Oyuncaklar, çocuğun sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi için önemli etkilere sahiptir ve çocuğun yaşına göre çeşitlilik göstermelidir. Bebeğiniz 2 aylıkken bir oyuncağı çok seviyorken, 6 aylık olduğunda aynı oyuncaktan hiç hoşlanmayabilir. Bu noktada doğru oyuncak seçimi bebeğin sağlığı ve içsel mutluluğu için çok önemlidir. Açıkçası yeni doğan bir bebek ilk ayında günü neredeyse uyuyarak geçireceği için oyuncağa ihtiyaç duymayacaktır. Ayrıca 3. aya kadar bebekler oyuncaklar ile gerçek anlamda oynayamazlar. Çünkü oyuncakları kavrayabilecek parmak kasları henüz tam olarak gelişmemiştir. Fakat bu, onların öylece duracağı anlamına gelmiyor. Örneğin, bebeğinizi yıkarken banyo oyuncakları ile onu eğlendirebilirsiniz. Ördekler, akla gelen ilk seçenek olacaktır. Diğer yandan yine 3. aya kadar sesinizi tanımaları için onlara çeşitli şovlar yapabilirsiniz. Çünkü onlar için bu aylarda her yeni şey ilgi çekici olacaktır. 0-6 Ay Bebekler için 8 Harika Oyuncak :
1. Oyun Halısı
Hazır olun! Bu oyuncak, bebeğinizin en iyi oyun arkadaşı olacak. Bebeğiniz 1-2 aylık iken elleri ile çeşitli cisimleri yakalamaya çalışır. 3. aya geldiğinde ise bu cisimleri tutmaya başlar. Bebeğiniz burada asılı oyuncaklar ile vakit geçirirken siz de keyifle onu izleyebilirsiniz.
2. Portatif Oyun Alanı
Günümüzde battaniye veya pike yerine kullanılan portatif oyun alanı, bebeğin çevreyi keşfetmesine yardımcı oluyor. Ayrıca oyun alanını çevreleyen çitler bebeğin dışarıya çıkmasını engelliyor. Bu minik portatif oyun alanının bebeğin güvenliği açısından oldukça tatmin edici olması nedeniyle ebeveynler, kısa bir süre için olmak şartıyla bebeği oyun alanında kendi başına bırakabilirler. Eğer bebeğin kardeşi varsa birlikte oynamaları için mükemmel bir seçim. Oyun alanının içine çeşitli oyuncaklar koyarak keyiflerine keyif katabilirsiniz.
3. Bebek Salıncağı
Son araştırmalara göre, salıncaklar bebeğin gelişimine olumlu faydalar sağlamaktadır. Özellikle denge duyularına katkısı yadsınamaz. Sallanan bir bebek rahatlıyor ve huzurla uykuya dalıyor. Bebeğiniz, ellerini ve ayaklarını hareket ettirdikçe salıncak ve tepesindeki asılı oyuncaklar sallanacak ve bu sayede bebeğiniz neden-sonuç ilişkisi kurabilecektir.
4. Parmak Kuklaları
Parmak kuklaları ile bebeğinizin dikkatini çekebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz size daha çabuk alışacak ve sesinizi tanıyacaktır. Bu tatlı oyuncaklar özellikle 3 aylık bebekler için oldukça uygundur.
5. Zıpzıp
Hayat kurtarıcı olan bu oyuncağa bebeğiniz bayılacak. Zıpzıpın çevresindeki oyuncaklar hem bebeğinizi yerinde tutuyor hem de onu eğlendirerek oyalıyor. Henüz yürümeye başlamamış bebekler için mükemmel bir tercih.
6. Müzikli Çıngırak
3 ay ve üzeri çocukların müziği keşfetmesini sağlayan eğlenceli bir oyuncaktır. Çocuğunuzun müziğe göre hareket ettiğini görünce çok şaşıracaksınız. Klasik müzikli bir çıngırak tercih ettiğiniz takdirde çocuğunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
7. Dişlik
Bebeğiniz 4. aydan itibaren bulduğu her nesneyi ağzıyla keşfetmeye başlayacaktır. Bu sebeple 4 ay ve üzeri bebekler için uygundur. Bu şirin, renkli oyuncaklar sayesinde bebeğinizin ağrılarını hafifletir ve onu rahatlatabilirsiniz. Oldukça işlevsel bir oyuncaktır. Fakat dişlik seçerken sert bir materyal olmamasına dikkat edilmelidir. Orta yumuşaklıktaki dişlikler, bebeğiniz için yeterli olacaktır.
8. Ahşap Bloklar
Bu klasikleşmiş ahşap bloklar hala ebeveynler tarafından en çok tercih edilen oyuncaklar arasında. Renkli ahşap bloklar, bebeğinizin renkleri öğrenmesine katkı sağlar. Diğer yandan bebeğinizin el ve göz koordinasyonunun geliştirebilirsiniz.
6. aydan itibaren bebeğinizin el kasları gelişmeye başlayacaktır. Bu nedenle bebeğiniz 6. ayı doldurduğunda kullanmaya başlayabilirsiniz.
6 Aylık Çocuk Oyuncakları Nasıl Olmalıdır?
0-6 ay bebekler için 8 harika oyuncak nelerdir birlikte inceledik. Şimdi sıra bu oyuncaklar nasıl olmalıdır?
Bebeğiniz iki aylık olduğunda fiziksel gelişimine yönelik çeşitli oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Onun dikkatini çekmek için çeşitli zilli çıngıraklar, yumuşak dokulu peluş oyuncaklar, oyun halısı yerinde oyuncak tercihleri olacaktır. Zamanla bebeğinizin kasları yavaş yavaş gelişmeye başlayacağı için nesneleri kavramak, tutmak isteyecektir. 4 aylık olduğunda ise çevresindeki insanlarla etkileşim kurmaya çalışacaktır. Onlara gülümseyecek ve uzun uzun bakacaktır. Hafızasını geliştirmeye yönelik aktiviteler yapabilirsiniz. Bebeğiniz bu aylarda daha karmaşık, renkli, üç boyutlu oyuncaklara ihtiyaç duyacaktır. Sonraki aylarda bebeğin el ve kol kasları iyice gelişeceği için bebek artık herhangi bir nesneyi bir elinden diğer eline geçirebilir. Buna uygun oyuncaklara ve cisimlere yönelebilirsiniz. 6.ayına gelmiş bir bebek ise sesleri taklit etmeye başlayacaktır. Üç boyutlu ve sesli kitaplar bebeğinizi eğlendirerek gelişimine katkı sağlayacaktır.
0-6 Ay Bebekler için Tecrübeli Bakıcı
0-6 ay bebeklerin bakımı tecrübe gerektirir. Çocuk büyütmüş bakıcı ve dadılar ile çalışmanız çocuğunuzun gelişimi ve sizin bakıcıdan performans almanız için gereklidir. İster Türk bakıcı, ister yabancı bakıcı çalıştıracak olun, tecrübeli ve çocuk büyütmüş olduğuna emin olun. Tecrübeli, referansları olan bakıcı bulmak için de Bakiciburada.com ‘u tercih edin, rahat edin. Harika bir bebek bakıcısı veya çocuk bakıcısının 7 işareti isimli yazımızı okuyarak nasıl bir bakıcı bulmanız gerektiğiyle ilgili bilgi edinebilirsiniz.