Bebek Bakıcısı Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebek Bakıcısı Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

5/5 - (2 Oy)

Çocuk bakıcısı aramak ve doğru çocuk bakıcısını bulmak ebeveynler için sinir bozucu bir iş olabilir. Hepimiz çocuklarımızı türlü yetenek ve becerileri bulunan film kahramanı Mary Hoppins’in ellerine bırakmak isteriz ama gerçek hiç de böyle değil. Bu makalemizde bebek bakıcısı ararken nelere dikkat etmelisiniz? birlikte bakalım.

Benim size tavsiyem, bakıcıdan çocuklarınız ve eşiniz için beklediğiniz becerileri ve sizin için önemli olan ekstra özellikleri düşünmek için zaman ayırın. Bakıcı ile resmi bir görüşme yapın ya da çalışırken görüşmeyi deneyin. Bakıcı ilk kez çocuklarınızla ilgilenirken ve ufak tefek ev işleri yaparken yanında olun.

İşte bir bebek bakıcısı ile görüşürken kendinize sormanız için birkaç soru :

1.Çocuklarınızı onlara bırakırken rahat ve güvenli hissediyor musunuz?

Eğer herhangi bir konuda bakıcıda sizi huzursuz eden ya da sinirlendiren bir durum varsa iyi bir uyum yakalayamadınız demektir. Güvenlik her ebeveynin önceliğidir.

Bakıcınız ilk yardım biliyor mu? Çocuklarınızın ciddi alerji durumlarında nasıl müdahale edeceğini biliyor mu? Havuzunuz ya da evinizde önlemler gerektirecek özel durumlar var mı? Bakıcı ararken bu konuları da gözden geçirmelisiniz.

2.Çocuklarınızdan iyi bir değerlendirme alır mı?

Çocuklarınız iletişim kuramayacak kadar küçük ise bu durum biraz zor olabilir. Ama onların eğlenmediğini görüyorsanız bu büyük bir işaret. Çocuklarda oldukça yüksek önseziler  var. Gün sonunda onlardan bakıcılarıyla ilgili olumlu cümleler duymalısınız.

3.Yabancı dili akıcı olarak konuşabiliyor mu?

Eğer çocuklarınıza başka bir dil öğretmek istiyorsanız, bakıcının sadece bildiği yabancı dilde konuşması çocuğunuzun bu dili öğrenmesi için çok etkili bir yoldur. İngilizce ve Fransızca Türkiye’de tercih edilen diller arasındadır.  

4.Türkçe’yi düzgün kullanıyor mu?

Çocuğunuzun rol model olarak alacağı bakıcınızın diksiyonu düzgün değilse mesela şiveli konuşuyorsa çocuğunuz bu durumu örnek alıp öyle konuşmaya başlayabilir.

5.Temizlik için yardımcı olacak mı?

Evi derli toplu tutan bir bakıcıyı kim istemez değil mi? Ama bunun bir öncelik olup olmadığına karar vermeniz gerekir.  Bakıcınız diğer tüm beklentilerinizi karşıladıktan, çocukların güvende ve eğleniyor olduğundan emin olduktan sonra ev işleri için 10-15 dakikasını ayırabilir. Ya da ilaveten ev işlerine yardımcı bir temizlikçi de tercih edebilirsiniz.

6.Çamaşırları yıkayacak mı?

Bakıcınız çamaşırları temizlemek için eve gelecekse bütün günü yıkama, kurutma, serme, toplama ve ütü gibi işlere ayırmak durumunda kalabilir.  Bu arada çocuğunuzla da ilgilenmeli. Bazı bakıcılar bunu da kabul edebilir. Önemli olan sizin bunu isteyip istemediğinizden emin olmanız. Tabi bu durumu bakıcınızla görüşmede belirtmelisiniz.

7.Ayak işlerini yapar mı?

Biliyorum ki bu durum bakıcılar için bir sorun olabilir. Bu yüzden bu konuyu da önceden mutlaka konuşabilirsiniz. Evden parka giderken “kıyafetlerimizi kuru temizlemeciye bırakmak ne kadar zor olabilir” diye düşünebilirsiniz. Ama onlar da çocuklara göz kulak olmak için işe alındım, ayak işlerine koşturmak için değil diye düşünebilir. Ve bunu evinizden gidip başka işleri değerlendirmek için bir neden olarak görebilir.

8.Çocukları dışarı çıkaracak mı?

Bazı bakıcılar çocukları pusette, bebek arabasında dışarı çıkarabilir. Güneş enerjisinden yararlanmalarını sağlayabilir. Biraz daha büyük olanlarla parklara gidip eğlenceli vakit geçirebilir. Ama bazılarının düşüncesi evin içerisinde güvenli olduğu için çıkmak istemeyebilir.

9. Sanatla ilgileniyor mu?

Çocuklarınızın sanatla büyümesini mi istiyorsunuz? Sanat dallarından biriyle ilgilenen bir bakıcı bulabilirsiniz. Eğer ciddi bir eğitim istiyorsanız eğitici oyuncaklar için onlara biraz daha fazla ödeyebilirsiniz. Kemangitarpiyano gibi müzikal enstrümanları çalmasını da isteyebilirsiniz. 

10.Çocuklarınızı şımartsın mı?

Bakıcınız sürekli gelen, çocuklarla sık sık yalnız kalan biri olmayabilir. Sadece kendinize zaman ayırmak istediğinizde ya da eşinizle baş başa kalmak için çağırabilirsiniz. O zaman onlara her zaman köfte patates yapacak birini tercih edebilirsiniz. Böylece zaman zaman çocuklarınız bakıcısıyla daha çok eğlenebilir.

11.Bakıcınızın disiplin tarzını takip edebiliyor musunuz?

Eğer sıkı kurallarınız varsa ve bakıcınızı takip etmek istiyorsanız onların rahat olduğundan emin olun. Sizin baskınızdan, çocuklar ağladığında ya da yaramazlık yaptıklarında rahatsız olup müdahale edemeyebilirler.

12. Çocukların ev ödevlerine yardım edebilir mi?

Bazı ödevler bakıcınızın yetkinlik alanları dışında olabilir. Ama artık eğitimli bakıcılar hatta öğretmenlik eğitimi almış bakıcılar var. Bu durumda onlardan çocukların makul ödevleri için yardım etmelerini, yol gösterici olmalarını isteyebilirsiniz. Ya da bakıcıya ilaveten haftanın belirli gün ve saatlerinde gelen ev ödevlerine yardımcı abla veya abi de bulabilirsiniz.

13.Siz onlar için bir örnek mi olacaksınız?

Bakıcınızın sizi örnek almasını isterseniz, gösterdiğinizi bire bir yapan, talimatlarınızı takip eden iyi bir bakıcı buldunuz demektir.  Ama beklentilerinizi de kontrol altında tutmanız gerekecek. Bazı bakıcılar ahşap bıçakların bulaşık makinasında yıkanmayacağını bilmeyebilir. 

14. Yemek yapacak mı?

Her iş gününün sonunda en çok sevdiğiniz yemekler yapılmış, hazır bir şekilde eve gelmek ister misiniz? Gecenin sonunda browninizi yemek? Bazı bakıcılar çalıştıkları aileler için şef rolü oynamak, menüler hazırlamak, sofralar kurmaktan hatta buna çocukları da katarak oyun haline dönüştürmekten keyif alabilir.

15. Gündüzlü Bakıcı mı, Yatılı Bakıcı mı?

Eğer akşamları eve geç gelen biriyseniz ya da vardiyalı bir çalışansanız, yatılı bakıcı tercih etmeniz daha avantajlı olacaktır. İşe başlatırken ya da iş ilanınızda aradığınız bakıcının yatılı olması gerektiğine karar vermeniz ve bu doğrultuda arayışa girmeniz gerekecektir. Eğer ihtiyacınız gündüzlü bakıcıysa da, işe başlama ve çıkış saatini belirtmeniz, gerekli durumlarda mesaiye kalabileceği bilgisini vermeniz gerekmektedir. 

Bebek Bakıcısı Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Bebek Bakıcısı Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gördüğünüz gibi düşüncelerimize sonsuza kadar rakam verebilirsiniz ama önceliklerinize karar vermelisiniz.  İsteklerinizin bakıcılar için görev listesi gibi görünebileceğini unutmayın. Bu yüzden onlarla açık açık konuşup neler yapmalarını istediğinizi bildirin. Bakıcınızla iletişim kanallarınızı açık tutun. Bunu yapabilmek için de yapıcı ve pozitif geribildirimler yapmalısınız. Böylece bakıcınızla mutlu ve sağlıklı bir ilişki sürdürebilirsiniz.

Bebek Bakıcısı Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz? makalemizin sonuna geldik, şimdi sıra iyi bir bebek bakıcısı bulmakta. Sizin hala bir bakıcınız yok mu? O zaman yukarıdaki tüm özellikleri bulabileceğiniz eğitimli bakıcılar için bakiciburada.com ’a göz atabilirsiniz.