Tüy Dökmeyen 10 Kedi Irkı

4.1/5 - (20 Oy)

Evlerine kedi almak konusunda sıkıntı yaşayan kişiler genellikle en çok kedilerin çok tüy döküyor olmalarından çekiniyorlar. Ancak çok tüy dökmeyen kedi ırkları da mevcut. Eğer kedi tüyüne alerjiniz varsa, temizlik konusunda çok hassassanız veya evde küçük bir çocuğunuz varsa kedi tüyü konusunda rahatsızlık hissediyor olabilirsiniz. O halde sizi çok az tüy döken hatta hiç tüy dökmeyen kedilerle tanıştıralım. İşte tüy dökmeyen 10 kedi ırkı ve bu ırkların özellikleri:

Evimizin birer bireyi olan ve evlere neşe getiren hayvan dostlarımız arasında elbette en tatlılarından birisi de kediler. Kediler kendine has karakter özellikleri, sevimli görüntüleri ve daha pek çok özellikleriyle evlerin vazgeçilmezleri arasına girmeyi başardılar. Özellikle sokakta zor şartlarda yaşam mücadelesi veren hayvan dostlarımıza evlerimizde bir yer ayırarak hem kendimizi hem de onları daha mutlu edebiliyor olmak pek çok kişinin farkında olduğu bir gerçek haline geldi. Bu yazımızda tüy dökmeyen 10 kedi ırkı hangileridir ve özellikleri nedir inceleyeceğiz.

Bengal Kedisi

Bengal deyince aklınıza ilk olarak kaplan geldi değil mi? Bu kedilerin de kendilerinden büyük atalarına çok benzediklerini söylemek yanlış olmaz. Ancak onların daha evcil versiyonları olarak evlerinizde rahatlıkla misafir edebileceğiniz hayvanlardır.

Bengal kedileri oldukça vahşi bir görünüme sahiptirler ancak kendileri bir o kadar sevecen ve tatlıdırlar. Üzerlerindeki benekler büyük kedileri andırır. Bengal kedileri vahşi görünümlerinden beklenmeyecek şekilde ilgi ve sevgi bekleyen bir kedi ırkıdır. Yeteri kadar ilgi görmediklerinde bunalıma girdikleri bile gözlemlenmiştir. Bu kedilerin oldukça eğlenceli, sosyal, aktif ve neşeli bir karakterleri vardır.

Bengal kedileri zayıf, kaslı ve atletik bir yapıdadır. Benekli şekilde görünen tüyleri ise oldukça kısadır ve bu sayede fazla tüy dökmezler. Hiç tüy dökmedikleri söylenemez ancak tüy dökmeyen bir kedi cinsi arayışındaysanız Bengal kedilerini düşünebilirsiniz. Bengal kedilerinin bakımı da oldukça kolaydır ve başta söylediğimiz gibi ilgi ve sevgiyi oldukça severler.

Sphynx Kedisi

Sphynx oldukça ilginç bir kedi ırkıdır ve birçok kişi için başta korkutucu olabilir. Tamamen tüysüz olan oldukça az kedi ırkından birisi olan Sphynx, tamamen hipoalerjik değildir çünkü hayvanlarda alerjiye neden olabilecek tek şey tüyleri değildir. Ancak alerjinizden bağımsız nedenlerle tüy dökmeyen bir kedi cinsi arıyorsanız eğer Sphynx türünü düşünebilirsiniz.

Bu kediler biraz ilginç ve ürkütücü gözükseler bile oldukça cana yakın ve uysal hayvanlardır. Bu türün hiç tüyü bulunmaz ancak bazen kaş, kirpik, bıyık gibi tüylere rastlanabilir. Sfenks kedileri doğal yollarla kendiliğinden ortaya çıkmış bir mutasyondur. İlk kez Kanada’da görülmüştür. Soğuğa fazla dayanıklı olmadıklarından onları sıcak ortamlarda tutmanız gerekmektedir. Bu kedilere dokunduğunuzda normalde tüylü kedilere dokunduğunuzdan biraz daha farklı hissedebilirsiniz. Derisi her daim sıcaktır ve onu tuttuğunuzda bu sıcaklığı hissedebilirsiniz.

Tüy Dökmeyen 10 Kedi Irkı

Sphynx kedileri sahiplerine oldukça bağlı ve oyuncu kedilerdir. Evde sizinle vakit geçirmeyi severler. Oldukça dışa dönük kedilerdir. Sizlerden ilgi ve oyun bekleyecekleri için eğer evde vakit geçirmeyi çok sevmiyor ve size ihtiyaç duymayan bir kedi arıyorsanız bu tür sizin için uygun değildir. Ayrıca bu kedi türü eğitilebilirliği açısından da oldukça iyidir.

Siyam Kedisi

Siyam Kedisi’nin görünüşü kadar özellikleri ve tarihi de ilginçtir. Siyam kedisi, Tayland olarak bilinen Siyam ‘da ilahi tapınaklarda beslenen ve bu bölgeden dünyaya yayılan bir kedi türüdür. Köklü geçmişi bir geçmişe sahip ırkın, bilinirliğinin artması ve dünayaya bu derece yayılması Siyam Kralı’nın 1884 ‘de İngiltere Başkonsolosu olan Owen Gould’a bu cins bir kedi hediye etmesiyle başlar.

Siyam kedileri oldukça zeki hayvanlardır. Fiziksel olarak da oldukça hareketli ve oyuncu olan bu kedi türü insanlar ile oldukça uyumludur. Aynı evi paylaştığı kişilerle yakın ilişkiler kurar ve ilgi görmeyi sevilmeyi sever.

Siyam kedilerinin görünüşleri de çok güzel ve farklıdır. Kürklerindeki renk tonları değişir birbirlerinden farklıdır, tüyleri ise genellikle çok uzun değildir. Gözleri ise genellikle mavi tonlarında olur. Kulakları yukarı doğru gittikçe sivrilir.

Siyam kedileri doğal tarihlerinden ötürü iyi avcılardır ancak ev ortamında tırnaklarını fazla kullanmazlar ve ev halkıyla dost olurlar. Bu kediler oldukça duygusal ve sevecen kedilerdir. Eğer bir Siyam kedisi sahiplenecekseniz ona bakmak oldukça kolaydır, kesinlikle pişman olmazsınız.

Sibirya Kedisi

Sibirya kedisi görsel olarak baktığınızda oldukça kabarık tüyleri olan bir kedi türüdür ancak bu sizi yanıltmasın çünkü bu tüyler dökülmez. İlk olarak Rusya’da görülen bu kedi cinsi zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. Hem kendisi fiziksel olarak uzun boylu olan Sibirya kedisi aynı zamanda tüyleriyle birlikte oldukça heybetli gözükebilmektedir.

Bu kediler tüyleri ve heybetli olmaları sebebiyle vahşi gibi görünseler de oldukça sevecek ve sıcak kanlı kedilerdir. Tüyleri çok uzun olduğu için iyi bir bakım gerektirebilir. Sibirya kedilerinin tüyleri çok uzun olmasına rağmen tüy dökmemelerinin sebebi ise vücutlarının çok yağlı oluşuyla açıklanabilir.

British Shorthair

British Shorthair kedi ırkı oldukça mülayim diyebileceğimiz sakin ve uslu bir kedi ırkıdır. Genelde soğuk olarak bilinseler de ev halkıyla kolayca uyum sağlayabilen sevecen kedilerdir. Evde tek kaldıklarında bile hiç yaramazlık yapmazlar koşup etrafı dağıtma gibi huyları genellikle yoktur.

Bu kedi türünün çocuklarla arası oldukça iyidir çünkü oldukça sabırlı bir kedi türüdür. Eve ve geri kalan her şeye kolayca uyum sağlayabilirler.

Fiziksel olarak genellikle biraz iri ve ağırdırlar. İngiltere’de bugün bu kediler Amerika’daki kardeşlerinin aksine renklerine göre ayrılırlar ve her renk ayrı bir ırk olarak kabul edilir. British Shorthair’ların genellikle gri ve tonları olan çok hoş ve kendilerine has renkleri vardır.

Farklı mama ve farklı ürünler gerektirebilen bir ırktır. Bakımının zor olduğunu söyleyemeyiz ancak daha önce bahsettiğimiz kedilere nazaran biraz daha zahmetli olabilir. Ancak karşılığında onlar da size karakter olarak hiç zorluk çıkarmazlar.

Tüy Dökmeyen 10 Kedi Irkı

Habeş Kedisi

Habeş kedisinin tüyleri kısa ve parlaktır adeta ipeği andırır. Genellikle kırmızı, kahverengi bazlı bir rengi vardır. Habeş kedisinin tüy rengi tarçın ile benzer bir tondadır zaman zaman sarıya çalabilir veya gri tonlarında da olabilir.

Habeş kedisi, oldukça zeki, sosyal, eğlenceli bir cinstir. Dost canlısıdır, eve ve insanlara çabuk alışır. Özellikle bebekken eve aldığınızda tüm bu süreç çok kolay geçer. Sürekli aktiviteye ve ilgiye ihtiyaç duyar. Sahibinin ilgilenmemesi halinde strese girip depresyon hali yaşamaları olasıdır. Meraklı ve oyun oynamaya aç kedilerdir. Eğer çok fazla ilgilenmek istemediğiniz bir kedi ırkı arıyorsanız Habeş kedisi yanlış bir tercih olabilir. Ancak bakımları çok da zor değildir. Tüyleri son derece kısadır ve dökülmez.

Burmilla Kedisi

Burmilla kedisi oldukça oyuncu bir kedi cinsidir, evdeki her nesneyi kendi oyuncağı haline getirebilir. 1900’lerin sonlarında ortaya çıkan Burmilla kedilerinin kökeni konusunda biraz kafa karışıklığı mevcuttur. İran kedisi ile Burmese kedilerinin birleşimi sonunda oluştuğu söylenir. Bir başka görüş de Burmese ile Chinchilla kedilerinin çiftleştirilmesi sonucu Burmillaların var olduğu üzerinedir.

Bu kedilere “kusursuz kediler” de denilir çünkü genetik olarak hastalığa hiçbir yatkınlıkları yoktur ayrıca fiziksel özellikleri de görece oldukça güzeldir.

Eğer Burmilla cinsi bir kedi beslemek istiyorsanız evinizin büyük, eşyalı ve ev halkının da bol bol oyun oynamaya yatkın olması önemlidir. Ayrıca bu ırk kediler yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.

Fiziksel olarak iri bir ırktır. Gümüş, beyaz veya fildişi renkte olabilirler.

Devon Rex

Devon Rex cinsi keidlerin şaşırtıcı ve farklı bir görünüşleri ve bir o kadar da değişik karakterleri vardır. Kulakları yüzlerine ve bedenlerine göre oldukça büyük olan bu kediler aşırı seyrek tüylere sahip olduğu için tüysüz kediler statüsüne sokulabilecek kedilerdir. Kuyrukları ince ve uzundur, uca doğru sivrileşir. Kulakları da aynı şekilde büyük ve uzundur, uçlara doğru sivrileşirler.

Devon Rex cinsi kediler karakter olarak biraz köpekleri andırırlar, sizi gittiğiniz her yerde takip etmek isteyebilirler, çok meraklı ve sevecen kedilerdir. Zıplamayı, yükseklerde dolaşmayı ve yaramazlık yapmayı severler. Hem insanlarla hem de diğer tüm canlılarla iyi geçinme eğilimleri vardır. Suyu seven nadir kedi ırklarından da biridir, rahatça yıkayabilir hatta brilikte duşa bile girebilirsiniz.

Scottish Fold

Kulaklarının kıvrık ve aşağı doğru olmasıyla bilinen ve oldukça popüler olan bu kedi ırkı oldukça sessiz, sakin ve sahiplerine sadakatle bağlı kedilerdir. Akıllı, uslu ve cana yakınlardır. Genellikle orta büyüklükte bir fizikleri olur. Bu özellikleriyle evlerde beslemek için oldukça uygun karaktere sahiptirler.

Tüy yapıları kısadır bu sebeple çok fazla tüy dökmezler. Bu cinsle iligli bilinmesi gereken en önemli özelliklerden bir tanesi: Scottish Fold türü kediler kendi türlerinden başka bir kediyle çiftleştirilemez çünkü iki kıvrık kulak geni taşıyan kedinin çiftleştirilmesi sonucunda doğacak olan yavruların genetik bozukluk ve hastalıklara sahip olma olasılığı çok yüksektir. Günümüzde Scottish Fold türü kedilerin aynı cins kıvrık kulaklı kedilerle çiftleştirilmesi bazı ülkelerde kanunen yasaklanmıştır.

Mavi Rus Kedisi

Russian Blue olarak bilinen bu kedi cinsi yumuşak, parlak tüylere sahiptir. Bu ırkın tüy dökmesi yılda yalnızca 2-3 hafta sürer bu süreler haricinde düzenli tarandığı taktirde tüy döken bir kedi değildir.

Adından da anlaşılacağı üzere Rusya kökenli bir kedi ırkı olan Russian Blue’nun en temel özellikleri maviye çalan tonlardaki tüy renkleridir. Bu kedilerin gözleri doğduklarında sarı olur ancak daha sonrasında değişebilir. Kulakları birçok kedi ırkına göre uzun olan Russian Blue’ların kas ve bacak yapıları da oldukça gelişmiştir.

Bu kediler oldukça duygusal hayvanlardır ve insanlarla kurdukları bağlarla ünlenmişilerdir. Özellikle çocuklarla da oldukça iyi geçinen bir kedi ırkıdır. Genel olarak karakter özellikleri oldukça sevecen ve naif olmalarıdır. İnsanlarla oldukça rahat bir şekilde dost olurlar ancak özgürlüklerine de düşkünlerdir. Zaman zaman başlarına buyruk hareket edebilen bu canlılar evden kaçabilirler bu sebeple bir çıngıraklı tasma takmakta ve tasmasına isminin yazdığı bir künye takmakta fayda var.

Gördüğünüz gibi eğer tüyleri sebebiyle bir dost edinmiyorsanız buna çözüm olabilecek pek çok kedi ırkı mevcut. Bu kedilerden herhangi bir tanesini sahiplenerek ailenizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Özellikle küçük çocukların evcil bir hayvanla büyümeleri onların sevgi ve başka konularda paylaşımcı olmaları için oldukça önemlidir.

Eğer eve kedi almak gibi bir düşünceniz varsa öncelikle listemizdeki kedi cinslerinin sahiplendirilmelerine bakabilirsiniz. Listemizdeki bazı kediler oldukça cins kedilerdir ve bu kediler ne yazık ki parayla da satın alınabiliyor ancak eğer yapabiliyorsanız bu kedileri sahiplenmenizi öneririz.

Evcil hayvan besleyenler için ev temizliği önerileri yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kedi Bakıcısı ve Köpek Bakıcısı Bakiciburada.com ‘da

Evde beslediğiniz kedi veya köpeklerinizin bakımını yapacak, köpeklerinizi sokakta ya da parkta gezdirecek, yiyeceklerini ve suyunu verecek bir köpek bakıcısı ihtiyacınız olduğunda Bakiciburada.com’daki 3.000’e yakın bakım elemanıyla iletişime geçebilirsiniz.

Bakiciburada.com‘da hem kendiniz için, hem de sevdikleriniz için bakıcı bulmanız da çok kolay. Evinize yakın bakıcıları listeleyebilir, hemen aradığınız bakıcıyı bulabilirsiniz.