Evcil Hayvan Besleyenler İçin Ev Temizliği Önerileri

4.3/5 - (3 Oy)

Hayvanseverler için yaşam alanlarında sevimli dostlara yer açmak, beslemek ve onları sevmek her ne kadar eğlenceli ve mutlu edici bir duygu olsa da evcil hayvan olan evde temizlik de dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Sürekli dikkat edilmesi önem taşıyan “Evcil hayvan besleyenler için ev temizliği önerileri” konusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Doğaları gereği dış dünyaya karşı yaşama arzusu besleyen bir evcil hayvanı sahiplendiğinizde, hijyen konusunda titiz davranmalısınız. Ayrıca bakımını üstlenmek istediğiniz canlının cinsine ve karakter özelliklerine göre beslenme düzeni, vitamin desteği, bakım şekli ve uygun yaşam koşullarının karşılanması gibi pek çok konu hakkında gerekli bilgilere sahip olmalısınız. Böylelikle sevimli dostunuzun hijyenik bir ortamda yaşaması hem onun sağlıklı bir gelişim süreci yaşamasına imkân verir hem de önlem almak sizi de mutlu eder. Unutulmamalıdır ki evcil hayvanınız ne kadar bakımlı, temiz ve sağlıklı olursa sizin sağlığınıza da o kadar etkisi olur. Ayrıca beslemek istediğiniz sevimli dostunuz tuvalet ihtiyacını ev ortamında giderirse, bakteri oluşumu kaçınılmazdır. Tüm bu detaylar göz önünde bulundurulduğunda, yaşadığınız alanların düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Evcil Hayvan Olan Evde Temizlik Nasıl Yapılmalı?

Evcil Hayvan Besleyenler İçin Ev Temizliği Önerileri
Evcil Hayvan Besleyenler İçin Ev Temizliği Önerileri

Evinizde besleyeceğiniz veya beslediğiniz evcil hayvanın türü, bakım konusunda yeterli bilgiye sahip olmanızı gerektirir. Sahiplendiğiniz masum canlı, yaşam alanınıza ortak olduğu için yaptığınız hijyenik işlemler hem sizin hem de evcil hayvanınızın sağlığı açısından büyük önem taşır. Evcil hayvan besleyenler için ev temizliği önerileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sevimli dostunuzun mutfak, banyo gibi daha fazla hijyen gerektiren alanlarda dolaşmasına müsaade etmeyin.
  • Temizlik yaptığınız bölgeye girilmesine izin vermeyin ve bu konuda ısrarcı olun.
  • Sahiplendiğiniz canlının bakım rutinlerini düzenli olarak yaptığınızda etrafa dökülen tüylerin miktarını en aza indirebilirsiniz.
  • Tuvalet ihtiyacının yapıldığı alanı mutlaka temizleyin.
  • Yemek ve su kaplarına her gün arındırma işlemi yapabilirsiniz.
  • Masum dostunuzun eşyalarını temizlediğiniz alanda işiniz bittikten sonra mutlaka o bölgeyi dezenfekte edin.
  • Beslediğiniz evcil hayvanın cinsine göre aylık banyo düzenini uygulamada titiz davranmalısınız.
  • Evinizin temizliğini yaparken kullandığınız deterjanlar, dostunuzun sağlığını etkilemeyen ürünler olmalıdır.

Beslediğiniz Evcil Hayvanın Hijyenine Özen Gösterin

Evcil Hayvan Besleyenler İçin Ev Temizliği Önerileri
Beslediğiniz Evcil Hayvanın Hijyenine Özen Gösterin

Dost edindiğiniz canlının yaşayacağı ortam ve kullanacağı araç-gereçler, konfor karşılayan nitelikler içermesi kadar temiz olması da sağlık açısından oldukça önemlidir. Bunun bilincinde olmak ve önemli birkaç ayrıntıya uymak, olası sağlık sorunlarının önüne geçebilir.

  • Dostunuzun bakımını yapmayı ve ihtiyaçlarını gidermeyi aksatmayın.
  • Evcil hayvanınızı düzenli aralıklarla veterinere götürerek, kontrollerini yaptırmaya özen gösterin. Kedi veya köpek besliyorsanız tüy, tırnak, diş, kulak ve pati bakımını ve hijyenini mutlaka yaptırmanız gerekir.
  • Dışarıdan geliyorsanız sevimli dostunuzun patilerini mutlaka silin veya yıkayın. Bu işlemleri uyguladığınızda hem evcil hayvanınızın hem de evinizin temiz ve bakımlı olmasına imkân sağlayabilirsiniz.
  • Akvaryumda ya da kafeste canlı besliyorsanız, onların da temizlik ritüellerini planlı bir şekilde yapmalısınız.
  • Uygulanması sağlık yönünden önemli olan hijyen kurallarına uyulmadığı takdirde, dostunuzda ciddi sağlık problemleri görülebilir ve bu durum sizi de olumsuz yönde etkileyebilir.

Evcil Hayvan İçin Kullandığınız Ürünlere Dikkat Edin!

Evcil Hayvan Besleyenler İçin Ev Temizliği Önerileri
Evcil Hayvan İçin Kullandığınız Ürünlere Dikkat Edin!

Sahiplendiğiniz masum canlının bakımı ve hijyeni için tercih ettiğiniz ürünleri kullanırken bir takım noktalara dikkat etmeniz gerekir:

  • Yemek ve su ihtiyaçlarının giderildiği ürünler günlük olarak temizlenmelidir. Ayrıca dezenfekte etmek için uyguladığınız  malzemenin kimyasal maddeler içermediğine emin olmalısınız. Aksi halde dostunuzun sağlığında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Doğal içerikli ürünler veya deneyeceğiniz beyaz sirke, evcil hayvanların kullandığı kapların temizliği için uygun olabilir.
  • Yaşam alanlarında yapılan arındırma işlemi için tercih edilen malzemelerin kimyasal maddeler içermemesi, bir diğer evcil hayvan besleyenler için ev temizliği önerileri arasında yer alır. Böylelikle zararlı bileşenleri soluma riski minimum seviyelere inebilir.
  • Sevimli dostunuzu ayda 1-2 kez banyo yaptırmalı ve onun türüne uygun olan şampuanı kullanmalısınız. Kendinize ait ürünler evcil hayvanınızın için uygun değildir. Aksine, evcil canlının cildine zarar vererek ciddi problemlere yol açabilir.
  • Kedi veya köpek besliyorsanız haftalık olarak tüylerini taramanız hijyenik bir uygulamadır. Bu işlem, etrafa dökülen tüylerin oranını en aza indirmenin yanı sıra kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olur.

Kedi Beslenen Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kedi Beslenen Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kedi Beslenen Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yumuşacık tüylere sahip kediler, rahatlıklarına düşkün, aynı zamanda temiz canlılardır. Oyun oynamayı ve ilgi görmeyi çok severler. Fakat bu detayların yanı sıra kedinizin ve evde bir arada yaşayan kişilerin sağlığını ilgilendiren ve dikkat edilmesi gereken bir takım ayrıntılar vardır:

  • Kedileri banyo yaptırmak, her ne kadar, arındırma eylemi olsa da onlar bu durumdan hiç hoşlanmaz. Fakat sevgi yumağını evde beslediğiniz için ayda bir kez, onun için üretilen şampuanları tercih ederek yıkama işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir.
  • Hijyen açısından önemli olan tüy bakımını aksatmamalısınız. Ayrıca kedinizin sürekli tüyleri döküldüğü için evinizi düzenli olarak temizlemeli ve kedili evde yer silme işlemini sıklıkla yapmalısınız.
  • Sevimli dostunuza uygun vitaminler tercih edin.
  • Zaman zaman ağızlarından yayılan kötü koku ile karşılaşabilirsiniz. Bir veterinere gösterip, tavsiye edilen ürünleri kullanarak bu sorunu kolayca ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Tuvalet ihtiyacının giderildiği kedi kumunu her kullanımdan sonra mutlaka temizlemelisiniz. Aksi halde kötü bir koku yayılmaya başlayabilir ve bakteri oluşumu hızlanabilir.
  • Mama ve su kapları her gün temizlenmelidir. Ayrıca mamasını günlük yemek öğünü için tavsiye edilen miktara göre porsiyonlara bölebilirsiniz.

Köpek Bakımında Ev Temizliği Nasıl Sağlanır?

Köpek Bakımında Ev Temizliği Nasıl Sağlanır?
Köpek Bakımında Ev Temizliği Nasıl Sağlanır?

Dost canlısı köpekler insanlara karşı hem arkadaş hem de kurtarıcı olur. Sahiplenme ve koruma içgüdüsüne sahip köpekleri, evinizin çevresinde veya evinizde besleyerek bakımını gerçekleştirebilir, sevginizi paylaşabilirsiniz. Ev ortamında bulunan sevimli canlının bakımına özen gösterirseniz, onun sağlığı ve evinizin hijyeni açısından ihtiyaç duyulan tüm önlemleri almış olursunuz.

  • Köpeğinizi günlük olarak gezintiye çıkararak hem yaşam alanlarınızda meydana gelen olası kazaların önüne geçebilir hem de onların tuvalet ihtiyaçlarını gidermelerine yardımcı olabilirsiniz.
  • Dışarıdan eve gelindiğinde sadık dostunuzun patilerini mutlaka yıkayın ya da silin. Böylece ortalığın kirlenmesini engelleyebilirsiniz.
  • Köpeğinizin ev içinde hangi alanlarda dolaşması gerektiğini belirleyerek bu doğrultuda uygun bir eğitim verebilirsiniz.
  • Temizlik yapılan ve hijyenik kalması gereken alana gidilmemesi için sınır koymalı ve bu kurala uyulmasını sağlamalısınız.
  • Disiplin sağladığınız konularda kesinlikle taviz vermemelisiniz. Köpeğiniz, kendi belirlediğiniz kurallara bir kez bile uymadığınızı anlarsa, onun da planların dışına çıkması kaçınılmazdır.

Oluşturduğunuz düzenin devamlılığı sayesinde köpeklerin yaşadığı evlerde temizlik rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Evcil Hayvan Besliyorsanız Evinizin Hijyenine Özen Göstermelisiniz

Evcil Hayvan Besliyorsanız Evinizin Hijyenine Özen Göstermelisiniz
Evcil Hayvan Besliyorsanız Evinizin Hijyenine Özen Göstermelisiniz

Büyük bir heyecan ve hevesle sahipleneceğiniz dostunuzun öncelikle yaşam alanı belirlenmelidir. Sonrasında mama, yem, yemek ve su kapları, yatak, kafes, akvaryum, vitaminler, tarak, şampuan gibi gerekli malzemeler temin edilmelidir. Uygun koşullar oluşturulduğunda evcil hayvanınızı yeni yuvasına getirebilirsiniz. Tabii ki, her şey bu kadarla bitmiyor; sahiplendiğiniz hayvanın türüne göre günlük, haftalık ve aylık bakımlarını yapmanız gerekir. Sevimli dostunuzu belirlenen zaman aralıklarında veteriner kontrolünden geçirerek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Sahiplendiğiniz masum canlın bakımlı, temiz ve sağlıklı olması sizi de etkileyen bir husustur. Evinizin yeni üyesinin özelliklerinden yola çıkarak yaşam alanınızın temizlik sıklığını arttırabilirsiniz. Ayrıca temizlik yaparken kullanılan kimyasal içerikli ürünler he ne kadar bizim sağlığımız için riskli ise aynı durum evcil hayvanınız için de geçerlidir. Bu yüzden doğal içerikli ürünler kullanmanız daha faydalı olabilir.

Ev temizliği yaparken nelere dikkat etmelisiniz? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Evcil hayvan bakımı konusunda zorlanıyorsanız; ev işlerine yardımcı bayan çalışana, ilk görüşme sırasında bu konudaki talebinizi iletebilirsiniz.

Ayrıca Bakiciburada.com ile iletişime geçerek, köpek bakıcısı hakkında geniş bir bilgi alabilirsiniz.

Bakiciburada.com’dan Evcil Hayvanınız İçin Bakımı Desteği Alabilirsiniz

Kalplerin sevgiyle dolmasını ve paylaşmanın değerli olduğunu tüm masumiyetleriyle anlatan sevimli dostların bakımına ve sağlığına gereken önem verilmelidir. Ev veya iş yoğunluğundan dolayı köpeğinizin, kedinizin bakımını tamamlayamıyorsanız; Bakiciburada.com‘da bulunan profesyonel evcil hayvan bakıcılarıyla tanışma zamanı geldi. Tek yapmanız gereken, Bakiciburada.com ile görüşerek evcil hayvanınız için en uygun bakıcıyı seçmek!