Kreş Öncesi Eğitim ve Hazırlık

5/5 - (2 Oy)

Çocuğunuz kreş öncesi çağına gelene kadar birçok dönemini atlatmış ve hayata dair pek çok şey öğrenmiştir. İnsan hayatı öğrenmenin sonsuz olduğu bir süreç olduğu için çocuğunuzun da her yaşta bilmesi ve öğrenmesi gereken temel şeyler olmalıdır. Kreşe gidecek olan bir çocuğun, okul hayatının ilk yılına hazır olarak başlaması önemli bir kazanım olacaktır. Çocuğunuzu kreşe hazırlamak için minik bir kreş öncesi eğitim verebilirsiniz. Bu kreş öncesi eğitim ve hazırlık, çocuğunuzun bağımsızlığına katkı sağlayarak bütüncül bir gelişim dönemi geçirmesini sağlayacaktır. 

Kreş Öncesi Eğitim ve Hazırlık
Kreş öncesi eğitim ve hazırlık, çocuğunuzun bağımsızlığına katkı sağlayarak bütüncül bir gelişim dönemi geçirmesini sağlayacaktır. 

Kreş öncesi eğitim ve hazırlık nelerdir birlikte göz atalım.

Çocuğunuza İsmini ve Soy İsmini Öğretin

Çocuğunuz, sorulduğunda susmak yerine ismini söyleyebilmelidir. Bu hem sosyal gelişimi için hem de kendine güvenebilmesi için önemlidir. Akranları ve öğretmeni ile tanışmasının ilk adımı çocuğunuzun kendini rahatça tanıtabilmesidir.

Ayakkabı Bağcıklarını Bağlamayı Öğretin

Çocuğunuzun kreşe başlamadan önce ayakkabı bağcıklarını bağlamayı öğrenmesi hem kendi güvenliği açısından hem de gelişimi açısından önemli bir noktadır ve düşündüğünüz kadar da zor değildir. Birkaç gün boyunca durmadan pratik yapın. Yalnızca ayakkabı bağcıkları ile sınırlı kalmanıza gerek yok. Evdeki ipliklerle bile bağlama pratiği yapabilirsiniz. Önemli olan sürekli tekrarlamanızdır.

Çocuklar bir şeyler öğrenirken hayal kırıklığına uğrayıp pes etme eğiliminde olabiliyorlar. Fakat küçük bir cesaretlendirme ile yeniden deneyebilirler. Onları cesaretlendirmeyi ve durmadan tekrar etmeyi aksatmayın.

Öğrenme süreci bazen haftaları alabilir. Başardıklarında ise kendileri ile gurur duyacaklardır. Okuma yazmayı öğrendiğiniz ilk anı ya da bisiklete binmeyi başardığınız o duygu dolu anı hatırlayın. Büyük bir mutluluk ve gurur içinde olduğunuz şüphesiz bir durumdur. Şimdi aynı süreci çocuğunuzun yaşadığını görerek siz de gururlanacaksınız.

Tuvalete Girdikten Sonra Ellerini Yıkama

Temizlik alışkanlığı kreş öncesi eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır ve bu eğitimin en temel kısmı ise tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığının edinilmesidir. Çocuğunuz bazen üşenebilir veya unutabilir. Böyle zamanlarda ona destek olmak için ellerinizi birlikte yıkayabilirsiniz.

Çocuğunuza tuvaletten çıktığında, sokaktan döndüğünde, kedi-köpek sevdiğinde ellerini yıkamayı öğretirseniz kreş öncesi dönemdeki çocuğunuzun bağışıklığını güçlendirmiş de olursunuz. Çocuğunuzun ellerini yıkama alışkınlığı edinmesi, onun hastalıklardan korunmasını da sağlayacaktır. Niketim el yıkama alışkanlığı olmayan bir çocuk, daha sonra ellerini ağzına yüzüne sürüp hastalıklara davetiye çıkarabilir. 

Ayrıca çocuğunuza tuvalet sonrasında pantolonunu çekmesi ve düğmesini iliklemesi gerektiğini öğretmeniz çocuğunuzun kişisel gelişiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Çocuğunuz bu sorumluluğu edinirse kreşe başladığında öğretmeninden yardım istemeden tuvalete girip çıkacağı için kendi özsaygısı ve bağımsızlık algısı da gelişecektir. 

Fiziksel Antrenmanlar Yapın

Kreş, çocuğunuz için ev ortamından daha hareketli bir sosyal ortam olacağı için çocuğunuzun kreşte sorun yaşaması muhtemeldir. Bunu önlemek için çocuğunuzu fiziksel anlamda daha hareketli bir yaşama alıştırabilirsiniz. Kreş öncesi dönemde çocuğunuzla birlikte yürüyüşler yapın, zıplayın, yakalama oyunları oynayın. Çocuğu ev dışı başka bir ortamın hareketliliğine alıştırmak, onun kreş ortamına uyum sağlamasını sağlayacaktır. 

Markete birlikte çıkın, sonrasında koşarak eve dönün. Önemsiz gibi görünse de bu tür minimal antrenmanlar hem çocuğunuzla aranızdaki aile bağını kuvvetlendirecek hem de çocuğun kreşte zorlanmasını önleyecektir. 

İhtiyaçlarını ve İsteklerini Dile Getirmesinin Yollarını Öğretin

Başka biri ile tanışırken atılgan olan çocuklar, genellikle öğretmenlerine kendi ihtiyaçlarını kolayca dile getirebilen, kendini iyi ifade edebilen ve daha kolay sosyalleşebilen çocuklar oluyor. Bu anlamda kreş öncesi hazırlık yapmak isteyen aileler, çocuklarının kendilerini iyi ifade edebilmelerini sağlayacak basit adımlar atmalılar. Örneğin çocuğunuzun tuvaleti geldiyse mutlaka söylemesini tembihleyin veya yardım istemesinin ne kadar doğal olduğunu konuşabilirsiniz.  

Sayı Saymayı Öğretin

Çocuğunuza 1’den 10’a kadar saymayı öğretebilirsiniz. Kreş çağındaki bir çocuğun 10’a kadar saymayı öğrenmesi ona ağır gelmeyecektir. Birlikte geçirdiğiniz zamanlara bu aktiviteyi de eklerseniz çocuğunuz 10’a kadar saymayı eğlenerek öğrenecektir. Çocuğunuz sayı saymayı tek seferde öğrenemeyeceği için durmadan pratik yapmalısınız.

Özellikle çocuğunuz uyumadan önce sayı sayma pratiği yaparsanız, çocuğunuzun sayıları daha iyi öğrenmesini sağlarsınız. Elbette ki bunun için belli bir zaman aralığı yok. Yemek sırasında, yolda, evde veya dışarıda her zaman çocuğunuza sayıları öğretebilirsiniz. 

Aileden Ayrılmanın Kötü bir şey Olmadığını Anlatın

  • Çoğu çocuk kreşin ilk günü ebeveynlerinden ayrıldığı için büyük bir anksiyete yaşıyor. Bu durumu yaşamamak için çocuğunuzu rahatlatmanız gerekecektir. Yapmanız gereken birkaç şey var.
  • Kreşe gitmek için ilk günü beklemenize gerek yok. Okul başlamadan birkaç gün önce kreş öğretmenini ve sınıfı ziyaret edebilir, çocuğunuzu öğretmeni ile tanıştırabilirsiniz. Çocuğunuzun, öğretmeninin ismini bilmesi oldukça önemlidir. Öğretmenin ismini evde kullanmak çocuğunuzun tanışıklık yakalamasını sağlayacaktır. 
  • Çocuğunuzla dışarıda vakit geçirirken kreşin önünden geçerseniz çocuğunuzun kreş alanına alışmasını sağlarsınız. Ona şöyle söyleyebilirsiniz. ‘’Bak, burası senin gideceğin okul. Burada oldukça eğlenceli vakitler geçireceksin.’’
  • Pozitif olun. Kreşin ilk günü geldiğinde her şeye rağmen çocuğunuz ufak bir anksiyete geçiriyor olabilir. Bunu önlemek için mutluluğunuzu çocuğunuza yansıtmaktan çekinmeyin. Çocuklar ebeveynlerinin davranışlarını olduğu kadar duygularını da örnek alırlar. Pozitif olarak ona destek olun. Mutluluğunuz ve rahatlığınız çocuğunuza da geçecektir.
  • Çocuğunuzu okula bıraktıktan sonra ayrılırken onu öpün, akşam olmadan yeniden görüşeceğinizi mutlaka hatırlatın. Siz de stresli olabilirsiniz fakat bunu çocuğunuza yansıtmayın. Ayrılırken el sallamayı ve gülümsemeyi unutmayın.

Nasıl Kalem Tutması Gerektiğini Öğretin

Çocuğunuzu yazma ve boyama aktivitelerine alıştırmak için birlikte kalem tutma pratikleri yapabilirsiniz. Bunun için mükemmel yazılar ve boyamalar yapmanıza gerek yok. Çocuğunuzun kalemi doğru bir şekilde kavramasını sağlamak için onu yönlendirmeniz yeterli. Amaç çocuğunuzun kreş döneminde el ve parmak kaslarını zorlanmadan çalıştırabilmesini sağlamaktır.

Kreş Öncesi Eğitim İçin Oyun Ablası

Kreş öncesi eğitim, hazırlık ve destek için üniversiteli oyun ablası, biçilmez kaftandır. Çocuğunuz oyun ablası sayesinde ufaktan eğitime başlayacaktır. Birlikte zeka güçlendirme testlerini çözecek, İngilizce şarkılar öğrenecek, etkinlikler yapacaktır. Ayrıca siz çalışıyorsanız çocuğunuz kreşe gittiğinde de onu kreşten alıp, eve götürecek,, birlikte kreşte yapılanları tekrar edecektir. Ya da piyano gibi okulda görmediği hobilerine zaman ayırabilecektir. Üniversiteli bir Oyun ablanız yoksa 2008 yılından beri hizmet veren Bakiciburada.com‘u ziyaret edip, oyun ablası bulabilirsiniz.