Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?

4.7/5 - (3 Oy)

Konak; bebeklerde görülen sarımsı saç derisinin pullanarak dökülmesine denir. Özellikle de yeni doğmuş bebeklerde sık sık görülen bu rahatsızlık çok önemli bir şey değildir ancak zaman zaman kızarıklığa ve kabuklanmaya yol açar. Bu yazımızda konak nedir, bebeklerde konak nasıl geçer? inceleyeceğiz.

Konak Nedir?

Bebeklerde görülen sarımsı renkteki saç derisi pullanması veya yağlanması konak olarak adlandırılır. Zaman zaman kızarıklık veya kabuklanma şeklinde de görülebilen konak rahatsızlığı bebeğinizin sağlık durumunu olumsuz yönde etkilemez. Bulaşıcı, kaşıntılı veya ağrılı değildir üstelik sonrasında herhangi bir iz de bırakmaz. Konak rahatsızlığının tedavisi de oldukça kolaydır hatta evde kendi kendinize de uygulayabilirsiniz.

Konak genelde kafa derisinde veya bebeğin alnının civarında görülse de zaman zaman kulak, gözkapağı, burun gibi alanlarda da kendisini gösterebilir. Konak bazen bebeklerin koltukaltı bölgesine de inebilir. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi bu hastalığın herhangi bir tehlikesi yoktur. Bu bölgelerde de aynı şekilde kendisini gösteren konak genelde kabuklanarak dökülür ve kendi kendisine iyileşme eğilimi gösterir. Eğer bebeğinizin saçı döküldüyse de aynen geri çıkacaktır.

Konak egzama veya isilikle karıştırılabilir çünkü zaman zaman kendisini yağ tabakası şeklinde gösterse de bazen kırmızı veya kabuklu da olabilmektedir. Bu sebeple teşhis koyması için doktorunuza danışmak en uygunu olacaktır. Yine de konak egzamada veya isilikte olduğu gibi kaşıntı yapmadığı için sizler için de ayırt edici olabilmektedir. Konak aynı zamanda kepeklenme problemiyle de karıştırılabilmektedir.

Konak kendi haline bırakıldığında en geç birkaç ay içerisinde geçen bir rahatsızlıktır ancak doktorunuzun size önereceği herhangi bir şampuan veya krem yardımıyla daha çabuk da geçebilir. Konak genelde 1 yaşına kadarki çocuklarda görülür ancak bazen yürümeye başlayan çocuklarda da görmek mümkündür.

Konak Neden Meydana Gelir?

Konak daha önce de belirttiğimiz gibi oldukça sıradan bir bebek problemidir. Cildin üstünde cildi koruyan lipidik filmi salgılayan yağ bezleri bebeklerde aşırı fazla salgılanır. Konağın oluşma sebebi de bu yağın fazla salgılanmasıdır. Salgılanan fazla yağlardan sebep ölü hücreler döküntü şeklinde görülür ve küçük kabuksu lekeler oluşturur. Bu rahatsızlığın sebebi düşündüğünüz gibi hijyen eksikliği veya derinin aşınmadan çok yıpranması gibi şeyler değildir.

Yağ bezlerinin bu kadar fazla çalışmasının sebebi ise hamilelik dönemindeki hormonların aşırı fazla çalışmasıdır. Siz bile bu durumdan kolaylıkla kurtulamıyorken bebeğinizin de hemen kurtulmasını beklemeyin. Bebek vücudundan hormonların tamamını atamadığında konak oluşur. Yani bebek bu hormonları vücudundan atabildiğinde veya normale döndürebildiğinde konak ve konak gibi hormonlardan sebep oluşan ciddi olmayan rahatsızlıklar da bitecektir.

Bebeklerde yağ bezlerinin aşırı çalışması yağ bezlerinin aşırı çalışması hepimizin cildinde olan Malassezia Furfur mayasının da çok gelişmesine sebep oluyor. Bu maya da bu reaksiyonun gelişmesine ve konağın görülerek yayılmasına sebep olur. Yani bebeğinizin cildini ve özellikle saç derisini uyarmak için konak meydana gelir.

Bebeğinizin saçını birkaç günde bir uygun (doktoruna danışabilirsiniz) bir bebek şampuanıyla yıkamak, konak oluşumunu engellemeniz için yardımcı olacaktır.

Konak Belirtileri Nelerdir?

Konakta herhangi bir kaşıntı ya da ağrı olmadığını belirtmiştik. Saç derisinde pullanma olarak bilinen konak belirtileri ise hemen her bebekte ortak olarak görülür. Konak rahatsızlığının başlıca belirtileri ise:

  • Saçlı deride beyaz ve sarı renkli pullanma görünümü,
  • Kalın, yağlı ve pul pul saç serisi,
  • Katmanlar şeklinde pul pul kepek görünümü,
  • Saç derinin bazı zamanlarda kötü koku oluşturması,
  • Hafif kızarıklık.

Yukarıda saydığımız belirtiler sadece kafa derisinde değil, göz kapaklarında, burunda veya koltukaltı, kasık gibi bölgelerde de meydana gelebilir.

Bebeğinizin saç derisi kuruyorsa ve kaşınıyorsa buna neden olan durumlardan bir tanesi de alerjidir. Eğer bebeğinizin alerjik bir cilt yapısı varsa kullandığınız herhangi bir şey alerji yapmış olabilir. Bunun için doktorunuza danışmanız önemlidir aynı zamanda bebekte kullandığınız materyalleri değiştirerek neyin alerji yaptığını tespit etmeniz de mümkündür. Örneğin; bebeğinize yün şapka takıyorsanız belki yüne alerjisi olabilir. Kullandığınız bir şampuan da bebeğinize alerji yapmış olabilir. Dolayısıyla önceliğiniz bunun alerji olduğunu sonrasında da neye alerjisi olduğunu tespit etmek olmalıdır.

Konak Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Konak konusunda teşhis koymak için öncelikle doktorunuza danışmanız faydalı olabilir. Konak başka bir hatalıkla karıştırılırsa bebeğiniz için doğru olmayan tedaviler deneyebilirsiniz. Bu sebeple önce bebeğinizdeki pul pul döküntünün ve kızarıklığın sebebinin konak olduğundan emin olmalısınız.

Konak teşhisinden emin olunduktan sonra zaten doktorunuz sizi kullanmanız gereken şampuanlar veya varsa kremler konusunda yönlendirecektir. Eğer bebeğinizin sorununun konak olduğundan eminseniz endişelenecek bir şey yok demektir.

Bebeğinizdeki konak durumunu özel üretilmiş ürünlerle temizleyebileceğiniz gibi doğal yağlarla masaj yaparak da temizleyebilirsiniz. Doktorunuza danışarak aldığınız şampuanı kullanmanız çözümün en önemli adımlarından birisidir. Ardından da konak döküntülerini temizleyecek herhangi bir krem veya yağ ile bebeğinize masaj yapmanız gerekir. Konak geçinceye kadar bebeğinizi aynı şampuanla yıkamaya ve duş sonrası özel masajını yapmaya devam edebilirsiniz.

Kalın kabuklu konaklarda yağ ile masajdan sonra yumuşak kıllı bebek diş fırçası ya da bebek tarağı ile çok yavaş hareketler ile yumuşayan döküntüler uzaklaştırılabilir.

Konak esnasında bebeğinizin saçlarının dökülme ihtimali çok yüksektir. Bu sizi korkutmasın. Konak esnasında dökülen saçlar deri iyileşmesi sonrasında aynen tekrar çıkacaktır.

Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Bebeğinizdeki konak durumunu özel üretilmiş ürünlerle temizleyebileceğiniz gibi doğal yağlarla masaj yaparak da temizleyebilirsiniz.

Konak temizliği yapılırken bebeklere özel ürün kullanmanız gerektiğini sakın unutmayın. Saç derisi yağlanmadan yapılmaya çalışılan konak temizliği, hassas bebek cildine zarar vereceği için mutlaka bebeklere uygun ürünler kullanılmalıdır. Hem cilt rahatsızlığından hem de zaten hassas bir cildi olduğundan sebep bebeğiniz büyükler için kullanılan herhangi bir ürünü kullanamayacaktır.

Tedavi esnasında kullandığınız şampuan oldukça önemlidir. Şampuanın pedriatrik ve dermotolojik testlerden geçmiş olmasına öncelik verin. Şampuanın ayrıca alerjik ciltler için uygun olması, sabun ve paraben gibi zararlı kimyasallar içermemesi, her gün yıkacak olan bir cilt için nemlendirme etkisini fazlasıyla sunması ve kolay durulanabilen bir içeriğe sahip olması gibi özelliklerini mutlaka kontrol edin.

Bebeklerde Konak Ne Zaman Meydana Gelir?

Konak probleminin bebeklerde oluşmasının sebebinin annelerin hamilelik hormonlarının bebeğe geçmesi olduğunu söylemiştik. Bu yüzden bebeklerde konak doğumdan sonra herhangi bir aralıkta görülebilir. Genellikle 3. Ayda başlar ve 1 yaşına kadar devam etme olasılığı vardır. Ancak çoğunluğa bakıldığında konak rahatsızlığı genellikle 6. Aydan itibaren kendi kendine kaybolur.

Bazı konaklar ise inatçı olabilir ve kendiliğinden geçmeyebilir. Böyle bir durumda konak tedavisi için yukarıda yazdıklarımızı okumanızı ve hepsini dikkatli bir şekilde uygulamanızı tavsiye ediyoruz.

Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Çoğunluğa bakıldığında konak rahatsızlığı genellikle 6. Aydan itibaren kendi kendine kaybolur.

Konak Oluşmadan Önlenebilir mi?

Saç derisindeki pullanmayı ve kızarıklığı öncesinden önlemek için doğal içerikli konak önleyici bir şampuan kullanabilirsiniz. Bu sayede hiç bu problemlerle karşılaşmadan bebeğinizin hayatına olduğu gibi rahatça devam etmesi mümkün olabilir. Bu tarz şampuanların koruma oranları yüksektir.

Konak önleyici şampuanın yanı sıra yine bebeğinizin doktoruna da danışarak aldığınız bir konak önleyici krem de size yardımcı olabilir. Konak önleyici bir krem ile, konak önleyici şampuanınızı kullandığınız bir duştan sonra bebeğinizin kafasına masaj yapabilir ve bu şekilde konak oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebek henüz küçükken kafasına dokunmak konusunda tedirginlik yaşıyorsanız eğer bu masajı çok küçük hareketlerle ve alın bölgesinin biraz üzerinde yapmanızda bir sakınca yoktur.

Güvenilir bir bakıcıya ihtiyacınız olduğunda uğramanız gereken ilk adres olan bakiciburada.com’da bebeğinizle veya çocuğunuzla ilgili aklınıza takılan pek çok sorunun cevabını da bulabilirsiniz. Sizleri memnun edebilmek ve en güvenilir hizmeti sunabilmek için azami bir gayret gösteriyor, sizi ve bebeğinizi çok önemsiyoruz. Sizler için bakıcıların kimlik, referans ve eğitim belgelerini doğruluyoruz. Eğer daha fazlasına ihtiyacınız olursa bize her zaman iletişim kısmında yer alan telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.