojik olarak hazırlamalısınız.

Bebeklerin ve çocukların dişlerinin sağlıklı olması beslenmeyle ilgilidir. Diş gelişiminde fayda sağlayan gıdaların tüketilmesi diş çürüklerinin önüne geçer. Sağlıklı bir diş yapısına sahip çocukların sıkıntı ve stres yaşamayacağı göz önünde bulundurulduğunda, diş hekimine giderken rahat bir tutum sergileyebilir.

Diş hekimini ziyaret etmeden önce çocuğunuzu psikolojik olarak hazırlamalısınız. Ayrıca çocukların diş sağlığıyla ilgilenirken keyifli bir ortam oluşturan pedodontist ile tanışmak, dental fobi oluşmasını engelleyebilir.

Bebeğinizin Bakımına Özen Gösteren Bakıcılar!

Bebeğinizin gelişimiyle beraber kişisel bakımına da özen gösteren bakıcılar sayesinde içiniz rahat eder. Bakiciburada.com ailesiyle tanışarak istediğiniz özelliklere sahip olan bebek bakıcılarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uzman kadrosu sayesinde ihtiyacınıza en uygun bakıcıyı, Bakiciburada.com’un güvenli kimlik ve adres sorgulama sistemiyle seçme imkânına sahip olursunuz.  Bakiciburada.com’un şefkatli bakıcıları sayesinde, bebeğimi kime emanet edebilirim diye düşünme derdine artık son!