Türkiye’de Çocuklarınızla Gidebileceğiniz 16 Müze

4.4/5 - (10 Oy)

Maaile güzel bir zaman geçirmek isteyebilirsiniz. İster bunu çeşitli aktivitelerle yapabilir isterseniz de gezi güzergahı belirleyerek tur düzenleyebilirsiniz. Ama mutlaka güzel bir tatil planı belirlemelisiniz. Bir tatil planı yaparken de hazırlıklı olmanız yolculuktan keyif almanıza yardımcı olacaktır. Ancak nereyi gezerseniz gezin ilginç hikayeleri duymak ve anı biriktirmek istiyorsanız müzeleri gezmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Sizin için hazırladığımız bu yazıda Türkiye’nin uğrak müzelerini ve neler sergilediklerine ilişkin bilgileri inceleyebilirsiniz. İster kalabalık olun ister maaile gezeceğiniz müzelerde rastlayacaklarınız sizi hayrete düşürebilir. Bu yazımızda Türkiye’de çocuklarınızla gidebileceğiniz 16 müze hangileridir ve özellikleri nelerdir anlatacağız.

 Ailecek Gidebileceğiniz Eserleriyle Büyüleyecek 16 Farklı Müzeyi Öğrenin

Türkiye bilindiği üzere dünyanın en gözde turistik ülkelerinden biri. Bunun başlıca nedeni ise yüzlerce medeniyete ev sahipliği yaptığı ve dolayısıyla bu medeniyetlerin izlerini taşıdığıdır. Aslında bu şu demek; Tek bir ülke ile yüzlerce farklı uygarlıkların kimliklerini tanımak, öğrenmek ve anlayabilmek demektir. Bu durum turistler için bir ayrıcalıktır ancak asıl olan ayrıcalık Türk kimliği taşıyan vatandaşlarındır, Türkiye coğrafyasında yaşayan insanlarımızındır. Farklı şehirlerde çeşitli medeniyetleri tanımak içinse müzelerini gezmeniz bile yeterlidir. Türkiyede hangi müzeler var? Bu müzelerde sizi neler bekliyor? İşte hazırladığımız bu listeyle büyüleyici eserlere sahip 16 farklı müzeyi öğrenebilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızla sömestr tatilinde neler yapabilirsiniz başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Gaziantep / Zeugma Müzesi

Zeugma Müzesi Avrupa’nın en büyük mozaik müzelerinden biridir. Sergilenen mozaikler hem tarihçileri hem de arkeologları heyecanlandırmaya yetecek kadar özeldir. Özellikle Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait örnekler sergilenir. Yanı sıra Roma Dönemi’ne ait mozaik parçaları da sergilemeye açıktır. Kısacası Zeugma Müzesi’nde heykellerden sütunlara ve çeşmelere kadar uzanan eserleri görebilirsiniz. Eserler sadece mozaik parçalar değil metal özelliklerle de karşımıza çıkıyor.

Çanakkale / Troya Müzesi

İl merkezine oldukça yakın olan Troya Müzesi’nde, Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi hakkında yedi bölümden oluşan hikaye sunulan eserlerle anlatılıyor. İlyada Destanı ve Troia Savaşı hikayenin ana parçalarından biri ama gerek Tunç Çağı gerekse de Osmanlı ve Doğa Roma Dönemi’nin de hikayedeki varlığı, eserlerin ilgi çekici izleri taşıdığını gösteriyor.

Çanakkale / Troya Müzesi
Çanakkale / Troya Müzesi

Adana / Adana Arkeoloji Müzesi

Türkiye’nin en eski müzelerinden biri olan Adana Arkeoloji Müzesi aynı zamanda Ortadoğu’nun en büyük müzeleri arasında yer alıyor. Bu müzede Neolitik ve Kalkolitik dönemlerine ait arkeolojik eserler sergilenmektedir. Roma başta olmak üzere çeşitli uygarlıkların izlerine de rastlayabilirsiniz. Ama özellikle Truva Savaşı destanından bilinen Akhilleus savaşçısının lahti de müzede sergilenenler arasında en fazla ilgiyi gören eser olmaktadır.

Konya / Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Eskiden Rüştü Bey Konağı olan şimdi ise Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi adıyla hizmet veren müze; 1989’da Kültür Bakanlığı tarafından alınıp, orijinalliği korunarak onarılmıştır. Ermeni ustalar tarafından yapımı gerçekleşen üç katlı Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Türk ustalar tarafından tamamlandıktan sonra etnografik ve arkeolojik eserlerle ziyarete açılmıştır. Her katında muazzam eserler bulunur ve incelemeye değer tarihe ve hikayeye sahiptir. Konya’ya uğradığınız zaman mutlaka gezip görmeniz gerekir.

Trabzon / Sümela Manastırı

Trabzon’un Maçka ilçesinde Kara Tepesi’nin batı yamacında yer alır. Manastırı diğerlerinden ayrı kılan misyonu kurulduğu günden beri devamlı keşiş yetiştirmekti. Bu manastır bir dönem ileri karakol üssü olarak kullanılmış ve ayrıca mucizevi olduğuna inanılan ikona da sahip. Gerek mimari işçilikleri gerekse de çevresindeki güzellikleri keşfedebilmeniz için yolculuğunuzun bir kısmını yürüyerek devam etmelisiniz. Trabzon’a uğradığınız zaman bu güzellikten mahrum kalmamaya dikkat etmenizde fayda var.

Trabzon / Sümela Manastırı
Trabzon / Sümela Manastırı

Zonguldak / Maden Müzesi

Maden Müzesi Zonguldak’ı ziyaret ettiğiniz zaman gezip görebileceğiniz bir başka önemli noktadır. Endüstrinin öncü merkezleri arasında yer alan Zonguldak’taki Maden Müzesi kent merkezinde bulunmaktadır. Sergilenen eserler teşhir salonlarında bulunmakta ve madenciliğin temel unsurlarına dikkat çeken türde olmaktadır.

Zonguldak / Maden Müzesi
Zonguldak / Maden Müzesi

Antalya / Oyuncak Müzesi

Ailece bir müze gezisi planlıyorsanız ve çocuklarınızın da eğlenmesini istiyorsanız mutlaka Antalya’daki Oyuncak Müzesi’ne uğramalısınız. Çünkü müzenin genel konsepti antika değeri taşıyan binlerce oyuncağın sergilenmesidir. Çocukların ister bireysel isterse de arkadaş, aileyle ziyaret edebilecekleri bu müzede atölye çalışmalarına da katılma izni bulunmaktadır. Tanıtılan eserlerin hepsi de eski-yeni karışık olarak antika değeri taşımaktadır.

Ankara / Cumhuriyet Müzesi

Cumhuriyet dönemine ait birçok projeler objelerle sunulmaktadır. Temelde Cumhuriyet Müzesi’nde ilk üç cumhurbaşkanına ait olan kişisel eşyalar bulunur. Aynı zamanda binanın meclis olarak kullanıldığı döneme ait bazı eşyalar da teşhire açık olarak sunulmaktadır. Beğeneceğinizi umduğumuz eserleri ve hikayelerini de burada görerek, dinleyebilirsiniz.

Ankara / Cumhuriyet Müzesi
Ankara / Cumhuriyet Müzesi

Eskişehir / Odun Pazarı Müzesi

2021 yılında Özel Takdir Ödülü alan Eskişehir Odunpazarı Modern Müzesi özellikle mimari yapısıyla oldukça ilgi çekici görünmektedir. Bölgenin tarihi dokusunu yansıtan iç dizaynı da oldukça beğenilmektedir. Ziyaretçiler için de sergi üç kattan oluşur. Çağdaş bir sanat alanı oluşturma amacıyla tasarlanan müzede pek çok önemli eseri görmeniz mümkün.

Eskişehir / Odun Pazarı Müzesi
Eskişehir / Odun Pazarı Müzesi

İzmir / Evrensel Çocuk Müzesi

Evrensel Çocuk Merkezi ve Eğitim Kampüsü çocuklarınızın eğlenebileceği ve aynı zamanda öğrenebileceği bir müzedir. Saygı, sevgi, doğruluk, sorumluluk ve hoşgörü gibi değerlerin ifade edildiği sergi alanları da bulunmaktadır. Paleontoloji üzerine önemli olan eserler, tiyatro ve sinevizyon salonu gibi pek çok alanda önemli eserler yer almaktadır.

İzmir / Evrensel Çocuk Müzesi
İzmir / Evrensel Çocuk Müzesi

Edirne / Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi

Çocuklarla hangi müzelere gidilir? Bolca eğlenerek vakit geçirebilecekleri müzeler hangileri diye soracak olursanız ilk sıralarda Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi gelir. Özel ekinliklerin sık sık düzenlendiği, devamlı atölye çalışmalarının gerçekleştirildiği büyük bir alana sahip olmaktadır. Özellikle çocukların ilgi ve beğeniyle hayal dünyalarına renk veren gezegenleri tanımaları ve bilgi sahibi olabilmeleri için Planeteryum gösteri salonu bulunmaktadır. 4500 metrekare yeşil alanda vahşi yaşamdan trafik ve hoşgörüye kadar öğretici alanlar bulunmaktadır.

Edirne / Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi
Edirne / Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi

Ankara / Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi

2011 yılında kurulan Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi, çocuk gelişimine yardımcı olmayı amaçlayan öğretici alanlara sahiptir. Farklı keşif alanları ve 1400 metrekaresi ile çocuklar için oldukça uygun merkezlerden biridir. Çeşitli beceriler edinecek aktivitelere katılabilir, merak duygusunu pekiştirecek önemli eserleri bilim merkezinde görebilir. Hem çocuklarınızın hem de sizin keyif alacağınız zaman geçirebilmeniz için de çeşitli aktiviteler bulunuyor.

Bursa / Merinos Enerji Müzesi

Zamanında şehrin ve Merinos Fabrikası’nın elektrik ihtiyacını karşılamak için enerji üretim maksadıyla yapılmıştır. 2000 yılına kadar kurulduğundan beri kullanılmıştır. Ama 2000 yılı sonrası kapatılarak daha sonra müze haline dönüştürülmüştür. Şimdi bu müzede belgesel türde içerikler sanatsal ögelerle birlikte yansıtılmaktadır.

Hem öğretici hem de keyifli olan sanayi mirası Merinos Enerji Müzesi’nde aynı zamanda elektrikli aletler de sergilenmektedir.

Bursa / Merinos Enerji Müzesi
Bursa / Merinos Enerji Müzesi

Bursa / Karagöz Müzesi

Bursa Karagöz Müzesi’nde yapılacak gösteriler için bir gösteri salonu bulunuyor. Aynı zamanda özel atölye salonu, galeri ve kütüphanesi de bulunuyor. Bursa halkının benimsediği önemli bir mekan olan müze her sene turist akınına uğruyor. En iyi müzeler arasında mutlaka bulunan Karagöz Müzesi’nde devamlı olarak restorasyon çalışmaları da devam etmektedir. Dolu dolu vakit geçirebileceğiniz önemli müzelerden biridir.

Bursa / Karagöz Müzesi
Bursa / Karagöz Müzesi

Kastamonu / Livapaşa Konağı Etnografya Müzesi

Kastamonu kültürünü ve eski yaşamına dair önemli parçaları merak ediyorsanız Livapaşa Konağı Etnografya Müzesi ilk durak noktanız olmalıdır. Çünkü bu konakta geçmiş ve geleceğin izlerini taşıyan önemli eserleri incelemeniz mümkün. Kastamonu’nun tarihini ve insanını anlatan eserlerin işçiliğine de hayran kalırsınız. Genel mimarisi ve iç konsepti 19.yy dönemini anımsatmaktadır.

Balıkesir / Rahmi Koç Müzesi

Önceden Taksiyarhis Kilisesi olan sonrasında ise Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürülen kilise Ege Bölgesi’nin en gözde müzeleri arasında yer alıyor. En çok Neo Klasik mimari yapısı beğenilen bu müzede konsept, dönemin mimari üslubuna dikkat çeken özgün tasarımları tanıtmaktır. İç tasarımda mimarların bile hayran kalacağı detaylar tavan deseninde de dikkat çekmektedir. Mutlaka gezmeniz ve görmeniz gereken müzelerden biridir.

Balıkesir / Rahmi Koç Müzesi
Balıkesir / Rahmi Koç Müzesi

Gezilerinizde ve Tatilde Çocuklarınıza Bakıcı

Gezide ve tatillerinizde çocuklarınızla ilgilenecek bir bakıcı ya da yardımcı mı arıyorsunuz? Bakiciburada.com, 800.000’den fazla bakıcı havuzuyla 2008 yılından beri Türkiye geneli ailelere hizmet veriyor.

Çocuk bakıcısı, ev işlerine yardımcı, üniversiteli oyun ablası, dadı, temizlikçi, yaşlı bakıcısı olmak üzere gündüzlü ve yatılı bakıcı ihtiyaçlarınızda yanınızda. Yapmanız gereken Bakiciburada.com’a girip, bir kayıt oluşturup ilan vermek ve bakıcı havuzundan aradığınız kriterdeki resimli bakıcı adaylarını incelemeniz. Beğendiğiniz size en uygun bakıcıyla hemen iletişime geçebilir, ilk görüşmeyi ayarlayabilirsiniz. İnternet çağında artık hızlı bakıcı bulmak bakiciburada.com ile mümkün. Bir kaç dakika ya da saatinizi ayırıp, telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan iletişime geçebilirsiniz.