Çocuğunuza Okumayı Sevdirecek 5 İpucu

Çocuğunuza Okumayı Sevdirecek 5 İpucu

5/5 - (1 Oy)

Çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren okumanın önemini öğretmek çocuğunuzun çeşitli becerilerinin gelişimi için çok önemlidir. Kelime dağarcığından konsantrasyon ve empati yeteneğine kadar, okumanın sınırsız faydaları vardır. Bununla birlikte, son istatistikler gösteriyor ki eğlenmek için kitap okumayı seçen çocukların oranında azalma görülmektedir. Çocuklar daha çok video oyunlar ve mobil uygulamalar ile vakit geçiriyor. Üstelik yaz tatili kitap okumak için bol zamanın olduğu bir dönem. Çocuğunuz yaz tatilini dolu dolu geçirsin, kitap okusun istiyorsanız yaz tatilinde çocuklara kitap okutma ipuçları yazımıza göz atabilirsiniz. Çocuğunuza okumayı sevdirecek 5 ipucu nelerdir birlikte bakalım.

Araştırmalara göre, hem aileler hem de çocuklar okumanın çocukların sahip olabileceği en önemli beceri olduğunun bilincindeler. Bu sebeple, çocuğunuzun okuma sevgisi edinmesi için bazı temel yöntemlere göz atalım.

Çocuğunuza Okumayı Sevdirecek 5 İpucu
Çocuğunuza Okumayı Sevdirecek 5 İpucu

1. Çocuğunuza Küçük Yaşlardan İtibaren Sesli Okumalar Yapın

Çoğu aile, çocuğu ancak belli bir yaşına girdiğinde ona kitap okumayı tercih ediyor. Fakat araştırmalar gösteriyor ki, doğumdan 11 yaşına kadar her yaştan çocuklar için sesli okuma, çocuklarınızın gelecekte kitap kurdu olmalarını sağlayacak kitaplar ile güçlü bir ilişki kurmalarını sağlayacaktır. Fakat gerçek şu ki alışkanlıklar erkenden edinilmezse okuma alışkanlığı yaş ilerledikçe azalabilir.

2.Telefon ve Tabletlerle Geçirilen Zamanı Kısıtlayın

Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler çağında, çocukları teknolojiden uzaklaştırmak neredeyse imkansızdır. Çocuklar bir kez sosyal medyayı keşfettiklerinde başka bir şeye odaklanmalarını sağlamak oldukça zordur. Bu nedenle çocuğunuzun telefon ve tabletler ile geçirdiği saati kısıtlamanız ve bunun yerine onları okumaya teşvik etmeniz önemlidir.

3.Davranışlarınızla Örnek Olun

Bir ebeveyn olarak, kendi boş vaktinizde bir kitap karıştırarak çocuğunuza örnek olabilirsiniz. Çocuklar gözlemleyerek öğrenirler. Bu sebeple vaktinizi televizyon izlemek veya elektronik cihazlarla oynamak yerine kitap okuyarak değerlendirmeniz oldukça önemlidir.

4.Çocuğunuz Ne İsterse Onu Okumasına İzin Verin

Çocuğunuzu ne okuyacağı konusunda karar vermesi için özgür bırakmanız önemlidir. Siz çocuğunuza daha fazla alan açtıkça, o da kitap okumayı sevmeye başlayacaktır. Ayrıca çocuğunuzun ne okuyacağını seçmesine izin vermek, onlara kendi bireysel zevklerini geliştirme fırsatını verir.

5.Onlarla Ne Okudukları Hakkında Konuşun

Çocuklar bazı şeylere karşı oldukça hevesli olduklarında onlar hakkında saatlerce konuşabilirler. Çocuğunuz ile, çok uzun sürse bile, en sevdiği kitabını veya bugün okulda ne okuduğunu sorular sorarak konuşun. Mutlu olacaklardır.

Çocuklar İçin 10 Kitap

Çocuğunuza okumayı sevdirecek 5 ipucu nelerdir inceledik. Şimdi de çocuklarınızın ufkunu geliştirecek ve onlarla okuma alışkanlığı kazandıracak kitap önerilerimizi sizin için derledik.

  1. Kumkurdu – Asa Lind : Pegasus Yayınevi
  2. Küçük Prens – Antoine de Saint Exupery : Can Çocuk Yayınları
  3. Küçük Feministin El Kitabı – Sassa Buregren : Güldünya Yayınları
  4. Erik Çekirdeği – Lev Nikolayeviç Tolstoy : Can Yayınları
  5. Epiktetos’un Başkaldırısı – Yan Marchand : Metis Yayınları Küçük Filozoflar Dizisi
  6. Dünyanın On Dört Günü – Aslı Eti : Kırmızı Kedi Çocuk
  7. Beyaz Diş – Jack London : Epsilon Yayınevi Çocuk Klasikleri Dizisi
  8. Küçük Findus Kaybolunca – Sven Nordqvist : Dinozor Çocuk Yayınevi
  9. Oliver Twist – Charles Dickens : Can Yayınları
  10. Küçük Kara Balık – Samed Behrengi : Kırmızı Kedi Çocuk

Eğitimli Çocuk Bakıcısı Bakiciburada.com ‘da

Çocuğunuza okumayı sevdirecek, birlikte kitap okuyacak, telefon ve tablete bağımlı kalmasını engelleyecek eğitimli çocuk bakıcıları Bakiciburada.com ‘da. Pedagojik formasyona sahip oyun ablası, çocuk bakıcısı bulmak Bakiciburada.com havuzuyla mümkün. Türkiye’nin en büyük bakıcı havuzu Bakiciburada.com sizleri en doğru adaylarla, hızlı bir şekilde ulaştırır.