Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

4.5/5 - (2 Oy)

Kabızlık ebeveynler tarafından geç kaka yapma ile sıkça karıştırılır. Bazı bebekler kakasını beslenmenin ardından ya da 3-4 gün sonra da yapabilir. Eğer her iki durum, yumuşak kıvamda bir dışkılamayla sonuçlanıyorsa bebeğin kabız olma durumu söz konusu değildir. Peki, kabız olan bebek için ne yapmalı? Anne sütü alan bebeğin dışkılaması normal seyrinde devam ederken mama ile beslenme şekli bağırsaklarda sıkıntı yaratabilir. Annenin diyet programında yer alan besinlerin dikkatli seçilmemesi durumunda bebeklerde kabızlık ve gaz görülmesi kaçınılmazdır. Bundan dolayı anneler, kendisi ve ek gıdaya geçen bebeği için lifli yiyecekler yiyerek kabızlığın oluşmasını önleyebilir. Mama ile beslenen bebeklerde kabızlık nasıl giderilir? Bebeklerde kabızlık neden olur? Nasıl geçer? Bu soruların cevaplarını sizler için hazırladık.

Bebeklerde Kabızlık Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasından dolayı dışkılama yapılamaması olarak tanımlanabilir. Beslenme düzeninin ve sıvı alımının doğal süreçte ilerleyememesi kabızlıkla sonuçlanabilir. Dışkılama yapamamasının diğer nedenlerini de Bebeğim Kakasını Yapamıyor Ne Yapmalıyım? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz. Dışkılama sorununa neden olan faktörleri şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Ailenin genetik hikayesi, kabızlığın ortaya çıkmasında etkili bir faktördür. Aile bireylerinden herhangi birinin bebeklik döneminden itibaren görülen belirtilerden yola çıkılarak kabızlığa neden olan hususlar belirlenebilir.
  • Demir damlaları doktor tavsiyesiyle kullanılır ve kabızlığı tetikleyebilir. Yine bebeğinizin doktoruna danışarak dışkılama probleminden bahsedebilirsiniz.
  • Yeteri kadar beslenen bebeklerin hareketsiz kalması bağırsakların hızlı çalışmasını engeller.
  • Ek gıdaya geçen bebekler beslenme şeklinden dolayı dışkılama sorunu yaşayabilir.
  • Bağırsak florası bebeklerin diş çıkarma döneminde farklılığa uğrayarak kaka yapma alışkanlığını değiştirebilir.
  • Bebeklere erken dönemde verilen inek sütü önemli sorunlar çıkarabilir.
  • Anne sütü alan bebeklerde kabızlık nasıl giderilir sorusu merak edilenler arasındadır. Öncelikle şunu iyi bilmek gerekir: Annenin yediği yiyeceklerin gaz ve kabızlık yapıcı özelliklerde olması, anne sütü alan bebekleri doğrudan etkiler.
  • Yanlış ilaç kullanmak ağrılı dışkılamayı meydana getirir.
  • Bebekteki makat darlığı kaka yaparken sıkıntı yaratır.
  • Bebeğin makatındaki çatlak da dışkılamanın gecikerek kabızlığa dönüşmesine neden olur.

Bebeklerde Görülen Kabızlık Belirtileri

Bebeklerin bağırsak düzenindeki yavaşlamalar sonucunda oluşan kabızlık belirtilerinden şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Dışkılama gecikerek, keçi pisliğine benzeyen sert ve kuru yapıda parça parça çıkar.
  • Sertleşen karnı ağrıdığı için bebeklerde huzursuzluk artar.
  • Kabız olan bebeğin bezinde kaka izi görülür.
  • Sert dışkılama oldukça keskin bir kokuya sahiptir.
  • Bebeğin iştahı kesilir.

İlk Aylarda Yaşanan Kabızlık Sorunu Gözden Kaçırılmamalı!

İlk Aylarda Yaşanan Kabızlık Sorunu Gözden Kaçırılmamalı!
İlk Aylarda Yaşanan Kabızlık Sorunu Gözden Kaçırılmamalı!

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık

Yenidoğan bebeklerin kabızlıkla karşılaşması ciddi sorunların habercisi olabilir. Önemsenmediği takdirde bağırsakların tıkanmasıyla ameliyatın gerekli olduğu bir durum yaşanabilir. Bu yüzden yenidoğan bebeklerin dışkılama süreci mutlaka takip edilmelidir. Kabızlığın geçmemesi halinde mutlaka doktora gidilmelidir.

2 Aylık Bebeklerde Kabızlık

2 aylık bebeklerde kabızlık nasıl giderilir? Öncelikle kaka renginin koyuluğu ve sert şekilde olması kabızlığın göze çarpan belirtilerindendir. 2 aylık bebeğin kabızlık sorununu düzeltmek için sadece doktor kontrolünde verilen ilaçlar kullanılabilir.

3 Aylık Bebeklerde Kabızlık

3 aylık bebeklerde kabızlık hali oluştuğunda karın ağrıması görülür. Bebekler bu dönemde de gaz sorununu tam olarak atlatamadığı için kabızlık da beraberinde gelişir. Anne sütü yetersiz geldiğinde 3 aylık bir bebeğe inek sütü içirmeye çalışmak kabızlığın oluşmasına nedendir.

6 Aylık Bebeklerde Kabızlık

Ek gıdalara geçen bebeklerde beslenmeye bağlı olarak kabızlık görülebilir. Dünyaya gelir gelmez anne sütünden yararlanan ya da mama ile tanışan bebekler yeni tatlara hemen uyum sağlamayabilir. Lifli olmayan gıdaların tercih edilmesi 6 aylık bebeklerde kabızlık oluşmasına neden olabilir. Özellikle pirinç ve patates gibi yiyecekler tek başına verilmemelidir.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Sona Erer?

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Sona Erer?
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Sona Erer?

Dışkılama sıkıntısının belirtileri fark edildikten sonra bebekler kabızlıktan nasıl kurtulur, bu soruyu cevaplandıralım. Bebeklerde kabızlık neden olur, nasıl geçer? yazımızın en önemli adımına geldik.

  • Öncelikle bebeğin diyet programı gözden geçirilerek kabızlığa neden olan besinler verilmemelidir. Sebze, meyve ve lif ağırlıklı ek gıdalar verilmesi kabızlığı önlediği için tercih edebilirsiniz.
  • Anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda mama ile beslenen bebeklerin su içmesi bağırsak hareketini düzenli hale getirir.
  • Ek gıdaya henüz yeni geçen bebeklerin kaşık miktarında aşırıya kaçmak kabızlığı direkt olarak etkiler. Bebeğinizin katı gıdalarla yeni tanışmaya başladığını, sindirim sisteminin ise bu sürece yavaş yavaş alışacağını unutmayın!
  • Kabızlığı ve gazı olan bebeğe zeytinyağı verilir mi? Zeytinyağı 6. aydan sonra tercih edilebilirken, doğrudan verilmemelidir. Yiyeceklerin içerisine 1 tatlı kaşığı katılabilir.
  • Kabız olan bebeklere kakasını yumuşatmak için kayısı veya elma suyu verilebilir.
  • Bebeğinizin karın bölgesine dairesel el hareketleriyle rahatlatıcı bir masaj yaparak bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Ilık bir banyo bebeğinizin kaslarını gevşeterek rahatlamasını sağlar.
  • Bebeğinize bisiklet çevirme hareketleri uygulayabilirsiniz.

Bebeklerin Kabız Olmasına Neden Olan Gıdalar

Bebeklerin Kabız Olmasına Neden Olan Gıdalar
Bebeklerin Kabız Olmasına Neden Olan Gıdalar

Bebeklerin güzde en az 1 defa kaka yapması beklenirken, dışkılama sorunu olduğunda 3 günden fazla sürebilir. Sertleşen kaka bebeği rahatsız etmeye başladığında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Şimdi hangi yiyecek ve içecekler kabızlık yapar sorusuna cevap bulabilirsiniz.

  • İnek sütü
  • Keçi sütü
  • Patates
  • Muz
  • Havuç
  • Yoğurt
  • Peynir
  • Beyaz ekmek
  • Çikolata
  • Şekerli ürünler

Kabız Olan Bebeklere İyi gelen Besinler

Bebeklerin kabızlıktan kurtulması için beslenme listesi yeniden düzenlenmesi gerekir. Böylece bağırsaktaki sert dışkı yumuşatılabilir. Bebeklerde kabızlığa hangi yiyecekler iyi gelir, şu şekilde sıralanabilir:

  • Bezelye, haşlanarak püreye dönüştürülebilir.
  • Ispanak yemeği 7. aydan itibaren yedirilmelidir.
  • Haşlanmış kabak ezilerek hazırlanabilir.
  • Brokoli, haşlanmış ya da çorba şeklinde verilebilir.
  • Erik, hoşaf ya da püre şeklinde hazırlanabilir.
  • Kayısı, lif yönü kuvvetli olan bir meyvedir. Hoşaf yapılmasının yanı sıra armut ile beraber püre halinde yedirilebilir.
  • Üzüm de kompostosu yapılan meyveler arasındadır.

Kabız Olan Bebeğe Fitil Kullanmak Doğru Mudur?

Kabız Olan Bebeğe Fitil Kullanmak Doğru Mudur?
Kabız Olan Bebeğe Fitil Kullanmak Doğru Mudur?

Kabızlığa en çabuk ne iyi gelir sorusu akıllara ilk fitil seçeneğini getirse de bu yönteme öncelik verilmemelidir. Fitil, gliserinli bir yapıda olduğu için sertleşen kakayı yumuşatarak bebeklerin rahat kaka yapmalarına yardımcı olur. Hangi sıklıkla ve aralıklarla bebeklere uygulanması gerektiği ancak doktor tarafından belirlenebilir. Ancak sürekli fitil kullanmayı kolaylık olarak görmek, bebeklerin uyarı sayesinde kaka yapmasına neden olur. Bu yüzden kabızlık için kullanılan fitiller doktorun gözetiminde verilmelidir.

Bebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Bitkisel Tarifler

Bebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Bitkisel Tarifler
Bebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Bitkisel Tarifler

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir evde çözüm için birkaç tarif hazırladık. Bu tarifleri uygulamadan önce doktorunuza danışarak alerji yapma olasılığını öğrenebilirsiniz.

Şeftalili ve İrmikli Muhallebi

1 yemek kaşığı irmiğe 1/2 su bardağı suyu döktükten sonra istenilen kıvam oluşana kadar pişirin. Kabukları soyulan 2 adet orta boy şeftaliyi rendeleyin. 6-7 adet bebe bisküvisini elinizle parçalayarak şeftali rendesinin üzerine bırakıp karıştırın. Daha sonra tüm malzemeleri ılıyan irmiğe ilave edip karıştırın.

Kuru Meyve Püresi

1 adet armudun kabuğunu soyup irice doğrayın. 6 adet yeşil üzümün çekirdeğini çıkarın. Daha sonra 3-4 adet gün kurusu kayısıyı da yıkadıktan sonra diğer malzemelerle beraber boş bir tencerenin içine alın. Meyvelerin üstünde kalacak şekilde su ilave ettikten sonra malzemeleri yumuşayana kadar pişirin. Küçük bir tencerede 1,5-2 yemek kaşığı pirinç unu ile 1,5-2 su bardağı suyu kullanarak muhallebi pişirin. Meyveleri blender yardımıyla ezdikten sonra hazırlanan muhallebiye ilave ederek karıştırın.

Bu tarifler sayesinde bağırsakları ne çalıştırır bitkisel yöntemler nelerdir sorusuna cevap bulabilirsiniz. Ayrıca bu püreleri bebeğinizin ek gıdaya geçtiği 6. ayından itibaren vermeye başlayabilirsiniz.

Bebeklerde kabızlık neden olur, nasıl geçer? sorularımızın cevaplarını yazımızda aradık. Şimdi sıra ailelerin en çok zorlandığı konu olan güvenilir bakıcıyı nereden, nasıl bulacağımız. İşte size önerimiz.

Bebeğinizin En Hassas Dönemi Güvenilir Bakıcılar Sayesinde Rahat Geçiyor!

Bebeklerin kabız olmasıyla artan rahatsızlıklar çözüme kavuşturulurken gözünüz arkada kalmasın. Çalışan ailelerin en büyük destekçisi olan Bakiciburada.com bakıcılarının deneyimli ve şefkatli olmaları sayesinde bebeğiniz kendini güvende hisseder.

İhtiyaçlarınız doğrultusunda eğitimli bakıcı talebinize en uygun kişiyi bulabilmek için Bakiciburada.com sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Alacağınız üyelik paketiyle, üyeliğiniz boyunca ihtiyacınız olabilecek, bebek bakıcısı, ev yardımcısı, oyun ablası, özel ders öğretmeni, yaşlı hasta bakıcısı, temizlikçi gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Hem ilan girip, dadıların ilanınıza başvuru yapmasını sağlayabilir, hem de dadılarla mesajlaşarak iletişim kurabilirsiniz.